konto usunięte
Temat: Kurczak słodko - kwaśny
Jako pierwszy przepis wrzucam klasykę dań chińskich, mianowicie kurczaka słodko - kwaśnego. Wariacji tego dania jest całe mnóstwo. Ja zamieszczam jedną z nich.Składniki:
- ok. 0,5 kg mięsa kurczaka (najlepiej pierś) pokrojona w średniej wielkości kawałki,
- jedna papryka czerwona (pokrojona w średnią kostkę),
- pół dużej cebuli albo jedna mniejsza (pokrojona na małe "płaty"),
- 5 plastrów ananasa pokrojonych w kostkę,
Marynata:
- lekko roztrzepane żółtko i białko jajka,
- trochę skrobi ziemniaczanej (jeśli ktoś ma cornstarch to tym lepiej),
Sos:
- przyprawa Lobo "sweet and sour" (ja użyłem takiej, ale jest dużo gotowych przypraw czy past),
- ok. jedna łyżka oleju,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- łyżka octu winnego,
- pół szklanki wody
Zaczynamy od przyrządzenia sosu. Z racji tego, że Lobo nie jest gotowym sosem, a tylko mieszanką przypraw, musimy poświęcić mu trochę czasu. Zaczynamy od zmieszania wszystkich składników sosu w małym rondelku. Następnie stawiamy go na mały gaz i gotujemy aż zgęstnieje.
Następnie mieszamy lekko widelcem żółtko z białkiem, dodajemy trochę skrobi i mieszamy aż uzyskamy rzadką papkę. Następnie maczamy w niej kawałki kurczaka, a później obtaczamy w skrobi.
W woku rozgrzewamy pół szklanki oleju (albo całą szklankę. Zależy jak dużego mamy woka :) ). Chodzi o to żeby kurczak mógł swobodnie pływać w tłuszczu. Wrzucamy kurczaka i smażymy aż ciasto stwardnieje i nabierze koloru.
Odcedzamy kurczaka i czyścimy woka.
W woku rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i chwilę smażymy.
Następnie dodajemy paprykę i również chwilę smażymy.
To samo czynimy z ananasem.
Jak mieszanka się chwile przesmaży, to dodajemy sos.
Dusimy razem wszystko chwilę.
Następnie dodajemy kurczaka, mieszamy wszystko i jeszcze chwile smażymy.
Danie gotowe :)
To tyle jeśli chodzi o pierwszy przepis. Kolejne wkrótce.
p.s. przyprawa Lobo wygląda tak i można ją kupić w kuchniach świata. Ktoś powie, że jest na niej napisane "Product of Thailand", ale gwarantuje, że w smaku jest podobna do chińskiej ;)
Piotr Ś. edytował(a) ten post dnia 23.08.12 o godzinie 18:31