konto usunięte

Temat: Witam :))

Witam wszystkich Forumowiczów :))
Od dosyć dawna interesuje mnie temat zdrowego odżywiania się,
po latach prób i błędów zostałem wegetarianinem ze
sporym bagażem doświadczeń w temacie zdrowego jedzenia.
Myślę, że dowiem się tu wielu ciekawych rzeczy a i sam
służę swoim doświadczeniem w tej dziedzinie.

pozdrawiam Wszystkich :))

konto usunięte

Temat: Witam :))

witam, witam i o zdrowie pytam ;)

podziwiam, ja bez mięska żyć bym nie mogła chociaż w latach licealnych, potrafiłam nie jeść mięsa miesiącami, bo mnie odrzucało.
Z biegiem lat mi się zmieniło i mięsko to jest to co lubie bardzo :)
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: Witam :))

Witam! Co do zdrowego odżywiania to nie sadze by można było powiedzieć że te bezmięsne jest zdrowsze!!! Oczywiście nie twierdze też że nie można odżywiać się racjonalnie bez udziału mięsa ale z całą pewnością nie jest to potrzebne z punktu widzenia zdrowotności naszej diety! Wręcz dieta wegetariańska wydaje się być trudniejsza do zbilansowania by pokrywała nasze wszystkie zapotrzebowania! Cała istota tkwi w odpowiednich proporcjach tego co jemy!
Natalia Harasimowicz

Natalia Harasimowicz Terapeutka, Coach
ACC ICF

Temat: Witam :))

Witam,

przez rok byłam wegetarianką, przy czym zauważyłam jak daleko mi było do zdrowego odżywiania- na coś takiego trzeba wydać kupę kasy i czasu.. A i nie wiadomo co jak na kogo podziała. Jestem po niezliczonej ilości diet, ćwiczeń etc, ponieważ mam skłonności do tycia i byłam bardzo pulchną nastolatką. Zauważyłam, że kiedy siedziałam w wege miałam napady wilczego głodu i różne inne rewelacje, plus kilka kg nadwagi. Obecnie kilka razy w tygodniu jem mięso, często rzadziej. Moja dieta jest obfita w mleko, na co ciągle zwraca mi uwagę rodzinka-czy to może być niezdrowe? Rzeczywiście proporcje są nieźle rozchwiane pod tym względem. Wracając do diety weetariańskiej to zauważyłam przede wszystkim że mimo iż ciężka na całe życie, pięknie ustabilizowała mi organizm. Teraz moja przemiana materii pozwala mi na w miarę normalne posiłki, a jeśli przybranie na wadze, to znacznie łatwiejsze do zrzucenia niż przed nią. Jakie się biologiczne implikacje takich efektów? I jak tego nie zaprzepaścić?
pozdrawiam ciepło
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: Witam :))

Co do samego mleka. To trudno by było uznać że ono Ci może szkodzić. Jeśli oczywiście nie cierpisz na nietolerancję czy alergię ale wtedy negatywne skutki picia mleka byś odczuwała. Tylko pytanie jest w jaki sposób i w którą stronę te proporcję u Ciebie są rozchwiane, Bo jeśli oczywiście żywisz sie tylko mlekiem i przetworami mlecznymi albo innymi produktami białkowymi a mało w Twoim żywieniu jest produktów węglowodanowych (pieczywo, kaszę, ziemniaki, makarony)to na pewno skutki mogą być negatywne. Należy zauważyć że białko choć ma podobną wartość energetyczną jak węglowodany (1g-4kcal)nie jest spalane tak jak węglowodany i tłuszcze. Tłuszcze oraz węglowodany spalają się do dwutlenku węgla i wody, podczas gdy aminokwasy pochodzące z rozkładu białka jeśli zostaną wykorzystane jako źródło energii spalają się do dwutlenku węgla, wody plus pozostaje jeszcze amoniak pochodzący z grup aminowych aminokwasów. To stanowi oczywiście obciążenie dla wątroby i nerek. Dieta wysokobiałkowa narusza także równowagę kwasowo -zasadową organizmu. Uważa się że udział białka w żywieniu nie powinien przekraczać 14% energii dostarczanej do organizmu.
Dorota G.

