konto usunięte
Marcin
Garsztka
Specjalista ds.
Funduszy UE - środki
na cele
inwestycyjne...
Temat: Nasza kuchnia
Heh .. oczywiście, że warto. My szykujemy się z całą kuchnią na turniej rycerski w Iłży na początku maja 2007. Co do kardamonu to oczywiście, że można go kupić w sklepach z przyprawami :)A co do rozwijania hobby to nie takie proste. Mam tu pracę i niełatwo by mi było znaleźć taką w Warszawie lub okolicach (olbrzymia konkurencja), ale może kiedyś ;). Nie wiem czy sokoły są trudne, ale to robi się popularne. Z tym, że sokolnicy raczej nie interesują się rekonstrukcją historyczną, a jak chciałem takiego zaprosić to musiałbym mu organizować strój historyczny, do tego namiot i tak dalej. Jego koronnym argumentem było to, że "on przecież daje sokoła" i koniec. Dlatego jak już to najlepiej mieć swojego sokoła lub jastrzębia. Ale to daleka droga :(
Swoją drogą jakby ktoś był z okolic Iłży lub Radomia to na początku maja zapraszam do Iłży na turniej ... poczęstuję kawą i możliwe, że papu też się znajdzie. Jak wszystko się ułoży to gwarantuję niepowtarzalny klimat wojskowego obozu muzułmańskiego z XIII wieku :)
konto usunięte
Temat: Nasza kuchnia
Marcin a skąd u Ciebie taka pasja?widać że naprawdę robisz to z zaangażowaniem.
Marcin
Garsztka
Specjalista ds.
Funduszy UE - środki
na cele
inwestycyjne...
Temat: Nasza kuchnia
Hmm ... lubię historię, a poza tym to świetna zabawa no i ta adrenalina, kiedy idziesz do walki przeciwko złym krzyżowcom .. czy ja powiedziałem złym? ... przepraszam złych ;)
Paweł
Jarosiński
St. Specjalista,
Polkomtel
Temat: Nasza kuchnia
to może i ja dopisze coś prostego i szybkiego.Kurczak po meksykańsku.
Bierzemy biust kurzęczy kroimy w kawałki i podsmażamy z cebulką, dodajemy pokrojoną paprykę zółtą lub zieloną by było bardziej kolorowo. Do tego wszystkiego puszka pomidorów bez skórki. Jak sie chwilę po gotuje dodajemy puszkę fasoli czerwonej i np. małą puszkę kukurydzy lub mieszanki meksykańskiej. Jak ktoś lubi można dodać trochę cukini. Przyprawiamy do smaku pieprz, sól, bazylia ... co kto lubi. Doprawiamy sosem tabasco lub chilli.
Podajemy z ryżem.
Na zdrowie :-)
konto usunięte
Temat: Nasza kuchnia
o nie! to i ja musze coś... należy nabyć makaron najlepiej kokardki takie kolorowe, wedlinę (ale w kawałku nie w plastach) ser żółty twardy, ogórki kiszone, groszek w puszce, majonez, jogurt naturalny, kopereczek swieży. makaron ugotować, ser i wędline pokroić w kosteczke, jak też i ogóraskijogurt pomieszać z majonezem do tego dodać posiekany kopereczek. Makaron po wystudzeniu pomieszczać z reszta składników. Sałatka gotowa:) pycha mniam mniam :) a do tego karkóweczka z grilla ówczesniej bejcowana ze 2 dni w oliwie z czosnkiem i przyprawami :)
Paweł
Jarosiński
St. Specjalista,
Polkomtel
Temat: Nasza kuchnia
Agnieszka W.:o nie! to i ja musze coś... należy nabyć makaron najlepiej kokardki takie kolorowe, wedlinę (ale w kawałku nie w plastach) ser żółty twardy, ogórki kiszone, groszek w puszce, majonez, jogurt naturalny, kopereczek swieży. makaron ugotować, ser i wędline pokroić w kosteczke, jak też i ogóraskijogurt pomieszać z majonezem do tego dodać posiekany kopereczek. Makaron po wystudzeniu pomieszczać z reszta składników. Sałatka gotowa:) pycha mniam mniam :) a do tego karkóweczka z grilla ówczesniej bejcowana ze 2 dni w oliwie z czosnkiem i przyprawami :)
I do tego zimny browarek... wiem... względnie wiśniówka ;-)
Jak tak dalej pójdzie to wrzodów dostaniemy :-) z tego wszystkiego ide jeść...
konto usunięte
Temat: Nasza kuchnia
i ja w mojej sukence w groszki i Cesaria Evora z głośników i lampiony w ogrodzie :) ehhhh majówka!
Paweł
Jarosiński
St. Specjalista,
Polkomtel
Paweł
Jarosiński
St. Specjalista,
Polkomtel
Temat: Nasza kuchnia
Ale jakby co ja mogę zabezpieczyć wiśniówkę z karkówką, tylko ogór z lampionami gdzieś trzeba znaleźć ;-)Katarzyna Okrutna Accounting Manager
Temat: Nasza kuchnia
to ja dorzucę przepis na jedną z moich ulubionych sałatek ;-)Sałatka makaronowa z salami
- makaron penne
- 20-30 dkg salami
- oliwki zielone - dużo :)
sos:
- jogurt naturalny (duży kubek)
- majonez
- czosnek
- oregano, bazylia
Najpierw robimy sos: jogurt wlewamy do naczynia, dodajemy dwie czubate łyżki majonezu i mieszamy, wciskamy do sosu czosnek (jak kto lubi, ja daję 3-4 ząbki, czosnek musi być wyczuwalny) i posypujemy dużą ilością bazylii i oregano, tak żeby cała powierzchnia była przykryta przyprawami. Mieszamy i odstawiamy na trochę żeby się przegryzło.
Gotujemy makaron al dente, schładzamy zimną wodą. Wrzucamy do niego salami pokrojone w cienkie paski (ok. 1 cm), oraz oliwki (najlepiej przekrojone na pół). Mieszamy, dodajemy sos, znowu mieszamy. A potem pochłaniamy :).
konto usunięte
Temat: Nasza kuchnia
Paweł J.:Ale jakby co ja mogę zabezpieczyć wiśniówkę z karkówką, tylko ogór z lampionami gdzieś trzeba znaleźć ;-)
spoko luz mam hasjendę w górach z pięknym sadem :)
cudownie jest wstać rano zaparzyć swieżą kawę i usiąść w szlafroku na tarasie a wszystko spowite mgła jeszcze... a w tle songs from the last cenuty Georga Michaela... a potem sie idzie do kuchni i robi sie jajecznice ze szczypiorkiem z takich wiejskich jajek i domowe masełko... o rety...
konto usunięte
Temat: Nasza kuchnia
Aga masz rację. Do tego zamykasz oczy wiaterek muska po twarzy ....... i tak pieknie spiewają ptaki.ehhhh kiedy przyjdzie znów wiosenka, zieloniutka i pachnaca.
brrrr nie lubię zimna. powinnam zasypiać jak misio hi hi
Marcin
Garsztka
Specjalista ds.
Funduszy UE - środki
na cele
inwestycyjne...
Temat: Nasza kuchnia
Hehe a ja w weekendzik machnałem sobie kawusię po turecku :) ... Pychotka .... mrrrrrr :D
Maciej
Koziarski
Kierownik Zakupów,
Sirocco Polska Sp. z
o.o.
Temat: Nasza kuchnia
...a ja zapraszam na http://kuchenny.blog.onet.pl >>> jest tam kilka moich sprawdzonych przepisów ;)))konto usunięte
Temat: Nasza kuchnia
Marcin kusisz oj kusisz ha ha......ja w weekendzik machnęłam sobie rozgrzany do czerwoności kominek.
tak mi sie chce tej Twojej kawy......
ale chwilowo zostałam bez samochodu a musze polatac za kardamonem ;(
Marcin
Garsztka
Specjalista ds.
Funduszy UE - środki
na cele
inwestycyjne...
Temat: Nasza kuchnia
pokuszę dalej ... pytanie .. co robie na zdjęciu ;)Co Marcin robi?
Marcin Garsztka edytował(a) ten post dnia 06.11.06 o godzinie 11:53
Paweł
Jarosiński
St. Specjalista,
Polkomtel
Temat: Nasza kuchnia
spoko luz mam hasjendę w górach z pięknym sadem :)
cudownie jest wstać rano zaparzyć swieżą kawę i usiąść w szlafroku na tarasie a wszystko spowite mgła jeszcze... a w tle songs from the last cenuty Georga Michaela... a potem sie idzie do kuchni i robi sie jajecznice ze szczypiorkiem z takich wiejskich jajek i domowe masełko... o rety...
Wszystko dobrze ale..... do mglistego górskiego poranka, gdzie zimna rosa pryjemnie chłodzi stopy George ??? Jak dla mnie to by pasowało coś irlandzkiego np. Camel czy The Chieftains, a juz napewno irish folk o np Carrantuohill i swojsko :-)
Paweł
Jarosiński
St. Specjalista,
Polkomtel
Temat: Nasza kuchnia
Paweł J.:
spoko luz mam hasjendę w górach z pięknym sadem :)
cudownie jest wstać rano zaparzyć swieżą kawę i usiąść w szlafroku na tarasie a wszystko spowite mgła jeszcze... a w tle songs from the last cenuty Georga Michaela... a potem sie idzie do kuchni i robi sie jajecznice ze szczypiorkiem z takich wiejskich jajek i domowe masełko... o rety...
Wszystko dobrze ale..... do mglistego górskiego poranka, gdzie zimna rosa przyjemnie chłodzi stopy George ??? Jak dla mnie to by pasowało coś irlandzkiego np. Camel czy The Chieftains, a juz napewno irish folk o np Carrantuohill i swojsko :-)
Ania K. xxxx
Temat: Nasza kuchnia
Kawa po turecku..oki ale ja bym się napiła herbatki pazonej po tureckuPodobne tematy
Następna dyskusja: