Mieczysław
Obiedziński
Dyrektor operacyjny,
Auditor wiodący TÜV
SÜD MS
Temat: NOWELIZACJA USTAWY O BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA???
Nowela ustawy o bezpieczeństwie żywności skierowana do podkomisjiLiberalizację przepisów dotyczących rozpoczynania działalności gospodarczej związanej z żywnością zakłada rządowy projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Sejmowa komisja zdrowia skierowała go w środę do prac w podkomisji.
Zgodnie z jedną z propozycji zawartych w noweli, niektóre podmioty nie będą musiały ubiegać się w powiatowych inspektoratach sanitarnych lub granicznych inspektoratach sanitarnych o tzw. zatwierdzenie dla rozpoczynanej działalności gospodarczej.
Nie będzie ono wymagane np. w odniesieniu do gospodarstw agroturystycznych i przedsiębiorców zajmujących się wytwarzaniem win gronowych z upraw własnych, produkowanych w ilości mniejszej niż 1000 hl w ciągu roku. Zatwierdzenie nie będzie także potrzebne zakładom działającym na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym prowadzonym przez podmioty zajmujące się recyklingiem.
Jednocześnie przedsiębiorca produkujący lub wprowadzający żywność do obrotu, w tym jej importer i eksporter, nie będzie musiał prowadzić książki kontroli sanitarnej. Z kolei zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (np. internaty, przedszkola) będą zwolnione z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności.
Według rządu, zaproponowane rozwiązania zwiększą konkurencyjność krajowego przemysłu spożywczego na rynkach europejskich. Uproszczą też zasady prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z nią, z zachowaniem niezbędnych procedur prawnych i zasad bezpieczeństwa konsumentów.
Do ustawy wprowadzono rozwiązania, które dostosowują polskie prawo do regulacji UE w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Zródło[http://onet.pl]
Co sądzicie o nowelizacji? W dobrą stronę idzie?