konto usunięte

Temat: slow food -- zdrowe życie

jest post o miodzie, więc temat ten sam się ciśnie na usta: czy obok prób stworzenia domu w zgodzie z naturą, dbamy także o to, co buduje nas od środka? czy z rozwagą dobieramy produkty, szukamy tradycyjnie robionych frykasów? szukamy firm, które postawiły na jakość, a nie na ilość i błyskawiczny czas produkcji oraz długi termin ważności?
mile widziane linki :P
Tomasz S.

Tomasz S. AMBIENTE... mieszkaj
z Naturą!

Temat: slow food -- zdrowe życie

slow-food skojarzył mi się z wpełzającymi(...z wolna) na talerz... ślimakami;)

Ale może to wcale nie jest dewiacja? zdaje się, że powstała( przynajmniej jedna) ślimakarnia w Polsce?

...może jakiś "babciny" sposób na slimaczka? he?

konto usunięte

Temat: slow food -- zdrowe życie

winniczek z masłem czosnkowym i rukolą :P

konto usunięte

Temat: slow food -- zdrowe życie

szukam przepisu na prawdziwy domowy chlebek na zakwasie, dysponuje ktoś może? :P
Justyna T.

Justyna T. Ekspert ds. Szkoleń
i Rozwoju

Temat: slow food -- zdrowe życie

Składniki:
Ja robie chleb domowy na dwa sposoby. Albo na zakwasie, albo na drozdzach.

Oto moj sposob na chleb na drozdzach:
50 gr drozdzy
1 szklanka wody (43 stopnie Celsjusza)
3 szklanki maki na chleb (okolo)
2 lyzki glutenu
2 lyzeczki kminku
1 lyzeczka soli
1 lyzka cukru

Wykonanie:

Zmieszac drozdze z woda, cukrem, glutenem, odstawic az beda wygladac gabczasto, okolo 5 minut. Dodac dwie i pol szklanki maki, sol, wyrobic dobrze, dodajac tyle maki, aby ciasto sie nie kleilo do palcow, ale zaledwie. Dodac kminek pod koniec wyrabiania. Poniewaz robie to w mikserze, trudno mi powiedziec jak dlugo, ale ciasto musi byc bardzo elastyczne, nie drzec sie w "piorka" przy rozciaganiu. Zostawic, az wyrosnie do podwojnej objetosci. Przydusic piescia, aby wyszlo powietrze, wyjac z miski i uformowac w bochenek. Ten ulozyc na blasze podsypanej maka, bez tluszczu. Zrobic skosne naciecia na pol centymetra glebokie, zyletka lub bardzo ostrym nozem. Zostawic do wyrosniecia, przykryte serwetka, az bedzie co najmniej podwojnie wieksze, niz zbite ciasto. Jezeli wam sie spieszy, to w cieplym miejscu, jezeli nie, to w lodowce, wtedy chleb bedzie kwasniejszy, bardziej gabczasty, ale to zabiera okolo 6-8 godzin. Rozgrzac piec do bardzo goracej temperatury. Przygotowac dwie-trzy garsci kostek lodu w naczyniu. Otworzyc piec, wrzucic kostki lodu szybkim ruchem na dno pieca, wstawic chleb, zamknac drzwi piecyka, nie otwierac przez nastepne 20 minut. Ta para z topiacego sie lodu spowoduje, ze chleb bedzie gabczasty, z twarda, cienka skorka. Po 20 minutach zajrzec do piekarnika, jezeli brazowy, popukac z wierzchu. Jak brzmi pustawo, jeszcze sprawdzic patyczkiem. Jezeli wychodzi czysty, to szybko "pomalowac" chleb woda, i piec jeszcze 3-4 minuty. Wyjac i do ostygniecia trzymac na jakis kratkach, aby sie spod nie zaparzyl. Voila"! Chleb domowy.

Gdy robie chleb na zakwasie zamiast drozdzy, dodaje pol szklanki wody, wszystko inne tak samo.

:) powodzenia

konto usunięte

Temat: slow food -- zdrowe życie

dzięki stukrotne!!! a mozna cos jeszcze dodawać do środka czy zakalec się zrobi?? :P

konto usunięte

Temat: slow food -- zdrowe życie

chlebowego pieca nijak nie wystawie, ale sa na rynku niezle maszyny do wypieku chelba o roznej wadze, z roznej maki. Zamierzam kupic, ma ktos z Was moze i podzieli sie chetnie wrazeniami z wypieku?

co do slow food..hm to ja z innej strony ajurwedyczne zywienie kiedys stosowalam, ale za malo tu u nas polproduktow...teraz wiec jem po swojemu intuicyjnie- nie lacze miesa z ziemniakami, nie spiesze sie, jem duzo malo obrobionych produktow, fast foodow unikam, obsmazania na strasznie glebokim tluszczu tez, soki bez cukru i barwnikow, najlepiej wlasnorecznie wyciskane. Poza tym dobry chelb, maslo i niezestresowane jaja (klasa 1 bron boze 3 --> klasa jaja to ten pierwszy numerek na jajku w calym ciahu numerkow od 0 -3 . 3 oznacza, ze kury siedza w klatkach z podcietymi dziobami i pazurami produkujac jajka tasmowo. 0-1 oznacza, ze to takie wolno chodzace kurki, co grzebia w ziemi. )
Justyna T.

