konto usunięte
Temat: Dobra forma – lepsze wyniki
Hej,Zgodnie z zapowiedziami Moniki Renard z ostatniego biuletynu grupy przesylam przykład pilotażowego programu mającego na celu uświadomienie pracodawcom ryzyka, jakie dla firmy stanowią złe zwyczaje żywieniowe i brak aktywności fizycznej wśród pracowników.
Badania przeprowadzone niedawno wśród szwajcarskich pracowników zatrudnionych w małych i średnich przedsiębiorstwach wykazały, że 36% z nich codziennie je lunch przy biurku, a kolejne 46% czyni to często. Ze względu na presję czasową wielu pracowników zadowala się kanapką albo ciastkiem zjedzonym pośpiesznie pomiędzy spotkaniami.
W trosce o zdrowie tych pracowników w kantonie Lucerny zainicjowano pilotażowy program pod hasłem „Dobra forma- lepsze wyniki” mający na celu uświadomienie pracodawcom ryzyka, jakie dla firmy stanowią złe zwyczaje żywieniowe i brak aktywności fizycznej wśród pracowników.
„Małe i średnie przedsiębiorstwa często uważają, że nie dysponują wystarczającymi środkami by zaoferować pracownikom zdrowe posiłki” – tłumaczy dyrektor programu Anita Lauener. „Jednak niezrównoważona dieta, brak ruchu i stres w miejscu pracy wpływają negatywnie na wydajność firmy. Nieobecność pracowników i koszty zdrowotne przeważają koszt związany z zaoferowaniem pracownikom np. zdrowych przekąsek”.
W ramach pilotażowego programu Anita Lauener przygotowała wykaz miejscowych dostawców zdrowych posiłków, przekąsek i owoców oraz broszury informacyjne na temat pełnowartościowego żywienia i prostych ćwiczeń możliwych do wykonywania w pracy. 80% pracodawców, do których zwrócono się w ramach programu, było otwartych na jego przesłanie, a 12% podjęło już prozdrowotne działania na rzecz swoich pracowników.
Jak oceniacie polskie firmy pod kątem zwyczajów żywieniowych pracowników?