Gabriela
K.
bo najlepszy sposób
na dziewczynę,
zrobić sobie z
włosów ...
Gabriela
K.
bo najlepszy sposób
na dziewczynę,
zrobić sobie z
włosów ...
Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
Czy znacie dobry przepis na kapustę z grochem wg 5 przemian?Anna Adamczyk urlop wychowawczy
Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
Do jakiej Przemiany należy żółty ser? Pleśniowe to smak ostry. Czy żółty ser też?konto usunięte
Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
pleśniowe bardziej przemiana słona natomiast ser żółty słodka.Anna Adamczyk urlop wychowawczy
Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
U Temelie i Kuligowskiej pleśniowy jest w Przemianie Metalu - w tabelach. Jakieś cechy ostre ma (w smaku)ale masz rację,że w zasadzie jest głównie słony. Ze smakami jest właśnie taki problem, że większość produktów nie ma jednego wyraźnego smaku.Ewa Łonicka kosmetyczka, zuh
Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
mam takie pytanie...jeśli dostaje od mamy gotowe domowe pierogi, np. ruskie, gotowane tradycyjnie, czy podczas podgotowywania ich mogę jeszcze zmienić ich energetykę? uznaję że pierogi należą do żywiołu ziemi(bo dla mnie sa one słodkie)robie to tak: o- wrzaca woda, z-pierogi, m- imbir, w- sól, d- kilka kropli soku z cytryny
czy takie myślenie ma jakiś sens?:)
konto usunięte
Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
pieróg to twaróg czyli bardziej kwaśny. Chyba że masz taki własnej roboty ze wsi to słodki i kwaśny. Czy takie odegrzanie coś da? Wątpie. Zbyt krótka obróbka termiczna zbyt mało czasu na najangizowanie.
Anna
Krasucka
PIĘĆ SMAKÓW Akademia
Odżywiania dla
Zdrowia i tłumacz
prz...
Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
Zainteresowanych serdecznie zapraszam :)http://www.piecsmakow.com.pl/gotowanie-wg-pieciu-przem...
Ewa Łonicka kosmetyczka, zuh
Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
dzięki Przemku za odpowiedz. będę się uczyć dalej:)Ewa Łonicka kosmetyczka, zuh
Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
bardzo ciekawe te warsztaty Pani Ani, niestety daleko mam do Warszawy a terminy mam zajęte:/ może kiedys sie uda pogotować razem. tymczasem czy ktoś może podrzucić dobry i sprawdzony plan oczyszczania organizmu na wiosnę? w końcu kolejna pora roku zbliża się do nas wielkimi krokami:)Małgorzata Halicka coach
Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
Ewa Łonicka:
mam takie pytanie...jeśli dostaje od mamy gotowe domowe pierogi, np. ruskie, gotowane tradycyjnie, czy podczas podgotowywania ich mogę jeszcze zmienić ich energetykę? uznaję że pierogi należą do żywiołu ziemi(bo dla mnie sa one słodkie)
robie to tak: o- wrzaca woda, z-pierogi, m- imbir, w- sól, d- kilka kropli soku z cytryny
czy takie myślenie ma jakiś sens?:)
Ruskie pierogi mają przewagę smaku kwaśnego, jak zauwazył Przemek, z powodu twarogu i mąki pszennej. I trudno zmienić tę energetykę, bo jedyne, co w tych pierogach jest nie kwaśne, to ziemniaki, sól i pieprz.
Żeby było śmieszniej pierogi z serem na słodko są jeszcze bardziej kwaśne - z powodu cukru;)
konto usunięte
Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
Ewa Łonicka:
bardzo ciekawe te warsztaty Pani Ani, niestety daleko mam do Warszawy a terminy mam zajęte:/ może kiedys sie uda pogotować razem. tymczasem czy ktoś może podrzucić dobry i sprawdzony plan oczyszczania organizmu na wiosnę? w końcu kolejna pora roku zbliża się do nas wielkimi krokami:)
Warszawa daleko, ale Wrocław blisko - ostatnio warszataty były 9 stycznia:)KsięgarnioKawiarniaVegedajnia NALANDA, pl. Kościuszki 12, WROCŁAW - to fajne miejsce i pewnie jeszcze to powtórzą.
Gabriela
K.
bo najlepszy sposób
na dziewczynę,
zrobić sobie z
włosów ...
Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
Witam, mam pytanie o przemianę ciecierzycy i soczewicy. Czy dobrze sądzę, że obie są z grupy ziemi?konto usunięte
Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
tak :-)
Sylwia
M.
http://medycyna-chin
ska.blogspot.com/
Blog o zdrowym
odży...
Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
A ser bryndza, to w której przemianie będzie: słonej czy słodkiej?
Monika
Stępka
Psycholog, Trenerka
komunikacji
empatycznej,
Mediatorka w...
Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
Gabriela K.:Wg literatury z której jak korzystam (Temelie & Trebuth) to jest ewidenctnie przemiana wody (smak słony)...
