Małgosia Rychert-Kita

Małgosia Rychert-Kita Terapeutka Gestalt,
psycholog in spe,
trener,
polonistka,...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Do gotowania bez chemii trzeba przywyknąć na nowo. Glutaminian sodu bardzo zmienia smak - potraw i nasz własny. A to jest trucizna właściwie... Od roku nie jadam nic co go zawiera - vegety i maggi przede wszystkim. Na początku nic nie miało smaku. Teraz "chemię" wyczuwam w jedzeniu na kilometr... :) Rosół polecam doprawić lubczykiem, majerankiem, oregano, pieprzem, solą, listkiem laurowym, tymiankiem. Koniecznie cebula, albo pory. Osobiście wolę też seler naciowy, niż ten w korzeniu :) Oczywiście wszystko wrzucone we właściwej przemianie :))
Rosół ugotowany wg 5 przemian niesamowicie dodaje energii - całą zimę się nim żywiliśmy - bez chorób! A na nim można później gotować inne fantastyczne zupy.
Anna Krasucka

Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia
Odżywiania dla
Zdrowia i tłumacz
prz...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

tak, to prawda z tymi przyprawami. Vegeta u mnie nie istnieje, a kompozycje przypraw w kombinacji jakiej potrzebuje, sama sobie składam :)
Rosół gotuj koniecznie kilka godzin, a nawet drugiego dnia możesz jeszcze pogotować, zobaczysz ile energii Ci doda wypita filiżanka takiego rosołu. On b wzmacnia :)

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

a ciekawe jest to, że w chinach stosuje sie glutaminian sodu jako normalną przyprawę i dodaje ją się praktycznie do wszystkiego.
Sylwia G.

Sylwia G. Counselling&Personal
Development

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

istnieje powazna roznica pomiedzy kwasem glutaminowym =glutaminian - kt jest aminokwasem a glutaminianem sodu solą tego kwasu..

Przeczytajcie sobie ponizszyc artukuł:
http://wiadomosci.onet.pl/1245599,242,kioskart.html

:))

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Małgorzata Rychert-Kita:
Do gotowania bez chemii trzeba przywyknąć na nowo. Glutaminian sodu bardzo zmienia smak - potraw i nasz własny. A to jest trucizna właściwie... Od roku nie jadam nic co go zawiera - vegety i maggi przede wszystkim. Na początku nic nie miało smaku. Teraz "chemię" wyczuwam w jedzeniu na kilometr... :) Rosół polecam doprawić lubczykiem, majerankiem, oregano, pieprzem, solą, listkiem laurowym, tymiankiem. Koniecznie cebula, albo pory. Osobiście wolę też seler naciowy, niż ten w korzeniu :) Oczywiście wszystko wrzucone we właściwej przemianie :))
Rosół ugotowany wg 5 przemian niesamowicie dodaje energii - całą zimę się nim żywiliśmy - bez chorób! A na nim można później gotować inne fantastyczne zupy.
Słynna zupa "tang"?

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Przemysław Jeżowski:
marchewka czy po zamrożeniu czy ugotowaniu zawsze będzie "ziemią". Jedyne co się zmienia to jej natura (jin, jang). Po zamrożeniu np. będzie miała naturę wychładzającą i trzeba to uwzględnić w procesie jangizowania potrawy ponad to zamrożone warzywa bądz owoce tracą większość cennych witamin.

Pozdrawiam

no tak i chcesz się odżywiać zdrowo i kupić sobie warzywa w supermarkecie bo najbliżej ;) i nawet nie jesteś świadomy, że to wszystko jest trzymane w ogromnych zamrażarkach, żeby nie padło, i tak naprawdę po kupieniu psuje się już na drugi lub trzeci dzień, bo jest to po prostu zamarznięty roślinny 'trup' i to jest straszne i co z tego ze kupisz sobie takie warzywka, skoro nic w nich nie ma, tylko wyglądają jak warzywka.
Niestety nie wszędzie są dostępne naturalne warzywa na jakiś targach, tu gdzie obecnie mieszkam, znam tylko jeden taki targ, bardzo daleko ode mnie a i to nie mam pewności właściwie jak te warzywa były przechowywane. Niemniej smakują, wyglądają naturalnie i przechowują się w domu dość dobrze.
ludziom wydaje się że chłodzenie zamrażanie jest bardzo zdrowe i że zatrzymuje witamy w pożywieniu, niestety propagadna sprzed 20 lat nadal żyje... oby jak najkrócej
ja osobiście nawet nie używam lodówki za bardzo, trzymam tam tylko to co jest konieczne aby tam było, np ser i jajka
Aleksandra Chodasz (Gocal)

Aleksandra Chodasz (Gocal) trenerka i
superwizorka dramy

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Andrzej Wojciechowski:
a jak mój syn chce pizze mrożoną do podgrzania w piekarniku, to co ja mam zrobić?nie umrze od tego przecież, taka przemiana:lód, ziemia, ogień,kechup, gardło i zdrów jak rybka!nie ingnoruje wiedzy chinczyków, ale takie są realia!

