Walentyna
Rakiel-Czarnecka
dziennikarz,
muzealnik, ekolog,
promotorka dobrego
życia
Temat: Naturalna żywność
Zdrowie wspomaga naturalnie produkowana żywność. Już w starożytnej Grecji, a nawet wcześniej w Chinach lekarze uważali, że najlepszym lekarstwem na wszystkie choroby jest właściwy sposób odżywiania się. Hipokrates 2500 lat temu powiedział, aby zywnośc była lekarstwem, a lekarstwem - żywność. Dlatego powinniśmy produkować tej dobrej żywności coraz więcej. Tradycyjne metody uprawiania ziemi, bez chemicznych środków ochrony roślin i użyźniania dają najlepszą dla człowieka żywność. Mimo tych walorów żywność ekologiczna wciąż produkowana jest w niewielkich ilościach.Tymczasem zachłanność producentów żywności wytwarzanej na skalę przemysłową jest ogromna. W rezultacie my, konsumenci, razem z mięsem zjadamy antybiotyki i hormony wzrostu. Lekarze i naukowcy notują coraz więcej przypadków szkodliwego oddziaływania różnego typu dodatków wprowadzanych sztucznie do żywności.
Dlatego hasło „kupuj lokalnie produkowaną, naturalną żywność” - jest bardzo ważne i bardzo aktualne. Uświadamiamy sobie tę prawdę, ilekroć dzieje się kolejny dramat (np. ptasia grypa, choroba wściekłych krów). Najlepiej jest znaleźć farmera przyjaciela, któremu możecie ufać.
Chetnie przczytam Waszą wypowiedź na ten temat