Krzysztof
Matys
Pixelartysta,
grafika i animacje
komputerowe
Temat: Kurs zdrowego gotowania OLSZTYN
Zapraszamy na kurs obejmujący pięć spotkań,podczas których będzie określisz Twoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania i nauczysz się dobierać dietę do Twoich potrzeb.Poprzez gotowanie pożywienia zrównoważonego dostarczamy do organizmu energię, która podnosi naszą witalność i jakość odpoczynku jednocześnie. Między innymi poznamy Pięć Przemian (smaków) - system współzależności smaków w jedzeniu, w którym żaden ze składników nie może istnieć bez pozostałych. Tajemnica harmonijnego posiłku tkwi w zachowaniu prawidłowego obiegu podczas gotowania.
Zastanowimy się dlaczego warto jeść śniadania na ciepło, dlaczego herbata wysusza, dlaczego wodę mineralną powinniśmy pić tylko w upały? Kto wymyślił produkty light? Czy mleko jest zdrowe dla wszystkich? Czy słodycze to nasz wróg? Co jeść, żeby być zdrowym? Czy należy jeść ciemny chleb? Po co liczyć kalorie? Co ma wspólnego ziemniak, banan i kasza jaglana? Co to jest zupa ryżowa? Jak używać przypraw?
Przyjrzymy się mitom rozpowszechnianym przez media, a także odnajdziemy styl życia, który poprowadzi nas do harmonii ciała i umysłu.
Podczas tego kursu nauczymy się grupować produkty spożywcze według smaku, a także modyfikować „zwykłe" przepisy na przepisy zgodne z Pięcioma Przemianami. Na każdych z zajęć będziemy gotować wegetariańskie posiłki. Osoby, które będą chciały nauczyć się gotować z użyciem mięsa, otrzymają odpowiednie wskazówki i przepisy.
Na koniec każdy uczestnik otrzyma zaświadczenie uczestnictwa (Fundacja FIKA jest instytucją szkoleniową).
Prowadzący: Katarzyna Rudnicka - mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka. Według Pięciu Przemian gotuje od 7 lat. W życiu codziennym, również w kuchni, łączy wiedzę akademicką z mądrością Wschodu.
Katarzyna Podbielska - pasjonatka zdrowego stylu życia, biolożka z wykształcenia. Nie boi się żadnej kuchni, uwielbia gotować i zarażać swą pasją innych.
Renata Rudnicka - mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka. Specjalizuje się w dietach dla przyszłych i karmiących mam oraz małych pociech.
Zapewniamy wszelkie materiały, poczęstunek i składniki do gotowania.
Terminy spotkań: soboty co dwa tygodnie: 06.02, 20.02, 06.03, 20.03, godz. 11.00 – 17.00.
Miejsce: siedziba biura Fundacji Inicjatywa Kobiet Aktywnych FIKA, ul. T. Szewczenki 1 (byłe koszary wojskowe przy ul. Jagiellońskiej)
Wstęp: 300 zł* za cały kurs. Ilość miejsc ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń i wpłata darowizny
Zniżki: 10% dla członków Klubu Fika, czyli 270 zł.
10% jeśli zdecydujesz się na kurs do 23.01.2009.
Zniżki się sumują
Zgłoszenia**: http://fika.pl
*) sugerowana darowizna na pokrycie kosztów warsztatów i szkoleń.
Fundacja FIKA jest zarejestrowaną organizacją pozarządową, nie prowadzącą działalności gospodarczej, prowadzącą szkolenia i warsztaty w ramach swojej działalności statutowej.
**) Fundacja FIKA zastrzega sobie prawo do odwołania zajęć i zapewnia zwrot wniesionych opłat.