Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
Karolina Laskowska:
Witam wszystkich :)
Ciesze sie, ze znalazlam forum z masa tak cennych informacji.
Bede bardzo wdzieczna za porade, w jaki sposob poprzez gotowanie wg 5 przemian moge zapobiegac i ewentualnie leczyc anemie. Walcze z tym od paru lat i wyniki niezmiennie wskazuja poziom czerwonych krwinek ponizej normy albo w jej dolnej granicy. zalecenia przyjmowania zelaza nie dokonca do mnie przemawiaja, czy tez uwazam je za niewystarczajace :) Szukam bardziej holistycznych rozwizan. Przypuszczam, ze stosowanie w zywieniu teorii 5 Przemian moze miec zbawienne korzysci i jest w stanie stworzyc prawdziwy fundament do budowania zasobow krwi. A co za tym idzie wzmocni organizm, gdyz anemia niesie ze soba spore dolegliwosci ze storny wsyztkich ukladow…
czekam cierpliwie na odpowiedzi :)
pozdrawiam!
Witaj,
Właśnie jestem po krótkich warsztatach gotowania wg. 5 przemian prowadzonych przez A. Romanowską.
Żeby metoda zadziałała trzeba zacząć od podstaw, żeby nasz trud włożony w gotowanie nie poszedł na marne, tak więc:
1. garnki – tylko stalowe, szklane lub emaliowane,
2. chochelki – najlepiej drewniane lub porcelanowe
3. warzywa najlepiej nie krojono, lub krojone w słupki. Surówki z warzyw tartych na tarce to surowce całkowicie pozbawione energii, którą miały dostarczyć organizmowi,
4. ...
5. żeby wspomagać leczenie schorzeń odpowiednim odżywianiem najlepiej zacząć od wizyty u lekarza medycyny chińskiej, który różnymi metodami nas zdiagnozuje i wytyczy jakąś ścieżkę naprawczą. Mając tę wiedzą można sobie manipulować odpowiednimi składnikami w trakcie gotowania.
6. Warto poczytać więcej nt. zegara organów, np. w godz. 21.30 - 23.00 następuje regeneracja krwi, więc żeby wspomóc organizm w tym procesie najlepiej wówczas spać i dać mu możliwość pracować wydajnie,
7. Okresowo, niezależnie od kuchni, powinno się przeprowadzać kuracje
- przeciw pasożytniczą (kropelki do kupienia w sklepach zielarskich)
- oraz kurację za pomocą NEEM – m.in. czyści krew
8. Jeśli chodzi o produkty i pokarmy krwiotwórcze, zawierające dużo żelaza, to m.in.:
- pokrzywa, świeża, zaparzana, do picia w postaci herbatki (w okresie wegetacji pokrzywy)
- w maju z pokrzywy można gotować potrawy tak jak ze szpinaku
9. Jednym z bardziej znanych produktów leczących anemię jest zakwas z buraka, który spożywa się 1 łyżka/dzień
- czas przygotowania 5 dni,
- burak obrany, pokrojony, zalać wodą
- dodać szczyptę (2-4 ziarenka) cukru
- trzymać w ciepłym i ciemnym miejscu w kamiennym garnku pod przykryciem,
- po 5 dniach zakwas przechowywać w lodówce, sprawdzając czy nie osiada pleśń
- przygotowując zakwas co kilka dni mamy specyfik przez cały rok.
10. Literatura:
- kompendium wiedzy, gorąco polecam „Odżywianie dla zdrowia” Paul Pitchford (do kupienia w emiku i na merlinie)
- „Kuchnia polska według Pięciu Przemian” – ebook do pobrania w ciągu 5 min na
http://naukos.pl/ebooki/kuchnia_polska_wedlug_pieciu_p...
- Wcześniej wspomniana „5 przemian w kuchni wegetariańskiej” A. Czelej
I na koniec przemyślenie, w nawiązaniu do „Kuchnia polska według Pięciu Przemian”. Okazuje się, że nasze babki, nie znające medycyny chińskiej gotowały wg. 5 przemian. One wiedziały np. że do gotowania nie używa się metalowych łyżek, sit, cedzaków. Jak gotowały rosół to tylko z całych warzyw. Wcześnie chodziły spać i wcześnie zaczynały dzień (patrz zegar organów).
:)
Małgorzata Kwiatkowska edytował(a) ten post dnia 30.06.10 o godzinie 09:15