Michał Adam
Widera
waking up to what
you do
Temat: Kefir
Witajcie!Poniżej wycinek tekstu o.Grande-Majewskiego :
"POCHWAŁA KEFIRU
Mleko nie wszystkie organizmy przyjmują w normalny sposób. Są takie choroby, w których mleko może zaszkodzić np. chorym na trzustkę. Trzustka nie znosi słodkiego mleka i wtedy trzeba pić kwaśne, najlepiej gdyby był to kefir. Bo kefir to nie jest zwykłe mleko. Nazywa się kefir, bo nazwał go francuski uczonym nazwiskiem Kefir.. Podpatrzył on w Tybecie w XIX w. Jak Mongołowie zeskrobywali dziwny śluz ze ściany jaskini, dodawali to do mleka, które bardzo się zsiadało i miało specyficzny smak? Zauważył, że po tym mleku bardzo dobrze się czuje jego przewód pokarmowy. Przyjechał do Francji zbadał to pod mikroskopami i okazało się, że to nie śluz, ale rodzaj grzyba skalnego.
Grzybki Kefira zakwaszając mleko, polują na bakterie. Ponieważ odżywiają się bakteriami gnilnymi, polując, oczyszczają mleko z wszelkich brudów. Druga sprawa rozwijając się w tym mleku wytwarzają mlekowy kwas odwrotnie złożony, który tak potrafi oczyścić nasz organizm , że nawet trupi jad rakowy usuwają. Jeśli ktoś choruje na raka i pije: 3 razy dziennie kefir po pełnej szklance, to ma o połowę toksyn rakowych mniej w swoim krwiobiegu.
Tak bardzo ważna to substancja.
A gdy grzybki Kefira wypijemy z mlekiem, to robią one w naszym żołądku, w kiszkach, to, co robiły w garnku mleka polują na wszystkie bakterie dla nas niepotrzebne wymordują je tak dokładnie, że nie pozostanie ani jedna paskudna bakteria, która przyniosłaby nam szkodę. Dlatego w każdym domu powinien być specjalny garnek do zakwaszania kefiru. Wczorajszym kefirem jutrzejszy."
Lekarz trad.ch.med. do którego kiedyś uczęszczałem również polecał picie kefiru, z zaznaczeniem, iż ma on naturę wychładzającą. Stąd rodzi się moję pytanie :
Jak pić (z czym) kefir w otaczającej nas aurze zimowej by nie ochłodzić organizmu ?
pozdrawiam
m