Temat: Wycena restauracji

Jak wycenić lokal gastronomiczny? według jakich kryteriów? Z wykorzystaniem jakich instrumentów?
Witold Zalewski

Witold Zalewski Prezes, Effective
Management Polska Sp
zoo,Wiceprezes
Fun...

Temat: Wycena restauracji

Wycena restauracji według Kościuszki
Sprzedał pan siedem restauracji za 27 mln zł. Niektórzy mówią, że Sfinks sporo przepłacił, te restauracje nie były tyle warte. A założyciel Sfinksa i największy wówczas jego akcjonariusz Tomasz Morawski mówił w wywiadzie dla 'Gazety', że był przeciwny tej transakcji, tylko został przegłosowany przez swojego wspólnika Fundusz Enterprise.

Ja nie chciałem sprzedawać, to Sfinks się do mnie zwrócił. Otwarcie mówiłem, że z Chłopskiego Jadła nie da się zrobić dużej sieci na cały kraj, że jak pójdą w tym kierunku, to będzie koniec dla tej nazwy. Zachowywałem duży dystans do sprzedaży i pewnie dlatego udało się wynegocjować cenę najwyższą z możliwych. Amerykanie, którzy są ojcami wycen przedsiębiorstw do sprzedaży, twierdzą, że można sprzedać przedsiębiorstwo za 17- czy 20-krotność zysku rocznego z danego przedsiębiorstwa. Sfinks kupił za 7,5-krotność, czyli jeśliby utrzymali zysk na moim poziomie, to po siedmiu latach mieliby zwrot inwestycji. To za dużo?

Następna dyskusja:

Logo i rebranding - rewital...




Wyślij zaproszenie do