Barbara Niedźwiecka

Barbara Niedźwiecka tłumaczka literatury
niemieckojęzycznej

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Aneta K.:
Do was, biadolący pogromcy mitów, że nie ma już nic zdrowego - odżywiacie się chociaż (i wasze rodziny) wg zaleceń piramidy żywienia?
Aktualnie odchodzi się już od piramidy żywienia.
Żywność podzielono na cztery grupy pokarmów, w jadłospisie człowieka codzennie powinny znajdować się pokarmy z każdej z czterech grup, wtedy jest gwarancja, że prawidłowo się odżywia.
Te cztery grupy to:
1. zboża, 2. rośliny strączkowe, 3. warzywa i 4. owoce.
Przyjmuje się, że przeciętny dorosły człowiek zaspokoi zapotrzebowanie ustroju na składniki odżywcze spożywając każdego dnia pięć porcji posiłków złożonych ze zbóż, trzy - z roślin strączkowych, trzy - z warzyw i trzy - z owoców.

A Ci, co twierdzą, że i tak wszystko niezdrowe, to takim twierdzeniem zagłuszają tylko własne sumienie i szukają usprawiedliwenia dla własnych złych nawyków żywieniowych.

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Barbara Niedźwiecka (Demolin):
Aktualnie odchodzi się już od piramidy żywienia.
Żywność podzielono na cztery grupy pokarmów, w jadłospisie człowieka codzennie powinny znajdować się pokarmy z każdej z czterech grup, wtedy jest gwarancja, że prawidłowo się odżywia.
Te cztery grupy to:
1. zboża, 2. rośliny strączkowe, 3. warzywa i 4. owoce.
Bardzo dobre zalecenia!!! :)
Kamila Sicińska

Kamila Sicińska Najgorszy sort
Polaka

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Aneta K.:

Mleka nie piję od około dwóch lat już, ale spożywałam sery, kefiry - do wiosny tego roku, kiedy zaczęłam kichać na pylące trawy i ktoś mi zadał pytanie, czy jem nabiał. Po tygodniu jak ręką odjął. U mnie tak było.
no pewnie - klasyczna alergia krzyżowa, w żaden sposób akurat nie udowadniająca szkodliwości nabiału.

Mój syneczek alergik nie może jeść pomidorów (ani żadnych przetworów) jak pylą lipy, natychmiast zaczyna się dusić.
Kamila Sicińska

Kamila Sicińska Najgorszy sort
Polaka

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Barbara Niedźwiecka (Demolin):
Aktualnie odchodzi się już od piramidy żywienia.
[...]
A Ci, co twierdzą, że i tak wszystko niezdrowe, to takim twierdzeniem zagłuszają tylko własne sumienie i szukają usprawiedliwenia dla własnych złych nawyków żywieniowych.

hmm ... co chwila prezentowane są nowe teorie zarówno w odniesieniu do tego, co jest zdrowe jak i do tego, jak wyglądać powinna zbilansowana dieta.
Po co więc słuchać kogokolwiek - skoro zaraz i tak kolejna teoria zostanie obalona...? Nie lepiej po prostu słuchać "siebie" - czyli próbować chociaż rozpoznać co nam służy a co szkodzi? Ja niestety ubóstwiam od czasu do czasu wchłonąć fast-food'a (no dobra, wstyd - wiem ...) ale reakcja organizmu zdecydowanie wskazuje, że to nie jest dla mnie żarcie które może być konsumowane regularnie :-)
Moja przyjaciółka nie jest alergikiem ale umiera po zjedzeniu jajek - nie wnika czy to dlatego, że są zdrowe czy nie - jej nie służą więc ich nie jada. I nie próbuje przekonać całej populacji że jajka są śmiertelną trucizną.
Barbara Niedźwiecka

Barbara Niedźwiecka tłumaczka literatury
niemieckojęzycznej

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Uwaga, Panowie!
Mleko zwiększa ryzyko zachorowania na raka prostaty!

