Grażyna
T.
specjalista d/s
bhp,pasjonatka magii
roślin - zapraszam
d...
Temat: Syrop z kwiatów czarnego bzu
Wykonanie jest bardzo proste, bo cóż to dla nas aby zerwane kwiaty zalać syropem? W tym przepisie decydujący jest jednak sposób obchodzenia się z bzem:Czarny bez zbierać jest najlepiej w słoneczny dzień
Zrywać całe baldachimy (widać na zdjęciu)
Zebrać tylko te kwiaty, które są lekko rozchylone: już nie kulki, a jeszcze nie kwiaty o całkowicie wygiętych płatkach
Przy zbiorze nie potrząsać zerwanym baldachimem, aby nie pozbawić go pyłku - to on nadaje aromat potrawom
Owadów pozbywać się jednym strzepnięciem nad miską z wodą
Z całego krzaka zebrać najwyżej połowę baldachimów aby miało co owocować jesienią
Składniki
30/40 baldachimów, same kwiaty, im więcej tym mocniejszy aromat
2 l wody
2 kg cukru
2 cytryny
opcje: limonki, imbir, rabarbar
Wykonanie
Zagotować wodę, dosypać cukier i dodać cytrynę pokrojoną w plastry. Całe naczynie z tak przygotowanym syropem wystudzić.
Przygotowane kwiaty czarnego bzu należy zalać wystudzonym syropem i odstawić w ciemne, chłodne miejsce łącznie na 4 dni, ale po drugim dniu zamieszać. Na koniec (4. dzień) przecedzić przez gazę, przegotować i rozlać do szklanych naczyń.
Wychodzi ok. 3 litrów syropu o niepowtarzalnym, naturalnym aromacie. Dodany zimą do herbaty rozgrzeje, a latem – z zimą wodą – orzeźwi. Polecam eksperymentować dodając limonki bądź imbir.