Monika G.

Monika G. "Zostaw ziemię
swoim wnukom taką,
jaką zastałeś po
swoic...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

witam ,
jestem "przed" przygodą z gotowniem wg 5 przemian.
Chcę kupić ksiażki ,ale nie wiem jeszcze jakie.Będę wdzięczna za wskazówki dla żłótodzioba .
Ale mam też kolejną prośbę ,był przepis na rosół, a ja dziś chcę ugotować powidorową zupę . Będę wdzięczna za informację
o kolejności i sposobie gotowania. Planuję do niej użyć :
ekologoczne suszone warzywa (mix) , sól , kurkumę ,jakieś zioła, cebulę czosnek,pomidory z puszki oliwę.
Zupa pewnie będzie zmiksowana i podana z tortelini (gotowiec ze sklepu)

Jeszcze jedno , lubię korzenne przyprawy , mam w domu mieszankę : cynamon,kardamon,imbir. Używam tego do szarlotki , czasem kawy itd.
czy to ma wpływ że one są już razem zmieszane ? a nie dodawane w kolejności??

Pozdrawiam
Monika P.

Monika P. Trener /z
doświadczeniem w
komunikacji
wewnętrznej, EB /
...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Witam

Co najlepsze dla organizmu na czas przesilenia wiosennego? Kiedy organizm osłabiony jest już zimą, a wyczekuje wiosny? Czego unikać, a co przede wszystkim zapewnić w diecie na ten czas?

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Na wiosnę najlepsze są zielone warzywa z przemiany drewna. Nadchodzi wiosna. Energia zaczyna powoli wyłaniać się z głębokich warstw energetycznych i kierować ku górze. Dobre są kiełki dodawane do potraw, np. nawet do zupy ale pod sam koniec gotowania dosłownie na kilka minut przed zdjęciem z gazu tak żeby tylko podjangizować je i uczynić bardziej strawnym ale można też na surowo do kanapek:-)
Monika P.

Monika P. Trener /z
doświadczeniem w
komunikacji
wewnętrznej, EB /
...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Dzięki:) Z tymi "zielonymi" to teraz trochę cieżko, ale kiełki to dobre rozwiązanie. Tylko nie do kanapek, bo staram się ich raczej unikać

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

polecam kiełki: pszenicy, słonecznika, fasoli mung i ALFA ALFA(Lucerna). Są jednymi z najzdrowszych ze względu na zawartość składników odżywczych.
Monika G.

Monika G. "Zostaw ziemię
swoim wnukom taką,
jaką zastałeś po
swoic...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Piotr Krupa:
Anny Czelej "Pięc przemian w diecie wegetarianskiej"

Mogę gdzieś tą książkę kupić?? Podobno nakład się wyczerpał.Może ktoś jednak ma i już nie korzysta ....
Pozdrawiam
zajrzyj też tutaj, strona jest w przygotowaniu, ale troche wypróbowanych przepisów juz jest

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Witam wszystkich i mam kilka informacji dotyczących pytania Moniki:)

Przede wszystkim musimy przechodzić na wiosenna dietę stopniowo, nagły dopływ surowych warzyw, nowalijki i nabiał może spowodować wychłodzenie i chorobę...

- Wiosną gotujemy na mniejszym ogniu, warzywa dusimy lekko we własnym sosie, dodając na koniec oleje tłoczone na zimno.
- Do naszej diety wprowadzamy produkty fermentowane, które wspierają pracę wątroby: kiszonki, chleb na zakwasie, żur z mąki żytniej, zakwas z buraków oraz kiełki - źródło cennego białka, żelaza, fosforu, magnezu, wapnia, chromu, litu, selenu, cynku, witamin z grupy B oraz witaminy E.
- Kiełkujemy zboża (pszenicę, grykę, proso, owies) strączki( fasolę mung) i nasiona (sezam, brokuł, rzodkiewkę, lucernę, rzeżuchę). Wiosną częściej niż w innych porach roku sięgamy po pszenicę i jej odmianę - orkisz , zalecany dla osób uczulonych na pszenicę. Oprócz pełnych ziaren zachęcam do eksperymentowania z makaronem orkiszowym oraz do pieczenia ciast i chleba z dodatkiem mąki orkiszowej. Osobom mającym problemy z zasypianiem polecam herbatę z pszenicy: na pół litra wody wrzucamy garść pszenicy, gotujemy 45 minut i wypijamy wywar przed snem. Wiosną dobrze nam zrobi również wypita od czasu do czasu szklanka piwa pszenicznego, które ma właściwości odświeżające, nawilżające i uspokajające.
- Z pokarmów polecane są zielone warzywa liściaste, marchew, buraki, wodorosty morskie, tofu, miso, czarna rzepa i biała rzodkiew, herbata z mniszka lekarskiego oraz zioła takie jak: rozmaryn, cykoria, kurkuma i dobre oleje: sezamowy, z pestek dyni oraz lniany

To chyba najważniejsze...chyba, że ktoś dorzuci coś co umknęło mojej uwadze:)
Pozdrawiam

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

W Krakowie z okazji Nowego Roku Chińskiego w dniach 14-15 luty organizowany przez PTTMC (Polskie Towarzystwo Tradycyjnej Medycyny Chińskiej) odbył się Wykład Teresy Majewskiej-Denis z Warszawy na temat Kuchnia Pięciu Przemian. Byłam , polecam panią. Pani Teresa co można wygooglać w Warszawie prowadzi Warsztaty z gotowania wg Pięciu Przemian. Ukończyła Dietetykę Medycyny Chińskiej Claude Diolosa oraz TMC.
http://www.pttmc.org/aktualnosci1.html - to o PTTMC.
Clade Diolosa w Krakowie prowadzi wykłady co jakiś czas. Uczestnicy zapisują się na liście, żeby dostać informacje na temat daty kolejnego wykładu. Ostatni odbył się 12 marca w Hotelu Kossaka. Na wykładzie można zakupić płytki z poprzedniego wykładu. Ale również można samemu nagrać na MP3- C.Diolosa wyraża zgodę i sporo tych urządzonek na ławce.
Zamiast tak po omacku z książek, polecam warsztaty, wykłady.Bogumiła Hanna S. edytował(a) ten post dnia 19.03.10 o godzinie 09:59
Monika P.

Monika P. Trener /z
doświadczeniem w
komunikacji
wewnętrznej, EB /
...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Dziękuję bardzo za cenne uwagi:)
Ewelina Węgrzyn:
Witam wszystkich i mam kilka informacji dotyczących pytania Moniki:)

Przede wszystkim musimy przechodzić na wiosenna dietę stopniowo, nagły dopływ surowych warzyw, nowalijki i nabiał może spowodować wychłodzenie i chorobę...

- Wiosną gotujemy na mniejszym ogniu, warzywa dusimy lekko we własnym sosie, dodając na koniec oleje tłoczone na zimno.
- Do naszej diety wprowadzamy produkty fermentowane, które wspierają pracę wątroby: kiszonki, chleb na zakwasie, żur z mąki żytniej, zakwas z buraków oraz kiełki - źródło cennego białka, żelaza, fosforu, magnezu, wapnia, chromu, litu, selenu, cynku, witamin z grupy B oraz witaminy E.
- Kiełkujemy zboża (pszenicę, grykę, proso, owies) strączki( fasolę mung) i nasiona (sezam, brokuł, rzodkiewkę, lucernę, rzeżuchę). Wiosną częściej niż w innych porach roku sięgamy po pszenicę i jej odmianę - orkisz , zalecany dla osób uczulonych na pszenicę. Oprócz pełnych ziaren zachęcam do eksperymentowania z makaronem orkiszowym oraz do pieczenia ciast i chleba z dodatkiem mąki orkiszowej. Osobom mającym problemy z zasypianiem polecam herbatę z pszenicy: na pół litra wody wrzucamy garść pszenicy, gotujemy 45 minut i wypijamy wywar przed snem. Wiosną dobrze nam zrobi również wypita od czasu do czasu szklanka piwa pszenicznego, które ma właściwości odświeżające, nawilżające i uspokajające.
- Z pokarmów polecane są zielone warzywa liściaste, marchew, buraki, wodorosty morskie, tofu, miso, czarna rzepa i biała rzodkiew, herbata z mniszka lekarskiego oraz zioła takie jak: rozmaryn, cykoria, kurkuma i dobre oleje: sezamowy, z pestek dyni oraz lniany

To chyba najważniejsze...chyba, że ktoś dorzuci coś co umknęło mojej uwadze:)
Pozdrawiam
Monika G.

Monika G. "Zostaw ziemię
swoim wnukom taką,
jaką zastałeś po
swoic...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Ewelina Węgrzyn:
Witam wszystkich i mam kilka informacji dotyczących pytania Moniki:)

Bardzo dziękuję

Przede wszystkim musimy przechodzić na wiosenna dietę stopniowo, nagły dopływ surowych warzyw, nowalijki i nabiał może spowodować wychłodzenie i chorobę...

Nowalijki boj się kupować , zaczekam aż będą sprzedawać działkowicze swoje zbiory.
Co do pór roku , to nie jestem jeszcze na tym etapie. Jak narazie zapoznaję się ze smakami i kolejnością. Jednak dużo gotuję: zupy , robiłam rosół na indyku i na wołowinie. Uwielbiam zupę śniadaniową , (nie pamiętam autorki) z kaszą jaglaną ,płatkami owsianymi , jabłkiem i ziarnami.


- Wiosną gotujemy na mniejszym ogniu, warzywa dusimy lekko we własnym sosie, dodając na koniec oleje tłoczone na zimno.
- Do naszej diety wprowadzamy produkty fermentowane, które wspierają pracę wątroby: kiszonki, chleb na zakwasie, żur z mąki żytniej, zakwas z buraków oraz kiełki - źródło cennego białka, żelaza, fosforu, magnezu, wapnia, chromu, litu, selenu, cynku, witamin z grupy B oraz witaminy E.
- Kiełkujemy zboża (pszenicę, grykę, proso, owies) strączki( fasolę mung) i nasiona (sezam, brokuł, rzodkiewkę, lucernę, rzeżuchę). Wiosną częściej niż w innych porach roku sięgamy po pszenicę i jej odmianę - orkisz , zalecany dla osób uczulonych na pszenicę. Oprócz pełnych ziaren zachęcam do eksperymentowania z makaronem orkiszowym oraz do pieczenia ciast
Od kilku miesięcu używam mąki z grubego przemiału: do ciast , naleśników i pierogów. To bardzo prosty sposób aby jedzenie było bardziej treściwe. Moje dzieci na początku się dziwiły że naleśniki są ciemne - ale jadły i jedzą.
i chleba z dodatkiem mąki orkiszowej. Osobom mającym problemy z zasypianiem polecam herbatę z pszenicy: na pół litra wody wrzucamy garść pszenicy, gotujemy 45 minut i wypijamy wywar przed snem. Wiosną dobrze nam zrobi również wypita od czasu do czasu szklanka piwa pszenicznego, które ma właściwości odświeżające, nawilżające i uspokajające.
- Z pokarmów polecane są zielone warzywa liściaste, marchew, buraki, wodorosty morskie, tofu, miso, czarna rzepa i biała rzodkiew, herbata z mniszka lekarskiego oraz zioła takie jak:

Herbati domowe bardzo lubię , tylko domownicy jakoś nie mogą się przyzwyczaić. Mogę prosić jakiś przepis na herbatkę z mniszka?? Znalazłam kilka fajnych przepisów , ale z mniszka nie.
rozmaryn, cykoria, kurkuma i dobre oleje: sezamowy, z pestek dyni oraz lniany

To chyba najważniejsze...chyba, że ktoś dorzuci coś co umknęło mojej uwadze:)
Pozdrawiam

Jeszcze raz bardzo dziękujęMonika G. edytował(a) ten post dnia 19.03.10 o godzinie 10:49

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Ewelina Węgrzyn:
Witam wszystkich i mam kilka informacji dotyczących pytania Moniki:)

Przede wszystkim musimy przechodzić na wiosenna dietę stopniowo, nagły dopływ surowych warzyw, nowalijki i nabiał może spowodować wychłodzenie i chorobę...

- Wiosną gotujemy na mniejszym ogniu, warzywa dusimy lekko we własnym sosie, dodając na koniec oleje tłoczone na zimno.
- Do naszej diety wprowadzamy produkty fermentowane, które wspierają pracę wątroby: kiszonki, chleb na zakwasie, żur z mąki żytniej, zakwas z buraków oraz kiełki - źródło cennego białka, żelaza, fosforu, magnezu, wapnia, chromu, litu, selenu, cynku, witamin z grupy B oraz witaminy E.
- Kiełkujemy zboża (pszenicę, grykę, proso, owies) strączki( fasolę mung) i nasiona (sezam, brokuł, rzodkiewkę, lucernę, rzeżuchę). Wiosną częściej niż w innych porach roku sięgamy po pszenicę i jej odmianę - orkisz , zalecany dla osób uczulonych na pszenicę. Oprócz pełnych ziaren zachęcam do eksperymentowania z makaronem orkiszowym oraz do pieczenia ciast i chleba z dodatkiem mąki orkiszowej. Osobom mającym problemy z zasypianiem polecam herbatę z pszenicy: na pół litra wody wrzucamy garść pszenicy, gotujemy 45 minut i wypijamy wywar przed snem. Wiosną dobrze nam zrobi również wypita od czasu do czasu szklanka piwa pszenicznego, które ma właściwości odświeżające, nawilżające i uspokajające.
- Z pokarmów polecane są zielone warzywa liściaste, marchew, buraki, wodorosty morskie, tofu, miso, czarna rzepa i biała rzodkiew, herbata z mniszka lekarskiego oraz zioła takie jak: rozmaryn, cykoria, kurkuma i dobre oleje: sezamowy, z pestek dyni oraz lniany

To chyba najważniejsze...chyba, że ktoś dorzuci coś co umknęło mojej uwadze:)
Pozdrawiam
Chyba tylko to, że dobrze jest teraz, w marcu zrobić sobie oczyszczanie z toksyn, które i tak wypychają się przez skórę i śluzówkę (dlatego ludzie się teraz niby przeziębiają:). Głodówka winna obfitować w płyny, mogą być soki. Oczyszczanie wątroby też jest teraz na czasie (ostropest plamisty jest do tego super:)Jagoda Kunikowska edytował(a) ten post dnia 21.03.10 o godzinie 18:10
Karolina Laskowska

Karolina Laskowska pilot wycieczek,
podróżnik

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Witam wszystkich :)

Ciesze sie, ze znalazlam forum z masa tak cennych informacji.

Bede bardzo wdzieczna za porade, w jaki sposob poprzez gotowanie wg 5 przemian moge zapobiegac i ewentualnie leczyc anemie. Walcze z tym od paru lat i wyniki niezmiennie wskazuja poziom czerwonych krwinek ponizej normy albo w jej dolnej granicy. zalecenia przyjmowania zelaza nie dokonca do mnie przemawiaja, czy tez uwazam je za niewystarczajace :) Szukam bardziej holistycznych rozwizan. Przypuszczam, ze stosowanie w zywieniu teorii 5 Przemian moze miec zbawienne korzysci i jest w stanie stworzyc prawdziwy fundament do budowania zasobow krwi. A co za tym idzie wzmocni organizm, gdyz anemia niesie ze soba spore dolegliwosci ze storny wsyztkich ukladow…

czekam cierpliwie na odpowiedzi :)

pozdrawiam!