Dorota G. Ciągle w drodze...
Dziękuję za wszelkie
propozycje współp...

Temat: Witam :))

Witam, jak zwykle świerzbi mnie język... Czy mógłbyś Darku, ustosunkować się do poniższego cytatu:
"[...]Ale Tomasz Nocuń, internista, ostrzega, że proces pasteryzacji zamienia mleko w zupę pełną martwych, toksycznych bakterii, które zatruwają organizm. I powodują kolejne alergie.
[...]
Alergolog, profesor Zawisza leczy ludzi uczulonych na mleko od dziesięcioleci. Liczba pacjentów z każdym rokiem powiększa się. Dla niektórych mleczna euforia kończy się śmiercią. [...]
Profesor Zawisza zauważa, że problem byłby łagodniejszy, gdyby Polska nie była krajem rolniczym, w którym mleko uznawane jest za podstawę pożywienia. Jesteśmy szóstym co do wielkości producentem mleka w Europie (7 mld litrów rocznie).
[...]
Pionier nauki o żywieniu doktor Max Bircher-Benner o szkodliwości mleka trąbił już pod koniec XIX wieku (dziś w Zurychu istnieje słynna klinika jego imienia). Twierdził, że mleko powinno być najwyżej dodatkiem do diety. Wyjątkiem są, według niego, łatwiej przyswajalne dla człowieka kwaśne produkty mleczne (jogurty, sery) i mleko pełne, prosto od krowy karmionej trawą."

http://integra.xtr.pl/teksty/PijMleko.htm

Czy mógłbyś mi również wskazać dorosłego ssaka (poza człowiekiem), który pije mleko...?

PozdrawiamDorota Grabowska edytował(a) ten post dnia 27.06.07 o godzinie 23:59
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: Witam :))

Jasne że mogę z wielką chęcią!
Od kiedy martwe bakterie mogą być toksyczne? To chyba nowe odkrycie tego doktora- powinien to opatentować;))))))
gotowanie i smażenie jeszcze w większym stopniu niszczy drobnoustroje więc wg rozumowania tego doktora powinno być już śmiertelnie szkodliwe.:))))
A co do alergii to nie powiem nic nowego pisała to już zresztą koleżanka Agnieszka Białek że tyle samo albo nawet więcej ludzi ma alergię na owoce cytrusowe, orzechy, ryby i bardzo wiele innych rzeczy. Więc sprawa alergii nie jest żadnym argumentem.
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: Witam :))

Aha a innego ssaka od człowieka smażącego kotlety też nie znam:)))
Dorota G.

Dorota G. Ciągle w drodze...
Dziękuję za wszelkie
propozycje współp...

Temat: Witam :))

Dariusz P.:
Jasne że mogę z wielką chęcią!
Od kiedy martwe bakterie mogą być toksyczne? To chyba nowe odkrycie tego doktora- powinien to opatentować;))))))
gotowanie i smażenie jeszcze w większym stopniu niszczy drobnoustroje więc wg rozumowania tego doktora powinno być już
śmiertelnie szkodliwe.:))))

"Szczepionka - preparat pochodzenia biologicznego, zawierający żywe, o osłabionej zjadliwości (atenuowane) lub zabite drobnoustroje chorobotwórcze lub fragmenty ich struktury, czy metabolity; stosowany w celu wywołania odpowiedzi immunologicznej (odporności poszczepiennej - sztucznej czynnej)."

Gdyby "zabite drobnoustroje" były neutralne dla oragnizmu, nie stosowano by ich w szczepionkach...

"Prowokacja utajonego wirusa uważana jest za niebezpieczną ewentualność każdej procedury szczepień.
Leon Chaitow

Wszystkie szczepienia powodują efekt wprowadzania trzech wartości krwi w strefę charakterystycznej dla raka i białaczki. (...) Szczepionki wytwarzają skłonności do zachorowań na raka i białaczkę.
Prof. L. C. Vincent"
http://www.jut.pl/lekarze-potepiaja-szczepienia.html
A co do alergii to nie powiem nic nowego pisała to już zresztą
koleżanka Agnieszka Białek że tyle samo albo nawet więcej ludzi ma alergię na owoce cytrusowe, orzechy, ryby i bardzo wiele innych rzeczy. Więc sprawa alergii nie jest żadnym argumentem.

"E-230-237-środki chemiczne używane przy zabezpieczeniu owoców cytrusowych podczas transportu. Owoce są spryskiwane substancją chemiczną, która zabezpiecza je przed zepsuciem. Powoduje silne zatrucia pokarmowe, uczulenia."

http://www.babyboom.pl/dzieci_3_5/zdrowie/uwaga_konser...

Z całym szacunkiem dla wiedzy Pani Agnieszki Białek, ale chyba zapomniała o czymś...
Dorota G.

Dorota G. Ciągle w drodze...
Dziękuję za wszelkie
propozycje współp...

Temat: Witam :))

Dariusz P.:
Aha a innego ssaka od człowieka smażącego kotlety też nie znam:)))

:)) natomiast znam wiele ssaków mięsożernych... :):):)
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: Witam :))

O rany:) Oczywiście odpowiem pod wieczór jak wrócę z pracy:) teraz już nie zdążę. Muszę jeszcze skończyć ,,śmiertelną owsiankę na mleku":)
Dorota G.

Dorota G. Ciągle w drodze...
Dziękuję za wszelkie
propozycje współp...

Temat: Witam :))

Dariusz P.:
O rany:) Oczywiście odpowiem pod wieczór jak wrócę z pracy:) teraz już nie zdążę. Muszę jeszcze skończyć ,,śmiertelną owsiankę na mleku":)


Wolałabym, żebyś przeżył...:) odczułabym to jako "osobistą" stratę...:)
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: Witam :))

No to witam popołudniem:) Jakoś udało mi sie przeżyć:)))
Co do mięsożernych ssaków to zgoda ale wszystkie jedzą na surowo(hihi) więc jedzenie kotletów nic nie jest bardziej naturalne od picia mleka.
Nie będę się wdawał w tematykę szczepień nie jestem lekarzem (chociaż przypuszczam ze na tej stronie do którego link podałaś są bzdury ale sobie odpuszczę, może znajdzie się ktoś po medycynie by to skomentować.
A co do rzeczy konkretniejszych:
Zabite drobnoustroje spożywasz codziennie i nie rozumiem czym by tu miało być szczególnym pasteryzowane mleko (w zupie pomidorowej też są chyba że robisz na surowo:))))). Jeśli byś chciała być konsekwentna w tym co piszesz to byś musiała wrócić na drzewo do czasów z przed odkrycia ognia!!!
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: Witam :))

