Kinga
S.
http://www.zmieniamy
otwock.pl/
Temat: Chez Leon
Moja ulubiona sieć restauracji z małżami to Chez Leon ( jak bedziecie w Brukseli, czy Paryżu to warto tam pójść)..Są tam serwowane najlepsze ( wg mnie) mule w winie, w sosie pomidorowym i moje ulubione z serem roquefort..
poezja smaku..
Poniżej podaję przepis na moje mule z serem (lub zamiennie z białym winem), które czasami serwuję znajomym..
1 paczka muszli ok 2 kg
w zależności czy mają być z serem czy w sosie winnym wiec albo
0,25 białego wytrawnego wina, albo ser nie koniecznie roquefort, użyłam parę razy polskiego lazura i też były dobre...
4 ząbki czosnku
2 cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
nać pietruszki
Mule najczęsciej kupuję w Almie, maja tam mrożone, bez żadnego sosu
Po otwarciu opakowania należy je umyć i trochę jeszcze oczyścić.
W dużej patelni rozgrzewamy oliwe, dodajemy cebule potem czosnek i smażymy przez chwilkę uważając aby czosnek się nie zrumienił.
W dużym garnku należy zagotować bulion wraz z winem (lub serem)
Do wywaru dodajemy małże, oraz czosnek z cebulą z paletni.
Dusimy pod przykryciem, kilkakrotnie potrząsając garnkiem aby sos dostał się do małż, posypujemy wszystko piertuszką i dusimy z 2 minuty, dodajemy na sam koniec jeśli to małże z serem jeszcze raz trochę sera z plęśnią, aby pleśń została na otwartych już całkowiecie małżach.
Podawać z bagietką i winkem..
Palce lizać - gwarantuję..