Damian P. The Future is now.
Temat: Owoce w soku MonaVie i ich zdrowotne właściwości
Jagoda açaiPerłą w recepturze MonaVie jest jagoda açai, rosnąca w jednym tylko miejscu na świecie - w Ameryce Południowej, na szczytach ogromnych drzew palmowych w głębi deszczowych lasów Amazonii. Wśród rdzennych mieszkańców brazylijskiej Amazonii Północnej açai od wieków cieszyło się sławą legendarnego remedium na wszelkie choroby. Nowoczesne badania potwierdzają wyjątkowe korzyści ze spożywania tego owocu.
Jagoda açai jest bogatym źródłem białka, tłuszczów oraz niezbędnych witamin i minerałów. Szczególnie cennym składnikiem są polifenole. Açai zawiera ponad tuzin różnych typów polifenoli, wśród których najważniejsze są antocyjanidy nadające owocowi jego ciemnoczerwony, głęboko niebieski i fioletowy kolor oraz zapewniające szereg korzyści zdrowotnych potwierdzonych licznymi badaniami. Zawiera również duże ilości błonnika, wysoką ilość niezbędnych dla organizmu aminokwasów, wysoką ilość fitosteroli wspomagających kontrolę poziomu cholesterolu w organiźmie, niezbędną dawkę kwasów tłuszczowych. Zawiera bardzo niską ilość cukru.
Açai w mieszance MonaVie zawiera najwyższy zarejestrowany wskaźnik antyoksydacyjny ORAC o wartości 1027 na każdy gram owocu (a nie na 100 gram owocu). Wynik został potwierdzony przez Laboratoria Brunswick, znane jako najlepsze w branży labolatoria badające i oceniające wartość antyoksydantów.
Jagoda açai ma następujące właściwości lecznicze:
Poprawia krążenie i zapobiega miażdżycy
Przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów
Wspomaga walkę z chorobami serca
Działa antyalergicznie
Zapewnia większą wytrzymałość i więcej energii na codzień
Wspomaga koncentrację
Pomaga na sen
Wspomaga trawienie
Poprawia sprawność seksualną
Wspomaga system odpornościowy i profilaktykę antynowotworową
Hamuje procesy starzenia organizmu
Acerola (in. wiśnia z Barbadosu)
Jest bogata w witaminy i składniki obniżające poziom cholesterolu i ryzyko grzybicy. Spowalnia proces starzenia komórkowego i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naczyń włosowatych, dzięki czemu:
Wspomaga walkę z gorączką oraz czerwonką
Należy do środków ściągających
Wspomaga właściwe funkcjonowanie serca
łagodzi objawy reumatyzmu.
Camu camu
Camu camu posiada największą na świecie ilość naturalnej witaminy C, trzydzieści do sześćdziesięciu razy więcej niż owoce cytrusów. Moc, z jaką camu camu potrafi wzmocnić system odpornościowy i odbudowywać tkankę łączną, jest niemal legendarna. Posiada udokumentowane właściwości środka ściągającego, antyoksydantu i emolientu. Camu camu doskonale przeciwdziała:
Przeziębieniom
Zwyrodnieniom plamki żółtej
Chorobom dziąseł i infekcjom jamy ustnej
Czarna borówka
Borówki są niezwykle silnym antyoksydantem, znacznie wspomagającym zachowanie młodego wyglądu, zdrowego organizmu oraz bystrego umysłu. Borówki od dawna były używane, aby:
Zapobiegać starzeniu
Zwiększać apetyt
Wzmacniać naczynia krwionośne
Zwalczać kaszel
Chronić układ krwionośny
Leczyć niestrawność
Zapobiegać astenopii i zwyrodnieniu plamki żółtej
Poprawiać pamięć
Zapobiegać infekcjom przewodu moczowego
Morela
Morele zawierają szeroką gamę antyoksydantów oraz niezbędnych składników takich jak błonnik, beta karoten, magnez, żelazo, fosfor, potas i witamina C. W ich skład wchodzi również kwas salicylowy - główny składnik aspiryny. Składniki odżywcze w moreli potrafią obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca, wylewów, zaćmy i niektórych nowotworów. Błonnik rozpuszczalny utrzymuje odpowiedni poziom cukru w krwi i wpływa dodatnio na stabilność organizmu. Morelę wykorzystuje się w przypadkach:
Zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej
Chorób serca i układu krążenia
Profilaktyki antynowotworowej
Choró prostaty
Aronia
Sok z aronii charakteryzuje się wysoką zawartością antocyjaninów i związków flawonowych - pięć do dziesięciu razy więcej niż sok z żurawiny. Bogate składniki odżywcze soku takie jak antyoksydanty, polifenole, witaminy i minerały zawierają związki chemiczne wspomagające walkę z rakiem i chorobami serca. Aronia zawiera ponadto ważne dla zdrowia mikroelementy i bywa używana jako składnik diety przeciw cukrzycy. Najważniejsze składniki odżywcze aronii:
Polifenole
Antocyjaniny
Kwas chinowy
Witaminy
Minerały
Związki flawonowe
Żurawina
Jest bogata w czynne substancje roślinne (phytonutrients) i proantocyjanidy zapobiegające osadzaniu się (adhezji) na ściankach przewodu moczowego niektórych bakterii wywołujących infekcje. Właściwości antyadhezyjne żurawiny powstrzymują również bakterie wywołujące choroby dziąseł oraz wrzody żołądka. Żurawiny używano do:
Leczenia niestrawności
Poprawiania stabilności organizmu
Ochrony przed chorobami prostaty oraz przed rakiem przewodu moczowego
Obniżania ryzyka wrzodów oraz chorób serca
Poprawy stanu dziąseł
Ochrony przed infekcjami przewodu moczowego
Kiwi
Naukowcy są zafascynowani właściwościami tego owocu w ochronie DNA komórek przed niszczącym działaniem utleniaczy.
Obfitujący w substancje roślinne (phytonutriens) owoc kiwi zdobył sobie sławę jako środek przeciwzakrzepowy, w swej funkcji ochrony systemu krwionośnego konkurencyjny dla aspiryny i dużo smaczniejszy. Kiwi posiada bogaty zasób witaminy E, A oraz C, mikroelementów i błonnika. Znany jest dobroczynny wpływ owocu kiwi na przebieg leczenia uszkodzeń DNA, problemy ze wzrokiem oraz na choroby układu krążenia. Pochodzącego z Chin kiwi używa się również do:
Regulowania poziomu cholesterolu
Obniżania poziomu trójglicerydów we krwi
Leczenia i zapobiegania zwyrodnieniu plamki żółtej
Usuwania toksyn
Ochrony DNA przed wolnymi rodnikami (czyli obniżania ryzyka wystąpienia nowotworów)
Liczi
Tropikalna śliwka z południowych Chin wykorzystywana dotychczas jako produkt kulinarny, zyskuje coraz większą popularność w medycynie. Ten niskokaloryczny owoc zawiera więcej witaminy C (72 mg na każde 100 g owocu) niż owoce cytrusowe, tyle błonnika co jabłko i poziom potasu porównywalny z bananem. Badania opublikowane w Toxicology and Applied Pharmacology wykazały, ze liczi posiada wyjątkowe właściwości hamujące rozwój raka piersi. Może równiez pomóc na:
Dolegliwości układu pokarmowego
Ogólne samopoczucie
Wzmocnienie odporności organizmu
Leśna jagoda
Posiada ogromne właściwości antyoksydacyjne. Od dawna stosowana w medycynie jako lek na choroby oczu. Najnowsze badania wykazują, że jej właściwości antyoksydacyjne mogą być efektywną ochroną organizmu przed działaniem wolnych rodników i powstawaniem komórek nowotworowych. Spokrewniona z borówką leśna jagoda wzmacnia naczynia włosowate oka. Znany jest pozytywny wpływ jagody na zwyrodnienie plamki żółtej, kurzą ślepotę oraz schorzenia oka wywołane cukrzycą. Jagód używano dla:
Uregulowania zaburzeń miesiączkowania
Leczenia anginy
Leczenia kamieni w pęcherzu moczowym
Leczenia wylewów podskórnych
Wzmacniania naczyń włosowatych
Przeciwdziałania przemęczeniu organizmu
Odbudowy i wzrostu kolagenu
Zwalczania kaszlu
Zwalczania biegunki
Przeciwdziałania zaburzeniom trawienia
Zwalczania stanów zapalnych
Owoc naszi
Niewiele wiadomo o pochodzeniu tego orientalnego owocu. Przypuszcza się, że pojawił się przynajmniej 3000 lat temu w Chinach. Uprawiano go tam i spożywano przez wieki, a w zamierzchłych czasach mogli go jadać tylko najzamożniejsi chińscy arystokraci. Nashi jest bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i wielu innych niezbędnych minerałów. Posiada również wysoki poziom kwasu foliowego (witaminy B9), niezbędnego do prawidłowej przemiany materii oraz produkcji czerwonych krwinek.
Suszone śliwki
Są bogate nie tylko w minerały i fenole, ale i w antyoksydanty, dzięki czemu posiadają wyjątkowo wysoki współczynnik ORAC. Proces suszenia śliwek zwiększa zawartość antyoksydantów ponad sześciokrotnie! Naukowcy uważają, że dzięki spożywaniu suszonych śliwek można niezależnie od wieku zapobiegać chorobom wynikającym z procesów starzenia organizmu. Suszone śliwki są szczególnie skuteczne dla:
Zwiększenia gęstości mineralnej kości
Sprawnego funkcjonowania jelit
Oczyszczania wątroby
Leczenia choroby uchyłkowej jelit
Obniżania poziomu cholesterolu
Obniżania ryzyka wystąpinia nowotworów związanych z estrogenami (gł. nowotworów kobiecych)
Granat
Sok z granatu jest jednym z najsilniejszych istniejących antyoksydantów. Wykazano jego niezwykłą skuteczność w oczyszczaniu ścianek naczyń krwionośnych z kaszaków (łac. atheroma). Zawiera więcej polifenoli niż jakikolwiek inny napój. Polifenole w owocach granatu posiadają udowodnione naukowo właściwości, zapobiegające i wspomagające leczenie:
Ataku serca
Udaru mózgu
Cukrzycy
Zaburzeń ciśnienia krwi
Wszelkiego typu zaburzeń funkcjonowania jelit
Chorób wywołanych przez pasożyty
Infekcji bakteryjnych i grzybicznych
Gruszka
Gruszki znano od wieków. Z całą pewnością uprawiano je 3000 lat temu w zachodniej Azji. W swej "Odysei" Homer nazwał gruszkę "darem bogów", a na dworze Ludwika XIV serwowano je jako egzotyczne danie. Spożycie gruszek wpływa korzystnie na:
Ochronę ogranizmu dzięki antyoksydantom
Stan serca
Układ nerwowy
Zwalczanie zakażeń
Przemianę materii
Trwałość naczyń włosowatych
Proces odbudowy tkanek
Leczenie ran i sińców
Ochronę błony komórkowej
Funkcjonowanie jelit
Proces oczyszczania okrężnicy ze szkodliwych stubstancji
Ochronę wzroku
Utrzymywanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi
Ciemne winogrona
Składniki soku winogronowego stanowią bardzo silne źródło antyoksydantów potrafiących obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów, udaru mózgu, chorób serca i utraty pamięci. Dobroczynne działanie soku z winogron jest szczególnie znaczące dla:
Powstrzymywania procesów starzenia
Ochrony antywirusowej i antybakteryjnej
Ochrony przed zapaleniami
Zapewnienia organizmowi potrzebnej dawki antyoksydantów
Zapewnienia elastyczności naczyń krwionośnych
Dobrej kondycji mózgu, skóry oraz oczu
Utrzymywania w zdrowiu układu krwionośnego
Jasne winogrona
Podobnie jak ciemne winogrona są bogatym źródłem antyoksydantów, szczególnie witaminy C oraz błonnika, wspomagając ochronę organizmu przed:
Chorobami serca
Schorzeniami układu pokarmowego.
Owoc passion (in. maracuja)
Jest bogaty w błonnik oraz witaminy i minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, potas, sód, siarka i witamina B. Historia tego owocu sięga czasów biblijnych, a współcześnie jest używany jako środek nasenny, uspokajający oraz łagodzący nadpobudliwość u dzieci. Rdzenni mieszkańcy lasów tropikalnych od pokoleń używali tego owocu jako:
Leku na astmę
Środka zapobiegającego chorobom dróg oddechowych
Środka do leczenia infekcji przewodu moczowego
Łagodnego środka moczopędnego
Środka zapobiegającego chorobom serca
Azjatycka wilcza jagoda (in. goji)
Jagoda goji była od tysiąca lat znana w Chinach jako "szczęśliwa jagoda". Zawiera potężną mieszankę antyoksydantów i polisacharydów, wspomagających działanie systemu odpornościowego. W skład jagody goji wchodzi ponadto osiemnaście aminokwasów i dwiadzieścia jeden mikroelementów. Jagoda goji, podobnie jak açai, jest znana jako środek wspomagający sprawność seksualną. Do licznych dolegliwości, na które pomaga jagoda goji, nauka zalicza:
Stan ciągłego zmęczenia
Bóle głowy
Uszkodzone DNA
Zapalenie stawów
Problemy ze wzrokiem
Choroby układu krążenia
Bezsenność
Zaburzenia funkcjonowania seksualnego
Problemy z cerą oraz choroby skóry
Odwodnienie
Banan
Banany są owocem często niedocenianym - niewiele osób zdaje sobie sprawę z ich znacznych walorów zdrowotnych. Banan jest jedynym owocem, który nie rośnie na drzewach ani krzewach, ale na ogromnej roślinie zielnej spokrewnionej z lilią i orchideą. Spożycie bananów pomaga zapewnić:
Ochronne działanie antyoksydantów
Lepsze ciśnienie krwi
Lepszą przemianę węglowodanów
Lepszą pracę mięśni
Ochronę przed nadmierną kwasowością krwi
Lepszą przemianę białka
Poprawę koncentracji i pamięci
Odpowiednią dawkę energii
Zaspokoić zapotrzebowanie na cukier
Poprawę nastroju
Ochronę przed chorobami serca
Lepszy sen
Ulgę przy biegunce i zaparciach
Zwiększenie produkcji kolagenu
Uspokojenie nerwów
Łagodzenie chorób wrzodowychDamian Paszek edytował(a) ten post dnia 06.01.09 o godzinie 00:40