Justyna T. Ekspert ds. Szkoleń
i Rozwoju

Temat: slow food -- zdrowe życie

Dorota R.:
dzięki stukrotne!!! a mozna cos jeszcze dodawać do środka czy zakalec się zrobi?? :P

ja obawiałabym sie dodac soje bo jest dosyc cięzka może na początek słonecznik lub sezam jak kto woli.
W piekarniach oni mają wszystkie te ulepszacze więc zawsze ładnie wyrośnie:)
Powodzenia ciekawa jestem czy się uda

konto usunięte

Temat: slow food -- zdrowe życie

a czy zakwas można zrobić samemu?? i jak?

konto usunięte

Temat: slow food -- zdrowe życie

i polecam Wam, jeśli lubicie zdrowe zakąski, pastę z fasoli do takiego chleba. ugotowaną i zmieloną fasolę połączyć z zeszkloną cebulką, czosnkiem, majerankiem i świeżym tymiankiem z ogródka, solą ziołową i ewentualnie przecierem pomidorowym. właśnie robię, mniam.
a potem posypywać każdą kanapkę lekko zmielonym sezamem z solą (zawsze mam to w słoiczku i sypię do wszystkiego na zmianę z mielonym lnem)

konto usunięte

Temat: slow food -- zdrowe życie

ja ostatnio wszystko gotuje na parze :)
mniam! :)

konto usunięte

Temat: slow food -- zdrowe życie

i tu Was zawiode.ostatnio skusilam sie na podlana gesim smalcem zydowska kuchnie....ale wroce do tego co na parze czasem:D

konto usunięte

Temat: slow food -- zdrowe życie

ja ostatnio skusiłam się na indyjskie żarełko i mmm, mniam! :)
ale pora przystopować ;)
Grażyna C.

Grażyna C. mgr turystyki,

Temat: slow food -- zdrowe życie

Dzięki za przepis na chlebek. Wkrótce go wypróbuję, ale skąd wziąć gluten?

Mam także maszyne do wypieku chleba. Załączono do niej szereg fajnych przepisów, ale jesli chodzi o moją maszyne, to musze najpierw wszystko wymieszać ręcznie i dopiero potem włożyć do maszyny. Ona po prostu niezbyt dokładnie miesza składniki

konto usunięte

Temat: slow food -- zdrowe życie

właśnie organoleptycznie badam różnice między sałatą sklepową a ogrodową. po zmyciu młodych ślimaków i szczypawek niebo w paszczy! :P

konto usunięte

Temat: slow food -- zdrowe życie

brr przypomnialas mi koszmar z dziecinstwa..koperkowa z niedomytym z muszek koperkiem....brrr...
Małgorzata G.

Małgorzata G. Mistrz Feng Shui i
astrologii Ba Zi (4
Filary
Przeznaczenia)

Temat: slow food -- zdrowe życie

Witajcie,

Od paru lat kupuję pożywienie bez konserwantów, bez sztucznych barwników i zasadniczo gotuję sama dla rodziny. Żadnych sosów z paczki! Wyjątkiem są czasem budynie i kisiele. Staranne odżywianie się (i przede wszystkim świadome) ma ogromnie pozytywny wpływ na nasze zdrowie i emocje. Harmonijna kuchnia 5-ciu smaków na przykład. Wiele niekorzystnych zmian w zachowaniu młodzieży wynika podobno z tych wszystkich sztucznych dodatków, które wpływają na układ nerwowy. To przecież chemia.

Teraz jest łatwiej kupić zdrową żywność, ale jak zaczynałam, musiałam się nieźle "nalatać" :o)

Pozdrawiam
Małgosia

konto usunięte

Temat: slow food -- zdrowe życie

oj wpływa, wpływa... a zdrowe jedzenie również niedobrze wpływa na asertywność - człowiek robi się zbyt uległy i niebiańsko optymistyczny, a to pułapka :)) pozdrawiam!
Tomasz S.

Tomasz S. AMBIENTE... mieszkaj
z Naturą!

Temat: slow food -- zdrowe życie

Dorota R.:
oj wpływa, wpływa... a zdrowe jedzenie również niedobrze wpływa na asertywność - człowiek robi się zbyt uległy i niebiańsko optymistyczny, a to pułapka :)) pozdrawiam!
oj tak, tak!
"Skubik" nie bez przyczyny śpiewał, że: "niebo, to dobre miejsce dla naiwnych";)

konto usunięte

Temat: slow food -- zdrowe życie

zaczyna się najfajniesza pora roku z prawdziwymi pomidorami, a niedługo cukinia i bakłażany, grrr :))

Następna dyskusja:

zdrowy dom i zdrowe warzywa...




Wyślij zaproszenie do