Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Ktoś się na tym zna, niech opisze kolejnosc w jakiej wrzucać produkty do wody!
Piotr Krupa

Piotr Krupa menadżer i trener
otwarty na
propozycje

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

tak jak ida kolejne przemiany
ogień
ziemia
metal
woda
drewno
możesz przechodzić cykl kilkakrotne- im więcej tym silniejsze działanie
kończysz generalnie na tym elemencie, który chcesz wzmocnić
ew. na elemencie ziemi w którym jest równowaga, zdrowie
polecem ksiązki
Diolosy "Chiny kuchnia tajemnice medycyny"
Anny Czelej "Pięc przemian w diecie wegetarianskiej"
zajrzyj też tutaj, strona jest w przygotowaniu, ale troche wypróbowanych przepisów juz jest

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

dzięki, broszurka Diolosy dawno się wyczerpała i jest trochę "cienka", niewiele tam, sam Diolosa pisze,ze to liźnięcie tematu.Dobre i to.On pisze też o" obiegu kontrolnym".Czekamy na strone!
Skąd ja mam wiedziec jaki produkt jakim jest elementem?Andrzej Wojciechowski edytował(a) ten post dnia 20.12.07 o godzinie 21:16
Agnieszka Krzysztofiak

Agnieszka Krzysztofiak Process Development
Technologist

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Do poczytania polecam książki Anny Ciesielskiej:
"Filozofia zdrowia" oraz "Filozofia życia"

W pierwszej z nich można też znaleźć podział produktów na smaki.
W obu są przepisy pomagające na starcie. Przepisy bazują na ogólnie dostepnych składnikach, kuchnia bardziej tradycyjna.

Równie dobre są książki Barbary Temelie i Beatrice Trebuth:
"Odzywianie wg Pięciu Przemian"
"Gotowanie wg Pięciu Przemian"

Również są przepisy i tabela (bardzo rozbudowana i wg mnie mniej czytelna). Potrawy bardziej "egzotyczne"

Ciesielska przekonuje, że w naszym klimacie pożywienie surowe, zimne, kwasne jest be...
Temelie/Trebuth mają trochę inne podejście i latem dopuszczają więcej potraw orzeźwiających. Co mnie akurat bardziej przekonuje.
Podział smaków nieznacznie się różni w obu parach książek, ale dobrze jest podejść do sprawy intuicyjnie lub zaufać jednenu autorowi.

I jeszcze mały dodatek:
Woda ma smak słony (przemiana wody :) gdy jest zimna, a gorzki (przemiana ognia), gdy jest wrząca. Dlatego do zimnej wody wrzucasz, zgodnie z obiegiem odżywczym (jak napisał Piotr) coś słonego albo kwasnego, a do wrzącej wody coś gorzkiego lub słodkiego.

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

bede starał sie o te ksiazki,...Witosław Słonecki edytował(a) ten post dnia 31.03.09 o godzinie 15:37

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

mięso według medycyny chińskiej jest trawione zaledwie w 5-ciu procentach. Przygotowane według pięciu przemian z zastosowaniem odpowiednich przypraw - procent jego przyswojenia wzrasta. Jednakże z obserwacji zalecałbym zrezygnować z kurczaka i wieprzowiny na rzecz indyka i wołowiny.
Pozdrawiam
Agnieszka Krzysztofiak

Agnieszka Krzysztofiak Process Development
Technologist

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Zgadzam się!

W naszym klimacie faktycznie lepiej jeść wołowinę, która nalezy do smaku słodkiego (ziemia), ma naturę ocieplająca - wzmacnia śledzione i żołądek. Wzmacnia energię.

Idyk (smak ostry - metal, natura neutralno-ocieplająca)- działa wzmacniająco.

Kurczak - smak kwaśny (drzewo), ma naturę ochładzającą. Zbyt często jedzony - wychładza organizm. Jednakże przy gorącu watroby korzystnie ją uspokaja.

Wieprzowina - s. słony (woda), natura ochładzająca, spowalnia pracę narządów i wychładza organizm. Wieprzowina może byc tez działać korzystnie, ale nie jestem specjalistą, więc nie podejmuje sie wytłumaczenia w jakim przypadku.

Pozdrawiam!

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Ciekawostka odnośnie wieprzowiny. Wieprzowina produkowana chociażby 20 lat temu była o wiele mniej szkodliwa jak dziś a jest to spowodowane nie tylko pożywieniem jakim się faszeruje świnie ale również sposobami ich zabijania. Podczas ich uboju świnia jest w ogromnym stresie, który powoduje, że zmienia się jej gospodarka energetyczna, w której zaczynają przeważać negatywne wibracje energetyczne, które z kolei zostają w mięsie spożywanym przez ludzi. Nie wiem czy ktoś z was próbował wieprzowinę z niemiec. Coraz więcej producentów niemieckich zmienia sposób zabijania świń tj. zanim zostaną zabite idą 200m przez prysznic z wodą, który powoduje, że świnia wpada w pewnego rodzaju ekstazę i w takim stanie zostaje zabita z minimalnym odczuciem bólu. Takie mięso smakuje o wiele lepiej i pod względem jakości struktury energetycznej jest o wiele zdrowsze.
pozdrawiamPrzemysław Jeżowski edytował(a) ten post dnia 11.01.08 o godzinie 11:33
Agnieszka Krzysztofiak

Agnieszka Krzysztofiak Process Development
Technologist

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Nie próbowałam niemieckiej wieprzowiny, a polskiej nie znoszę, źle sie po niej czuję i staram się unikać. Ale pamiętam, że dziecięciem bądąc (20 i ponad lat temu) jadałam wieprzowinę u dziadków na wsi i wrazenia miałam pozytywne.

A jak to jest z innymi zwierzętami? Na pewno też są mocno zestresowane podczas zabijania (kto by nie był?), więc generalnie jedzenie mięsa nie sprzyja podnoszeniu wibracji?

Ja ma spore rozterki, gdy jem mięso, ale po 9 latach nierozsądnego wegetarianizmu opartego w dużej części na surówkach, tak wychłodziłam organizm, że teraz czasem marzę o mięsie. I wtedy zwykle jem indyka, albo cielęcinę. Gdy mam okazję to jagnięcinę, ale jest zbyt yang dla mnie, więc wybieram dania z dużą ilości warzyw dla zrównoważenia.

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

W obecnych czasach stawia się na ilość a nie na jakość dlatego z mięsem sprawa nie wygląda za ciekawie patrz kury, które są stłamszone w ciasnych klatkach. Konina jest bardzo niewskazana z tego względu, że inteligencja konia jest na tyle wysoka jak na zwierzę, że gdy idzie na stracenie roni łzy(smutny widok). Ale wracając do meritum - mięso ma strukturę włóknistą i jest ciężko trawione w naszym przewodzie pokarmowym który jest fizycznie długi a tym samym przystosowany do trawienia pokarmu roślinnego jednakże nie musimy całkiem likwidować mięsa z naszego menu. Gotujmy je, duśmy pod przykryciem ale nie smażmy w oleju. Używajmy przypraw, które są swoistego rodzaju katalizatorem ułatwiającym trawienie pokarmu. Mięso powinno być dobrze przeżute i wymieszane z śliną gdyż w ustach pokarm jest rozdrabniany w 60%. Jeśli zaniedbamy przeżuwanie pokarmu to odbije nam się to osłabieniem narządów wewnętrznych.
Agnieszka Krzysztofiak

Agnieszka Krzysztofiak Process Development
Technologist

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

A jeżeli trzeba jednak smażyć, to jakiego tłuszczu najlepiej użyć?

Spotykałam się z różnymi opiniami: olej słonecznikowy, masło klarowane, smalec (!)...

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Olej powinien być dobrej jakości. Zły olej jest przyczyną odkładania się różnych toksycznych substancji w organizmie(szczególnie w wątrobie) i jeżeli już chcemy smażyć to nie żałujmy na niego pieniędzy. Najlepsza będzie oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia tłoczona na zimno. I jeszcze jedno: smażenie na bardzo gorącym oleju nie jest dobre, bo może być rakotwórcze dlatego nie róbmy "ogniska" na patelni :-)
Pozdrawiam

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

a jak mój syn chce pizze mrożoną do podgrzania w piekarniku, to co ja mam zrobić?nie umrze od tego przecież, taka przemiana:lód, ziemia, ogień,kechup, gardło i zdrów jak rybka!nie ingnoruje wiedzy chinczyków, ale takie są realia!

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

mrożonki mają to do siebie, że tracą większość swoich składników odżywczych(witaminy) nie wspominając o wartości energetycznej. Raz kiedys można skosztować chociażby dla smaku ale ciągłe odżywianie się takim pokarmem... wystarczy spojrzeć chociażby na amerykańskie społeczeństwo fast food'owców.
Sylwia G.

Sylwia G. Counselling&Personal
Development

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Jak macie ochote na warsztaty z gotowania wg 5 przemian zapraszam do kontaktu!

Dla mnie jest to po pierwsze kuchnia kreatywna:)

Serdecznosci!

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

te warstzty to na forum?
Edyta Floras

Edyta Floras Trener on-line /
Konsultant ds.
marketingu

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

lepiej w praktyce :)
czasami jednak czas i odległość nie pozwalają :|
ale pomysł jest super
w kuchni zazwyczaj mam kłopot typu
marchew to ziemia ale czy nadal jest nią po zamrożeniu czy ugotowaniu ;P

konto usunięte

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

marchewka czy po zamrożeniu czy ugotowaniu zawsze będzie "ziemią". Jedyne co się zmienia to jej natura (jin, jang). Po zamrożeniu np. będzie miała naturę wychładzającą i trzeba to uwzględnić w procesie jangizowania potrawy ponad to zamrożone warzywa bądz owoce tracą większość cennych witamin.

Pozdrawiam
Sylwia G.

Sylwia G. Counselling&Personal
Development

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

Andrzej Wojciechowski:
te warstzty to na forum?
miałam raczej na mysli wspolne gotowanie na żywo:)

Zaczne dodawac do obserwowanych fora gdzie sie wypowiadam by zaglądać tu:)
Edyta Floras

Edyta Floras Trener on-line /
Konsultant ds.
marketingu

Temat: gotowaniec wg 5-ciu przemian żywiołów

no :P
czyli teraz wypadało by zebrać niezbyt liczną grupkę umówić się na konkretny termin i do .. garnków :)

Następna dyskusja:

Pięć Przemian




Wyślij zaproszenie do