Agata
Kondrat
Senior Scientist I
Premium Chocolate
Development
Temat: Jak przeliczać receptury w kalkulatorze FOODCAL?
Aby przeliczyć wartości odżywcze dla konkretnej receptury należy ją najpierw wprowadzić na listę receptur.Receptura powinna posiadać niepowtarzalną nazwę, warto też podać nadany przez siebie lub obowiązujący w obiegu firmy numer receptury. Kalkulator sam wylicza każdorazowo wartości dla 100g, ale do obliczeń konieczne jest także podanie wielkości porcji, którą powinien wprowadzić użytkownik.
Po określeniu nazwy, numeru i wielkości porcji, przyporządkowujemy do receptury odpowiednie surowce. Kiedy zaczniesz wpisywać nazwę surowca, po wpisaniu pierwszych liter kalkulator podpowiada wyświetlając nazwy sugerowanych surowców pod uzupełnianym polem. Kliknięcie sugerowanej nazwy pomaga wybrać odpowiedni surowiec.
Przyporządkowanie surowca do receptury następuje poprzez akceptację przyciskiem "Dodaj" po wcześniejszym wpisaniu procentowej ilości dla danej receptury. Po przyporządkowaniu wszystkich surowców do danej receptury należy zapisać ją przez kliknięcie w przycisk "Zapisz i przejdź do wyliczeń". Otwiera się przed nami okno w którym wybieramy jakie obliczenia są nam potrzebne.