konto usunięte
Temat: Ile zarabia stylista potraw?
Zapewne zależy to od tego, komu, gdzie i jak tą usługę się świadczy.
Marek
P.
Albergolog,
Współpracownik Domu
Gospodarki Niemiecko
- Po...
Temat: Ile zarabia stylista potraw?
Przyznam szczerze,że pierwszy raz słyszę o świadczeniu tego typu usług. Sądzę,że jeśli faktycznie jest zapotrzebowanie na tego typu niecodzienną usługę, to taki stylista się zapewne znajdzie. Nurtuje mnie jednak kolejne pytanie: kim może być taki stylista? Według mojego rozeznania takimi "stylistami" bywają automatycznie wyróżniający się kucharze czy szefowie kuchni renomowanych hoteli czy restauracji. Jednak czy oni świadczą tego typu usługi poza swoim miejscem pracy? - przyznam,że nie słyszałem. Jeśli tak to całkiem prywatnie. Nie sądzę aby takie usługi świadczyła Pani Magda Gessler. Za wysokie progi. Nie wyobrażam sobie aby taką "profesją" zajmował się Tomasz Jacyków /!?. Taka umiejętność o znacznie rozszerzonych perspektywach to oczywiście carving, ale to już wyższa szkoła jazdy. Samo bowiem ułożenie potrawy na talerzu i nakapanie nań sosu czy np. czekolady - to zdecydowanie za mało.Marek Polakiewicz edytował(a) ten post dnia 02.01.12 o godzinie 18:29konto usunięte
Temat: Ile zarabia stylista potraw?
Marek Polakiewicz:Otóż okazuje się, Panie Marku, że taki zawód przebija się na rynku, a powstał jako wynik... cytując za stroną przykładowej stylistki potraw:
Przyznam szczerze,że pierwszy raz słyszę o świadczeniu tego typu usług. Sądzę,że jeśli faktycznie jest zapotrzebowanie na tego typu niecodzienną usługę, to taki stylista się zapewne znajdzie. Nurtuje mnie jednak kolejne pytanie: kim może być taki stylista? (..)
(..) zapotrzebowania rynku kulinarnego na piękną prezentację i fotografię jedzenia.
Ludzie, którzy to robili i robią, działają już od dawna w mediach i dla mediów, tylko brakowało im dobrej marketingowo nazwy, co właśnie chyba zostało uzupełnione. Czy nazwa jest trafna i się przyjmie? Nie wiem, bo jest niezwykle myląca, o czy świadczy m.in. dalsza cześć wypowiedzi Pana, Marku, do której po części i ja wcześniej się skłaniałem, cytuję:
Według mojego rozeznania takimi "stylistami" bywają automatycznie wyróżniający się kucharze czy szefowie kuchni renomowanych hoteli czy restauracji. Jednak czy oni świadczą tego typu usługi poza swoim miejscem pracy? - przyznam,że nie słyszałem. Jeśli tak to całkiem prywatnie. Nie sądzę aby takie usługi świadczyła Pani Magda Gessler. Za wysokie progi. Nie wyobrażam sobie aby taką "profesją" zajmował się Tomasz Jacyków /!?. Taka umiejętność o znacznie rozszerzonych perspektywach to oczywiście carving, ale to już wyższa szkoła jazdy. Samo bowiem ułożenie potrawy na talerzu i nakapanie nań sosu czy np. czekolady - to zdecydowanie za mało.Jak to pozory mogą zmylić...Maciej G Krasny edytował(a) ten post dnia 02.01.12 o godzinie 22:00
Marek
P.
Albergolog,
Współpracownik Domu
Gospodarki Niemiecko
- Po...
Temat: Ile zarabia stylista potraw?
Dzięki Panie Macieju za wyjaśnienie. To wprawdzie zmienia postać rzeczy, ponieważ nie chodziło mi absolutnie o taką formę "bycia stylistką", tylko o świadczenie tego typu usług na zewnątrz. To co pisze ta dama na swojej stronie to rzecz znana od wielu, wielu lat na całym świecie. Istnieją dostępne specjalistyczne albumy ze zdjęciami potraw. Specjalizują się w tej dziedzinie jak zwykle i tradycyjnie Niemcy. Podobnie jest z carvingiem. Taka "zabawa" ze zdjęciami potraw jest niestety bardzo droga i raczej wątpię aby w Polsce byłoby na takie fanaberie zapotrzebowanie.Podobne tematy
-
A WOLNY ZAWóD » Ile można dostać za materiał do prasy -
-
A WOLNY ZAWóD » Ile powinno się oczekiwać za tekst 500-1500 znaków? -
-
A WOLNY ZAWóD » Ile za projekt kalendarza??? -
-
A WOLNY ZAWóD » Poszukiwany fryzjer-stylista -
-
A WOLNY ZAWóD » Ile kosztuje informacja prasowa? -
-
A WOLNY ZAWóD » Freelancer - ile godzin dziennie przed komputerem? -
Następna dyskusja: