Mieczysław Obiedziński

Mieczysław Obiedziński Dyrektor operacyjny,
Auditor wiodący TÜV
SÜD MS

Temat: Alergeny

Witam,

Chciałbym się z wami podzielić swoimi doświadczeniami odnośnie wdrażania ISO 22000 a kwestią alergenów.

Otóż ISO 22000 określa alergeny jako zagrożenie.

Na początku pojawił się problem... w jaki sposób je kontrolować, nadzorować, ba eliminować,jak to bywa w przypadku HACCP.

Otóż poradziłem się kolegów za oceanów... i bardziej najświetlili sprawę.

Otóż alergeny są rozpatrywane jako zagrożenie, podczas analizy zagrożeń.

Sposobem identyfikowania zagrożenia jest deklaracja producenta surowca o zawartości składnikow alergenych, jak i też lista substancji alergennych i ich pochodzenia( np. ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 10 lipca 2007 r.w sprawie znakowania środków spożywczych)

Program nadzorowania alergentów w większości klasyfikowany jest w PRP w zakresie tzw. Dobrej Prkatyki Opakowaniowej a konkretnie w umieszczeniu i przekazaniu informacji konsumentowi (lub kolejnemu operatorowi) o zawartość alergenów. W niektórych przypadkach, gdzie informacja o produkcje jest niezwykle ważna a środki nadzoru nie wystarczające (produkcja niestandaryzowania, ręczne naklejanie etykiet) poprawność informacji)włączany jest w o-PRP.

Tak naprawnę w zakresie Alergentów jedynym środkiem zapobiegawczym jest informacja o ich obecności...my jako producenci nie możemy ich wyelimonować (w większości przypadków). Ważna jest polityka odnośnie alergentów i przestrzeganie procedur w zakresie znakowania i przekazywania informacji w łańcuchu żywnościowym.. a z tym jest trudno.

Co myślicie o tym?

Pozdrawiam
MietekMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 16.04.08 o godzinie 21:57

konto usunięte

Temat: Alergeny

WITAM
JA DORZUCAM JESZCZE WYDZIELENIE LINII DO PRODUKCJI ALERGENNEJ (PODZIAŁ STREF) + ZRÓŻNICOWANIE ODZIEŻY ROBOCZEJ (DLA PRODUKCJI ALERGENNEJ INNA ODZIEŻ - WYDZIELONA STREFA, LUB ODZIEŻ JEDNORAZOWA PRZY BRAKU PODZIAŁU).

...TAK Z PRODUKCYJNEGO PUNKTU WIDZENIA...
Mieczysław Obiedziński

Mieczysław Obiedziński Dyrektor operacyjny,
Auditor wiodący TÜV
SÜD MS

Temat: Alergeny

Ciągnąć dalej temat...

Oddzielny podjazd, magazyn(oddzielny system wentylacyjny)

W zakresie rozwiązań repceturowych, oznaczenie surowców alergenych w programie(ich dodatek do listy recepturowej powoduje wprowadzenie informacji na recepturze dla pracowników- NA CZERWONO INSTRUCJĘ POSTĘPOWANIA i OSTROŻNOŚCI) oraz późniejszy wydruk specyfikacji produktu z odpowiednimi oznaczeniami.

Pełny przepływ informacji...

Pozdrawiam

konto usunięte

Temat: Alergeny

Witam,
Czy istnieje jakieś zestawienie alergenów z wykazem osób szczególnie zagrożonych oraz ich wpływem na zdrowie na poszczególnych grup ludzi (niemowalaki, dzieci, młodzież, dorośli, osoby starsze, kobiety w ciąży, rekonwalescencie), bardzo interesuje mnie kwestia alergenów - ich możliwym wystąpiniu w żywności
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: Alergeny

Tak też z produkcyjnego punktu widzenia to wydzielenie linii do produkcji alergennej i niealergennej ma moim zdaniem tylko czasami sens. A dlaczego? Bo jeśli mamy do czynienia w zakładzie z wieloma składnikami alergennymi (różnymi)to podział na dwie strefy alergenną i niealergenną niewiele daje bowiem zanieczyszczenie np jednego produktu zawierającego jakiś składnik alergenny innym składnikiem alergennym będzie takim samym zagrożeniem jak zanieczyszczenie produktu nie zawierającego w swoim składzie żadnego alergenu bo przecież dana osoba kupując wyrób oznakowany danym składnikiem alergennym nie mając na niego alergii może mieć na ten inny który byśmy wprowadzili a nie byłoby go w oznakowaniu wyrobu.
Mieczysław Obiedziński

Mieczysław Obiedziński Dyrektor operacyjny,
Auditor wiodący TÜV
SÜD MS




Wyślij zaproszenie do