Mieczysław
Obiedziński
Dyrektor operacyjny,
Auditor wiodący TÜV
SÜD MS
Temat: Alergeny
Witam,Chciałbym się z wami podzielić swoimi doświadczeniami odnośnie wdrażania ISO 22000 a kwestią alergenów.
Otóż ISO 22000 określa alergeny jako zagrożenie.
Na początku pojawił się problem... w jaki sposób je kontrolować, nadzorować, ba eliminować,jak to bywa w przypadku HACCP.
Otóż poradziłem się kolegów za oceanów... i bardziej najświetlili sprawę.
Otóż alergeny są rozpatrywane jako zagrożenie, podczas analizy zagrożeń.
Sposobem identyfikowania zagrożenia jest deklaracja producenta surowca o zawartości składnikow alergenych, jak i też lista substancji alergennych i ich pochodzenia( np. ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 10 lipca 2007 r.w sprawie znakowania środków spożywczych)
Program nadzorowania alergentów w większości klasyfikowany jest w PRP w zakresie tzw. Dobrej Prkatyki Opakowaniowej a konkretnie w umieszczeniu i przekazaniu informacji konsumentowi (lub kolejnemu operatorowi) o zawartość alergenów. W niektórych przypadkach, gdzie informacja o produkcje jest niezwykle ważna a środki nadzoru nie wystarczające (produkcja niestandaryzowania, ręczne naklejanie etykiet) poprawność informacji)włączany jest w o-PRP.
Tak naprawnę w zakresie Alergentów jedynym środkiem zapobiegawczym jest informacja o ich obecności...my jako producenci nie możemy ich wyelimonować (w większości przypadków). Ważna jest polityka odnośnie alergentów i przestrzeganie procedur w zakresie znakowania i przekazywania informacji w łańcuchu żywnościowym.. a z tym jest trudno.
Co myślicie o tym?
Pozdrawiam
MietekMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 16.04.08 o godzinie 21:57