Marcin P. informatyk
Temat: Czosnek obniża ciśnienie krwi
Zgodnie z nowym przeglądem badań, preparaty złożone z naturalnych składników i zawierające sproszkowany czosnek, mogą obniżać ciśnienie krwi równie skutecznie co niektóre leki stosowane w terapii nadciśnienia.Naukowcy poddali analizie wyniki 11 badań, w których pacjenci zostali losowo przydzieleni do grupy przyjmującej preparaty czosnkowe lub placebo. Dawki sproszkowanego czosnku wahały się od 600 mg do 900 mg na dobę, podawanych przez 12 do 23 tygodni.
Kiedy zestawiono wyniki, okazało się, że czosnek obniża skurczowe ciśnienie krwi (tzw. górne) średnio o 4,6 mm Hg. Natomiast biorąc pod uwagę wskazania uzyskiwane wyłącznie u osób z wysokim ciśnieniem krwi, spadek ciśnienia skurczowego wyniósł średnio 8,4 mm Hg a rozkurczowego (dolnego) 7,3 mm Hg. Im osoba miała wyższe ciśnienie krwi na początku badania, tym bardziej było ono obniżane w wyniku przyjmowania czosnku.
Rezultaty zażywania suplementów czosnkowych były podobne do tych, uzyskiwanych za pomocą powszechnie używanych leków hipotensyjnych. Dla porównania beta-blokery zmniejszają skurczowe ciśnienie krwi średnio o ok. 5 mm Hg, natomiast inhibitory konwertazy angiotensyny (inhibitory ACE) obniżają je o 8 mm Hg.
Wykorzystywana w badaniach dawka 600 do 900 mg jest równoważna z 3,6 do 5,4 mg allicyny – aktywnego składnika czosnku wykazującego m.in działanie bakteriobójcze. Świeży ząbek czosnku zawiera od 5 do 9 mg allicyny.
MediWeb