Krzysztof Siemieniuk

Krzysztof Siemieniuk 80% zużycia przypada
na 20% powierzchni
dywanu

Temat: Niedobre polskie piwo, czyli "High Gravity Brewing"

Trochę prowokacyjny i na wyrost temat, ale mam nadzieję, że znajdę odpowiedź.

Testując kolejne piwa zastane przeze mnie w sklepach, niestety dochodzę do wniosku, że przestają mi smakować topowe polskie marki. Wydaje mi się, że większość smakuje tak samo: Tyskie/Lech/Tatra/Harnaś/Łomża/Okocim/Carlsberg i może nawet Heineken. Są dość jasne i kwaśne. Od jednego ze znajomych z utrzymania ruchu dowiedziałem się o "High Gravity Brewing", czyli metodzie wysoko stężonej brzeczki, którą winię za "cienkość" naszych piw (nie mówię tu o zawartości alkoholu) i kaca. Czy ktoś posiada wiedzę na temat fermantacji przemysłowej?

P.S.
1. Wiem, że wiele osób jest bardzo przywiązanych do "swoich" piw, ale proszę nie traktować tego emocjonalnie.
2. Tytuł miał przyciągnąć uwagę :)

konto usunięte

Temat: Niedobre polskie piwo, czyli "High Gravity Brewing"

gorsza woda=gorsze piwo... jak korporacje leją gdzie popadnie to nie ma się co dziwić ;)

ps. ale z Łomżą to przesadziłeś :P
Krzysztof Siemieniuk

Krzysztof Siemieniuk 80% zużycia przypada
na 20% powierzchni
dywanu

Temat: Niedobre polskie piwo, czyli "High Gravity Brewing"

No dobra. Sorry, Łomżę wykreślam :)
Czekam na kolejne sugestie :)

Szczepan J.

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora

konto usunięte

Temat: Niedobre polskie piwo, czyli "High Gravity Brewing"

Szczepan Maślanka:
Prawda jest taka, że im wieksa ilość, tym niższa jakość. Zawsze tak jest.

Przy czym. nie mogę się zgodzić z twierdzeniem, ze piwa topmarek są do siebie podobne smakowo. Ponieważ różnice np. pomiedzy Mdławym miekkim lecham, a kwaśnawym tyskaczem, czy goryuczkowym żywcem są znaczące pod względem smaku.


Zgadzam się, chociaż chyba nie tak trudno zauważyć, że nawet wraz z biegiem lat niektóre smaki się pozmieniały, i to akurat ewidentnie miało związek ze zmianą struktury własnościowej popularnych browarów. Reorganizacja produkcji zawsze ma przełożenie na jakość produkcji. To było widać na przykładzie Tyskiego.

Biorę tu oczywiście poprawkę na zmieniający się z wiekiem gust i nabieranie wprawy w sztuce smakowania... kiedyś nie znosiłam goryczki Żywca, teraz doceniam.

Warto chyba też zauważyć, Krzysztofie, że wymieniłeś same piwa, które należą do tego samego gatunku... które po prostu w Polsce jest popularne - jasnego pełnego (hops lager).
Daniel Podlejski

Daniel Podlejski DBA,
SysAdmin/DevOps,
backend developer

Temat: Niedobre polskie piwo, czyli "High Gravity Brewing"

gorsza woda=gorsze piwo...

Legenda. Od paru lat warzę piwo w domu. Woda ma mały wpływ na efekt końcowy.
Owszem, beznadziejna woda, zanieczyszczona jakimiś chemikaliami, odbije się bardzo na smaku piwa. Ale pomiędzy piwem na warszawskiej kranówce, a takim na wodzie "źródlanej marketowj w baniakach 5l" nie ma wielkiej różnicy. I oba są o niebo lepsze od koncerniaków.Daniel Podlejski edytował(a) ten post dnia 12.10.10 o godzinie 23:01

konto usunięte

Temat: Niedobre polskie piwo, czyli "High Gravity Brewing"

Daniel Podlejski:
Owszem, beznadziejna woda, zanieczyszczona jakimiś chemikaliami, odbije się bardzo na smaku piwa. Ale pomiędzy piwem na warszawskiej kranówce, a takim na wodzie "źródlanej marketowj w baniach 5l" nie ma wielkiej różnicy. I oba są o niebo lepsze od kocerniaków.

Pewnie, w końcu nie bez powodu cały świat starożytny i średniowieczny zapijał się piwem, a nie wodą właśnie... bo zabijało i smak, i zarazki wody.
Krzysztof Siemieniuk

Krzysztof Siemieniuk 80% zużycia przypada
na 20% powierzchni
dywanu

Temat: Niedobre polskie piwo, czyli "High Gravity Brewing"

Uzupełniam - nie pisałem o Żywcu :)
Ale mieszkam dość blisko Czech i czasem tam wpadam po piwo. Nie piszę tu może o Budweiserze, Pilsnerze, ale naprawdę mnie przekonują nawet mniejsze browary jak Gambrinus, Ostravar, Radegast, Staropramen. A do tego są w stanie utrzymać rozsądną cenę - od 9 - 18 Koron, czyli od 1.44 do 2.88 około.
Jak oni to robią?

P.S.
Z tytułem przesadziłem, ale mam wrażenie, że koncerny nas "robią", i może zostają tylko małe browary...?
Robert S.

Robert S. Ekspert finansowy -
kredyty,
ubezpieczenia,
inwestycje

Temat: Niedobre polskie piwo, czyli "High Gravity Brewing"

A do tego są w stanie utrzymać rozsądną cenę - od 9 - 18 Koron, czyli od 1.44 do 2.88 około.
Jak oni to robią?
niższa akcyza?
Marek P.

Marek P. Browar Piwoteka!

Temat: Niedobre polskie piwo, czyli "High Gravity Brewing"

Krzysztof Siemieniuk:
Uzupełniam - nie pisałem o Żywcu :)
Ale mieszkam dość blisko Czech i czasem tam wpadam po piwo. Nie piszę tu może o Budweiserze, Pilsnerze, ale naprawdę mnie przekonują nawet mniejsze browary jak Gambrinus, Ostravar, Radegast, Staropramen. A do tego są w stanie utrzymać rozsądną cenę - od 9 - 18 Koron, czyli od 1.44 do 2.88 około.
Jak oni to robią?

P.S.
Z tytułem przesadziłem, ale mam wrażenie, że koncerny nas "robią", i może zostają tylko małe browary...?
Gambrinus, Staropramen - to mniejsze browary??? Lekka przesada, te piwa niewiele różnią się smakiem od Budweisera. Taka sama masówka, oczywiście lepsza niż nasza masówka, ale jednak. W Polsce piwa z małych browarów regionalnych można kupić w cenie 1,50-2,90. Cudze chwalicie, swego nie znacie...
Krzysztof Siemieniuk

Krzysztof Siemieniuk 80% zużycia przypada
na 20% powierzchni
dywanu

Temat: Niedobre polskie piwo, czyli "High Gravity Brewing"

de gustibus...

Pisząc o małych browarach trochę ryzykowałem. Fakt. Ale prawdę mówiąc liczyłem, że odezwie się ktoś, kto zna się na technologii produkcji. Nie chcę rozmawiać o gustach, szukam raczej informacji od technologa niż piwosza...

http://pl.wikipedia.org/wiki/HGB_(piwo)Krzysztof Siemieniuk edytował(a) ten post dnia 15.10.10 o godzinie 11:04
Rafał N.

