Temat: sprawdzone składniki - przyprawy, zaprawy i inne dodatki

Myślę, że wszystkim (zwłaszcza początkującym)przydałaby się konkretna wiedza na temat najlepszych ww. składników, które można dostać w całej Polsce (marzenia? :-) a nie tylko w specjalistycznych sklepach w Warszawie i w okolicach.
Czy na przykład w Delikatesach Bomi można dostać coś jadalnego w powyższym zakresie? A może w jakiejś innej sieci handlowej?
Proponuję bardziej wtajemniczonym eksperymentatorom, aby podzielili się konkretną wiedzą na temat konkretnych produktów w miarę powszechnie dostępnych na rynku: nazwa, przybliżona cena, miejsce występowania itp.
Dobrze byłoby również zdobyć wiedzę na temat największych "porażek", które niewiele mają wspólnego z sushi i jego składnikami. Po co inni mają powtarzać te same błędy i zniechęcić się na samym wstepie.

Pozdrawiam.
Karol B.

Karol B. Ekspert ds. mediów
specjalistycznych

Temat: sprawdzone składniki - przyprawy, zaprawy i inne dodatki

Witam,

ostatnio kupiłem w Albercie (Złote Tarasy w Warszawie) pałeczki krabowe (lekko zamrożone). Zdecydowanie odradzam. Nie da się ich dobrze pokroić - strasznie się rozwarstwiają - i miałem z nimi najwięcej więcej kłopotów. Zdecydowanie lepsze są tańsze Surimi!

Marynowany imbir polecam w wersji różowej (jest słodszy i smaczniejszy). Biały imbir w smaku jest ostrzejszy i bardziej wyrazistszy. Decyzja należy już (w tym wypadku) do kupującego :)
Radosław Bolałek

Radosław Bolałek
http://twitter.com/H
anamiPL Właściciel,
Hanami

Temat: sprawdzone składniki - przyprawy, zaprawy i inne dodatki

Imbir różowy od białego różni się, niestety, tylko jedną rzeczą: barwnikiem.

konto usunięte

Temat: sprawdzone składniki - przyprawy, zaprawy i inne dodatki

Właśnie odkryłem dla siebie odmianę sosu sojowego Kikkoman z obniżoną zawartością soli. Nakrętki na buteleczkach (takie z dwoma dziubkami) mają kolor zielony, zamiast czerwonego. Łagodniejszy smak sosu pozwala znacznie bardziej podkreślić naturalny smak sushi nie "zabijając" go. Może nie wszystkim się spodobać, ale jeśli będziecie mieli okazję spróbować, polecam.

konto usunięte

Temat: sprawdzone składniki - przyprawy, zaprawy i inne dodatki

Radosław B.:
Imbir różowy od białego różni się, niestety, tylko jedną rzeczą: barwnikiem.
pozwole sobie nie zgodzic sie - ostatnio mialam mozliwosc sprobowac w tym samym czasie obu rodzajow - oprocz koloru faktycznie roznily sie i smakiem i stopniem ostrosci

Temat: sprawdzone składniki - przyprawy, zaprawy i inne dodatki

Ja używam przypraw od http://audiotravels.pl/skarby-ze-sklepu-z-przyprawami/ smak dla mnie idealny.

Następna dyskusja:

Dodatki warzywne do sushi




Wyślij zaproszenie do