konto usunięte

Temat: warsztaty kulinarne- kuchnia włoska

Tomek S.:
u nas nie ma dobrych ryb, pstraga mozna swiezego kupic, ale to kazdy potrafi zrobic
z owocami morza podobnie..
co prawda sa niby Mejillones ( Cozze) ale w rozmiarze baby,
sa tez almejas, sepie.ale...data przydatnosci sie konczy nazajutrz, czyli one sa ponad 4 dni w opakowaniu.
Tutaj to nie ma sensu

Ja kupuje czsaem Almejas ( brazowe duze muszle) i robie to w sosie pomidorowo warzywnym, na modle hiszpanska,
z modły hiszpańskiej na muszle to znam tylko paellę.

chyba że autorka wątku zna jakieś przepisy argentyńskie

Temat: warsztaty kulinarne- kuchnia włoska

paelle mozna robic na woiele sposobow, ta marisco jest moim zdaniem najlepsza.
a z argentyny...ech, steki steki :)
Magdalena Z.

Magdalena Z. dyrektor
Warszawskie Studium
Aktorskie

Temat: warsztaty kulinarne- kuchnia włoska

Tomek S.:
paelle mozna robic na woiele sposobow, ta marisco jest moim zdaniem najlepsza.
a z argentyny...ech, steki steki :)

No i widzicie , kto tu jest specem :)

konto usunięte

Temat: warsztaty kulinarne- kuchnia włoska

Tomek S.:
paelle mozna robic na woiele sposobow, ta marisco jest moim zdaniem najlepsza.
a z argentyny...ech, steki steki :)
chyba polędwica i żeberka

ale do włoskiej kuchni chyba nie warto podchodzić z namaszczeniem - szczególnie z tej co omawiacie to czysty plebeizm o kilkutysięcznej historii, ale jaki smaczny :)

konto usunięte

Temat: warsztaty kulinarne- kuchnia włoska

nasza kuchnia tradycyjnie polska to mam wrazenie taki pospolity plebeizm, ale ta wloska to taki plebeizm wysublimowany:)

Temat: warsztaty kulinarne- kuchnia włoska

Andrzej Olechowicz:
a z argentyny...ech, steki steki :)
chyba polędwica i żeberka

ale do włoskiej kuchni chyba nie warto podchodzić z namaszczeniem - szczególnie z tej co omawiacie to czysty plebeizm o kilkutysięcznej historii, ale jaki smaczny :)

Zeberka ?
Poledwica , tak

Plebeizm? :) , siegajac tak gleboko, mozna powiedziec ze wszystko jest plebeizmem bo nasi przodkowie mieszkali w jaskiniach :)

Dla nie gotowanie jest sztuka a nie tylko czynnoscia, duza uwage przykladam do skladnikow ,i do samego procesu.

Tyle ze do tego trzeba byc pasjonatem.

konto usunięte

Temat: warsztaty kulinarne- kuchnia włoska

jasne, że warto, ale w przypadku większości omawianych tu potraw - past a nawet deserów, to jak rozpoznawanie bukietu i rocznikowanie wina stołowego lub nawet owocowego. :) Wino stołowe, z dobrych składników, dobrze wykonane, może być lepsze od niejednego certyfikowanego wina z pielęgnowanego szczepu sezonowanego w uznanej winnicy, ale doszukiwanie się w nim rocznika jest... hmmm...

a żeberka to były od kaloryfera :D

konto usunięte

Temat: warsztaty kulinarne- kuchnia włoska

mam ochote na grilowane cienko pokrojone kawałki poledwicy wolowej zamarynowanej w swiezym imbirze z dodatkiem odrobiny oleju sezamowego lyzeczki miodu i lekiego sosu sojowego :)

i dobra salate z sosem winegret
Magdalena Z.

Magdalena Z. dyrektor
Warszawskie Studium
Aktorskie

Temat: warsztaty kulinarne- kuchnia włoska

No i zrobiłam sie przez Was głodna :)

konto usunięte

Temat: warsztaty kulinarne- kuchnia włoska

Ann W.:
mam ochote na grilowane cienko pokrojone kawałki poledwicy wolowej zamarynowanej w swiezym imbirze z dodatkiem odrobiny oleju sezamowego lyzeczki miodu i lekiego sosu sojowego :)

i dobra salate z sosem winegret
czy musisz z takim wyprzedzeniem robić apetyt na sezon? ;) mróz był niedawno :D

no chyba że się jest na drugiej półkuli ;)Andrzej Olechowicz edytował(a) ten post dnia 30.03.08 o godzinie 15:51

konto usunięte

Temat: warsztaty kulinarne- kuchnia włoska

ech.. wiecej takich dni :]
jaki mróz ?
ja juz nie pamietam.. ;]

Następna dyskusja:

Męska kuchnia




Wyślij zaproszenie do