Marta
Makowska-Fred
specjalista Bank
Pocztowy S.A
Temat: BHP na stanowisku Kasjera -sprzedawca-Handel...
Osoba zostaje zatrudniona na stanowisku kasjer-sprzedawca, w umowie ma wypisany zakres odpowiedzialności i obowiązków:-obsługa kasy fiskalnej, inkasowanie należności za zakupiony towar, dokładne
-obsługa klienta na hali sprzedaży, udzielanie inf na temat asortymentu
-sprawdzenie przy kasie czy ceny towarów są zgodne z obowiązujacymi na hali sprzedaży
wszystkie kwestie zw. z inkasowaniem gotówki
itd
potem obowiązki ogólne:
dbanie i ochrona mienia pracodawcy
a na samym końcu:
wykonywanie innych poleceń pracodawcy
Czyli podsumowując z umowy wynika ,ze oprócz obsługi kasowej i obsługi klienta nie ma innych obowiązków ,które narażały by ją na dodatkowe ryzyko.
W praktyce okazuje się że ze taka kasjerka w zakresie wykonywania innych poleceń przełożonego:
-wykłada towar i przewozi go z magazynu
-Pracuje na dziale piekarnio-cukiernia gdzie ma zadanie obsługiwać piec który nagrzewa się do 300 C (ryzyko poparzenia), wchodzi do chłodni do temperatur ok -20C w celu przygotowania świeżych wypieków
Pytanie jest takie, czy taka osoba nie powinna być szczegółowo poinformowana o tym co faktycznie będzie wykonywała?
Co w przypadku poparzenia takiej osoby na dziale piekarni?
Czy pracownikowi będzie przysługiwało odszkodowanie (um.o pracę)? Czy pracodawca zostanie ukarany?
Morał z tego ,że ten pracownik nie został poinformowany o ryzyku związanym z jego stanowiskiem pracy.