Witek
Kurdziel
MOCNYSKLEP.PL,
MOCNYTRENER.PL,
MOCNYBLOG.PL
Temat: SZKOLENIE W ECS diety niskoweglowodanowe i INTERMITTEN...
SZKOLENIE W ECS diety niskoweglowodanowe i INTERMITTEN FASTING !!!termin kursu to 29-30 marca w krakowie , dokładne miejsce zostanie podane później,
można już zapisywać się bezpośrednio na stronie
i tutaj ważny bonus : szkolenie jest dwudniowe (na początku pisałem tylko o IF) , a pierwszego dnia 29 marca odbędzie się część poświęcona dietom niskowęglowodanowym
oto plan szkolenia 29 marca sobota część poświęcona dietom niskowęglowodanowym
Plan szkolenia
1. Wprowadzenie do tematu
Założenia i cele szkolenia
Historia diet niskowęglowodanowych
Różne oblicza węglowodanowych restrykcji
Poszukiwacze prawdy i poszukiwacze racji
2. Otyłość i nadwaga – definicja, klasyfikacja, przyczyny
Diagnostyka i klasyfikacja nadwagi i otyłości
Przyczyny – rola czynników genetycznych i środowiskowych
Kontekst ewolucyjny
3. Fizjologiczne skutki węglowodanowych restrykcji
Co się dzieje w organizmie gdy ograniczamy spożycie węglowodanów
Zmiany w wydzielaniu wybranych hormonów
Insulina, wrażliwości insulinowa i insulinooporność
4. Dieta niskowęglowodanowa jako sposób na poprawę estetyki sylwetki
Paleo, Atkins, CKD – czyli przegląd popularnych diet niskowęglowodanowych
Dieta niskowęglowodanowa sposobem na redukcję tkanki tłuszczowej – wyniki badań, oraz doświadczenia z własnej praktyki zawodowej
W jaki sposób dieta niskoweglowodanowa sprzyjać może redukcji tkanki tłuszczowej?
Dieta niskowęglowodanowa a budowa tkanki mięśniowej – czy to w ogóle możliwe?
5. Dieta niskoweglowodanowa a aktywność fizyczna
Trening na niskich węglach: fakty, mity, kontrowersje
Diety niskowęglowodanowa a trening siłowy
Diety niskoweglowodanowa a trening aerobowy?
Dieta niskowęglowodanowa a inne formy aktywności fizycznej
Dieta niskowęglowodanowa a treningi sportów walki
6. Układanie diety w praktyce
Podstawy układania diety
- PPM i CPM
- Szacowanie poziomu tkanki tłuszczowej
- Wyznaczenie optymalnego pułapu energetycznego
- Ustalanie spożycia poszczególnych makroskładników
- Jakościowy dobór produktów żywnościowych
Jak wyznaczyć optymalne spożycie węglowodanów?
- czy „mniej” znaczy „lepiej”?
- rozkład spożycia węglowodanów na posiłki spożywane w ciągu dnia
- rotacja węglowodanowa czyli „carb cycling”
Kwestia nawodnienia i doboru płynów
Posiłki oszukane
Przykładowe menu, układanie diety w praktyce
Nagminnie popełniane błędy
7. Suplementacja
EAA, BCAA i leucyna
Olej MCT
Kreatyna
Spalacze tłuszczu
Odżywki białkowe i węglowodanowo białkowe
Brakujące składniki diety – suplementacja kierunkowa
8. Rozwiązywanie problemów
Dieta nie przynosi efektów: przyczyny i środki zaradcze
LowCarb nie jest dla mnie, źle się czuję, nie mam na nic siły
9. Ograniczenia, przeciwwskazania i kontrowersje
Kto nie powinien stosować diety niskoweglowodanowych?
Diety niskoweglowodanowe w wybranych jednostkach chorobowych
a to plan na niedziele 30 marca (IF):
1.
Wprowadzenie do tematu
Założenia i cele szkolenia
Post – koncepcja stara jak świat
Różne oblicza postu
Obiegowe postrzeganie postu i jego konsekwencji
2. Fizjologiczne skutki postu
Co się dzieje w organizmie gdy zaczynamy pościć?
Zmiany w wydzielaniu wybranych hormonów pod wpływem postu
Zjawisko hormezy
mTOR i AMPK
Autofagocytoza i geny naprawcze
Katabolizm i anabolizm w odniesieniu do skutków postu
3. Przerywany post (Intermitten fasting) jako sposób na poprawę estetyki sylwetki
ADMF, Eat STOP Eat, leangains – czyli przegląd popularnych strategii żywieniowych opartych na koncepcji przerywanego postu
Przerywany post sposobem na redukcję tkanki tłuszczowej – wyniki badań, oraz doświadczenia z własnej praktyki zawodowej
W jaki sposób okresowy post sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej?
Okresowy post a budowa tkanki mięśniowej – pomysł nie tak kuriozalny jak mogłoby się wydawać
Okresowy post a różnica płci
4. Przerywany post a aktywność fizyczna
Trening na czczo: fakty, mity, kontrowersje
Jak dobrać trening siłowy?
Jak dobrać trening aerobowy?
Przerywany post a inne formy aktywności fizycznej
Przerywany post a treningi sportów walki
5. Układanie diety w praktyce
Podstawy układania diety
- PPM i CPM
- Szacowanie poziomu tkanki tłuszczowej
- Wyznaczenie optymalnego pułapu energetycznego
- Ustalanie spożycia poszczególnych makroskładników
- Jakościowy dobór produktów żywnościowych
Jak wyznaczyć zakres czasowy okna konsumpcji?
- okno żywieniowe – zakres optymalny
- czy „krócej” znaczy „lepiej”
Co pić w trakcie postu?
Obiegowe teorie i kontrowersje
Posiłki oszukane
Przykładowe menu, układanie diety w praktyce
6. Suplementacja
EAA, BCAA i leucyna
Kreatyna
Spalacze tłuszczu
Odżywki białkowe i węglowodanowo białkowe
Brakujące składniki diety – suplementacja kierunkowa
7. Rozwiązywanie problemów
Dieta nie przynosi efektów: przyczyny i środki zaradcze
Post nie jest dla mnie, jestem ciągle głodny
Przerywany post a praca zmianowa
Przerywany post „na śmieciach”
8. Przerywany post a doping
9. Ograniczenia, przeciwwskazania i kontrowersje
Kto nie powinien prowadzać strategii żywieniowych opartych na koncepcji przerywanego postu?
Przerywany post a zaburzenia odżywiania
Przerwany post a choroby tarczycy
Przerywany post a zaburzenia funkcji rozrodczych u kobiet
KOSZT CAŁOŚCI CZYLI ZA DWA DNI SZKOLENIA TO 350PLN
tutaj zapisy
http://kursyecs.edu.pl/zapisy
a tutaj strona wydarzenia na pb
https://www.facebook.com/events/217785218427028/