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Cześć, właśnie jestem po kursie dietetyki chińskiej, na razie układam te wszystkie zdobyte informacje w całość, zapamiętałam jednak wartościowy przepis na anemię: na wzmacniające śniadanko gotowany grysik orkiszowy z suszonymi daktylami, odrobina masła ghee i melasa, która jest wspaniałym źródłem żelaza...jutro dna kursie dopytam o inne sposoby, powodzenia:)

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Zupa barszcz gotowana najlepiej z całym ziołem Dang Gui (Chiński arcydzięgiel). Można też sałatki ze startych surowych buraczków.

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Może jakaś "herbatka" 5 przemianowa z pokrzywą w składnikach :) ?
Urszula K.

Urszula K. kulturoznawczyni

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Hanna Łubek:
Witajcie,

Dr Romanowski - to faktycznie autorytet, na prawde polecam! Jezeli wskazania bylyby zbyt rygorystyczne w codziennym zyciu, chetnie dam kontakt do lekarza med Tybet Lamy Tenzina. Oba kontakty na prawde super.

Jesli chodzi o kawke:
do wrzatku (gorzki)
wrzucasz kawe (gorzka)
dodajesz cynamon (slodki)
imbir i kardamon (ostry)
ciut zimnej wody (slony)
i krople soku z cytryny (kwasny)
i gotujesz ok 3-5min

Kawa pyszna i aromatyczna - polecam :)

a czy jakiś konkretny rodzaj kawy wrzucać polecasz/polecacie ? :)
Karolina Laskowska

Karolina Laskowska pilot wycieczek,
podróżnik

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Wielkie dzieki za porady :)
Teraz tylko trzeba skladniki skompletowac, a to zadanie bedzie najtrudniejsze! :)
Do dziela!
pozdrawiam wszystkich :)
Małgorzata M.

Małgorzata M. robię to, co kocham
i kocham to, co
robię :-)

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Urszula Karpińska:

a czy jakiś konkretny rodzaj kawy wrzucać polecasz/polecacie ? :)

arabica.
robusta i inne są zdecydowanie zbyt kwaśne.
Małgorzata Kwiatkowska

Małgorzata Kwiatkowska partner - NataYa -
Authorized
distributor of
cosmetics Ka...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Karolina Laskowska:
Witam wszystkich :)

Ciesze sie, ze znalazlam forum z masa tak cennych informacji.

Bede bardzo wdzieczna za porade, w jaki sposob poprzez gotowanie wg 5 przemian moge zapobiegac i ewentualnie leczyc anemie. Walcze z tym od paru lat i wyniki niezmiennie wskazuja poziom czerwonych krwinek ponizej normy albo w jej dolnej granicy. zalecenia przyjmowania zelaza nie dokonca do mnie przemawiaja, czy tez uwazam je za niewystarczajace :) Szukam bardziej holistycznych rozwizan. Przypuszczam, ze stosowanie w zywieniu teorii 5 Przemian moze miec zbawienne korzysci i jest w stanie stworzyc prawdziwy fundament do budowania zasobow krwi. A co za tym idzie wzmocni organizm, gdyz anemia niesie ze soba spore dolegliwosci ze storny wsyztkich ukladow…

czekam cierpliwie na odpowiedzi :)

pozdrawiam!

Witaj,
Właśnie jestem po krótkich warsztatach gotowania wg. 5 przemian prowadzonych przez A. Romanowską.
Żeby metoda zadziałała trzeba zacząć od podstaw, żeby nasz trud włożony w gotowanie nie poszedł na marne, tak więc:

1. garnki – tylko stalowe, szklane lub emaliowane,
2. chochelki – najlepiej drewniane lub porcelanowe
3. warzywa najlepiej nie krojono, lub krojone w słupki. Surówki z warzyw tartych na tarce to surowce całkowicie pozbawione energii, którą miały dostarczyć organizmowi,
4. ...
5. żeby wspomagać leczenie schorzeń odpowiednim odżywianiem najlepiej zacząć od wizyty u lekarza medycyny chińskiej, który różnymi metodami nas zdiagnozuje i wytyczy jakąś ścieżkę naprawczą. Mając tę wiedzą można sobie manipulować odpowiednimi składnikami w trakcie gotowania.
6. Warto poczytać więcej nt. zegara organów, np. w godz. 21.30 - 23.00 następuje regeneracja krwi, więc żeby wspomóc organizm w tym procesie najlepiej wówczas spać i dać mu możliwość pracować wydajnie,
7. Okresowo, niezależnie od kuchni, powinno się przeprowadzać kuracje
- przeciw pasożytniczą (kropelki do kupienia w sklepach zielarskich)
- oraz kurację za pomocą NEEM – m.in. czyści krew
8. Jeśli chodzi o produkty i pokarmy krwiotwórcze, zawierające dużo żelaza, to m.in.:
- pokrzywa, świeża, zaparzana, do picia w postaci herbatki (w okresie wegetacji pokrzywy)
- w maju z pokrzywy można gotować potrawy tak jak ze szpinaku
9. Jednym z bardziej znanych produktów leczących anemię jest zakwas z buraka, który spożywa się 1 łyżka/dzień
- czas przygotowania 5 dni,
- burak obrany, pokrojony, zalać wodą
- dodać szczyptę (2-4 ziarenka) cukru
- trzymać w ciepłym i ciemnym miejscu w kamiennym garnku pod przykryciem,
- po 5 dniach zakwas przechowywać w lodówce, sprawdzając czy nie osiada pleśń
- przygotowując zakwas co kilka dni mamy specyfik przez cały rok.
10. Literatura:
- kompendium wiedzy, gorąco polecam „Odżywianie dla zdrowia” Paul Pitchford (do kupienia w emiku i na merlinie)
- „Kuchnia polska według Pięciu Przemian” – ebook do pobrania w ciągu 5 min na http://naukos.pl/ebooki/kuchnia_polska_wedlug_pieciu_p...
- Wcześniej wspomniana „5 przemian w kuchni wegetariańskiej” A. Czelej

I na koniec przemyślenie, w nawiązaniu do „Kuchnia polska według Pięciu Przemian”. Okazuje się, że nasze babki, nie znające medycyny chińskiej gotowały wg. 5 przemian. One wiedziały np. że do gotowania nie używa się metalowych łyżek, sit, cedzaków. Jak gotowały rosół to tylko z całych warzyw. Wcześnie chodziły spać i wcześnie zaczynały dzień (patrz zegar organów).

:)Małgorzata Kwiatkowska edytował(a) ten post dnia 30.06.10 o godzinie 09:15
Leszek Majewski

Leszek Majewski masażysta
rehabilitant
medycyna chińska
odżywianie według...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Witam wszystkich
Cieszę się że znalazłem tą stronę i dziękuje za informacje przeczytane na tym forum , od 2 lat odżywiam się według pięciu przemian i zmiany są zaskakujące
jestem po dwóch zawałach i brałem pigułki na nadciśnienie i cholesterol od 15 lat a po zmianie żywienia stopniowo odstawiłem pigułki i teraz mam wyniki badań krwi i cholesterolu lepsze niż gdy się lekami faszerowałem .
Czyli odżywianie,według 5 przemian pomaga bardzo.
polecam obejrzenie filmów na youTube
uwaga mleko 2 części
uwaga mięso 2 części
te filmy były na TVN uwaga
a jeszcze film pod tytułem
Jedzenie ma znaczenie 10 części
http://www.youtube.com/watch?v=TdtYd6jPsDc&feature=rel...

Następna dyskusja:

Pięć Przemian




Wyślij zaproszenie do