konto usunięte

Temat: A może by wspólnymi siłami..

Marzę o robieniu piwa. Po studiach związanych mocno z browarnictwem (zarządzanie i inżynieria produkcji na AE we Wrocku, specjalność fermentacja, praca mgr z systemu HACCP w browarze) myślałem, że robić w domu to można wino a z piwem się nie uda bo to zbyt trudna sztuka. Ale nie! Są dostępne domowe zestawy do produkcji piwa. Można też ratować się wiadrami, cedzakami, garnkami itp. I to działa.

Samemu jednak ciężko ruszyć tyłek i wziąć się do roboty. Może byśmy wspólnie założyli jakiś zespół, zrobili plan i zaczęli warzyć piwo? Nie wiem gdzie itp ale wszystko da się zrobić. Moglibyśmy sie czasem raczyć prawdziwym bronkiem a nie przemysłowym piwem z puszki.

konto usunięte

Temat: A może by wspólnymi siłami..

Taka grupa już istnieje. Zgromadzona jest wokół foum internetowrgo http://browar.biz na którym prowadzę sklep dla domowych browarników http://piwowar.biz W maju odbywają się we Wrocławiu zawsze Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie (w 2007 odbędą się już IV WWP 2007).

Warszawa też jest silnym ośrodkiem, znam około 20 osób które tam warzą. Mogę podać namiary jeżeli chcesz. W całej polsce około 1000 osób warzy już piwo w domach. U nas w Krakowie warzy ponadz 10 osób. Na Górnym Śląsku podobnie. Ważny ośrodek piwowarstwa domowego to także Trójmiasto.


Marcin Konik edytował(a) ten post dnia 16.11.06 o godzinie 10:46

konto usunięte

Temat: A może by wspólnymi siłami..

pomysl Tomku przedni... wrocilem noca z Lubelszczyzny, gdzie mialem do czynienia (chcialem miec powiem prawde) z piwem z malych browarow takich jak Zwierzyniec czy Janow Podlaski oraz z tymi duzymi, przemyslowymi... To niebo a ziemia... teraz nawet lubelska perla rozni sie od innych (tak naprawde) tylko cena

konto usunięte

Temat: A może by wspólnymi siłami..

Super, Marcin - daj namiary jeśli możesz. Obiecuję, że po naukach nabędę u Ciebie sprzęt. A po spuście zapraszam wszystkich na przedniego bronka własnej produkcji.

Będziemy w kontakcie Krzysztof? Bo widzę, że i Tobie się pod chustą buzia cieszy do kariery piwowara:)

konto usunięte

Temat: A może by wspólnymi siłami..

Jeśli ktoś jest zainteresowany posiadam przepisy na różnego rodzaju piwo. Pozdrawiam

konto usunięte

Temat: A może by wspólnymi siłami..

ja jestem zainteresowany.. !! bardzo

konto usunięte

Temat: A może by wspólnymi siłami..

Wojciech L.:ja jestem zainteresowany.. !! bardzo

Zapraszam w takim razie do mnie na warzenie w Krakowie. Jeżeli jesteś zainteresowany to odezwij się na maila do mnie :)

konto usunięte

Temat: A może by wspólnymi siłami..

Wojciech L.:ja jestem zainteresowany.. !! bardzo


Proszę o wybranie typu piwa a zamieszcze przepis:
- piwo ciemne
-piwo ciemne podpiwkowe
-piwo imbirowe
-piwo jałowcowe
-piwo jasne
-piwo jasne lekkie staropolskie
-piwo miodowe
-miodowo jałowcowe
-pokrzywowe
-porter.

Zaznaczam że nie próbowałem warzyć. Zajmuje sie teraz winkiem.
Dla chętnych mam pare przepisów na miody pitne.

konto usunięte

Temat: A może by wspólnymi siłami..

nie ma sprawy Tomku
wlasnie wrocilem z Czech, gdzie przygladalem sie owocom piwnych eksperymentow ich mieszkancow...moze to dziwne, ale jednak dobre piwo kosztowac mioze nawet w knajpie (w przyzwitym **** hotelu) 3 zl

Tomasz O.:Super, Marcin - daj namiary jeśli możesz. Obiecuję, że po naukach nabędę u Ciebie sprzęt. A po spuście zapraszam wszystkich na przedniego bronka własnej produkcji.

Będziemy w kontakcie Krzysztof? Bo widzę, że i Tobie się pod chustą buzia cieszy do kariery piwowara:)

konto usunięte

Temat: A może by wspólnymi siłami..

Wczoraj kosztowałem Ottakriengera z Wiednia. Przywiozła mi moja duszka. Jest lepsze niż Mocne Jabłonowskie:)) ps. Kto pił Mocne Jabłonowskie?

konto usunięte

Temat: A może by wspólnymi siłami..

Tomasz O.: Kto pił Mocne Jabłonowskie?