Rafał N. leśnictwo,

Temat: Niedobre polskie piwo, czyli "High Gravity Brewing"

No właśnie w Polsce masówka jest taka jednolita 5% vol. U Czechów można sobie wybierać u jednego producenta z kilku rodzajów piwa i wiem ze taki Primator to Primator z Nachodu.
Joanna Ellwart

Joanna Ellwart człowiek pióra,
literaturoznawca

Temat: Niedobre polskie piwo, czyli "High Gravity Brewing"

"Ciechan" miesiąc po wypłacie tchnie katakumbami...
Sławomir J.

Sławomir J. Kierownik sekcji
dział finansowy
Siemens Sp. z o.o. ,
Wa...

Temat: Niedobre polskie piwo, czyli "High Gravity Brewing"

tak wczoraj kupiłem trochę piwek no i wziąłem Zywca tytułem przetestowania "masówki". Dla mnie kiszka max wysycone, smak nijaki, ani to chmiel ani gryczka ani słód sztuczne jak diabli fuj nie dopiłem.

Ciechan to był dobry jak wystartował z ceną ca 1,85-2 pln było to z 5 -6 lat temu, teraz (przepraszam z góry miłośników) dla mnie to też "kiszka"

Technologia, o której piszesz, ma za zadanie z tego co pamiętam wyprodukować w przyśpieszonym trybie coś, co się potem rozcieńcza

Nie może być to smaczne

Ja osobiście od wielu lat piję w większości niepasteryzowane piwa w mniejszej ilości - dla mnie nie ma znaczenia czy to 3,50 czy 5 pln ważne aby smakowało i nie bolała głowaSławomir J. edytował(a) ten post dnia 16.10.10 o godzinie 23:28
Krzysztof Siemieniuk

Krzysztof Siemieniuk 80% zużycia przypada
na 20% powierzchni
dywanu

Temat: Niedobre polskie piwo, czyli "High Gravity Brewing"

Joanna Ellwart:
"Ciechan" miesiąc po wypłacie tchnie katakumbami...
A tego to trochę nie rozumiem :)
Krzysztof Siemieniuk

Krzysztof Siemieniuk 80% zużycia przypada
na 20% powierzchni
dywanu

Temat: Niedobre polskie piwo, czyli "High Gravity Brewing"

abcKrzysztof Siemieniuk edytował(a) ten post dnia 08.12.10 o godzinie 00:45
Joanna Ellwart

Joanna Ellwart człowiek pióra,
literaturoznawca

Temat: Niedobre polskie piwo, czyli "High Gravity Brewing"

Czego nie rozumiesz, Krzysztofie? "Miesiąc po wypłacie" = przeterminowane.

:)
Maciej T.

Maciej T. Team Leader Money
Collection

Temat: Niedobre polskie piwo, czyli "High Gravity Brewing"

Joanna Ellwart:
Czego nie rozumiesz, Krzysztofie? "Miesiąc po wypłacie" = przeterminowane.

:)
Ba, Ciechan nie musi być przeterminowany, żeby trącić szambem. To piwo ostatnio tak ma, że co butelkę otworzę to albo skwaśniałe, albo zepsute albo bez gazu...
A taki byłem nim zauroczony... Bleah!
Joanna Ellwart

Joanna Ellwart człowiek pióra,
literaturoznawca

Temat: Niedobre polskie piwo, czyli "High Gravity Brewing"

Otóż to. Drzewiej bywało, że się Ciechan mógł poszczycić nie byle jakim smakiem... Ale to pradawne dzieje. Teraz równie dobrze można by się napić wody z Łydyni, tego ścieku, opodal którego browar stoi. Ciechan obecnie to "rarytas" dla miłośników doznań ekstremalnych. Niestety.
Anna J.

Anna J. ipsa sua melior fama

Temat: Niedobre polskie piwo, czyli "High Gravity Brewing"

Joanna Ellwart:
Czego nie rozumiesz, Krzysztofie? "Miesiąc po wypłacie" = przeterminowane.

:)
lol
w zyciu nie słyszałam takiego o0kreslenia

Następna dyskusja:

Piwo lokalne w sklepach w z...




Wyślij zaproszenie do