Dariusz Szczepan
Smoliński
Kierownik Projektu w
branży budowlanej
Temat: Wentylacja pizzerii
Jakiś czas temu pod moim mieszkaniem w nowym developerskim budynku powstała pizzeria . Lokal był oczywiście przeznaczony na usługi ale developer niekoniecznie przewidział w pomieszczeniu taką krotność wymiany poprzez zamontowane wentylatory ścienne ( pomieszczenie 76 m2) , która zapewniłaby skuteczność wentylacji pizzerii . Praktyka jest taka , że wentylacja nie działa jak należy , cały czas otwarte są okna i drzwi przez które wylatuje a do mojego mieszkania wdziera się zapach spalenizny z pieca .Próbuję wyciągnąć jakąś dokumentację od właściciela ale z bólami. Moje pytanie jest takie : według jakich wytycznych ( normy, rozporządzenia) mam przyjmować krotność wymiany w takiej pizzerii ? Zakładam , że w końcu wydobędę od developera informację jaką krotność wymiany zakładał dla danego lokalu usługowego podczas odbioru końcowego inwestycji.Pytanie drugie to , czy do prawidłowego działania wentylacji mechanicznej dopuszczalne jest założenie , że muszą być cały czas otwarte okna dla uzupełnienia bilansu powietrza( w ścianie developer pozostawił otwór z żaluzją pełniący rolę czerpni ( jakieś 40x40)
Proszę wybaczyć mi niefachowy język a to z tego powodu , że zajmowałem się do tej pory raczej stanami surowymi oraz wykończeniami ale w zakresie ogólnobudowlanym.