Joanna Gruszecka

Joanna Gruszecka Instruktor Fitness.
Instruktor
Kulturystyki. Trener
Perso...

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

znalazłam wlaśnie taki fragment filmu i ciekawa jestem co wy na to

http://www.youtube.com/watch?v=Fc6-oId0TUE&feature=rel...
Jakub C.

Jakub C. One man army!

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

Prawda, odstawiłem proste cukry i waga codziennie pokazuje pół kilo mniej... A jem tyle samo jak nie więcej niż wcześniej...

konto usunięte

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

Erm, mam zupełnie subiektywne wrażenie, że epidemia otyłości jednak nie do końca wynika z tego, że tłumy ludzi - stosując się do sekciarskich, skrytobójczych i zalatujących światowym spiskiem zaleceń WHO - wpierniczają starannie odliczone 6 do 11 porcji węgli dziennie ;]

konto usunięte

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

My to wszystko wiemy. Ale dla 95% populacji kilogram cukru za 5 zł to już katastrofa w domowym budżecie.
Michał Panasiewicz

Michał Panasiewicz Administrator
systemów, sieci i
aplikacji.

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

Prawda, proste cukry tylko bezpośrednio po treningu. Większość przetworzonej żywności zawiera olbrzymie ilości cukrów prostych lub polisacharydów takich jak skrobia.
Po rezygnacji z cukrów prostych waga (tłuszczowa) w dół poszła od razu.
Joanna Gruszecka

Joanna Gruszecka Instruktor Fitness.
Instruktor
Kulturystyki. Trener
Perso...

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

no własnie. większośc ludzi unika cukrów prostych, czyli batoników, czekoladek i cukierków wiedząc, że to własnie one tuczą. powoduja odkładanie sie glikogenu w wątrobie, a potem sa przekształcane w tłuszcz. ostrożnie też postepują z fruktoza zawarta w owocach.

natomiast w filmie mowa o zbożach. czyli o węglowadanach złozonych. wychodzi na to, że płatki różnych zbóż z nasionami: siemienia lnianego, sezamem, ziarnem słonecznika, pestkami dyni, i różnymi orzechami sa be.
równiez kukurydza, ziemniaki, ryż i kasze wyjatkowo nie są w filmie polecane

...
Michał Panasiewicz

Michał Panasiewicz Administrator
systemów, sieci i
aplikacji.

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

Kukurydza i ziemniaki to głównie skrobia więc polisacharyd, obróbka termiczna zbóż i przetworów zbożowych tez prowadzi do podwyższenia IG.
Dodatkowo dodawane są często też cukry proste do przetworów. nieprzetworzone ziarno, kiełki są OK, niestety obróbka prowadzi do rozłożenia się na prostsze węglowodany, dodatkowo w procesie obróbki pozbywa się najczęściej najcenniejszej części zewnętrznej ziarna, zostawiając tylko tą o wysokim IG. Przykładowo biały ryż, kuskus, mąka biała.
W filmie nie widziałem żeby mówiono o ziarnie pełnym, nie przetworzonym czy kiełkach. Mowa jest o przetworzonej żywności (albo przegapiłem to o czym mówisz o ziarnach)Michał P. edytował(a) ten post dnia 23.03.11 o godzinie 11:22
Joanna Gruszecka

Joanna Gruszecka Instruktor Fitness.
Instruktor
Kulturystyki. Trener
Perso...

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

mowa o obaleniu mitu, że podstawa piramidy żywieniowej jest zdrowa - doslownie to jest powiedziane - główne składniki takiej piramidy to kasze , ryż, płatki zbożowe, makarony. płatki owsiane, jęczmienne itp.
Jakub Mauricz

Jakub Mauricz Redaktor,
szkoleniowiec,
trener personalny,
żywieniowiec

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

Z calym szacunkiem, ale panowie w programie napieprzyli takich farmazonow, ze musialem zbierac swoja szczeke z podlogi, upychac ponownie wybaluszone oczy i zmywac mopem sline ktora wyciekla przez te 4.5 minuty podczas ogladania tego "naukowego" programu.

UWAGA: Wypowiedz bedzie zawierala ataki na naukowcow i okazyjnie cynizm i wulgaryzmy. Jesli jestes wrazliwy, nie czytaj! Sorki, ale zawsze mnie krew zalewa jak widze cos takiego. Ludzie tytułujący sie stopniami naukowymi nie powinni pieprzyc glupot.

Zacznijmy od poczatku.
1. Z cyklu "to co ludzie maja jesc??" Mozg, serce, nerki i watroba potrzebuja glukozy do swojej pracy. Malo kto wie, ze w trakcie snu organizm spala 10 g glukozy na godzine!!! Skad go bierze, jesli kolacja nie zawiera weglowodanow, lub (o zgrozo) jedlismy ostatni posilek o 18 (a szlismy spac o 23,) to skad go wezmie? A no z glikogenu watrobowego. Dlatego rano pierwsza rzecza jaka musimy zrobic, jest uzupelnienie weglowodanow, najlepiej w postaci fruktozy (stad popularnosc owockow do sniadania), lub polisacharydow (pochodzacych ze zboz i jego przetworow jak platki, makaron). Przy braku weglowodanow organizm przestawia sie na czerpanie energii z ketonow (jak przy dietach bialkowo-tluszczowych, bialkowych i u osob chorych na cukrzyce). Jednak taki manewr ma minus - obnizenie koncentracji, ospalosc, problemy z pamiecia krotkotrwala.
2. Nawiazujac do punktu pierwszego - co ludzie maja jesc, aby dostarczyc energie (a weglowodany sa podstawa przemian biochemicznych w procesie energii)? Tluszcze maja duzy ladunek kaloryczny (9 kcal w porownania do 4 kcal w przypadku 1 g weglowodanow). Do tego jesli cierpia na hipercholesterolemie, to nawet EPA, DHA, CLA i inne zdrowe kwasy tluszczowe nie uchronia ich przed olbrzymim poziomem cholesterolu (moze wysilek fizyczny cos zmieni). Warzywa? Oprocz kilku produktow jak buraki, marchew, ktore sa RELATYWNIE slodkie bo zawieraja okolo 8-11 g weglowodanow w 100 g produktu (WOW! 36 kcal... zebysmy sie nie spaśli przypadkiem...), to inne warzywa zawieraja sladowe ilosci tego makroskladnika, z czego wiekszosc stanowi blonnik, od ktorego sie nie tyje, bo ludzki organizm nie moze go przyswoic - pelni on jedynie funkcje regulujaca trawienie (prawidlowa wilgotnosc stolca, resorpcja wody, uczucie sytosci, obnizenie cholesterolu). Ten talerzyk z warzywami i 2 jabklami mial niby zawierac 100 g wegli? Jasne... a swistak siedzi i zawija je w te sreberka...
3. Cukier ma indeks glikemiczny 50cos? Cola 64? Skad oni to wzieli!!! Cukier ma okolo 70-80, cola 110 a glukoza jest wartoscia porownawcza wynoszaca 100. Pieprzenie farmazonow, ze zjedzenie ziemniakow jest tak samo tuczace jak zjedzenie takiej samej ilosci cukru to herezja!!! Przeciez cukier spozywczy to sacharoza, dwucukier, ktory ze wgledu na swoja budowe chemiczna i strukture (krysztalki rozpuszczalne w wodzie) wchlania sie blyskawicznie wywolujac olbrzymi skok insuliny, a ziemniaki to skrobia, do ciezkiej cholery!!! Najpierw trawi je amylaza slinowa w jamie ustnej, pozniej soki trzustkowe w dwunastnicy, i w tej formie laduja sobie na jelito cienkie i tam odbywa sie wchlanianie.
4. Z cyklu "to co mam jesc" czesc dalsza. Ok, weglowodany zdaniem szanowych "naukowcow" sa zle bo to cukier z cukierniczki, tluszcze maja duzy ladunek kaloryczny, spowalniaja metabolizm, a bialek za duzo jesc nie mozna, bo sie czlowiek zakwasi, nerki nie wyrobia (wieksza peroksydacja tego narzadu przy wysokim spozyciu bialek) i szybciej wysiada. Hmmmm... moze dolaczmy do sekty Stachurskiego i czerpmy energie z powietrza!!! Ludzie... wszystko jest dla ludzi o zdrowych zmyslach. Weglowodany sa podstawowym zrodlem energii i jest to antropologicznie dowiedzione. To, ze Amerykanie nażrą sie burgerow, batonikow, czekoladek i innych wysokoprzetworzonych, nawalonych cukrem gowien, nie oznacza ze od wegli sie tyje. Tyje sie od ich:
1. nadmiaru w diecie
2. laczeniu wegli prostych z tluszczami (o matko, tluszcz odklada sie w tempie eskpresowym)
3. duzej podazy cukrow w stosunku do ogolnej ilosci weglowodanow.
4. nadmiaru tluszczu w diecie (ladunek kaloryczny, niewielka obejosc i zwolnienie metabolizmu przyczyniaja sie do tego).

Mysle ze Amerykanie kupujacy burgera z 99 centow, lub mogacy kupic brokuly za 1.5$ wybieraja burgera i jest pozamiatane. Swiadomosc dietetyczna!!!

5. Kluczem do utrzymania szczuplej sylwetki i niskiego poziomu insuliny (ktorej wysoki poziom sprzyja cukrzycy i otylosci) jest jedzenie malych ilosci weglowodanow w kilku porach dnia, np dla osoby srednio aktywnej 50 g co 3 godziny w 5 posilkach, ostani 1-2 powinien stanowic posilek bialkowy z warzywami. Mozna tez zastosowac rotacje weglowodanowa, chociaz dotyczy ona bardziej sportowcow. Tak samo diety ketogeniczne wspomniane przeze mnie wczesniej (bialkowo-tluszczowe). Czego ci naukowcy chca, zebysmy zarli salate i liscie drzew? Czlowiek popadnie w ten sposob w kacheksję. Auschwitz Birkenau, willkommen!
6. Opierac diety na bialkach nie mozna (ok, dieta Dukana, ale zeby nia podazac trzeba miec leb na karku, moj brat stosujacy te diete ma ten fart, ze ma mnie pod reka), na tluszczach tez nie, wiec zostaja weglowodany. Antropologii nie przeskoczymy i trzeba sie z tym pogodzic.

Reasumujac: czeste, mniej obfite posilki z niskoprzetworzonych zrodel weglowodanow jak makaron z durum, maka gryczana, platki owsiane i jeczmienne, chleb razowy i zytni, ryz brazowy i indianski, warzywa, to podstawy zdrowej, zbilansowanej diety. Nalezy ja umiarkowanie uzupelnic bialkami (15-20% w przypadku osob nieaktywnych fizycznie) i 30%+ w przypadku osob aktywnych fizycznie, zwlaszcza w sportach silowo-szybkosciowych i na koniec zostawic zdrowe tluszcze: olej lniany, oliwa z oliwek, tran, orzechy, umiarkowanie tluszcze zwierzece.

I mamy recepte na sukces i brak chorob metabolicznych, dziekuje Panstwu za uwage. Jakub Mauricz wspiera dzialalnosc oswiatowa na calym swiecie i prowadzi walke godna Syzyfa w zwalczaniu idiotow na naszym globie.

EDIT: usunalem wulgaryzmy, gdyz nie przystoi mi :)

Chcecie sprawdzonych, rzetelnych informacji? Zapraszam na http://kuzniaformy.pl

Jeżeli znajdziecie moj komentarz w miejscu innym niż Kuźnia Formy w internecie, to oznacza, ze ktos dal ciala i bede go ripostowal. Teksty naszych partnerow zamieszone w serwisie ciesza sie moim i redakcyjnym blogoslawienstwem.Jakub Mauricz edytował(a) ten post dnia 24.03.11 o godzinie 12:09

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

uff...bo już się bałam, że trzeba będzie przestać jeść w ogóle...
chyba nie można się dać ogłupić.
Michał Panasiewicz

Michał Panasiewicz Administrator
systemów, sieci i
aplikacji.

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

Podstawą piramidy powinna być żywność nieprzetworzona, warzywa, owoce, nasiona, kasze.

W filmie niestety jest to niedokładnie powiedziane, ale przynajmniej ja zrozumiałem to tak, tam jasno jest powiedziane ze żywność nieprzetworzona (warzywa, kiełki na przykład) są właściwe. Makarony, płatki to niestety w większości przetworzone silnie produkty z duża ilością dodanych cukrów prostych , szczególnie na rynku amerykańskim.

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

zgadzam się, tylko czymś muszę żyć, nie jedząc mięsa wcale i mając uczulenie na laktozę. plus ostatnio 6 treningów w tygodniu (4x siłownia i 2xbieganie).
Anna Bugaj

Anna Bugaj Tłumaczenia,
Zarządzanie
projektami
kulturalnymi, Nauka

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

a jakie masz w takim razie źródła białka w diecie? Jaja w dużych ilościach, jak pewien sławny master z innego forum?
Jakub Mauricz

Jakub Mauricz Redaktor,
szkoleniowiec,
trener personalny,
żywieniowiec

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

Ania, pytasz mnie czy Basie?

Ja osobiscie preferuje takie zrodla:
Źródła białek: białka jaj, chude mięso jak: piersi kurczaka/indyka, rostbef wołowy i polędwica, polędwica wieprzowa, tłuste ryby jak: pstrąg, śledź, mintaj, makrela, łosoś, twaróg chudy, serek wiejski, odżywki białkowe.

Źródła białek i tłuszczów: orzechy, jaja całe, masło orzechowe, sery żółte, sery typu brie i camembert, kabanosy.

Źródła tłuszczu: tran, oliwa z oliwek, oliwa z pestek winogron, olej lniany, olej z wiesiołka.

Źródła węglowodanów: kasza gryczana i jęczmienna, ryż paraboliczny, brązowy i dziki, makaron pełnoziarnisty, pieczywa ciemne pełnoziarniste, płatki owsiane i jęczmienne.

Jaja sa mega zdrowe i jedynym "ale" jest hipercholesterolemia, ale uzywajac lecytyne, zielona herbate, wode lecznicza "Jan" i wysilek fizyczny mozna to smialo trzymac w ryzach. Pamietajmy o tym, ze bialko jaja ma duzo mniejsza wartosc biologiczna (BV) niz cale jajo, (zoltko to petarda aminokwasowa). Jedynym problemem dla osob chorych z hch jest jego duza ilosc cholesterolu, ale wlasnie wysilek fizyczny beztlenowy pomaga go sprawnie utylizowac.
Michał Panasiewicz

Michał Panasiewicz Administrator
systemów, sieci i
aplikacji.

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

Jakub Mauricz:
Z calym szacunkiem, ale panowie w programie napierdolili takich farmazonow, ze musialem zbierac swoja szczeke z podlogi, upychac ponownie wybaluszone oczy i zmywac mopem sline ktora wyciekla przez te 4.5 minuty podczas ogladania tego "naukowego" programu.
...

I mamy recepte na sukces i brak chorob metabolicznych, dziekuje Panstwu za uwage. Jakub Mauricz wspiera dzialalnosc oswiatowa na calym swiecie i prowadzi walke godna Syzyfa w zwalczaniu idiotow na naszym globie.

Zgadzam się z tobą, weż tylko poprawkę na to że program jest na podstawie rynku amerykańskiego, tam wszystkie popularne produkty zbożowe są silnie przetworzone, a ich IG jest wysokie. Jest tam powiedziane że warzywa są zdrowe i maja niskie IG.
Produktów o których wspominasz przeciętny amerykanin nie zauważa i nie kupuje.
Łukasz Tigy P.

Łukasz Tigy P. www.tigy.pl,
instruktor fitness,
trener personalny,
manager

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

a wszystko wynika z faktu iż człowiek od dawien dawna stara się utrudnić to co jest proste ... w każdym rodzaju wiary na ziemi - fundamenty były zbiore prostych prawd - które ludzie rozbudowali do przykazań, wskazań, zakazów ... w obszernych tomach ... tak jak dieta - podstawy, rozsądnie, z subiektywnym odczuciem ... ludzie boją się myśleć, podejmować ryzyko, odpowiedzialność .. w związku z tym, łapiemy się każdej teroii, myśli, - która cudza jest ale podpiszemy się pod nią - aby miec pozorne wrażenie wazności własnego bytu, świadomych wyborów i odpowiedzialności za własne decyzje i wybory.
Jakub Mauricz

Jakub Mauricz Redaktor,
szkoleniowiec,
trener personalny,
żywieniowiec

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

Zgadza sie Majkel, na dobre produkty trzeba miec tam forse. Moi znajomi ze Stanow (Magda i Poldek Wilkowie - felietonisci polskiego MD) odzywiaja sie zdrowo i jedza bataty, mieso, ryz itp, ale sami mowia ze chodza do specjalnego sklepu ze zdrowa zywnoscia.

Edit: Tigy chcesz zostac filozofem widze :DJakub Mauricz edytował(a) ten post dnia 23.03.11 o godzinie 13:33

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

Anna Bugaj:
a jakie masz w takim razie źródła białka w diecie? Jaja w dużych ilościach, jak pewien sławny master z innego forum?

:) jajka w bardzo małych ilościach- uczulenie na białko:) no właśnie mam mega problem, czasem białka serwatkowe, czasem jakiś jogurt, czy inny serek wiejski. albo rzadko baton proteinowy. właściwie to nie wiem, jak ja daję radę...węgle żrę głównie niestety
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

Jakub Mauricz:

(zoltko to petarda aminokwasowa). Jedynym problemem dla osob chorych z hch jest jego duza ilosc cholesterolu, ale wlasnie wysilek fizyczny beztlenowy pomaga go sprawnie utylizowac.

Podobno właśnie to nie do końca tak z tym cholesterolem (dzisiejszy link Michała P.):http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=17792...
Anna Bugaj

Anna Bugaj Tłumaczenia,
Zarządzanie
projektami
kulturalnymi, Nauka

Temat: Węglowodany. Fakty i mity.

Pytałam Basię, z uczuleniem na białko to faktycznie przykra opcja... A jak taka dieta wpływa na wyniki na siłowni?



Wyślij zaproszenie do