konto usunięte

Temat: kulinarne inspiracje

słuchajcie nie tylko kochaniem życia człowiek żyje, coś trzeba jeść.

i właśnie szukam kulinarnych inspiracji. bo u mnie ciągle tylko kuchnia włoska, może ktoś poda jakiś swój ulubiony przepis?

w zamian podzielę się swoimi :-)Magdalena Mąka edytował(a) ten post dnia 10.12.07 o godzinie 23:59

konto usunięte

Temat: kulinarne inspiracje

wygląda na to, że nikt nie gotuje:)
Wszyscy albo miłością żyją... albo stołują sie w restauracjach :)
Dorota Z.

Dorota Z. Business
Intelligence

Temat: kulinarne inspiracje

To ja się podzielę przepisem na moją ukochaną sałatkę:
- rukola
- suszone pomidory w oliwie (pokrojone na kawałeczki)
- płatki parmezanu

doprawiamy balsamico, cytryną, czym kto lubi :)
można jeszcze dodać kapary
a pomidory warto zrobić samemu... mmmmm....

moim zdaniem kwintesencja włoskiej kuchni... maksymalnie proste i smaczne :)

konto usunięte

Temat: kulinarne inspiracje

no ciekawy przepis, wszystko mam w lodówce oprócz rukoli, na którą poluję od dawna, ale bez skutku.

a ja z kolei jestem fanką koktajli owocowych.

za każdym razem robię praktycznie inny, w zależności od fantazji i dostępnych owoców u mnie w kuchni. ale dziś wymyśliłam pyszny pyszny.

Oto przepis na Koktajl Pyszny Pyszny:

- małe kiwi
- średniej wielkości jabłko
- dwie połówki brzoskwini w zalewie

Wszystko miskujemy tym co mamy np. blenderem i pijemy - boski napój.

A z innych dobrych pamiętam wczorajszy Koktajl Pomarańczowe Słońce:

- duża pomarańcza
- dwie połówki brzoskwini w zalewie

Uwielbiam.
Dorota Z.

Dorota Z. Business
Intelligence

Temat: kulinarne inspiracje

Magda rukolę bez problemu dostaniesz chociażby w Lidlu... +/- 4zł za opakowanie :)

Nie wiem jak w Warszawie, ale we Wrocławiu można ją też kupić m.in. na Hali Targowej (pyszna i świeża za 5zł) i w Epi (10zł), więc chyba warto poszukać na targach warzywnych i w sklepach typu Alma.

konto usunięte

Temat: kulinarne inspiracje

No już mam, udało się w Arkadii, ale tu jest po 6 zł, a widziałam i po 9 zł.
Dorota Z.

Dorota Z. Business
Intelligence

Temat: kulinarne inspiracje

no to czekam na wrażenia :)

konto usunięte

Temat: kulinarne inspiracje

zrobiłam, ale zmodyfikowałam, bo ja jestem wielka eksperymentatorka.

i tak.

* rukola
* ser feta
* suszone pomidory w oleju i ziołach
* czarne oliwki
* zioła w ilości dużej
* ocet balsamico

wszystko mieszamy, najlepiej rękami, bo rukola delikatna, potem bierzemy widelec i jemy.

Smacznego

konto usunięte

Temat: kulinarne inspiracje

brokuły... tak jem je często.

ostatni eksperyment, o który prosiła Dorota w innym wątku wyglądał następująco:

- makaron świderki (ja używam jakiegoś tam zakręconego zdrowotnego ekologicznego, ale zwyczajny też może być jak najbardziej)

- brokuły
- ser feta
- papryka czerwoa
- pieczarki
- cebula
- oliwa z oliwek
- zioła

Sprzęt domowy:
Do tego potrzebujemy garnka lub urządzenia do gotowania na parze oraz blendera.

Jak?

Na parze gotujemy brokuły podzielone na małe różyczki. To co zostaje, taki korzeń gruby kroimy w plasterki i też na parze razem z różyczkami.

W tym czasie kroimy cebulę w większe kawałki czyli krążki, a nie małą kostkę, paprykę w kostkę, pieczarki jak chcemy.

Gdy ugotują się brokuły zdejmujemy je, przemywamy naczynie i napełniamy je z kolei tymi pozostałymi warzywami: papryką, cebulą i pieczarkami.

W tym czasie, gdy warzywa gotują się na parze, gotujemy w osobnym garnku makaron.

Wszystko się ładnie gotuje a my wyjmujemy ten korzeń (to nie jest oczywiście korzeń, ale nie wiem jak go teraz nazwać) brokuła, który pocieliśmy w paski, czy tam krążki i wsadzamy do blendera. Miksujemy. Następnie dodajemy pół kostki fety. Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek i dużo ziół różnych, jakie mamy pod ręką.

Jeśli jest za gęste można dolać odrobinę wody, oczywiście przegotowanej.

Gdy warzywa dojdą na parze i makaron się ugotuje. Mieszamy wszystkie składniki łącznie z pastą z blednera.

Smakuje wyśmienicie.

Co ciekawe taka pasta z brokułów z fetą smakuje jak pesto, to mnie zdziwiło trochę, ale było dobre, wręcz pyszne.

Smacznego!

konto usunięte

Temat: kulinarne inspiracje

Kocham gotować. Nie jadam sałatek typu po grecku, wolę brokuły, kalafior, brukselkę polane obficie bułką na maśle...i kocham mięsa.
Dam Wam przepis na jajka faszerowane. Sama jajek nie jadam, ale kobieta ugotować powinna wszystko..

