Temat: NIE dla GMO !!!
Juliusz Grzegorz Sumorok:
Jaki jest związek wymierania pszczół z roślinami GMO???? Jestem bardzo ciekaw.
Problemem nie są GMO ale geny sztucznie stworzone, a o tym bardzo mało sie mowi bo jest totalny brak wiedzy na ten temat.
wkleję fragment artykułu: autor: Emil Szweda, w: Financial Times, 3.01.2009. (cały artykuł jest generalnie na inny temat)
"Już Albert Einstein uważał, że wyginięcie pszczół oznaczać też będzie wyginięcie ludzkości. Tymczasem Collony Colapse Disorder to właśnie masowa zagłada tych owadów obserwowana od 2006 roku.
Einstein miał okazję do swoich przemyśleń na temat związku pszczół i człowieka, ponieważ w 1920 r. doświadczono już zjawiska masowego wyginięcia pszczół. Gdyby żył teraz, byłby pewnie przerażony, bo tym razem przyczyn nie udaje się ustalić.
Nie są dokładnie znane przyczyny choroby, na które masowo umierają pszczoły na całym świecie. Dominują przypuszczenia, wedle których owady te są osłabione pochodzącym z Australii wirusem i zabijane przez pyłki roślin modyfikowanych genetycznie, a dokładnie zawartymi w nich pestycydami. Byłaby w tym niezwykła ironia losu – oto rośliny GMO, które w zamyśle twórców miałyby chronić ludzkość przed widmem głodu, właśnie do klęski głodu mogą się przyczynić. Jest bowiem prawdą, że rośliny GMO są odporne na herbicydy (których zadaniem jest wybijanie chwastów), ale jeśli po ich zażyciu masowo umierają pszczoły, to okazać się może, że napełnianie spichlerzy zmodyfikowaną soją i kukurydzą może się okrutnie zemścić na ludzkości, skoro zabraknie jej owoców i warzyw, które stanowią ok. 30 proc. naszej diety (a także znakomitą część diety innych zwierząt).
Taką hipotezę potwierdza rozkład geograficzny zjawiska CCD – w 2006 r. pszczoły masowo wyginęły w USA, gdzie uprawy GMO są najbardziej powszechne. Dopiero przymusowy import pszczół z Australii podsunął teorię o wirusie. Również Chiny, które nie stronią od GMO, doświadczają niezwykłych konsekwencji wyginięcia pszczół (w jednej z prowincji kwiaty owoców już zapyla się ręcznie).
Co interesujące, niektóre kraje nie dopuszczają do obrotu produktów pszczelich, jeśli te powstały z roślin GMO. Czyli np. olej z modyfikowanego genetycznie rzepaku jest dobry dla człowieka, ale już miód z nektaru takiego rzepaku niekoniecznie."
....
Jerzy Górski edytował(a) ten post dnia 10.02.09 o godzinie 19:08