Mikołaj Lompa CONCEPTTEAM
Witold
Zalewski
Prezes, Effective
Management Polska Sp
zoo,Wiceprezes
Fun...
Temat: Wycena restauracji
Wycena restauracji według KościuszkiSprzedał pan siedem restauracji za 27 mln zł. Niektórzy mówią, że Sfinks sporo przepłacił, te restauracje nie były tyle warte. A założyciel Sfinksa i największy wówczas jego akcjonariusz Tomasz Morawski mówił w wywiadzie dla 'Gazety', że był przeciwny tej transakcji, tylko został przegłosowany przez swojego wspólnika Fundusz Enterprise.
Ja nie chciałem sprzedawać, to Sfinks się do mnie zwrócił. Otwarcie mówiłem, że z Chłopskiego Jadła nie da się zrobić dużej sieci na cały kraj, że jak pójdą w tym kierunku, to będzie koniec dla tej nazwy. Zachowywałem duży dystans do sprzedaży i pewnie dlatego udało się wynegocjować cenę najwyższą z możliwych. Amerykanie, którzy są ojcami wycen przedsiębiorstw do sprzedaży, twierdzą, że można sprzedać przedsiębiorstwo za 17- czy 20-krotność zysku rocznego z danego przedsiębiorstwa. Sfinks kupił za 7,5-krotność, czyli jeśliby utrzymali zysk na moim poziomie, to po siedmiu latach mieliby zwrot inwestycji. To za dużo?
Podobne tematy
-
Biznes gastronomiczny. » Logo i rebranding - rewitalizacja restauracji -
-
Biznes gastronomiczny. » Jak szukamy idealnej restauracji w internecie? -
-
Biznes gastronomiczny. » Sprzedam pelne wyposazenie Restauracji wg specyfikacji... -
-
Biznes gastronomiczny. » Franczyza od sieci restauracji gruzińskich Chinkalnia -
Następna dyskusja: