Leszek Majewski

Leszek Majewski masażysta
rehabilitant
medycyna chińska
odżywianie według...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

może jeszcze przepis na mięsko bez chemii bez gotowania i pieczenia
można przerobić na gotowanie według pięciu przemian
http://www.smaczny.pl/forum/topic/4128-mieso-bez-piecz...
Marta D.

Marta D. Koordynator Projektu

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

na co nalezy położyć nacisk w diecie chcąc się pozbyć zastojów krwi?

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Piotr Krupa:
tak jak ida kolejne przemiany
ogień
ziemia
metal
woda
drewno
możesz przechodzić cykl kilkakrotne- im więcej tym silniejsze działanie
kończysz generalnie na tym elemencie, który chcesz wzmocnić
ew. na elemencie ziemi w którym jest równowaga, zdrowie
polecem ksiązki
Diolosy "Chiny kuchnia tajemnice medycyny"
Anny Czelej "Pięc przemian w diecie wegetarianskiej"
zajrzyj też tutaj, strona jest w przygotowaniu, ale troche wypróbowanych przepisów juz jest
dzis zupa tangWitosław O. edytował(a) ten post dnia 28.11.10 o godzinie 19:51

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Witaj Marta
Skąd wiesz, że to napewno zastój krwi?
Pozdrawiam.
Aleksander>

Marta D.:
na co nalezy położyć nacisk w diecie chcąc się pozbyć zastojów krwi?Aleksander Wierzbiński edytował(a) ten post dnia 26.08.10 o godzinie 00:30
Gabriela K.

Gabriela K. bo najlepszy sposób
na dziewczynę,
zrobić sobie z
włosów ...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Witam, ciesze się, że znalazłam ten wątek, bo nareszcie pozbędę się moich wątpliwości.
Przeczytałam cały wątek i niektóre rzeczy już wiem (np. mięso). Ale mam dalszych kilka pytań:)

Gotuję od ukazania się na rynku książki p.Anny Czelej. Czyli około rok. Moje pytania dotyczą głównie przyrządzania potraw z kasz.
Do jakiej przemiany zaliczyć ugotowaną kaszę gryczaną, jaglaną i ryż brązowy?
Po ugotowaniu takiej kaszy studzę ją (najczęściej) i dodaję do przygotowywanej mieszanki warzywnej (wg 5 przemian oczywiście, smażonej, duszonej bądź gotowanej). Do tej pory ugotowane produkty traktowałam jako przemianę ognia. Ale po przeczytaniu tematu widzę, że coś chyba nie tak robię.
Oraz, jakie przemiany mają kabaczek, cukinia i kapary?
Jak traktować musztardę?
Makrela wędzona? Czy wszystkie ryby zaliczamy do przemiany wody?
I na koniec kiwi i mąka kukurydziana?

PS. Odkąd zaczęłam gotować "na okrągło" czuję się o niebo lepiej! To niewiarygone, ale przez całą zeszłą zimę nie zachorowałam ani razu (przy korzystaniu z wielu środków komunikacji miejskiej to wprost nie do uwierzenia (moim zdaniem zasługa kasz). Mam nadzieję, że ten stan się utrzyma i tej zimy!
pozdr!

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Kasza gryczana - ogień
Kasza jaglana - ziemia (ogólnie neutralna ale po dłuższym jej spożywaniu bez odpowiedniego równoważenia staje się ogrzewająca)
Ryż brązowy - metal
Kapary - na 90% metal
Kabaczek i cukinia - ziemia
Musztarda - metal bardziej ze względu na ostre przyprawy
Ryby do jednego worka czyli woda ale np. karp należy jednocześnie do wody i ziemi.
Kiwi - drzewo
Mąka kukurydziana - ziemia

Pozdrawiam
Gabriela K.

Gabriela K. bo najlepszy sposób
na dziewczynę,
zrobić sobie z
włosów ...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

W przypadku kasz i ryżu mowa o przemianie po ugotowaniu?

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

w przypadku kasz przemiana się nie zmienia ale głowy nie dam uciąć :-)
Anna Krasucka

Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia
Odżywiania dla
Zdrowia i tłumacz
prz...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Przemek super wszystko przyporządkował :)

Co do kaszy jaglanej jest neutralna do chłodnej, a po uprażeniu staje się ciepła - taka jest moja wiedza :)

Cieszę się, ze czujesz Gabrysiu takie pozytywne zmiany :) Takie doświadczenia najbardziej przekonują innych do stosowania tego sposobu odżywiania.
Gabriela K.

Gabriela K. bo najlepszy sposób
na dziewczynę,
zrobić sobie z
włosów ...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze kilka pytań:
ugotowane jajka,
smażona/szklona cebula,
gotowane buraki i gotowana dynia (niestety mrożę na zimę),
mak,
majonez?
Ludzie są dziwnie uprzedzeni do tego rodzaju kuchni. Że to dużo zachodu i zabiera czas. Przynajmniej w moim otoczeniu, ale nie wszyscy oczywiście:) Moja koleżanka ostatnio spojrzała w książkę wg której gotowałyśmy i powiedziała: Przecież to jest dokładnie sposób w jaki gotowały nasze babki:)
Na koniec jeszcze jedno pytanie. Czy wrzucając do garnka wszystkie składniki danej przemiany na raz robię duży błąd? (np. gotując zupę: pietruszka, por, seler, cebula, pieprz, papryka)Gabriela K. edytował(a) ten post dnia 26.10.10 o godzinie 19:11
Katarzyna Jaszczyk-Górska

Katarzyna Jaszczyk-Górska Profilaktyka zdrowia
zgodnie z zasadami
medycyny chińskie...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

trafiłam na ten wątek, więc odpowiadam wracając do pytania o ugotowane zboża. Moim zdaniem ze względu na działanie zbóż nie jest błędem zaliczanie wszystkich zbóż do przemiany Ziemi. Jest to duże ułatwienie na początku. Podobnie ugotowane zboża można zaliczyć do Ziemi. Równie dobrze do przemiany, w której go wrzuciliśmy czyli np.: ryż do Metalu albo do Ognia jeśli prażyliśmy zboże i gotowaliśmy bez soli. Wiele produktów z racji smaków można zaliczyć do 2 przemian i wiele osób frustruje lektura tabelek dołączanych do książek właśnie z tego powodu. Medycyna chińska wywodzi się z innej filozofii i na początku naszym zachodnim umysłom trudno przyzwyczaić się do takich nieostrych definicji. DLATEGO W GOTOWANIU NAJLEPIEJ JEST ZAUFAĆ SOBIE I KIEROWAĆ SIĘ SMAKIEM SKŁADNIKÓW, KTÓRE DODAJEMY. Wtedy zauważymy też, że faktycznie czasami to samo warzywo czy owoc ma różny smak, najprostszy przykład to jabłka, które czasem są bardzo słodkie a czasem kwaśne albo pomidor w Polsce i pomidor na Sycylii itp. Jak zaczniesz próbować to nie będziesz musiała uczyć się na pamięć, że cebula czy por po podsmażeniu czy uduszeniu wracają do przemiany Ziemi, po prostu spróbuj i nie będziesz miała wątpliwości, że ich smak zmienia się z ostrego na słodki.
Odpowiadając na ostatnie pytanie - nie jest błędem wrzucenie wszystkich składników na raz, ale wtedy do zimnej wody tak żeby proces gotowania rozpocząć mając wszystkie składniki w garnku. Jeśli na razie dodawanie wg przemian jest dla Ciebie stresujące to lepiej tak zrób, bo bez sensu żeby cały ten niepokój i napięcie znalazły się w potrawie. A wg przemian próbuj gotować jak masz więcej czasu i możesz pobawić się w próbowanie. Takie jest moje zdanie, mam nadzieje, że nie namieszałam za bardzo. W każdym razie życzę radości z gotowania!
Gabriela K.

Gabriela K. bo najlepszy sposób
na dziewczynę,
zrobić sobie z
włosów ...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Witam, dziękuję za wskazówki.
Ja gotuję już około rok i nie odczuwam stresu z tym związanego:) Nawet powiem, że oswajam się właśnie z intuicyjnym traktowaniem wątpliwych artykułów- wg wskazówek p. Anny Czelej.
Moje pytanie dotyczy jednak innej kwestii. Nie wrzucania wszystkich produktów do zimnej wody, tylko podczas gotowania wrzucam daną przemianę razem, jak wymienione wczesniej warzywa. W książce, której używam nie jest to powiedziane czy tak można, jedynie jest uwaga, że MIĘDZY poszczególnymi przemianami powinien być jakiś odstęp czasu, +- 2 minuty o ile pamiętam. Czy więc jeśli wrzucam warzywa z przemiany metalu (pietruszkę, por, seler) mogę to zrobić na raz? Przygotowując składniki dzielę je po prostu na przemiany, każda przemiana w oddzielnej miseczce a następnie umieszczam w potrawie:) To mi znacznie ułatwia zadanie ale nie wiem, czy jest prawidłowe.
Katarzyna Jaszczyk-Górska

Katarzyna Jaszczyk-Górska Profilaktyka zdrowia
zgodnie z zasadami
medycyny chińskie...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

No i super to sobie zorganizowałaś, spokojnie wrzucaj wszystkie składniki danej przemiany od razu, chociaż w niektórych przemianach będzie 1 składnik a w innych kilka, zamieszaj i odczekaj chwilę - faktycznie zwykle jest mowa o 2 minutach. Nie trzeba sprawdzać tych 2 minut i wyczekiwać, kiedy wreszcie upłyną, jeśli przygotowuje się składniki w trakcie gotowania, wtedy po wrzuceniu jednej przemiany jesteśmy zajęci przygotowywaniem kolejnej itp.
Powodzenia:-)
Gabriela K.

Gabriela K. bo najlepszy sposób
na dziewczynę,
zrobić sobie z
włosów ...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Dokładnie w ten sposób postępuję:)
Bardzo dziękuję za odpowiedź! pozdr.
Katarzyna Nojek

Katarzyna Nojek psycholog /
terapeuta Integracji
Sensorycznej (SI)

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

http://centrumsztukzdrowotnych.pl/gotowanie/101120tb/

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Leszek Majewski:
Witam wszystkich
Cieszę się że znalazłem tą stronę i dziękuje za informacje przeczytane na tym forum , od 2 lat odżywiam się według pięciu przemian i zmiany są zaskakujące
jestem po dwóch zawałach i brałem pigułki na nadciśnienie i cholesterol od 15 lat a po zmianie żywienia stopniowo odstawiłem pigułki i teraz mam wyniki badań krwi i cholesterolu lepsze niż gdy się lekami faszerowałem .
Czyli odżywianie,według 5 przemian pomaga bardzo.
polecam obejrzenie filmów na youTube
uwaga mleko 2 części
uwaga mięso 2 części
te filmy były na TVN uwaga
a jeszcze film pod tytułem
Jedzenie ma znaczenie 10 części
http://www.youtube.com/watch?v=TdtYd6jPsDc&feature=rel...

Świetne filmy, dziękuję
Joanna F.

Joanna F. www.fotogram.com.pl

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Szanowni Państwo,

polecam uwadze stronę internetową doświadczonego dietetyka i farmaceuty jednocześnie:

http://5-przemian.com.pl

strona jest nowa jednak już pełna podstawowych, rzetelnych informacji na temat 5-ciu przemian, a wkrótce wielu przepisów.
Zapraszam serdecznie.
Ewa Łonicka

Ewa Łonicka kosmetyczka, zuh

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

witam wszystkich,
jestem tutaj nowicjuszką. odżywianie wg 5 przemian stosuje w swoim życiu od kilku miesięcy, także wciąż się uczę i tak znalazłam wasze mądre porady.
chciałabym się kogoś poradzić w kwestii dot. nawadniania organizmu czyli picia płynów w ciągu dnia. nie zawsze mam czas by sobie przygotować nawet zwykłą herbatę- czyli tradycyjna zalewajkę, a o gotowaniu w pracy nie ma mowy. co radzicie, jak uzupełniać płyny w pracy tak aby rozgrzać i nawilżyć ciało? dodam jeszcze, ze pracuje w pomieszczeniu klimatyzowanym bez dostępu świeżego powietrza.
będę wdzięczna za wszelką pomoc.

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

polecam metodę najprostszą i najbardziej skuteczną - gorąca, przegotowana woda:)
Ewa Łonicka

Ewa Łonicka kosmetyczka, zuh

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

sama, gorąca woda? a z herbat? jakaś owocowa? ewentualnie zwykła z dodatkiem imbiru, cynamonu?
mam jeszcze jedno pytanie...jeśli dostaje od mamy gotowe domowe pierogi, np. ruskie, gotowane tradycyjnie. czy podczas gotowania mogę jeszcze zmienić ich energetykę? uznaję że pierogi jako składnik finalnej potrawy należny do żywiołu ziemi.
robie to tak: o- wrzaca woda, z-pierogi, m- imbir, w- sól, d- kilka kropli soku z cytryny
czy takie myślenie ma jakiś sens?:)

Następna dyskusja:

Pięć Przemian




Wyślij zaproszenie do