Znajomy z powiększonym gruczołem przyniósł ulotkę od urologa, jak powinien sie odżywiać w związku ze swym problemem zdrowotnym (medycyna konwencjonalna), w ulotce jest zapis o konieczności wyeliminowania z diety mleka i nabiału z wyjątkiem małych ilości jogurtu i kefiru.
Tak więc lekarze medycyny konwencjonalnej mają świadomość szkodliwości mleka. Ale zwlekają z oświeceniem pacjentów, aż Ci zachorują. W końcu lekarz też z czegoś musi żyć ;)

A na potwierdzenie krótki cytat z Internetu:
"Czy mleko może spowodować raka prostaty? Oto fakty. Główne badania sugerujące powiązania między piciem mleka a rakiem prostaty opisywane były w prasie medycznej od 1970 roku. Dwa z sześciu badań kohortowych (badania naukowe prowadzone na grupach ludzi przez pewien okres czasu) wskazują na zwiększone ryzyko związane z większym spożyciem mleka. Pięć niezależnych badań polegających na porównaniu osób chorych na raka i osób zdrowych wykazało podobne powiązania. M.in. badania przeprowadzone w Płn. Włoszech, dowiodły, że częste spożywanie produktów mlecznych może zwiększyć ryzyko zachorowania 2,5 - krotnie.

W 1997 roku, Światowy Fundusz Badań nad Rakiem i Amerykański Instytut Badań nad Rakiem wywnioskowały, że produkty mleczne powinny być uznane za jedną z możliwych przyczynę raka prostaty. I kolejne badania naukowe przeprowadzone w kwietniu 2000 wskazują na powiązania między produktami mlecznymi a rakiem prostaty. Badania lekarzy Harvardu przeprowadzone w ciągu 11 lat na 20 885 mężczyznach wykazały, że spożywanie 2,5 posiłków mlecznych każdego dnia zwiększa ryzyko raka prostaty o 34%, w porównaniu do spożywania mniej niż połowy porcji dziennie."
Barbara Niedźwiecka

Barbara Niedźwiecka tłumaczka literatury
niemieckojęzycznej

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Kamila Sicińska:
Ja niestety ubóstwiam od czasu do czasu wchłonąć fast-food'a (no dobra, wstyd - wiem ...) ale reakcja organizmu zdecydowanie wskazuje, że to nie jest dla mnie żarcie które może być konsumowane regularnie :-)
Przepis przeciętnego hamburgera: 26g tłuszczu, 100mg cholesterolu, 890mg sodu, 5g cukru, 25g białka, 500 kalorii.
Receptura:
30g golonki ze ścięgnami i tłuszczem
16g mielonki (serca, języki, tłuszcz)
10g MRM (zmiażdżone resztki niewykorzystanego zwierzęcia)
20g wody
2g soli
1g glutaminianu sodu i barwników
5g środków konserwujących
Fuj!

konto usunięte

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Barbara Niedźwiecka (Demolin):
Uwaga, Panowie!
Mleko zwiększa ryzyko zachorowania...

He… He… Kolejny wdruk??? Włosi nie cierpią na to schorzenie podobnie jak Hiszpanie i warto zajrzeć, co jest głównym skałdnikiem spożywanych przez nich pokarmów. Nie dajmy się wobec tego zwariować i zajrzyjmy do tablic związków chemicznych występujących jako syntetyczne lekarstwo i naturalny produkt pochodzenia roślinnego. Osobiście ubolewam natomiast nad brakiem w sklepach jarzynowego suszu dawniej sprzedawanego pod handlową nazwą JARZYNKA. Czyżby wszechobecne GMO zniszczyło i tą możliwość przechowywania witamin przez czas dłuższy niż 12 m-cy?
Barbara Niedźwiecka

Barbara Niedźwiecka tłumaczka literatury
niemieckojęzycznej

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Sławek Drej:
Osobiście ubolewam natomiast nad brakiem w sklepach jarzynowego suszu dawniej sprzedawanego pod handlową nazwą JARZYNKA. Czyżby wszechobecne GMO zniszczyło i tą możliwość przechowywania witamin przez czas dłuższy niż 12 m-cy?
W Warszawie susz jarzynowy można kupić bez problemu.
Ewka Kira C.

Ewka Kira C. blogerka do
wynajęcia szuka
miłej redakcji
cyber-girl.net

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Barbara Niedźwiecka (Demolin):

A Ci, co twierdzą, że i tak wszystko niezdrowe, to takim twierdzeniem zagłuszają tylko własne sumienie i szukają usprawiedliwenia dla własnych złych nawyków żywieniowych.

O rany, a niby czemu miałabym usprawiedliwiać swoje nawyki żywieniowe...? :) Przecież to i tak moja prywatna sprawa, więc nie widzę powodu, dla którego w ogóle wymagałyby usprawiedliwiania.

Sposób chodzenia też należy usprawiedliwiać? Napoje? Nie wiem, może materiały z których mam ciuchy...?

Paranoja.

konto usunięte

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Barbara Niedźwiecka (Demolin):
Sławek Drej:
Osobiście ubolewam natomiast nad brakiem w sklepach jarzynowego suszu dawniej sprzedawanego pod handlową nazwą JARZYNKA. Czyżby wszechobecne GMO zniszczyło i tą możliwość przechowywania witamin przez czas dłuższy niż 12 m-cy?
W Warszawie susz jarzynowy można kupić bez problemu.

Opieram się na obserwacji z własnej okolicy. Ten o którym piszę był prasowanym zestawem prawie wszystkich dostępnych na rynku jarzyn krojonych w plasterki. Nie udaje mi sie natomiast samodzielnie ususzyć kupowanej marchewki. Czernieje i ma bledszy kolor od tej uprawianej przez babcię :)
Ewka Kira C.

Ewka Kira C. blogerka do
wynajęcia szuka
miłej redakcji
cyber-girl.net

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Aneta K.:
Jak się konsument nie będzie domagał zdrowych, nie pryskanych chemią warzyw, owoców to i ich nie dostanie.

Jak się będzie domagał to też nie dostanie. Co najwyżej informację, że nasiona niech se wsadzi w ziemię i uprawia jak taki mądry.

Jak masz parę hektarów obsianych uprawami, zainwestujesz w to grube tysiące złotych, i nagle ci w to wlezie szkodnik albo jakaś choroba, to pojedziesz do sklepu, kupisz chemię i opryskasz. Alternatywnie możesz wszystko w cholerę wyrwać, spalić, a potem sprzedać nerkę i płuco żeby zapłacić pracownikom, którzy parę tygodni przy tym chodzili - ale takich kretynów jeszcze nie widziałam.
Dlatego kupując produkty na których pisze, że są np z upraw ekologicznych, wolnych o GMO

No to wiesz tyle, że były psikane środkami dopuszczonymi do takich upraw. NIE - że nie były wcale psikane. Uprawianych całkowicie bez chemii nie ma w ogóle na rynku, a mam wrażenie, że i w prywatnych ogródkach też sporadycznie można co najwyżej spotkać.
Są uprawy ekologiczne i są dostępne zdrowe produkty, tylko chcieć. Konsument płaci, konsument wymaga.

Konsument jest zwykle durniem, w związku z czym płaci 3x więcej za ogórka "ekologicznego", który był pryskany dokładnie tym samym zestawem chemii co ten tańszy nieekologiczny, tylko ta chemia była w innej kolejności i proporcjach dawana - tak, żeby spełnić wymogi co do upraw ekologicznych :P
A jak już chce się mieć na 100% pewności, to własny ogródek zaprowadzić i już :)

Też nie wiesz co masz w glebie. Wystarczy że sąsiad pryska.

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Sławek Drej:
Opieram się na obserwacji z własnej okolicy.
Są i w naszych okolicach, np Mieszanka warzywna z Rolwit :) Poproś panią w sklepie, żeby zamówiła.
Ewka Kira C.

Ewka Kira C. blogerka do
wynajęcia szuka
miłej redakcji
cyber-girl.net

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Barbara Niedźwiecka (Demolin):

Przyjmuje się, że przeciętny dorosły człowiek zaspokoi zapotrzebowanie ustroju na składniki odżywcze spożywając każdego dnia pięć porcji posiłków złożonych ze zbóż, trzy - z roślin strączkowych, trzy - z warzyw i trzy - z owoców.

A z którego z nich czerpie niezbędną erytrocytom witaminę B12?
Z ciekawości pytam...

konto usunięte

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Aneta K.:
Sławek Drej:
Opieram się na obserwacji z własnej okolicy.
Są i w naszych okolicach, np Mieszanka warzywna z Rolwit :) Poproś panią w sklepie, żeby zamówiła.

Jarzynową mam wcinać cały rok???
Nie żartuj...nie jestem aż takim desperatem :)))

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Sławek Drej:
Jarzynową mam wcinać cały rok???
Nie żartuj...nie jestem aż takim desperatem :)))
Pytałeś o susz, to informuję, że i u nas jest :)
Ewka Kira C.:
A z którego z nich czerpie niezbędną erytrocytom witaminę B12?
Z ciekawości pytam...
źródła witaminy B12 - produkty fermentowane, glony i drożdże
dobrym źródłem B12 są mikroalgi - spirulina i chlorella.
Ewka Kira C.

Ewka Kira C. blogerka do
wynajęcia szuka
miłej redakcji
cyber-girl.net

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Aneta K.:

źródła witaminy B12 - produkty fermentowane, glony i drożdże
dobrym źródłem B12 są mikroalgi - spirulina i chlorella.

I to są zboża, rośliny strączkowe, warzywa czy owoce...? ;)

Przeliczyłabyś mi jeszcze na szybkiego, ile tych glonów musisz codziennie zjeść, żeby pokryć zapotrzebowanie?
Barbara Niedźwiecka

Barbara Niedźwiecka tłumaczka literatury
niemieckojęzycznej

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Ewka Kira C.:
A z którego z nich czerpie niezbędną erytrocytom witaminę B12?
Z ciekawości pytam...
Witamina B12 jest niezbędna do tworzenia i prawidłowego rozwoju czerwonych krwinek, buduje odporność i wspomaga leczenie chorób degeneracyjnych – nowotworów, artretyzmu, stwardnienia rozsianego. Jest stosowana przy leczeniu chorób umysłowych i nerwowych. Wzmacnia poziom energii, wpływa korzystnie na płodność i przebieg ciąży. Jest również używana przy leczeniu alergii.

Zapasy witaminy B12 mogą być przechowywane w wątrobie od trzech do sześciu lat, tak więc jej niedobór może istnieć już przez kilka lat, zanim da o sobie znać. U ludzi, którzy mają problemy z wątrobą albo z przyswajaniem tej witaminy, jej niedobór może ujawnić się w ciągu kilku miesięcy.

Najwięcej witaminy B12 zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego lekarze uważają ją za składnik trudno dostępny dla wegetarian.
Witamina B12 jest wytwarzana tylko przez mikroorganizmy. W śladowych ilościach występuje w powietrzu, wodzie, arcydzięglu chińskim, korzeniach żywokostu, grzybach, liściach niektórych warzyw (zwłaszcza pietruszki i rzepy) – tylko w tych produktach są obecne bakterie, które produkują witaminę B12.

Klasycznym objawem niedoboru tej witaminy jest anemia czyli niski poziom czerwonych krwinek. W niedoborze witaminy B12 mają źródło również zaburzenia nerwowe, emocjonalne i umysłowe. Do jednych z najwcześniejszych objawów niedoboru zalicza się osłabienie, apatię, zmęczenie, depresję, zaburzenia trawienia, biegunkę. Inne symptomy to bladość skóry, zanik czucia w palcach dłoni i stóp, palpitacje serca, zmienne nastroje. Wskaźnikiem poważnego niedoboru witaminy B12 jest czerwony, błyszczący i gładki język.

Przyswajanie witaminy B12 zaburzają także
- tabletki antykoncepcyjne i antybiotyki
- używki – alkohol, papierosy i kawa
- stres
- dolegliwości wątroby

Z tego wynika, że wegetarianie, którzy stosują używki czy żyją w zbyt dużym napięciu są podwójnie narażeni na niedobory tej witaminy.

Podstawowe źródła witaminy B12 dla wegetarian to produkty fermentowane, glony i drożdże.

Do produktów fermentowanych należą: kiszone warzywa, chleb na zakwasie, sos sojowy, miso, tempeh, jogurt. I tutaj ważna uwaga: w naszych sklepach ze zdrową żywnością produkty fermentowane nie zawierają wystarczających ilości B12, ponieważ prawo wymusza zachowanie odpowiedniej higieny przy ich produkcji. I chociaż czystość w produkcji żywności jest wartością niezaprzeczalną to, niestety, powstrzymuje ona naturalny wzrost poziomu witaminy B12 w produktach fermentowanych. Z tego powodu najlepiej jest zmobilizować się do robienia kiszonek metodą domową – w naszym dziale znajdziecie przepisy na kiszonki z buraków i kim-chee. Domowe kiszonki to doskonałe uzupełnienie wegetariańskiej diety. Ponadto produkty fermentowane z uwagi na obecność aktywnych enzymów trawiennych, może znacznie poprawić wchłanianie witaminy B12 z innych źródeł i może pobudzać w jelitach rozwój bakterii wytwarzających tę witaminę.

Doskonałym źródłem B12 są mikroalgi - spirulina i chlorella. Mikroalgi to organizmy z pogranicza królestwa roślin i zwierząt. Należą do jednych z pierwszych form życia i mają unikalne właściwości odżywcze. Najpopularniejsza na rynku jest ich forma suszona. Spirulina i chlorella są najbogatszym spośród wszystkich pokarmów roślinnych i zwierzęcych źródłem białka, beta-karotenu oraz kwasów nukleinowych.

Drożdże spożywcze przez wiele lat były dla wegetarian źródłem wielu składników odżywczych w tym również witaminy B12. Witamina ta dostaje się do drożdży na dwa sposoby: albo jest dodawana pod koniec procesu ich wytwarzania albo drożdże są hodowane na pożywce wzbogaconej o tą witaminę. Niektóre drożdże spożywcze nie zawierają witaminy B12, warto jest więc sprawdzać listę składników podaną na opakowaniu.

Wegetarianie powinni od czasu do czasu wzbogacać swoją dietę suplementami zawierającymi witamnę B12. Wspomagająco działa spożywanie bogatych w enzymy produktów takich jak kiszona kapusta, sok z kiszonych buraków, kiszone ogórki, marynowanych warzyw, kiełków. Pokarmy te maksymalizują odkładanie się i wchłanianie witaminy B12 w przewodzie pokarmowym.
I tu jeszcze jedna uwaga – suplementy zawierające witaminy, minerały i witaminę B12 nie zawsze są jej dobrym źródłem, ponieważ łączenie w jednym preparacie rozmaitych minerałów może prowadzić do powstania substancji analogicznych do B12.

Są wegetarianie, którzy uważają, że ich zapotrzebowanie na B12 zostanie zaspokojone przez florę bakteryjną jelit i odpowiednią dietę. Warto jednak pamiętać, że ta witamina jest wywarzana głównie w okrężnicy, a w dzisiejszych czasach mało kto ma okrężnicę dobrze funkcjonującą. Dlatego, jeśli czujecie się zmęczeni i poddenerwowani a do tego jesteście wegetarianami – czas na uzupełnienie witaminy B12 odpowiednią dietą i suplementami.

Na podstawie: http://www.joga-joga.pl/pl24/teksty859/witamina_b12_i_...
Barbara Niedźwiecka

Barbara Niedźwiecka tłumaczka literatury
niemieckojęzycznej

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Ewka Kira C.:
Przeliczyłabyś mi jeszcze na szybkiego, ile tych glonów musisz codziennie zjeść, żeby pokryć zapotrzebowanie?
http://www.spirulina.pl/spirulina/dozowanie-spiruliny....
Ewka Kira C.

Ewka Kira C. blogerka do
wynajęcia szuka
miłej redakcji
cyber-girl.net

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Barbara Niedźwiecka (Demolin):
Ewka Kira C.:
A z którego z nich czerpie niezbędną erytrocytom witaminę B12?
Z ciekawości pytam...
Witamina B12 jest niezbędna [...]

Niepotrzebnie aż tyle wklejasz. Na podstawie tekstu, w którym nie ma słowa Twojego wkładu własnego, należy stwierdzić po prostu:
żadna z wymienionych wcześniej grup pokarmów nie dostarcza witaminy B12

Małpy czerpią ją np. z robaczków siedzących na owocach tudzież ze zjadanych po wzajemnym iskaniu pasożytów - weganom suplementującym B12 tabletkami daleko jeszcze do powrotu do natury... na szczęście ;)
Ewka Kira C.

Ewka Kira C. blogerka do
wynajęcia szuka
miłej redakcji
cyber-girl.net

Temat: Uwaga nabiał - czy mleko jest zdrowe? TVN

Barbara Niedźwiecka (Demolin):
Ewka Kira C.:
Przeliczyłabyś mi jeszcze na szybkiego, ile tych glonów musisz codziennie zjeść, żeby pokryć zapotrzebowanie?
http://www.spirulina.pl/spirulina/dozowanie-spiruliny....

A fe, jakieś suplementy nienaturalne mi tu pokazujesz?
Ile glonów pytam. Tak żeby zdrowo się odżywiać. Wiesz, w kilogramach...

Przy okazji - w UWAGI masz świetną listę przypadłości, w których B12 się mocno przydaje.Ewka Kira C. edytował(a) ten post dnia 12.11.09 o godzinie 15:59

Następna dyskusja:

Czy jest w tym wszystkim ja...




Wyślij zaproszenie do