Damian P.

Damian P. The Future is now.

Temat: Owoce w soku MonaVie i ich zdrowotne właściwości

Jagoda açai
Perłą w recepturze MonaVie jest jagoda açai, rosnąca w jednym tylko miejscu na świecie - w Ameryce Południowej, na szczytach ogromnych drzew palmowych w głębi deszczowych lasów Amazonii. Wśród rdzennych mieszkańców brazylijskiej Amazonii Północnej açai od wieków cieszyło się sławą legendarnego remedium na wszelkie choroby. Nowoczesne badania potwierdzają wyjątkowe korzyści ze spożywania tego owocu.
Jagoda açai jest bogatym źródłem białka, tłuszczów oraz niezbędnych witamin i minerałów. Szczególnie cennym składnikiem są polifenole. Açai zawiera ponad tuzin różnych typów polifenoli, wśród których najważniejsze są antocyjanidy nadające owocowi jego ciemnoczerwony, głęboko niebieski i fioletowy kolor oraz zapewniające szereg korzyści zdrowotnych potwierdzonych licznymi badaniami. Zawiera również duże ilości błonnika, wysoką ilość niezbędnych dla organizmu aminokwasów, wysoką ilość fitosteroli wspomagających kontrolę poziomu cholesterolu w organiźmie, niezbędną dawkę kwasów tłuszczowych. Zawiera bardzo niską ilość cukru.
Açai w mieszance MonaVie zawiera najwyższy zarejestrowany wskaźnik antyoksydacyjny ORAC o wartości 1027 na każdy gram owocu (a nie na 100 gram owocu). Wynik został potwierdzony przez Laboratoria Brunswick, znane jako najlepsze w branży labolatoria badające i oceniające wartość antyoksydantów.
Jagoda açai ma następujące właściwości lecznicze:
Poprawia krążenie i zapobiega miażdżycy
Przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów
Wspomaga walkę z chorobami serca
Działa antyalergicznie
Zapewnia większą wytrzymałość i więcej energii na codzień
Wspomaga koncentrację
Pomaga na sen
Wspomaga trawienie
Poprawia sprawność seksualną
Wspomaga system odpornościowy i profilaktykę antynowotworową
Hamuje procesy starzenia organizmu


Acerola (in. wiśnia z Barbadosu)
Jest bogata w witaminy i składniki obniżające poziom cholesterolu i ryzyko grzybicy. Spowalnia proces starzenia komórkowego i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naczyń włosowatych, dzięki czemu:
Wspomaga walkę z gorączką oraz czerwonką
Należy do środków ściągających
Wspomaga właściwe funkcjonowanie serca
łagodzi objawy reumatyzmu.


Camu camu
Camu camu posiada największą na świecie ilość naturalnej witaminy C, trzydzieści do sześćdziesięciu razy więcej niż owoce cytrusów. Moc, z jaką camu camu potrafi wzmocnić system odpornościowy i odbudowywać tkankę łączną, jest niemal legendarna. Posiada udokumentowane właściwości środka ściągającego, antyoksydantu i emolientu. Camu camu doskonale przeciwdziała:
Przeziębieniom
Zwyrodnieniom plamki żółtej
Chorobom dziąseł i infekcjom jamy ustnej


Czarna borówka
Borówki są niezwykle silnym antyoksydantem, znacznie wspomagającym zachowanie młodego wyglądu, zdrowego organizmu oraz bystrego umysłu. Borówki od dawna były używane, aby:
Zapobiegać starzeniu
Zwiększać apetyt
Wzmacniać naczynia krwionośne
Zwalczać kaszel
Chronić układ krwionośny
Leczyć niestrawność
Zapobiegać astenopii i zwyrodnieniu plamki żółtej
Poprawiać pamięć
Zapobiegać infekcjom przewodu moczowego


Morela
Morele zawierają szeroką gamę antyoksydantów oraz niezbędnych składników takich jak błonnik, beta karoten, magnez, żelazo, fosfor, potas i witamina C. W ich skład wchodzi również kwas salicylowy - główny składnik aspiryny. Składniki odżywcze w moreli potrafią obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca, wylewów, zaćmy i niektórych nowotworów. Błonnik rozpuszczalny utrzymuje odpowiedni poziom cukru w krwi i wpływa dodatnio na stabilność organizmu. Morelę wykorzystuje się w przypadkach:
Zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej
Chorób serca i układu krążenia
Profilaktyki antynowotworowej
Choró prostaty


Aronia
Sok z aronii charakteryzuje się wysoką zawartością antocyjaninów i związków flawonowych - pięć do dziesięciu razy więcej niż sok z żurawiny. Bogate składniki odżywcze soku takie jak antyoksydanty, polifenole, witaminy i minerały zawierają związki chemiczne wspomagające walkę z rakiem i chorobami serca. Aronia zawiera ponadto ważne dla zdrowia mikroelementy i bywa używana jako składnik diety przeciw cukrzycy. Najważniejsze składniki odżywcze aronii:
Polifenole
Antocyjaniny
Kwas chinowy
Witaminy
Minerały
Związki flawonowe


Żurawina
Jest bogata w czynne substancje roślinne (phytonutrients) i proantocyjanidy zapobiegające osadzaniu się (adhezji) na ściankach przewodu moczowego niektórych bakterii wywołujących infekcje. Właściwości antyadhezyjne żurawiny powstrzymują również bakterie wywołujące choroby dziąseł oraz wrzody żołądka. Żurawiny używano do:
Leczenia niestrawności
Poprawiania stabilności organizmu
Ochrony przed chorobami prostaty oraz przed rakiem przewodu moczowego
Obniżania ryzyka wrzodów oraz chorób serca
Poprawy stanu dziąseł
Ochrony przed infekcjami przewodu moczowego


Kiwi
Naukowcy są zafascynowani właściwościami tego owocu w ochronie DNA komórek przed niszczącym działaniem utleniaczy.
Obfitujący w substancje roślinne (phytonutriens) owoc kiwi zdobył sobie sławę jako środek przeciwzakrzepowy, w swej funkcji ochrony systemu krwionośnego konkurencyjny dla aspiryny i dużo smaczniejszy. Kiwi posiada bogaty zasób witaminy E, A oraz C, mikroelementów i błonnika. Znany jest dobroczynny wpływ owocu kiwi na przebieg leczenia uszkodzeń DNA, problemy ze wzrokiem oraz na choroby układu krążenia. Pochodzącego z Chin kiwi używa się również do:
Regulowania poziomu cholesterolu
Obniżania poziomu trójglicerydów we krwi
Leczenia i zapobiegania zwyrodnieniu plamki żółtej
Usuwania toksyn
Ochrony DNA przed wolnymi rodnikami (czyli obniżania ryzyka wystąpienia nowotworów)


Liczi
Tropikalna śliwka z południowych Chin wykorzystywana dotychczas jako produkt kulinarny, zyskuje coraz większą popularność w medycynie. Ten niskokaloryczny owoc zawiera więcej witaminy C (72 mg na każde 100 g owocu) niż owoce cytrusowe, tyle błonnika co jabłko i poziom potasu porównywalny z bananem. Badania opublikowane w Toxicology and Applied Pharmacology wykazały, ze liczi posiada wyjątkowe właściwości hamujące rozwój raka piersi. Może równiez pomóc na:
Dolegliwości układu pokarmowego
Ogólne samopoczucie
Wzmocnienie odporności organizmu


Leśna jagoda
Posiada ogromne właściwości antyoksydacyjne. Od dawna stosowana w medycynie jako lek na choroby oczu. Najnowsze badania wykazują, że jej właściwości antyoksydacyjne mogą być efektywną ochroną organizmu przed działaniem wolnych rodników i powstawaniem komórek nowotworowych. Spokrewniona z borówką leśna jagoda wzmacnia naczynia włosowate oka. Znany jest pozytywny wpływ jagody na zwyrodnienie plamki żółtej, kurzą ślepotę oraz schorzenia oka wywołane cukrzycą. Jagód używano dla:
Uregulowania zaburzeń miesiączkowania
Leczenia anginy
Leczenia kamieni w pęcherzu moczowym
Leczenia wylewów podskórnych
Wzmacniania naczyń włosowatych
Przeciwdziałania przemęczeniu organizmu
Odbudowy i wzrostu kolagenu
Zwalczania kaszlu
Zwalczania biegunki
Przeciwdziałania zaburzeniom trawienia
Zwalczania stanów zapalnych


Owoc naszi
Niewiele wiadomo o pochodzeniu tego orientalnego owocu. Przypuszcza się, że pojawił się przynajmniej 3000 lat temu w Chinach. Uprawiano go tam i spożywano przez wieki, a w zamierzchłych czasach mogli go jadać tylko najzamożniejsi chińscy arystokraci. Nashi jest bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i wielu innych niezbędnych minerałów. Posiada również wysoki poziom kwasu foliowego (witaminy B9), niezbędnego do prawidłowej przemiany materii oraz produkcji czerwonych krwinek.


Suszone śliwki
Są bogate nie tylko w minerały i fenole, ale i w antyoksydanty, dzięki czemu posiadają wyjątkowo wysoki współczynnik ORAC. Proces suszenia śliwek zwiększa zawartość antyoksydantów ponad sześciokrotnie! Naukowcy uważają, że dzięki spożywaniu suszonych śliwek można niezależnie od wieku zapobiegać chorobom wynikającym z procesów starzenia organizmu. Suszone śliwki są szczególnie skuteczne dla:
Zwiększenia gęstości mineralnej kości
Sprawnego funkcjonowania jelit
Oczyszczania wątroby
Leczenia choroby uchyłkowej jelit
Obniżania poziomu cholesterolu
Obniżania ryzyka wystąpinia nowotworów związanych z estrogenami (gł. nowotworów kobiecych)


Granat
Sok z granatu jest jednym z najsilniejszych istniejących antyoksydantów. Wykazano jego niezwykłą skuteczność w oczyszczaniu ścianek naczyń krwionośnych z kaszaków (łac. atheroma). Zawiera więcej polifenoli niż jakikolwiek inny napój. Polifenole w owocach granatu posiadają udowodnione naukowo właściwości, zapobiegające i wspomagające leczenie:
Ataku serca
Udaru mózgu
Cukrzycy
Zaburzeń ciśnienia krwi
Wszelkiego typu zaburzeń funkcjonowania jelit
Chorób wywołanych przez pasożyty
Infekcji bakteryjnych i grzybicznych


Gruszka
Gruszki znano od wieków. Z całą pewnością uprawiano je 3000 lat temu w zachodniej Azji. W swej "Odysei" Homer nazwał gruszkę "darem bogów", a na dworze Ludwika XIV serwowano je jako egzotyczne danie. Spożycie gruszek wpływa korzystnie na:
Ochronę ogranizmu dzięki antyoksydantom
Stan serca
Układ nerwowy
Zwalczanie zakażeń
Przemianę materii
Trwałość naczyń włosowatych
Proces odbudowy tkanek
Leczenie ran i sińców
Ochronę błony komórkowej
Funkcjonowanie jelit
Proces oczyszczania okrężnicy ze szkodliwych stubstancji
Ochronę wzroku
Utrzymywanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi

Ciemne winogrona
Składniki soku winogronowego stanowią bardzo silne źródło antyoksydantów potrafiących obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów, udaru mózgu, chorób serca i utraty pamięci. Dobroczynne działanie soku z winogron jest szczególnie znaczące dla:
Powstrzymywania procesów starzenia
Ochrony antywirusowej i antybakteryjnej
Ochrony przed zapaleniami
Zapewnienia organizmowi potrzebnej dawki antyoksydantów
Zapewnienia elastyczności naczyń krwionośnych
Dobrej kondycji mózgu, skóry oraz oczu
Utrzymywania w zdrowiu układu krwionośnego

Jasne winogrona
Podobnie jak ciemne winogrona są bogatym źródłem antyoksydantów, szczególnie witaminy C oraz błonnika, wspomagając ochronę organizmu przed:
Chorobami serca
Schorzeniami układu pokarmowego.


Owoc passion (in. maracuja)
Jest bogaty w błonnik oraz witaminy i minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, potas, sód, siarka i witamina B. Historia tego owocu sięga czasów biblijnych, a współcześnie jest używany jako środek nasenny, uspokajający oraz łagodzący nadpobudliwość u dzieci. Rdzenni mieszkańcy lasów tropikalnych od pokoleń używali tego owocu jako:
Leku na astmę
Środka zapobiegającego chorobom dróg oddechowych
Środka do leczenia infekcji przewodu moczowego
Łagodnego środka moczopędnego
Środka zapobiegającego chorobom serca


Azjatycka wilcza jagoda (in. goji)
Jagoda goji była od tysiąca lat znana w Chinach jako "szczęśliwa jagoda". Zawiera potężną mieszankę antyoksydantów i polisacharydów, wspomagających działanie systemu odpornościowego. W skład jagody goji wchodzi ponadto osiemnaście aminokwasów i dwiadzieścia jeden mikroelementów. Jagoda goji, podobnie jak açai, jest znana jako środek wspomagający sprawność seksualną. Do licznych dolegliwości, na które pomaga jagoda goji, nauka zalicza:
Stan ciągłego zmęczenia
Bóle głowy
Uszkodzone DNA
Zapalenie stawów
Problemy ze wzrokiem
Choroby układu krążenia
Bezsenność
Zaburzenia funkcjonowania seksualnego
Problemy z cerą oraz choroby skóry
Odwodnienie


