Robert Polak

Robert Polak bhp jako silna
strona organizacji a
nie hamulec,
pracodaw...

Temat: Szukam osób,które w swojej praktyce zajmowały się...

Witam
Przekopałem internet,prawodastwo i powiem szczerze są dość skape dane dotyczące zasad uzywania noży ręcznych.
Jesli ktoś zajmował sie tą problematyką czekam na sugestie, na co nalezałoby zwrócic uwagę.

Pracuje od 2 miesiecy jako inspektor BHP w zakłdzie miesnym zastalem przerażajaca sytuacje zwiazana z zagrozeniami urazów powodowanych przez noze ręczne. Planuje opracować i wdrozyć program zminiejszania ryzyka. Niestety praca jest o tyle trudna,że pracownicy jaki zarząd nie są skorzy do współpracy.

Jest widoczny strach przed zwolnieniem z drugiej strony strach przed ujawnieniem prawdy o zagrożeniui tysiace pilnieszych spraw niż ta.

Natomiast problem jest i prędzej czy później zaklad zostanie przymuszony z zewnatrz do podjęcia odpowiedich kroków w tym zakresie. Stąd też chce zdążyćyć nim stanie się coś naprawde poważnego.

Zapraszam do wspołpracy i opinii

konto usunięte

Temat: Szukam osób,które w swojej praktyce zajmowały się...

No to witam w klubie :/
Mam ten sam problem przy rozbiorze mięsa. Obawiam się,że poza stosowaniem rękawic przeciwskaleczeniowych nie wiele można zrobić. Działanie mam utrudnione ponieważ pracownicy pracują w niemieckich zakładach.
Większość WPP to właśnie rany od noża. Ale sam powód, jak twierdzą pracownicy, to duże tempo pracy i za ciasno im na stanowiskach.
Robert Polak

Robert Polak bhp jako silna
strona organizacji a
nie hamulec,
pracodaw...

Temat: Szukam osób,które w swojej praktyce zajmowały się...

Pokopałem pokopałem aż trafiłem na nowozelandzkie rewelacje i jestem pod wrżeniem poziomu realizacji programów prewencyjnych w przemyśle mięsnym.
Jak się okazuje poza śói, znacząca rolę odgrywa umiejętność ostrzenia noża, technika pracy.
Co do tempa pracy to sprawa jest oczywista nikt za darmo nie płaci.
Duże znaczenie ma dobór narzędzi do wykonywanej czynności.

sprawa jest trudna bo jest pewna grupa osób, która wiele lepiej(pracują od 30 lat w branży)i bardzo skutecznie pokazuja jak nie powinno się pracować

Do tej pory przypuszczałem ze kto jak kto ale wykrawacz to potrafi nóż naostrzyć, bardzo się myliłem(jak już nie kroi to ostrza, stalują rożnie) natomiast maja talent do używania noża zużytego niemal do granic możliwości. Przy wartość noża to góra 50zł to dla mnie zupełne nieporozumienie

konto usunięte

Temat: Szukam osób,które w swojej praktyce zajmowały się...

Robert Polak:

Co do tempa pracy to sprawa jest oczywista nikt za darmo nie płaci.
>Ja mam inne zdanie.... pewnie, że nie za darmo, ale wymuszony, do tego szybki rytm pracy tylko sprzyja wypadkowości.
Oczywiście, że ważny jest dobór narzędzi, umiejętności posługiwania się nimi, ale ważna też jest właściwa organizacja, na którą w tym przypadku pracownicy wpływu nie mają. Praca przy taśmie = tempo
tempo = wypadek
Damian Konon

Damian Konon Regionalny
Przedstawiciel
Handlowy/Regionalny
Kierownik S...

Temat: Szukam osób,które w swojej praktyce zajmowały się...

Witam, zaopatruję zakłady mięsne w takowe rękawice anty przecięciowe.
To prawda ze istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo skaleczenia, lecz napewno można wykluczyć to w pewnym stopniu wyposażeniem pracownika w odpowiednie rękawice metalowe na które posiadają różne długości - wiadomo im dłuższa tym mniejsze zadowolenie pracownika (WAGA) - ale bezpieczeństwo większe. Dodatkowo odpowiednie Fartuchy anty przecięciowe napewno także pomogą, dodatkowo odpowiednie przeszkolenie pracownika + noże dobrej jakości z atestami.
Kamila N.

Kamila N. Doradztwo i
szkolenia prawo
pracy i BHP

Temat: Szukam osób,które w swojej praktyce zajmowały się...

Skaleczenia dłoni to jedno i ja również spotkałam się z prewencją w postaci rękawic antyskaleczeniowych, ale oprócz tego w masarni, w której nadzoruję sprawy bhp wszyscy masarze otrymali specjalne fartuchy z siatki- wkłada się to pod biały fartuch, żeby uniknąć skaleczeń brzucha.
Również szukałam dodatkowych rozwiązań i jedyne, co na chwilę obecną wymyśliłam oprócz rękawic- to właściwa organizacja pracy, nadzór przełożonego, odpowiednie instruktaże stanowiskowe i prawidłowa technika pozwalająca uniknąć skaleczeń:) Jesli macie jakiekolwiek inne pomysły, bardzo proszę, bo mnie już opuściła wena... Na sklepie ostatnio zamiast odłożyć nóż na miejsce sprzedawczyni położyła go na blacie i potrąciła, tak że wbił się jej w prawą stopę... Można szkolić, mówić, ale jak nie ma chęci i odrobiny nadzoru....ech szkoda gadać....nie zawsze winą jest zła organizacja pracy lub przyczyny techniczne, czasem ludzka niedbałość...
Damian Konon

Damian Konon Regionalny
Przedstawiciel
Handlowy/Regionalny
Kierownik S...

Temat: Szukam osób,które w swojej praktyce zajmowały się...

Odpowiednie obuwie mogło zapobiec skaleczeniu.
Ale jak wszech i wobec wiadomo Panie w sklepach chodzą w klapkach.
Krzysztof Kowalski

Krzysztof Kowalski Inspektor BHP,
Poczta Polska

Temat: Szukam osób,które w swojej praktyce zajmowały się...

Problem wypadków związanych z wykorzystaniem noży istnieje w przemyśle mięsnym oraz innych gdzie wykorzystuje się noże od wielu lat.Problemem jest stosowanie noży o odpowiedniej długości oraz ostrości. Problem może rozwiązać 1/ pracownik posiada przydzielonych kilka noży - pobiera ostry, zdaje stępiony 2/ systematyczne przeglądy wykorzystywanych narzędzi 3/ wydzielone stanowisko i pracownik, który ostrzy noże. Innym problemem jest niechęć pracowników do stosowania środków ochrony indywidualnej. Rozwiązaniem może być prewencja oraz systematyczna kontrola inspektora bhp oraz bezpośredniego kierownika nadzorującego pracownika. Ostatecznym środkiem jaki można stosować są kary pieniężne oraz w przypadku wypadku stwierdzenie,że wypadek powstał z winy pracownika tym samym w przypadku ubiegania się o odszkodowanie z tytułu wypadku przy pracy pracownik go nie otrzyma. Jest jeszcze opcja pośrednia przyczyna zewnętrzna oraz wina pracownika - pracownik sądzi się z ZUS, negatyw dla nas możemy sobie trochę pobiegać po sądach jak się odwoła od decyzji ZUS.



Wyślij zaproszenie do