Młodzi ludzie mają więcej energii życiowej, dlatego nie choruja od zlego jedzenia, od chodzenia bez kurtki itd, ... tylko potem zaczynaja sie "nagle" sypac. Na dlugowiecznosc i zdrowie pracuje sie cale zycie. wiem, wiem, w pewnym wieku trudno to zrozumiec :)
Aneta Osiecka

Aneta Osiecka instruktorka jogi i
technik
relaksacyjnych

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

to co z tymi warsztatami? odbyły sie? odbędą?
w razie co jestem chętna, z chęcią nauczyłabym się gotowania wg 5 przemian, bo póki co to dla mmnie zupełna chińszczyzna ... ;P
Sylwia G.

Sylwia G. Counselling&Personal
Development

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

warsztaty sie nie odbyły, ja jestem otwarta ale najpierw musze dojść do zdrowia by Was nie zarazic:)

Dam znac o kolejnym terminie i zbierzemy sie na gotowanie:)

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Ja nadal reflektuję na gotowanko :)
Sylwia, życzę Zdrówwwka!

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Agnieszka Krzysztofiak:
A jak to jest z innymi zwierzętami? Na pewno też są mocno zestresowane podczas zabijania (kto by nie był?), więc generalnie jedzenie mięsa nie sprzyja podnoszeniu wibracji?

Ja ma spore rozterki, gdy jem mięso, ale po 9 latach nierozsądnego wegetarianizmu opartego w dużej części na surówkach, tak wychłodziłam organizm, że teraz czasem marzę o
mięsie.

Zwierzęta.... No pomyśl tylko, istoty, które czują przyjemność dotyku, ciepła i miłości - więc dlaczego nie miały by czuć strachu, przerażenia, zimnej stali noża, twardej pałki na głowie, czy mocy rażenia śmiertelną dawką prądu...

Powiem tak - nie jem mięsa od 1992 roku, cały ten czas /od 1990/ trenuję sztuki walki i.... po kilku początkowych błędach /typu surówki/ nauczyłam się jeść mądrze. Doskonale się sprawdza dieta bezmięsna w naszym klimacie, nawet przy uprawianiu sportu prawie wyczynowego.
Kuchnia 5 elementów idealnie wpasowała mi się do tego tematu, bo super można poprowadzić swoją energię we właściwym kierunku i zasilić co trzeba.

Dajmy spokojnie pożyć czującym istotom - naprawdę można pięknie żyć bez jedzenia innych żywych stworzeń :)
Słowo!Izabela Paletko edytował(a) ten post dnia 03.06.08 o godzinie 09:17
Monika P.

Monika P. Trener /z
doświadczeniem w
komunikacji
wewnętrznej, EB /
...

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Witam serdecznie!

Ja bardzo chętnie przyłączę się do wspólnego gotowania:) Zawsze praktyka w większym gronie to coś innego niż czytanie literatury.

Pozdrawiam
Sylwia G.

Sylwia G. Counselling&Personal
Development

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

no t ozaczyna wyglądać ze powinnam ja sie odezwac i podac termin:))

Ciezka sprawa ostatnio u mnie z czasem ,dlatego jeszcze ten temat pozwole sobie na jakiś czas odlozyc:) Ale niedlugi czas:)
Aneta Osiecka

Aneta Osiecka instruktorka jogi i
technik
relaksacyjnych

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

no to czekamy :)

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

CZEKAMY, na pożądnie wydaną książkę z przepisami, choćby wznowienie tej Diolosy?Wraz z opisem, co jest czym i jak gotować, zamiast chorować!

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Przemysław Jeżowski:
mięso według medycyny chińskiej jest trawione zaledwie w 5-ciu procentach. Przygotowane według pięciu przemian z zastosowaniem odpowiednich przypraw - procent jego przyswojenia wzrasta. Jednakże z obserwacji zalecałbym zrezygnować z kurczaka i wieprzowiny na rzecz indyka i wołowiny.
Pozdrawiam
kto to stwierdził, ze mieso jest przyswajane tylko w 5%?JAK ZATEM JE GOTOWAC?Zeby miec więcej białka w organiźmie?swoją drogą nawet wegetarianie jakos żyją, nie wiem tylko czy w zdrowiu.

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Przemku zatem jakich przypraw dodawac do mięsa?

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

takich, które dodadzą energii narządom wewnętrznym i poruszą je do produkcji enzymów trawiennych, np: kurkuma, kminek, zielone przyprawy(majeranek, bazylia,cząber), kolendra.

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Przemku a co na przeziębienia?
Piotr Krupa

Piotr Krupa menadżer i trener
otwarty na
propozycje

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

na tzw. "przeziębienia" doskonały jest imbir (również zapobiegawczo) usuwający zimno i wilgoć z organizmu. Podobnie wiele innych przypraw z elementu metalu.

Następna dyskusja:

Pięć Przemian




Wyślij zaproszenie do