Banan
Banany są owocem często niedocenianym - niewiele osób zdaje sobie sprawę z ich znacznych walorów zdrowotnych. Banan jest jedynym owocem, który nie rośnie na drzewach ani krzewach, ale na ogromnej roślinie zielnej spokrewnionej z lilią i orchideą. Spożycie bananów pomaga zapewnić:
Ochronne działanie antyoksydantów
Lepsze ciśnienie krwi
Lepszą przemianę węglowodanów
Lepszą pracę mięśni
Ochronę przed nadmierną kwasowością krwi
Lepszą przemianę białka
Poprawę koncentracji i pamięci
Odpowiednią dawkę energii
Zaspokoić zapotrzebowanie na cukier
Poprawę nastroju
Ochronę przed chorobami serca
Lepszy sen
Ulgę przy biegunce i zaparciach
Zwiększenie produkcji kolagenu
Uspokojenie nerwów
Łagodzenie chorób wrzodowychDamian Paszek edytował(a) ten post dnia 06.01.09 o godzinie 00:40

konto usunięte

Temat: Owoce w soku MonaVie i ich zdrowotne właściwości

Czy znacie właściwości Aronii i jej wpływ na organizm?
W dzisiejszych czasach mało zwracamy uwagę na to co jemy! Jemy szybko, byle co i byle jak… Ciągle brakuje nam czasu. A właściwa dieta i odżywianie jest istotną kwestią i ma duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie!

Nie wszyscy wiedzą , że Aronia uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie – tzw. bombę witaminową... Czy zdajecie sobie sprawę z tego, że Aronia zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów. Jest też jedynym tak doskonałym źródłem witaminy PP. Jej owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne. Obecność kwasu chloro genowego, który spowalnia absorpcje glukozy, sprawia , że Aronia polecana jest dla diabetyków.

Żyjemy w ciągłym stresie i pośpiechu a stąd krok do wielu chorób serca, nadciśnienia, zawałów… W Pomorskiej Akademii Medycznej, oraz Klinice Kardiologii AM w Warszawie, udowodniono, że wyciąg z Aronii pozwala dość skutecznie regulować nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic, oraz chroni przed chorobami serca. Spadek ciśnienia notowano zaledwie po sześciu tygodniach terapii u niemal wszystkich badanych osób. Okazuje się, że Aronia zmniejsza stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych. Owoce i sok, oraz przetwory z Aronii zapobiegają miażdżycy. Działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco. Wiele leków syntetycznych można by, więc zdecydowanie odstawić i nie byłoby konieczności ich przyjmowania, gdyby spożywać Aronię i ... zwracać więcej uwagi na swoją dietę.
Aronia jako produkt zdrowotny została odkryta stosunkowo niedawno ale jej właściwości lecznicze potwierdzone są wieloma badaniami. Wszyscy, którzy lubią czerwone wino typu Cabernet powinni wiedzieć , że Aronia ma podobne właściwości do wspomnianego wina. Tyle, że możemy ją pić bez ograniczeń..!I co najważniejsze chroni zdecydowanie organizm przed nowotworami…
Każdy kto żyje w pośpiechu, nie dba o właściwą dietę powinien zdawać sobie sprawę z ryzyka jakie jego styl życia niesie za sobą… Może warto zamiast kolejnego hot-doga czy hamburgera zastanowić się nad zjedzeniem konfitury z Aronii albo wypiciu soku z tego owocu, który łagodzi stany stresowe, uspokaja i wzmacnia organizm.
Największa ilość antyoksydantów i rutyny (rutozyd), zawiera świeżo wyciśnięty sok. Najlepiej jest go zrobić samemu… Ale skąd wziąć owoce Aronii i skąd znaleźć na to czas???
Można kupować gotowe SOKI czy przetwory, lecz taki sok ma już nieco mniejszą wartość prozdrowotną. Żeby terapia Aronią przynosiła pożądany skutek trzeba zadbać o taką postać Aronii, aby procedura przetwarzania zapewniała jak najmniejsze straty witamin i składników leczniczych, na których nam zależy. Oczywiście najlepiej jeśli surowiec pochodzi z plantacji ekologicznych.
Spożywanie tego owocu to same plusy: obecność antocyjanów opóźnia proces starzenia, usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami, uodparnia skórę na szkodliwe działanie słonecznych promieni UV… Jednym słowem stosowana powinna być w szeroko pojętej profilaktyce wielu chorób, w szczególności tzw. chorób cywilizacyjnych.
Regularne spożywanie poprawia pamięć i procesy uczenia się!
Na zdrowie!

Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność
ul. Koszykowa 20 Warszawa
http://waszsklep.com.pl
Łukasz Korzeniowski

Łukasz Korzeniowski
Fizjoterapeuta,instr
uktor,specjalista
d/s zywienia

Temat: Owoce w soku MonaVie i ich zdrowotne właściwości

Co zawiera Flavon Max:

Rokitnik pospolity. Lecznicze działanie rokitnika ma długie tradycje. Owoców i liści rokitnika były już szeroko stosowane w medycynie starożytnej. Wspomniane owoce zawierają duże ilości witamin z grupy B, karatenoidy, witaminę C i E, flawonoidy, sterydy, antocyjany, cukry, garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne i kilka procent oleju. Olej ten ma wysoką wartość odżywczą gdyż zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe.
Żeń-szeń. Zawiera liczne grupy związków naturalnych, wśród których na czołowym miejscu znajdują się saponiny i węglowodany (oligo- i polisacharydy). Obie grupy związków wykazują zbliżone działanie biologiczne i są odpowiedzialne za właściwości terapeutyczne surowca. Surowiec zawiera ponadto związki flawonoidowe, fenolokwasy, peptydoglikany (panaksany), związki acetylenowe i inne. Główne włąsciwościżeń-sznia to: Dodaje energii, skraca czas reakcji, poprawia umiejętność koncentracji i zapamiętywania, poprawia funkcjonowanie ukł. Immunologicznego, podnosi witalność w średnim i starszym wieku, zwiększa odporność na stres, obniża poziom glukozy we krwi (ważne przy wadliwej tolerancji cukru), pomaga w redukcji nadwagi, posiada właściwości antyoksydacyjne oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Czarna porzeczka. Czarna porzeczka posiada dużą ilość witaminy C, zawiera też inne witaminy, np. witaminę A, B1, B2, PP, oraz minerały fosfor i potas. Czarna porzeczka zawiera również flawonoidy (około 0.5%), olejek aromatyczny, diterpeny oraz kwas askorbinowy. Dodatkowo Pektyny zawarte w dużych ilościach w owocach są skutecznym środkiem pomocniczym wraz z odpowiednią dietą w leczeniu przypadków miażdżycy

-------------------------------------
Czarna jagoda. Owoc czarnej jagody zawiera około 0.5% anthocianosidow (zespół bioflawonidowy w jagodach czarnych ), witaminy B1 i C, prowitaminę A, około 7% garbników, oraz kwasy roślinne. Anthocianosidy posiadają również wzmacniające działanie na naczynia krwionośne. Dodatkowo zawiera bardzo cenny kwas elagowy o silnych właściwościach przeciwnowotworowych

Ciemne winogrono. Flawonoidy znajdują się w pestkach, skórkach i szypułkach winogron. Winogrona zawierają łatwo przyswajalną glukozę i fruktozę, kwasy organiczne i przeciwutleniacze. Podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL hamują jednoczesnie utlenianie jego złego odpowiednika, którym jest LDL, zapobiegając wspominanej już miażdżycy. Jedzenie winogron szczególnie jesienią wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Powinny go jeść dzieci, kobiety w ciąży, osoby pracujące fizycznie, sportowcy oraz osoby osłabione i wyczerpane. Nie sposób nie wspomnieć też o zawartości resveratrolu mającego silne właściwości przeciwzakrzepowe.
czarny bezCzarny Bez. W medycynie ludowej czarny bez był ceniony „od zawsze”. Uważano, że zastępuje całą aptekę, pomagając aż w 99 chorobach. Kwiat bzu zawiera flawonoidy, garbniki, kwasy hydroksyfenylokarboksylowe i ich estry, steroidy i trójterpeny oraz wiele witamin. W owocach znajdziemy flawonoidy (rutyna), antocjany, garbniki, witaminy, cukry, kwasy organiczne i wspomniane już steroidy.
Burak ćwikłowy. Czerwonofioletową barwe nadają mu betacyjany. Związki te pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Buraki mają niewielką ilość witaminy B1 i C. Zawierają około 10% cukru, do 2% białka i dużą ilość składników mineralnych, dzięki czemu są mocno zasadotwórcze. Działając odkwaszająco na organizm neutralizują kwasotwórcze działanie mięs i słodyczy

Numer zezwolenia Krajowego Instytutu Bezpieczeństwa Żywności i Nauk o Żywieniu (OÉTI): 1108/2006
Dariusz Dąbrowski

Dariusz Dąbrowski Szukasz inwestora?
Zadzwoń.

Temat: Owoce w soku MonaVie i ich zdrowotne właściwości

a tu coś na temat soku z granatu:

Jeśli wierzyć reklamie kalifornijskiej grupy POM Wonderful, sok z granatu zapobiega rakowi piersi i prostaty, chroni przed chorobami serca, a nawet leczy problemy z erekcją. Reklama sugeruje też, że jest on eliksirem z owoców z ogrodu Eden. Amerykańska Federalna Komisja Handlu powiedziała "dość" i postanowiła podać firmę do sądu za wprowadzanie klientów w błąd.