Witam, mam pytanie o przemianę ciecierzycy i soczewicy. Czy dobrze sądzę, że obie są z grupy ziemi?
konto usunięte
Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
...Ten post został edytowany przez Autora dnia 17.12.13 o godzinie 17:18konto usunięte
Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
Monika Stępka:
Gabriela K.:Wg literatury z której jak korzystam (Temelie & Trebuth) to jest ewidenctnie przemiana wody (smak słony)...
Witam, mam pytanie o przemianę ciecierzycy i soczewicy. Czy dobrze sądzę, że obie są z grupy ziemi?
Rzeczywiście przemiana wody. Rozpędziłem się:-) Dobrze, że Monika czuwa :-)
Krystyna Pisula pedagog
Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
Witajcie miłośnicy zdrowego odzywiania!Miło mi,że będę mogła wzbogacac swoja wiedzę razem z Wami.
Dziś chcę jednak powiedzieć,że klasyfikacja poszczególnych produktów Pięciu Przemian wywołuje czasem zagorzałe dyskusje.
W zalezności od tego,gdzie pobieraliśmy nauki, mamy różną wiedzę.
I tak np. Karola Schneider-Waldner pisze – lekarz TCM i autorka książki „Zupy wzmacniające według Pięciu Przemian „ ...pisze;
Cyt."Orkisz ...jest odminą pszenicy o bardzo miekkiej łusce,dlatego jest łatwiej przyswajalny niż pszenica.Pomimo to orkisz,jak również niedojrzałe,suszone ziarno orkiszu ( tzw. zielonyorkisz ) powinno się namoczyć na kilka godzin przed gotowaniem.Orkisz jest słodki, neutralny, do lekko chłodzącego, wzmacnia centrum i wpływa na organy związane z Przemianą Drzewa. Orkisz stał się popularny w ostatnich latachdzięki pismom Hildegardy von Bingen, uzdrowicielki z XII wieku. Wychwala ona orkisz jako najlepiej przyswajalne zboże.Szczególną cechą orkiszu jest to, że w przeciwieństwie do pszenicy bardzo rzadko wywołuje reakcje alergiczne i odżywia krew wątroby.
Zielony orkisz to niedojrzałe ziarno orkiszu suszone nad ogniem.W związku z tym jest termicznie cieplejszy od orkiszu, poza tym ma podobne działanie.Przed gotowaniem powinno się je namoczyć na kilka godzin.Obydwa zboża wpływają przede wszystkim na wątrobę i woreczek żółciowy, mogą być więc stosowane podczas kuracji odtruwającej.Niedojrzałe, suszone ziarno orkiszu jest cenione ze względu na aromatyczny, orzechowy smak – może być stosowane do przyrządzania obiadów jednodaniowych i jako wkład do zup.
Znając stan swoich organów wewnętrznych możemy skorzystać z tych rad dla celów terapeutycznych
Korzystając z faktu,że trwa zima....przesyłam propozycję ww/ Karoli na ;
Sycące zimowe śniadanie
Składniki...śrutę owsianą namoczyć dzień wczesniej.Rano zagotować z odrobiną imbiru, solą icebulką dymką lub szczypiorkiem, odstawić,aż spęcznieje.Przed podaniem rozetrzeć całe jajko, dodac odrobinę masła i przyprawićdo smaku sosem sojowym.
Działanie; wzmacnia odporność organizmu irozgrzewa; pomaga przy niedoborze czi lub jang.
Zalecenie; nadaje się zwłaszcza na zimne pory roku.
Pozdrawiam serdecznie
Krystyna
http://krystynapisula.eu/
Anna
Krasucka
PIĘĆ SMAKÓW Akademia
Odżywiania dla
Zdrowia i tłumacz
prz...
Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów
Ewa Łonicka:
bardzo ciekawe te warsztaty Pani Ani, niestety daleko mam do Warszawy a terminy mam zajęte:/ może kiedys sie uda pogotować razem. tymczasem czy ktoś może podrzucić dobry i sprawdzony plan oczyszczania organizmu na wiosnę? w końcu kolejna pora roku zbliża się do nas wielkimi krokami:)
Dziękuję Pani Ewo :)
Jeśli chodzi o oczyszczanie zapraszam na magiczny WYJAZD oczyszczająco - odmładzający w centralnej Polsce, będą tez osoby z Pani okolic, proszę poczytać, zapowiada się cudownie:
http://www.piecsmakow.com.pl/wiosenne-wakacje-piec-sma...
Podobne tematy
-
Medycyna chińska » Pięć Przemian -
-
Medycyna chińska » "Gotowanie wg Pięciu Przemian" - warsztaty gotowania -
-
Medycyna chińska » Alcha - Gotowanie według Pięciu Przemian! -
-
Medycyna chińska » GOTOWANIE wg 5 PRZEMIAN- warsztat -
-
Medycyna chińska » Wiosenne oczyszczenie według Pięciu Przemian -
-
Medycyna chińska » Kuchnia Pięciu Przemian - warsztaty kulinarne -
Następna dyskusja: