Agata Kondrat

Agata Kondrat Senior Scientist I
Premium Chocolate
Development

Temat: Jak tworzyć swój katalog surowców w FOODCAL?

Kalkulator umożliwia tworzenie swojej indywidualnej bazy surowców. W niedługim czasie uruchomione zostaną także bazy zewnętrzne, ale z doświadczenia wiemy że większość osób woli wprowadzić sobie swoje surowce.

Poprzez przycisk "Dodaj surowiec" przechodzimy na stronę wprowadzania surowca do bazy. Każdy surowiec powinien mieć unikalną nazwę, warto też podać nazwę firmy dostawcy lub producenta aby łatwiej było można odróżnić ten surowiec od podobnych, a zanotowanie numeru specyfikacji w pełni zabezpieczy przed pomyłkami w użyciu surowca do receptur.

Uzupełnienie obowiązkowych pól polega na wpisaniu danych o wartości odżywczej, które wymagane są na etykiecie produktów paczkowanych i stanowią podstawę do obliczenia wartości odżywczych zgodnie z Rozporz. 1169/2011.

Pozostałe dane mogą zostać pominięte, jeśli nie interesuje Cię uwzględnianie ich w wynikach dla tej receptury. Jednak jeśli Twoje surowce cechują się bogactwem witamin, minerałów lub mają charakterystykę wartą pokazania konsumentowi to warto wprowadzić te dane aby zostały one pokazane w wynikach.

Katalog surowców
Dział "Katalog surowców" zawiera pełną listę wprowadzonych przez Ciebie surowców oraz listy surowców dostawców zewnętrznych oferujących swe surowce użytkownikom kalkulatora. Każdy z surowców własnych można edytować w celu zmian, lub usunąć.