Piotr Krupa

Piotr Krupa menadżer i trener
otwarty na
propozycje

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

kwestia Twojego nastawienia
nastawiaj się, jedz z intencją aby uzyskać cała dobra energie jaka znajduje się w pożywieniu i aby Twój organizm doskonały sposób filtrował to co przyjmujesz
są też dwie dobre formuły wyrażenia Twojej intencji:
"robię to w intencji wszystkich istot"
"Wola wasza niechaj będzie za całe prawo
Jak jest moja Wola?
Moją Wolą jest aby jeść
W jakim celu?
w celu zrealizowania Wielkiego dzieła"
Niezależnie jak mogą dziwnymi Ci się wydawać, na poziomie nieświadomym działają
Małgorzata M.

Małgorzata M. robię to, co kocham
i kocham to, co
robię :-)

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Dzięki, choć przy tym:
"robię to w intencji wszystkich istot"

poczułam się nieswoją, niestety nie jestem wegeterianką.
Piotr Krupa

Piotr Krupa menadżer i trener
otwarty na
propozycje

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

ja też nie jestem wegetarianinem
i nie widzę powodu, żeby tylko wegetarianie mogli odczuwać i praktykować Współczucie

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Grunt Piotrze, to żeby nie mieć sraczki, po tym współczuciu!
Dorota  Szcześniak-Kosio rek

Dorota
Szcześniak-Kosio
rek
Trener; Doradca
wizerunku i etykiety

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Małgorzata Rychert-Kita:
Do gotowania bez chemii trzeba przywyknąć na nowo. Glutaminian sodu bardzo zmienia smak - potraw i nasz własny. A to jest trucizna właściwie... Od roku nie jadam nic co go zawiera - vegety i maggi przede wszystkim. Na początku nic nie miało smaku. Teraz "chemię" wyczuwam w jedzeniu na kilometr... :) Rosół polecam doprawić lubczykiem, majerankiem, oregano, pieprzem, solą, listkiem laurowym, tymiankiem. Koniecznie cebula, albo pory. Osobiście wolę też seler naciowy, niż ten w korzeniu :) Oczywiście wszystko wrzucone we właściwej przemianie :))
Rosół ugotowany wg 5 przemian niesamowicie dodaje energii - całą zimę się nim żywiliśmy - bez chorób! A na nim można później gotować inne fantastyczne zupy.

Jako początkująca w TMC czy mogę prosić o przepis tzn. w jakiej kolejności dodawać kolejne składniki?
Przy okazji nasuwa mi się pytanie z jaką ilością wody zaczynacie gotować rosół, bo po kilku godzinach, nawet na najmniejszym ogniu, sporo wyparowuje! A późniejsze dolewanie wody chyba nie ma sensu ...

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Dorotko jak robisz np. zupę to zaczynasz od wrzątku(ogień) i lecisz następnie: ziemia->metal->woda->drzewo i już - obiekt zamknięty. Oczywiście możesz dalej kontynuować i przelecieć nawet kilka razy cały obiekt. Ważne żeby oblecieć go chociaż 1 raz. Teraz w zależności na jakim żywiole skończysz to energia tej zupy "skupia się" na wzmocnienie danych narządów wewnętrznych przynależnych do danego żywiołu. Jeśli chodzi o zapas wody to np. możesz zacząć od 4l wody a w miarę potrzeby dolać wrzątek z czajnika (wrzątek-ogień).
Dorota  Szcześniak-Kosio rek

Dorota
Szcześniak-Kosio
rek
Trener; Doradca
wizerunku i etykiety

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Dzięki :-)
Jak pisałam, dopiero wchodzę w tematykę TMC, obieg jako taki w teorii poznałam, gorzej z praktyką ;-). A przepisy od zawsze preferowałam w wersji "aptecznej", stąd moje poprzednie pytanie. Z tego co napisałeś, wnioskuję że mięsko na rosołek też wrzucam do gotującej się wody, czy tak?

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Jeśli wersja apteczna to podaję przepis(książkowy) na rosół wołowo-drobiowy:
(zupa na 2 dni dla 4 osób)
legenda: g-gorzki, sł-słodki, o-ostry, sn-słony, k-kwaśny

g - 4l wrzącej wody, dodać:
g - 1/3 łyżeczki tymianku i/lub szczyptę kurkumy,
sł - 1/3 łyżeczki kminku,
sł - 1/2 kg wołowiny lub cielęciny z kością (np. gicz), gotować 1,5godz. a potem dodać:
sł - 4-5 średnich pokrojonych marchewek,
sł - dużą pietruszkę(przekrojoną wzdłuż),
o - 2 duże całe cebule lub por i kawałek selera,
o - 3 pokrojone ząbki czosnku,
o - 1/2 łyżeczki imbiru,
o - pieprz cayenne na czubku noża (bardzo ostry pieprz:-))
sn - łyżeczkę soli do smaku (osobiście daję jej szczyptę bo generalnie sól nie jest dla nas dobra),
k - 1/2 kurczaka,
k - szczyptę bazylii, mały pęczek zielonej pietruszki, kilka liści selera i kopru związanych w pęczek,
Gotować ok. 1godz.
Wyjąć mięso i jarzyny, uzupełnić zupę wrzątkiem (g), dodać szczyptę majeranku (g), szczyptę kminku (sł), dopieprzyć do smaku pieprzem białym i czarnym (o). Można podawać z makaronem (najlepiej żytnim), ziemniakami, kaszą kuskus lub kaszką kukurydzianą. Jeśli chcemy aby rosół był silnie rozgrzewający - gotujemy go tylko na wołowinie, cielęcinie lub baranienie.