1. Gotujemy jajka na twardo.
2. Po wystudzeniu bierzemy nóż i kroimy je na pół - w skorupce!
3. Wyciągamy łyżeczką żółtko i białko.
4. Żółtko, białko rozdrabniamy (można widelcem), dodajemy przyprawy - wg smaku - i majonez lub jogurt naturalny, lub śmietanę - wg smaku.
5. I do tego jajeczka możemy dodać - wg smaku i fantazji - starty ser żółty, szczypiorek, grzybki, ogórek - świeży, konserwowy, kiszony...co chcecie i macie.
6. Mieszamy i pakujemy do skorupek.
7. Obtaczamy wierzch bułką tartą i smażymy na masełku.

That's all...

konto usunięte

Temat: kulinarne inspiracje

a ja dzisiaj robiłam nowy eksperyment, niestety nie wyszedł. tak to jest z eksperymentami. chciałam zrobić kotlety z kaszy (takiej białej nie wiem jak się nazywa) i brokułów. w ostateczności wyszły można powiedzieć placki?, racuchy? kaszowo-brokułowe, które polałam sosem z brokułów zmiksowanych.

W smaku nie było to coś złe, nawet dobre, ale problem w tym, że ja chciałam zrobić z tego kotlety, uformować ładnie, ale nie dało się.

konto usunięte

Temat: kulinarne inspiracje

Magdalena Magdalena:
a ja dzisiaj robiłam nowy eksperyment, niestety nie wyszedł. tak to jest z eksperymentami. chciałam zrobić kotlety z kaszy (takiej białej nie wiem jak się nazywa) i brokułów. w ostateczności wyszły można powiedzieć placki?, racuchy? kaszowo-brokułowe, które polałam sosem z brokułów zmiksowanych.

W smaku nie było to coś złe, nawet dobre, ale problem w tym, że ja chciałam zrobić z tego kotlety, uformować ładnie, ale nie dało się.

Bo, Moja Droga, kotlety robi się z mięsa...mniam (jestem fanatycznie zapatrzona w mięso..). Zrób pyszne mielone z kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami..

konto usunięte

Temat: kulinarne inspiracje

hm... wymyśliłam naleśniki bez mleka i jajek.

a to było tak, że zachciało mi się naleśników. nie mając wyżej wymienionych produktów, wzięłam to co miałam, czyli:

* siemie lniane
* mąka kukurydziana
* płatki owsiane

Wszystko zmiksowałam w blenderze dodając wody. Myślę, że nikomu więcej oprócz mnie nie będą smakowały takie naleśniki, ale mi smakowały bardzo.

Nie podaję nigdy proporcji, bo zawsze daję wszystko "na oko", ale dodam, że powinna wyjść konsystencja taka, jak na ciasto normalne naleśnikowe.

Zjadłam z konfiturami z borówki. Jak dla mnie pycha!

konto usunięte

Temat: kulinarne inspiracje

no i wymyśliłam dzisiaj pyszne danie.

potrzeba:

- feta
- pół papryki czerwonej
- czarne oliwki
- makaron rurki (ja jak zwykle z pełnego ziarna, ale może być zwykły)
- zioła jakie lubimy

Makaron ugotować, w tym czasie pokroić w kostkę paprykę, wyjąć oliwki ze słoiczka :-), pół kostki fety pokroić na drobne kawałki.

Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokruszony/pokrojony ser feta. Mieszamy wszystko, dodajemy paprykę i oliwki oraz zioła. Mieszamy wszystko i wykładamy na talerz.

Pyszne. Smacznego.Magdalena M. edytował(a) ten post dnia 20.03.08 o godzinie 20:37

konto usunięte

Temat: kulinarne inspiracje

ha! odkryłam dzisiaj superzdrowe ciasto!

właśnie je jem, pycha.

potrzebna:

- kasza jaglana
- bakalie
- owoce
- dwa jajka

kaszę gotujemy (około filiżanki na 0,5 litra wody) około 10 minut, ale nie odchodźcie od niej, ja bardzo często w ten sposób przypalam, trzeba być w kuchni i doglądać, jeśli woda się wygotuje wcześniej niż 10 minut, to zdjąć z ognia i jeszcze torchę potrzymać pod przykryciem.

w tym czasie ubijamy pianę z dwóch białek

potem wkładamy kaszę do naczynia żaroodpornego, dodajemy owoce i bakalie, mieszamy wszystko, dodajemy dwa żółtka i mieszamy.

i teraz wersja dla odżywiających się superzdrowo, czyli bez cukru, w żadnej postaci, czyli dodajemy stewię, żeby ciasto było słodkie (przypominam, że stewia ma 0 kalorii i jest bardzo zdrowa dla naszego przewodu pokarmowego i jest słodsza od cukru około 30 razy).

wersja dla odżywiających się zdrowo, ale bez przesady:

dodajemy miód lub syrop klonowy

absolutnie rezygnujemy z dodawania białego cukru!

na to wszystko kładziemy delikatnie ubitą pianę z białka, sypiemy utartym własnoręcznie cynamonem i wła la!

wstawiamy do piekarnika na jakieś 15-20 minut i gotowe.

Jest baaardzo zdrowe i pożywne. Może spokojnie zastąpić posiłek.

Kasza jaglana pomaga nam przywrócić równowagę kwasowo-zasadową, którą przeważnie mamy zaburzoną.

Następna dyskusja:

Inspiracje dla IT Manager'a




Wyślij zaproszenie do