Temat: slow food -- zdrowe życie
Składniki:
Ja robie chleb domowy na dwa sposoby. Albo na zakwasie, albo na drozdzach.
Oto moj sposob na chleb na drozdzach:
50 gr drozdzy
1 szklanka wody (43 stopnie Celsjusza)
3 szklanki maki na chleb (okolo)
2 lyzki glutenu
2 lyzeczki kminku
1 lyzeczka soli
1 lyzka cukru
Wykonanie:
Zmieszac drozdze z woda, cukrem, glutenem, odstawic az beda wygladac gabczasto, okolo 5 minut. Dodac dwie i pol szklanki maki, sol, wyrobic dobrze, dodajac tyle maki, aby ciasto sie nie kleilo do palcow, ale zaledwie. Dodac kminek pod koniec wyrabiania. Poniewaz robie to w mikserze, trudno mi powiedziec jak dlugo, ale ciasto musi byc bardzo elastyczne, nie drzec sie w "piorka" przy rozciaganiu. Zostawic, az wyrosnie do podwojnej objetosci. Przydusic piescia, aby wyszlo powietrze, wyjac z miski i uformowac w bochenek. Ten ulozyc na blasze podsypanej maka, bez tluszczu. Zrobic skosne naciecia na pol centymetra glebokie, zyletka lub bardzo ostrym nozem. Zostawic do wyrosniecia, przykryte serwetka, az bedzie co najmniej podwojnie wieksze, niz zbite ciasto. Jezeli wam sie spieszy, to w cieplym miejscu, jezeli nie, to w lodowce, wtedy chleb bedzie kwasniejszy, bardziej gabczasty, ale to zabiera okolo 6-8 godzin. Rozgrzac piec do bardzo goracej temperatury. Przygotowac dwie-trzy garsci kostek lodu w naczyniu. Otworzyc piec, wrzucic kostki lodu szybkim ruchem na dno pieca, wstawic chleb, zamknac drzwi piecyka, nie otwierac przez nastepne 20 minut. Ta para z topiacego sie lodu spowoduje, ze chleb bedzie gabczasty, z twarda, cienka skorka. Po 20 minutach zajrzec do piekarnika, jezeli brazowy, popukac z wierzchu. Jak brzmi pustawo, jeszcze sprawdzic patyczkiem. Jezeli wychodzi czysty, to szybko "pomalowac" chleb woda, i piec jeszcze 3-4 minuty. Wyjac i do ostygniecia trzymac na jakis kratkach, aby sie spod nie zaparzyl. Voila"! Chleb domowy.
Gdy robie chleb na zakwasie zamiast drozdzy, dodaje pol szklanki wody, wszystko inne tak samo.
:) powodzenia