Maciej Chołdrych

Maciej Chołdrych właściciel,
Piwoznawcy

Temat: Nowe kursy w Gdańsku 25 i 26 lipca 2009

Drodzy Państwo,


mam przyjemność zaprosić na 2 kursy profesjonalnej degustacji organizowane
25 i 26 lipca w Gdańskiej Brovarni.

25 lipca 2009 Kurs profesjonalnej degustacji "Najciekawsze Piwa Świata".

Kurs obejmuje zasady produkcji piwa, jego historię i pochodzenie ale przede
wszystkim zasady sztuki degustacji. Podczas kursu uczestnicy poznają
profesjonalne metody szkolenia degustatorów i uczą się oceny 8
najciekawszych gatunków piwa na świecie. Każde z piw wymaga innej techniki
i jest okraszone wieloma ciekawymi faktami na temat kultury kraju z którego
pochodzi, połączeń kulinarnych oraz składowych unikalnego profilu
smakowego.

Główne zagadnienia kursu:


Rola surowców i technologii w kreowaniu smaku piwa.
Barwy smaku - jak opisywać cechy smakowo-zapachowe piwa.
Techniki oceny piwa - jak wyczuwać poszczególne smaki i aromaty, pokaz
technik kiperskich.
Szkolenie sensoryczne - nauka rozpoznawania głównych cech bukietu piwa.
Kompozycje kulinarne - jak dobierać piwa do potraw (degustacja przekąsek
odpowiednich dla poszczególnych stylów piwa).
Piwa Świata - profesjonalna degustacja gatunków (pilzner, witbier, weizen,
stout, ALE, bock, trappist, lambic).

Oraz wiele innych ciekawych faktów ze świata piwa.

Istotną częścią kursu jest szkolenie sensoryczne przygotowujące uczestników
do profesjonalnej oceny piwa. Podczas szkolenia uczestnicy poznają kluczowe
wzorce smakowe oraz techniki i zasady oceny sensorycznej piwa. Cały kurs
kończy się otrzymaniem certyfikatu potwierdzającego ukończenie pierwszego
etapu szkolenia i przygotowanie do kolejnych poziomów wtajemniczenia.

Koszt: 160PLN/osoba. Cena zawiera materiały szkoleniowe, certyfikaty, próby

8 gatunków piwa i piwnych przekąsek dla każdego uczestnika.


26 lipca 2009

Przedziwny Świat Piw Belgijskich - kurs zaawansowany.

Kurs kierowany jest do osób, które ukończyły kurs profesjonalnej degustacji,
lub w inny sposób posiadły podstawową wiedzę z zakresu sensoryki piwa.

W programie kursu:

- dalszy ciąg szkolenia sensorycznego
- belgijska kultura piwa
- 10 stylów piwa (m.in. Saison, Faro, Abbey, Trapist, Golden Ale)
- test wrażliwości sensorycznej.
- materiały szkoleniowe
- certyfikaty

Koszt: 190/osoba UWAGA: osobom, które ukończyły kurs podstawowy PIWOZNAWCY
oferują specjalną, ekspercką cenę 160 PLN/osoba.

Zapraszamy

PIWOZNAWCY