NIe trawię piw z Jabłonowa. Wszystkie są zbyt ordynarnie alkoholowe. Nawet Belfast już nie jest taki jak dawniej...

konto usunięte

Temat: A może by wspólnymi siłami..

To jest ich więcej? Mocne Jabłonowskie w plastikowym pecie za 1,49 PLN zajęło ostatnie miejsce na MenelPolski.pl w rankingu najgorszych piw:)

konto usunięte

Temat: A może by wspólnymi siłami..

Tomku daj se siana z gownianymi napojami!...Piwa zreszta przez swa technologiicznosc coraz bardzie sie do siebie upodabniaja. Nawet Pilzner (ciagle jeszcze doskonaly) przegral an targach w Londynie po raz pierwszy od lat. Chodzi o to ze odradzaja sie browary tradycyjne, male, lokalne... produkujace dla konserow niemalze.
I wlasnie o takich piwach moze rozmawiajmy, a nie o koncentracie CocaColi rozlewanym do wody z kaluz :)


konto usunięte

Temat: A może by wspólnymi siłami..

Święte słowa! Z drugiej strony fascynuje mnie technologiczna produkcja żywności. Coca Cola ma najlepszy system jakości i najpilniej strzeżoną recepturę. McDonalds to mistrz logistyki i powtarzalnej jakości. Pilsner - czy nie robi piwa w tankofermentatorach w 3 tygodnie? A może w Jabłonowie mają otwarte kadzie i do dzisiaj chodzi się z sitem i zbiera krążki? Prędzej tam niż w Plznie.

konto usunięte

Temat: A może by wspólnymi siłami..

browar w Ciechanowie można zwiedzić, a na końcu poszaleć w przybrowarnej knajpce. Oczywiście podróż pociągiem :)
Justyna Laskowska

Justyna Laskowska purchasing
specialist

Temat: A może by wspólnymi siłami..

Tomasz Osarczuk:
Pilsner - czy nie robi piwa w tankofermentatorach w 3 tygodnie?

na tym właśnie polega główny problem piwa przemysłowego.
prawdziwe, dobre piwo o głębokim smaku, choćby nie wiem co, nie powstanie w 3 tygodnie!

gdyby ktoś był chętny do ważenia we wrocku i jeszcze miał piwnicę, której mi obecnie brakuje, to jestem bardzo chętna:)

edit: w namysłowie produkują piwo w otwartych kadziach, cudowny widok:)Justyna Laskowska edytował(a) ten post dnia 15.03.11 o godzinie 11:50
Marek P.

Marek P. Browar Piwoteka!

Temat: A może by wspólnymi siłami..

Justyna Laskowska:
Tomasz Osarczuk:
Pilsner - czy nie robi piwa w tankofermentatorach w 3 tygodnie?

na tym właśnie polega główny problem piwa przemysłowego.
prawdziwe, dobre piwo o głębokim smaku, choćby nie wiem co, nie powstanie w 3 tygodnie!

gdyby ktoś był chętny do ważenia we wrocku i jeszcze miał piwnicę, której mi obecnie brakuje, to jestem bardzo chętna:)

edit: w namysłowie produkują piwo w otwartych kadziach, cudowny widok:)Justyna Laskowska edytował(a) ten post dnia 15.03.11 o godzinie 11:50
Czytam ten wątek i czytam i co widzę: konto usunięte, konto usunięte, konto usunięte. W Namysłowie warzą może w otwartych kadziach, ale później to puszkują, a poza tym ich piwo nie jest najwyższych lotów, widokiem się nie nasycisz...
Justyna Laskowska

Justyna Laskowska purchasing
specialist

Temat: A może by wspólnymi siłami..

bo namysłów do najbogatszych browarów nie należy, delikatnie mówiąc.
moim zdaniem jest i tak smaczniejsze ich piwo, niż przemysłówka, ale co kto woli;)

konto usunięte

Temat: A może by wspólnymi siłami..

Tomasz Osarczuk:
Święte słowa! Z drugiej strony fascynuje mnie technologiczna produkcja żywności. Coca Cola ma najlepszy system jakości i najpilniej strzeżoną recepturę. McDonalds to mistrz logistyki i powtarzalnej jakości. Pilsner - czy nie robi piwa w tankofermentatorach w 3 tygodnie? A może w Jabłonowie mają otwarte kadzie i do dzisiaj chodzi się z sitem i zbiera krążki? Prędzej tam niż w Plznie.


Pilsnera nie robi się tylko w tankofermentorach, ale najpierw w fermentorach, a później w leżakach. Cykl produkcyjny pilsnera to około 3 miesiące (jeden z najdłużej leżakujących gatunków).Piotr F. edytował(a) ten post dnia 21.03.11 o godzinie 09:15

konto usunięte

Temat: A może by wspólnymi siłami..

No z ztym najdłuzej leżakującym gatunkiem to się kolego chyba trochę za mocno zapędziłeś.

Następna dyskusja:

A może kawał :) :) :D




Wyślij zaproszenie do