Temat: Ekspres do kawy
Jeżeli chcemy kupić ekspres, z którego mamy być zadowoleni, najlepiej byłoby spróbować z wybranego przez siebie modelu kawę. Wiele firm dystrybuujących umożliwia to.
Na pewno na jakość kawy, wpływają materiały, z których jest zrobiony. Mówią, że ekspres im cięższy tym lepszy. Elementy metalowe są bardziej stabilne pod kontem temperatury. Ponadto dłużej to ciepło utrzymują, co jest istotne, aby kawa nie była zimna. Wpływa to także na żywotność urządzenia.
Warto również zwrócić uwagę na typ urządzenia, tj. automatyczne czy półautomatyczne. Na pewno smak kawy w półautomacie jest lepszy, bo duży wpływ ma czynnik ludzki a nie tylko maszyna.
Istotne jest także, czy decydujemy się na ekspres na kawę czy gotowe saszetki lub kapsułki. Ja wolę na kawę. Wydaje mi się, że jest dużo lepsza. Dobrze jest też przekalkulować koszt saszetek lub kapsułek. Bywa, że jest on znacznie wyższy od ziarna.
A i jeszcze chciałabym tu nadmienić, że nie zawsze pompa 15 bar czy 20 bar decyduje, że ekspres jest super. Istotne jest ciśnienie podczas parzenia kawy. W ekspresach profesjonalnych jest to 9 bar. Na szczęście w wielu ekspresach domowych producenci montują manometry, które umożliwiają ten odczyt, np. lapavoni. Jeżeli ciśnienie jest za niskie, poniżej 8 bar należy zmienić kawę na drobniej mieloną. I tu dochodzimy do tematu kawy, niestety :-( nie zgadzam się, że kawa jest najważniejsza. Zgodnie z włoską zasadą 4M, wpływ na smak kawy ma urządzenie, młynek, mieszanka i osoba obsługująca. Ja dodaję jeszcze odpowiednią pielęgnację sprzętu, głównie dbanie o czystość.
Myślę, że powyżej 2000 zł można kupić przyzwoity ekspres na lata.
Jeżeli, ktoś będzie miał jakieś wątpliwości, chętnie pomogę.