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103088,8545321,Seks__klams...
Piotr Pulkowski

Piotr Pulkowski Niezleżny
Dystrybutor MonaVie

Temat: Owoce w soku MonaVie i ich zdrowotne właściwości

Damian P.:
Jagoda açai
Perłą w recepturze MonaVie jest jagoda açai, rosnąca w jednym tylko miejscu na świecie - w Ameryce Południowej, na szczytach ogromnych drzew palmowych w głębi deszczowych lasów Amazonii. Wśród rdzennych mieszkańców brazylijskiej Amazonii Północnej açai od wieków cieszyło się sławą legendarnego remedium na wszelkie choroby. Nowoczesne badania potwierdzają wyjątkowe korzyści ze spożywania tego owocu.
Jagoda açai jest bogatym źródłem białka, tłuszczów oraz niezbędnych witamin i minerałów. Szczególnie cennym składnikiem są polifenole. Açai zawiera ponad tuzin różnych typów polifenoli, wśród których najważniejsze są antocyjanidy nadające owocowi jego ciemnoczerwony, głęboko niebieski i fioletowy kolor oraz zapewniające szereg korzyści zdrowotnych potwierdzonych licznymi badaniami. Zawiera również duże ilości błonnika, wysoką ilość niezbędnych dla organizmu aminokwasów, wysoką ilość fitosteroli wspomagających kontrolę poziomu cholesterolu w organiźmie, niezbędną dawkę kwasów tłuszczowych. Zawiera bardzo niską ilość cukru.
Açai w mieszance MonaVie zawiera najwyższy zarejestrowany wskaźnik antyoksydacyjny ORAC o wartości 1027 na każdy gram owocu (a nie na 100 gram owocu). Wynik został potwierdzony przez Laboratoria Brunswick, znane jako najlepsze w branży labolatoria badające i oceniające wartość antyoksydantów.
Jagoda açai ma następujące właściwości lecznicze:
Poprawia krążenie i zapobiega miażdżycy
Przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów
Wspomaga walkę z chorobami serca
Działa antyalergicznie
Zapewnia większą wytrzymałość i więcej energii na codzień
Wspomaga koncentrację
Pomaga na sen
Wspomaga trawienie
Poprawia sprawność seksualną
Wspomaga system odpornościowy i profilaktykę antynowotworową
Hamuje procesy starzenia organizmu


Acerola (in. wiśnia z Barbadosu)
Jest bogata w witaminy i składniki obniżające poziom cholesterolu i ryzyko grzybicy. Spowalnia proces starzenia komórkowego i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naczyń włosowatych, dzięki czemu:
Wspomaga walkę z gorączką oraz czerwonką
Należy do środków ściągających
Wspomaga właściwe funkcjonowanie serca
łagodzi objawy reumatyzmu.


Camu camu
Camu camu posiada największą na świecie ilość naturalnej witaminy C, trzydzieści do sześćdziesięciu razy więcej niż owoce cytrusów. Moc, z jaką camu camu potrafi wzmocnić system odpornościowy i odbudowywać tkankę łączną, jest niemal legendarna. Posiada udokumentowane właściwości środka ściągającego, antyoksydantu i emolientu. Camu camu doskonale przeciwdziała:
Przeziębieniom
Zwyrodnieniom plamki żółtej
Chorobom dziąseł i infekcjom jamy ustnej


Czarna borówka
Borówki są niezwykle silnym antyoksydantem, znacznie wspomagającym zachowanie młodego wyglądu, zdrowego organizmu oraz bystrego umysłu. Borówki od dawna były używane, aby:
Zapobiegać starzeniu
Zwiększać apetyt
Wzmacniać naczynia krwionośne
Zwalczać kaszel
Chronić układ krwionośny
Leczyć niestrawność
Zapobiegać astenopii i zwyrodnieniu plamki żółtej
Poprawiać pamięć
Zapobiegać infekcjom przewodu moczowego


Morela
Morele zawierają szeroką gamę antyoksydantów oraz niezbędnych składników takich jak błonnik, beta karoten, magnez, żelazo, fosfor, potas i witamina C. W ich skład wchodzi również kwas salicylowy - główny składnik aspiryny. Składniki odżywcze w moreli potrafią obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca, wylewów, zaćmy i niektórych nowotworów. Błonnik rozpuszczalny utrzymuje odpowiedni poziom cukru w krwi i wpływa dodatnio na stabilność organizmu. Morelę wykorzystuje się w przypadkach:
Zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej
Chorób serca i układu krążenia
Profilaktyki antynowotworowej
Choró prostaty


Aronia
Sok z aronii charakteryzuje się wysoką zawartością antocyjaninów i związków flawonowych - pięć do dziesięciu razy więcej niż sok z żurawiny. Bogate składniki odżywcze soku takie jak antyoksydanty, polifenole, witaminy i minerały zawierają związki chemiczne wspomagające walkę z rakiem i chorobami serca. Aronia zawiera ponadto ważne dla zdrowia mikroelementy i bywa używana jako składnik diety przeciw cukrzycy. Najważniejsze składniki odżywcze aronii:
Polifenole
Antocyjaniny
Kwas chinowy
Witaminy
Minerały
Związki flawonowe


Żurawina
Jest bogata w czynne substancje roślinne (phytonutrients) i proantocyjanidy zapobiegające osadzaniu się (adhezji) na ściankach przewodu moczowego niektórych bakterii wywołujących infekcje. Właściwości antyadhezyjne żurawiny powstrzymują również bakterie wywołujące choroby dziąseł oraz wrzody żołądka. Żurawiny używano do:
Leczenia niestrawności
Poprawiania stabilności organizmu
Ochrony przed chorobami prostaty oraz przed rakiem przewodu moczowego
Obniżania ryzyka wrzodów oraz chorób serca
Poprawy stanu dziąseł
Ochrony przed infekcjami przewodu moczowego


Kiwi
Naukowcy są zafascynowani właściwościami tego owocu w ochronie DNA komórek przed niszczącym działaniem utleniaczy.
Obfitujący w substancje roślinne (phytonutriens) owoc kiwi zdobył sobie sławę jako środek przeciwzakrzepowy, w swej funkcji ochrony systemu krwionośnego konkurencyjny dla aspiryny i dużo smaczniejszy. Kiwi posiada bogaty zasób witaminy E, A oraz C, mikroelementów i błonnika. Znany jest dobroczynny wpływ owocu kiwi na przebieg leczenia uszkodzeń DNA, problemy ze wzrokiem oraz na choroby układu krążenia. Pochodzącego z Chin kiwi używa się również do:
Regulowania poziomu cholesterolu
Obniżania poziomu trójglicerydów we krwi
Leczenia i zapobiegania zwyrodnieniu plamki żółtej
Usuwania toksyn
Ochrony DNA przed wolnymi rodnikami (czyli obniżania ryzyka wystąpienia nowotworów)


Liczi
Tropikalna śliwka z południowych Chin wykorzystywana dotychczas jako produkt kulinarny, zyskuje coraz większą popularność w medycynie. Ten niskokaloryczny owoc zawiera więcej witaminy C (72 mg na każde 100 g owocu) niż owoce cytrusowe, tyle błonnika co jabłko i poziom potasu porównywalny z bananem. Badania opublikowane w Toxicology and Applied Pharmacology wykazały, ze liczi posiada wyjątkowe właściwości hamujące rozwój raka piersi. Może równiez pomóc na:
Dolegliwości układu pokarmowego
Ogólne samopoczucie
Wzmocnienie odporności organizmu


Leśna jagoda
Posiada ogromne właściwości antyoksydacyjne. Od dawna stosowana w medycynie jako lek na choroby oczu. Najnowsze badania wykazują, że jej właściwości antyoksydacyjne mogą być efektywną ochroną organizmu przed działaniem wolnych rodników i powstawaniem komórek nowotworowych. Spokrewniona z borówką leśna jagoda wzmacnia naczynia włosowate oka. Znany jest pozytywny wpływ jagody na zwyrodnienie plamki żółtej, kurzą ślepotę oraz schorzenia oka wywołane cukrzycą. Jagód używano dla:
Uregulowania zaburzeń miesiączkowania
Leczenia anginy
Leczenia kamieni w pęcherzu moczowym
Leczenia wylewów podskórnych
Wzmacniania naczyń włosowatych
Przeciwdziałania przemęczeniu organizmu
Odbudowy i wzrostu kolagenu
Zwalczania kaszlu
Zwalczania biegunki
Przeciwdziałania zaburzeniom trawienia
Zwalczania stanów zapalnych


Owoc naszi
Niewiele wiadomo o pochodzeniu tego orientalnego owocu. Przypuszcza się, że pojawił się przynajmniej 3000 lat temu w Chinach. Uprawiano go tam i spożywano przez wieki, a w zamierzchłych czasach mogli go jadać tylko najzamożniejsi chińscy arystokraci. Nashi jest bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i wielu innych niezbędnych minerałów. Posiada również wysoki poziom kwasu foliowego (witaminy B9), niezbędnego do prawidłowej przemiany materii oraz produkcji czerwonych krwinek.


Suszone śliwki
Są bogate nie tylko w minerały i fenole, ale i w antyoksydanty, dzięki czemu posiadają wyjątkowo wysoki współczynnik ORAC. Proces suszenia śliwek zwiększa zawartość antyoksydantów ponad sześciokrotnie! Naukowcy uważają, że dzięki spożywaniu suszonych śliwek można niezależnie od wieku zapobiegać chorobom wynikającym z procesów starzenia organizmu. Suszone śliwki są szczególnie skuteczne dla:
Zwiększenia gęstości mineralnej kości
Sprawnego funkcjonowania jelit
Oczyszczania wątroby
Leczenia choroby uchyłkowej jelit
Obniżania poziomu cholesterolu
Obniżania ryzyka wystąpinia nowotworów związanych z estrogenami (gł. nowotworów kobiecych)


Granat
Sok z granatu jest jednym z najsilniejszych istniejących antyoksydantów. Wykazano jego niezwykłą skuteczność w oczyszczaniu ścianek naczyń krwionośnych z kaszaków (łac. atheroma). Zawiera więcej polifenoli niż jakikolwiek inny napój. Polifenole w owocach granatu posiadają udowodnione naukowo właściwości, zapobiegające i wspomagające leczenie:
Ataku serca
Udaru mózgu
Cukrzycy
Zaburzeń ciśnienia krwi
Wszelkiego typu zaburzeń funkcjonowania jelit
Chorób wywołanych przez pasożyty
Infekcji bakteryjnych i grzybicznych


Gruszka
Gruszki znano od wieków. Z całą pewnością uprawiano je 3000 lat temu w zachodniej Azji. W swej "Odysei" Homer nazwał gruszkę "darem bogów", a na dworze Ludwika XIV serwowano je jako egzotyczne danie. Spożycie gruszek wpływa korzystnie na:
Ochronę ogranizmu dzięki antyoksydantom
Stan serca
Układ nerwowy
Zwalczanie zakażeń
Przemianę materii
Trwałość naczyń włosowatych
Proces odbudowy tkanek
Leczenie ran i sińców
Ochronę błony komórkowej
Funkcjonowanie jelit
Proces oczyszczania okrężnicy ze szkodliwych stubstancji
Ochronę wzroku
Utrzymywanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi

Ciemne winogrona
Składniki soku winogronowego stanowią bardzo silne źródło antyoksydantów potrafiących obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów, udaru mózgu, chorób serca i utraty pamięci. Dobroczynne działanie soku z winogron jest szczególnie znaczące dla:
Powstrzymywania procesów starzenia
Ochrony antywirusowej i antybakteryjnej
Ochrony przed zapaleniami
Zapewnienia organizmowi potrzebnej dawki antyoksydantów
Zapewnienia elastyczności naczyń krwionośnych
Dobrej kondycji mózgu, skóry oraz oczu
Utrzymywania w zdrowiu układu krwionośnego

Jasne winogrona
Podobnie jak ciemne winogrona są bogatym źródłem antyoksydantów, szczególnie witaminy C oraz błonnika, wspomagając ochronę organizmu przed:
Chorobami serca
Schorzeniami układu pokarmowego.


Owoc passion (in. maracuja)
Jest bogaty w błonnik oraz witaminy i minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, potas, sód, siarka i witamina B. Historia tego owocu sięga czasów biblijnych, a współcześnie jest używany jako środek nasenny, uspokajający oraz łagodzący nadpobudliwość u dzieci. Rdzenni mieszkańcy lasów tropikalnych od pokoleń używali tego owocu jako:
Leku na astmę
Środka zapobiegającego chorobom dróg oddechowych
Środka do leczenia infekcji przewodu moczowego
Łagodnego środka moczopędnego
Środka zapobiegającego chorobom serca


Azjatycka wilcza jagoda (in. goji)
Jagoda goji była od tysiąca lat znana w Chinach jako "szczęśliwa jagoda". Zawiera potężną mieszankę antyoksydantów i polisacharydów, wspomagających działanie systemu odpornościowego. W skład jagody goji wchodzi ponadto osiemnaście aminokwasów i dwiadzieścia jeden mikroelementów. Jagoda goji, podobnie jak açai, jest znana jako środek wspomagający sprawność seksualną. Do licznych dolegliwości, na które pomaga jagoda goji, nauka zalicza:
Stan ciągłego zmęczenia
Bóle głowy
Uszkodzone DNA
Zapalenie stawów
Problemy ze wzrokiem
Choroby układu krążenia
Bezsenność
Zaburzenia funkcjonowania seksualnego
Problemy z cerą oraz choroby skóry
Odwodnienie


Banan
Banany są owocem często niedocenianym - niewiele osób zdaje sobie sprawę z ich znacznych walorów zdrowotnych. Banan jest jedynym owocem, który nie rośnie na drzewach ani krzewach, ale na ogromnej roślinie zielnej spokrewnionej z lilią i orchideą. Spożycie bananów pomaga zapewnić:
Ochronne działanie antyoksydantów
Lepsze ciśnienie krwi
Lepszą przemianę węglowodanów
Lepszą pracę mięśni
Ochronę przed nadmierną kwasowością krwi
Lepszą przemianę białka
Poprawę koncentracji i pamięci
Odpowiednią dawkę energii
Zaspokoić zapotrzebowanie na cukier
Poprawę nastroju
Ochronę przed chorobami serca
Lepszy sen
Ulgę przy biegunce i zaparciach
Zwiększenie produkcji kolagenu
Uspokojenie nerwów
Łagodzenie chorób wrzodowych

Następna dyskusja:

3 rodzaje soku Monavie




Wyślij zaproszenie do