Smacznego :-)
Dorota  Szcześniak-Kosio rek

Dorota
Szcześniak-Kosio
rek
Trener; Doradca
wizerunku i etykiety

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Bardzo dziękuję :-) Forma przepisu zdecydowanie apteczna, tak jak lubię!

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Piotr Krupa:
tak jak ida kolejne przemiany
ogień
ziemia
metal
woda
drewno
możesz przechodzić cykl kilkakrotne- im więcej tym silniejsze działanie
kończysz generalnie na tym elemencie, który chcesz wzmocnić
ew. na elemencie ziemi w którym jest równowaga, zdrowie
polecem ksiązki
Diolosy "Chiny kuchnia tajemnice medycyny"
Anny Czelej "Pięc przemian w diecie wegetarianskiej"
zajrzyj też tutaj, strona jest w przygotowaniu, ale troche wypróbowanych przepisów juz jest
STRONA JAKOS JESZCZE NIE DZIAŁA!? Już nie wiem co mam jeść,najchętniej nic,bo obojętnie jak by nie przygotowane, to nadkwasota w żołądku i jedyny ratunek w sodce!Co polecacie jesc przy nadkwasocie?

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Witosław Słonecki:

STRONA JAKOS JESZCZE NIE DZIAŁA!? Już nie wiem co mam jeść,najchętniej nic,bo obojętnie jak by nie przygotowane, to nadkwasota w żołądku i jedyny ratunek w sodce!Co polecacie jesc przy nadkwasocie?

marchwiankę albo samą marchew duszoną na parze aż do miekkości.

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

miałem jesc wołowinę i ryby, a tu ostatnio wymioty po mięsie.I zgaga,
sie zdenerwuje i przejde na diete zupa chmielowa.

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

w takim stanie raczej nalezy unikać mięsa dlatego dziwie się z tych zaleceń. No ale ja studiów TMC nie skończyłem więc... :-)

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Witam,

na poczatku spoznione świateczne "wszystkiego dobrego" a przy okazji wystrzalowe zyczenia noworoczne.

ostatnio wpadla mi w rece ksiazka "odzywianie dla zdrowia". widzieliscie ja moze? zdziwilem sie kiedy znalazlem strone o tym samym tytule. mysle ze nikt sie nie pogniewa jesli wrzuce jej adres bo jest godna uwagi. na szybko, ksiazka bazuje na 5ciu przemianach a niektore opisy (choc przekartkowalem wyrywkowo) sa zaskakujace i pomocne.
http://www.odzywianiedlazdrowia.pl/
milej lektury, a moze i prezentu bo jest rewelacyjna

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

dostałem ją w prezencie od koleżanki i rzeczywiście jest rewelacyjna:-) mój brat też ją sobie zamówił. Generalnie polecam.

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Niesamowite jak "tajemnicze" sa w niej polaczenia i zaleznosci miedzy organami, zachowaniem organizmu...
moja znajoma pare miesiecy spedzila w szpitalu i m.in. miala zle wyniki krwi, nieodpowiednia prace watroby. pewnego dnia poslizgnela sie na korytarzu i zerwa wiazadlo w kolanie. doszukalem sie w tej ksiazce ze zla praca watroby ma wplyw na.... m.in. odpornosc wiazadel (!!)

mysle ze kazdy powinien ja przeczytac. mysle ze bedzie niezlym uzupelnieniem do ksiazek p. Ciesielskiej

pozdrawiam

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Jakub Klimczak:
mysle ze bedzie niezlym uzupelnieniem do ksiazek p. Ciesielskiej


albo na odwrót :-)
Małgorzata G.

Małgorzata G. Mistrz Feng Shui i
astrologii Ba Zi (4
Filary
Przeznaczenia)

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Jakub Klimczak:
Niesamowite jak "tajemnicze" sa w niej polaczenia i zaleznosci miedzy organami, zachowaniem organizmu...
moja znajoma pare miesiecy spedzila w szpitalu i m.in. miala zle wyniki krwi, nieodpowiednia prace watroby. pewnego dnia poslizgnela sie na korytarzu i zerwa wiazadlo w kolanie. doszukalem sie w tej ksiazce ze zla praca watroby ma wplyw na.... m.in. odpornosc wiazadel (!!)

mysle ze kazdy powinien ja przeczytac. mysle ze bedzie niezlym uzupelnieniem do ksiazek p. Ciesielskiej

pozdrawiam


Wielkie dzięki za linka!!!
Już ją sobie zamówiłam - spis treści wygląda imponująco...
Maja Piskorska

Maja Piskorska także grafik

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Witajcie serdecznie :)
Kupiłam sobie płatki orkiszowe i dodawać je chcę do śniadaniowej zupy wraz z owsianymi. :) ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji jaki to element...czy są ostre podobnie jak płatki owsiane?
Będę wdzięczna za podpowiedź. :)
pozdrowionko

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Maja Piskorska:
Witajcie serdecznie :)
Kupiłam sobie płatki orkiszowe i dodawać je chcę do śniadaniowej zupy wraz z owsianymi. :) ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji jaki to element...czy są ostre podobnie jak płatki owsiane?
Będę wdzięczna za podpowiedź. :)
pozdrowionko

Orkisz z elementu ziemi lekko ogrzewający. Staraj się nie łączyć dwóch różnych zbóż ze względu na ich zróżnicowany indeks glikemiczny (różne czasy trawienia) co przekłada się na zbytnie obciążanie żołądka.
Pozdrawiam

Następna dyskusja:

Pięć Przemian




Wyślij zaproszenie do