A następny wątek to już mnie rozbraja.
Bo w sumie wracamy do punktu wyjścia a strona do której mnie odesłałaś aż razi niekompetencją!!!
Już na samym wstępie artykułu niejaka Pani Halicka pisze że jakoby barwniki, zagęszczacze, przeciwutleniacze itp to wszystko były konserwanty. Otóż co konserwant to konserwant, co przeciwutleniacz to przeciwutleniacz a co barwnik to barwnik. Barwnik nie jest konserwantem a konserwant nie jest barwnikiem!!!
I dalej ciągnie to samo pisząc że ,,konserwanty poprawiają walory smakowe......". Za przeproszeniem konserwanty to już z samej nazwy wynika że konserwują żywność i kropka!!!!!
I już nie będę chyba po kolei wymieniał wszystkich E które ta Pani zechciała wymienić jako źródło wszelkiego zła pisząc bzdury.
Odniosę sie jeszcze do końcówki tego tekstu gdzie wśród rzekomo najniebezpieczniejszych substancji znalazły się np kwas sorbowy(Konserwant) i glutaminian sodu(wzmacniacz smaku a nie żaden konserwant). Otóż te substancje właśnie należą do najlepiej poznanych i uznanych za całkowicie nieszkodliwe!!!
I ostatnie zdanie z tego tekstu oczywiście też bzdurne symbol E dotyczy tak samo związków syntetycznych jak naturalnych a ilość cyfr też nie ma z tym związku!!! Przykład naturalnego E z trzema cyframi- E-100 (kurkumina stosowana jako barwnik, oczywiście otrzymana z kurkumy),E-322(lecytyna stosowana jako emulgator otrzymuje się z żółtek jaj lub ziaren soi)można by mnożyć przykłady. Dziwi mnie że takie osoby jak pani Halicka biorą sie w ogóle za pisanie artykułów na taki temat nie mając zbyt wiele pojęcia! Pozdrawiam serdecznie:)
Dorota G.

Dorota G. Ciągle w drodze...
Dziękuję za wszelkie
propozycje współp...

Temat: Witam :))

Dariusz P.:
No to witam popołudniem:) Jakoś udało mi sie przeżyć:)))
Co do mięsożernych ssaków to zgoda ale wszystkie jedzą na surowo(hihi) więc jedzenie kotletów nic nie jest bardziej naturalne od picia mleka.

Witam witam...:) cieszę się, że przetrwałeś... jeszcze...:)

Jeżeli dla Ciebie "smażenie" kotletów jest bardziej naturalne niż surowe mięso, to zweryfikujmy pojęcie "naturalne"...:)
Nie będę się wdawał w tematykę szczepień nie jestem lekarzem (chociaż przypuszczam ze na tej stronie do którego link podałaś są bzdury ale sobie odpuszczę, może znajdzie się ktoś po medycynie by to skomentować.

Cieszę się, że nie znając się na rzeczy (szczepionki), już oceniłeś, że to bzdury...:):):)
Dzisiaj miałam rozmowę ze znajoma psycholog... W wielu kwestiach ma podejście takie jak "znakomita" większość:).... poczułam zadziwienie, jak wypowiadała się na temat szczepionek sceptycznie (domyślalm się, dlaczego... była u córki w Anglii i tam Ją chyba oświecieli... nota bene mój kuzym ze Stanów mówił już 3 lata temu o tym, jak to światłe Amerykanki przestają szczepić swoje dzieci ze względu na szkodliwośc szczepionek... To samo usłyszałam, będąc w ubiegłym roku w Kanadzie...)
A co do rzeczy konkretniejszych:
Zabite drobnoustroje spożywasz codziennie i nie rozumiem czym by
tu miało być szczególnym pasteryzowane mleko (w zupie pomidorowej też są chyba że robisz na surowo:))))). Jeśli byś
chciała być konsekwentna w tym co piszesz to byś musiała wrócić na drzewo do czasów z przed odkrycia ognia!!!

Nie gutuje pomodorowej po to, żeby delektować się "zabitymi" drobnoustrojami, poza tym dokładnie myję je przed gotowaniem... spróbuj zrobić to z mlekiem...:):):)
A pomysł z powrotem na drzewo... może i nie taki głupi... jeżeli jeszcze jakieś drzewo zostanie...:):):)
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: Witam :))

To życzę powodzenia w kicaniu po drzewach!:)))
Dorota G.

Dorota G. Ciągle w drodze...
Dziękuję za wszelkie
propozycje współp...

Temat: Witam :))

Dariusz P.:
A następny wątek to już mnie rozbraja.
Bo w sumie wracamy do punktu wyjścia a strona do której mnie odesłałaś aż razi niekompetencją!!!
Już na samym wstępie artykułu niejaka Pani Halicka pisze że jakoby barwniki, zagęszczacze, przeciwutleniacze itp to wszystko były konserwanty. Otóż co konserwant to konserwant, co przeciwutleniacz to przeciwutleniacz a co barwnik to barwnik. Barwnik nie jest konserwantem a konserwant nie jest barwnikiem!!!
I dalej ciągnie to samo pisząc że ,,konserwanty poprawiają walory smakowe......". Za przeproszeniem konserwanty to już z samej nazwy wynika że konserwują żywność i kropka!!!!!
I już nie będę chyba po kolei wymieniał wszystkich E które ta Pani zechciała wymienić jako źródło wszelkiego zła pisząc bzdury.
Odniosę sie jeszcze do końcówki tego tekstu gdzie wśród rzekomo najniebezpieczniejszych substancji znalazły się np kwas sorbowy(Konserwant) i glutaminian sodu(wzmacniacz smaku a nie żaden konserwant). Otóż te substancje właśnie należą do najlepiej poznanych i uznanych za całkowicie nieszkodliwe!!!
I ostatnie zdanie z tego tekstu oczywiście też bzdurne symbol E dotyczy tak samo związków syntetycznych jak naturalnych a ilość cyfr też nie ma z tym związku!!! Przykład naturalnego E z trzema cyframi- E-100 (kurkumina stosowana jako barwnik, oczywiście otrzymana z kurkumy),E-322(lecytyna stosowana jako emulgator otrzymuje się z żółtek jaj lub ziaren soi)można by mnożyć przykłady. Dziwi mnie że takie osoby jak pani Halicka biorą sie w ogóle za pisanie artykułów na taki temat nie mając zbyt wiele pojęcia! Pozdrawiam serdecznie:)

"Aluminium to neurotoksyna
Kiedyś uważano, że aluminium jest pierwiastkiem obojętnym dla zdrowia, ale obecnie jego toksyczność nie budzi już żadnych wątpliwości. Rola aluminium interesuje naukowców od ponad 100 lat. Badania epidemiologiczne pokazały więcej przypadków choroby Alzheimera w rejonach o wysokim stężeniu aluminium w wodzie wodociągowej (np. w Edynburgu). Aluminium dostarczane jest też z żywnością, a jego główne źródła to: proszek do pieczenia, związki przeciwzbrylające oraz emulgujące, niektóre leki, herbata (z cytryną), warzywa liściaste (sałata, liście pietruszki). Większa ilość aluminium może się dostać do organizmu w wyniku gotowania kwaśnych potraw w aluminiowych garnkach. Dlatego konieczna jest wymiana garnków aluminiowych na stalowe.

Dodatki do żywności
Do konserwowania mięsa czy ryb od wieków stosowano solenie i wędzenie, bo zepsuta, spleśniała żywność była groźna dla zdrowia. Rozwój szkodliwych dla ludzi mikroorganizmów można zatrzymać przez pasteryzację w wysokiej temperaturze lub dzięki zastosowaniu substancji działających hamująco lub niszcząco na bakterie, drożdże i pleśnie. Obecnie jako konserwanty i przeciw­utleniacze stosuje się m.in.: związki siarki, witaminę C, benzoesany (jako środki antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze), związki azotu (w produktach mięsnych). Konieczne jest sprawdzanie zawartości wszystkich składników na opakowaniu produktu, bo dodatki te, obecne nawet w małych ilościach, wykazują działanie alergizujące. Obliczono, że przeciętne dzienne spożycie szkodliwych dla organizmu dodatków do żywności może sięgać nawet 10­-20 g."

http://www.beztoksyn.pl/beztoksyn.html

W ubiegłym roku ruszył ogólnopolski program "Uwolnij się od toksyn"... powyższy cytat pochodzi z tego programu... Być może Pani prof. Iwona Wawer z Akademii Medycznej (Zakład Chemii Fizycznej)w Warszawie, która jest głównym ekspertem tego programu, też nie wie, pod czym się podpisuje...?

Odsyłam również do "Newsweek'a" nr 38/2006 - art. Talerz pełen konserwantów; "Twoja Zdrowa Medycyna" nr 5/2005 [rada merytoryczna: m.in. dr med. Magdalena Białkowska - IŻŻ; dr med. Artur Markowski - dermatolog; lek. med. Barbara Biały - neurolog; prof. dr hab. med. Krystyna Opałko itd...] art. "Zakupy pod lupą" i wiele innych takich artykułów i wypowiedzi nie tylko "pismaków", ale i naukowców...

Pozdrawiam bardzo serdecznie i życzę... smacznego...:):):)
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: Witam :))

Po pierwsze co ma aluminium do np kwasu sorbowego? Skrytykowałem tamten artykuł za zupełne mieszanie i mylenie pojęć co było ewidentne !!!!!
Po drugie powinnaś znać słynne stwierdzenie Paracelsusa ,,wszystko w przyrodzie jest trucizną i nie jest trucizną. O tym czy coś jest trucizną decyduję dawka!" Dotyczy to tak samo związków aluminium. Nie ma substancji absolutnie toksycznych i nie ma absolutnie nietoksycznych. Niezbędne substancje dla organizmu też w nadmiarze są toksyczne np. żelazo, miedź czy cynk!Garnków aluminiowych już się praktycznie nie stosuje więc podaż aluminium przypuszczalnie jest dzisiaj mniejsza niż np w czasach PRL-u

konto usunięte

Temat: Witam :))

Racja! Pani psycholog na pewno zna się na szczepionkach. W 100%. Poza tym fajnie byłoby gdybyś w czasie ciąży zachorowała na różyczkę. A co ryzyk fizyk, spróbować można!
Dorota G.

Dorota G. Ciągle w drodze...
Dziękuję za wszelkie
propozycje współp...

Temat: Witam :))

Dariusz P.:
Po pierwsze co ma aluminium do np kwasu sorbowego? Skrytykowałem tamten artykuł za zupełne mieszanie i mylenie pojęć co było ewidentne !!!!!
Po drugie powinnaś znać słynne stwierdzenie Paracelsusa ,,wszystko w przyrodzie jest trucizną i nie jest trucizną. O tym czy coś jest trucizną decyduję dawka!" Dotyczy to tak samo związków aluminium. Nie ma substancji absolutnie toksycznych i nie ma absolutnie nietoksycznych. Niezbędne substancje dla organizmu też w nadmiarze są toksyczne np. żelazo, miedź czy cynk!Garnków aluminiowych już się praktycznie nie stosuje więc podaż aluminium przypuszczalnie jest dzisiaj mniejsza niż np w czasach PRL-u

Absolutnie zgadzam się z Tobą.. i oczywiście z Paracelsusem... :):):) ale mówi On też o holistycznym spojrzeniu na człowieka, świat... o swoistej równowadze... ,,wszystko w przyrodzie jest trucizną i nie jest trucizną. O tym czy coś jest trucizną decyduję dawka!" ... w przyrodzie!!!
Żaden syntetyk nie jest zdrowy, choćby dlatego, że wytworzony przy pomocy innej "energii", w zupełnie innym środowisku, niż w naturalne...
Aluminium... dodaje się je do mąki, coby się nie zbrylała (prawem naturalnym mąki jest się zbrylać) + aluminium w wodzie itd. itd. Dlaczego tak się czepiam tych dodatków, bo "czytam" rzeczywostość... Pamiętaj, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia... znam wielu zagorzałychy zwolenników różnych teorii, którzy z chwilą, kiedy znaleźli się po drugiej stronie barykady (np. zachorowali im najbliżsi, czy oni sami), znaleźli pomoc w medycynie naturalnej - radykalnie zmienili poglądy... tak jak i nawyki żywieniowe... Zrozumieli zależności, które do tych pór były im obce...

Pozdrawiam:)

Następna dyskusja:

Witam wszystkich!




Wyślij zaproszenie do