konto usunięte

Temat: Pakowanie przy uzyciu Modyfikowanej atmosfery.

Hej,
Jestem ciekaw jak u was w zakładach są ustanowione wartości MAP, tj stosunek O2, N2 i CO2.
Podam na przykładzie mojego zakładu, gdzie produkujemy świeże filety z kurczaka.
O2 poniżej 0,5%
CO2 pomiędzy 30-37%
N2 63-70%.

Czas THT dla takowego produktu 13-14 dni w zależności od odbiorcy, ale szczerze powyżej 12 dni pod względem mikrobiologicznym jest wszystko OK. Pod względem bardzej wizualnym już nie.

Może ktoś podzieli się jak to wygląda u niego w zakładzie. Jakie ma ustanowione wartości, jaki produkt i czas THT

Pozdrawiam

konto usunięte

Temat: Pakowanie przy uzyciu Modyfikowanej atmosfery.

Hej! Widzę że nie było za dużego odzewu mimo tego chciałbym się podzielić z wami wynikami.
Zrobiłem kilka testów ze świeżymi filetami z kurczaka pakowanymi z CO2 i N2 w 900 gramowe tacki takie jak w marketach.

Standardowo przy proporcji 34%CO2 66%N2 daje 12 dni dla marketów, dla masówki tj. opakowania zbiorcze po 5kg: 13 nawet 14 dni.
Przy czym przez caly okres 12 i 14 dni próby spełniają wartości mikro E.Coli 10<. salmonella nie wykryta w 25 gramach, nie robię testów na ogólną zawartość :( Na szczeście nie trzeba, bo czasem w wynikach wychodziło po 12 dniach 178 mln.

Wracając do testów kilka szalek z różnym stężeniem CO2 : N2

Po 15-stu dniach Mikrobiologia wszędzie ok.
30:70 50:50 70:30 90:10
Zapach Zapach z kwasota Kwasny zapach Podobnie

Po 17 dniach micro dobre dla 70:30 i 90:10
50:50 70:30 90:10
Zapach Kwasny zapach Kwasota

Po 18 micro dobre dla 90:10
70:30 90:10
Zapach i Kwasny odór Kwasota

Po 19 mikro Ok ale pojawił się zapach powiązany z kwaśnym odczynem.

Wszyskie odczyty robiłem po odczekaniu około 2-3 minut po otwarciu z wiadomo jakich przyczyn.
Jak napisałem wyżej kierowałem się 1441/2007, czyli niezbędne E.Coli i salmonella.
Czy ktoś robił podobne eksperymenty?

Następna dyskusja:

Miejsca, atmosfery do pozna...




Wyślij zaproszenie do