konto usunięte
Temat: Poradnik kulinarny dla facetów. Cenne rady. Bardzo. ( z...
- Jeśli coś Ci spadnie, a ty stopą kopniesz to pod szafkę, to tak naprawdę nie znika.- Jajka to nie czipsy i tak naprawdę wychodzą z kurzej dupy. I trzeba je umyć. Powaga.
- Jeśli jesteś z dziewczyną i masz wobec niej "plany" nie używaj czosnku i cebuli. Chyba, że jesteś gejem, zaprosiłeś faceta, ale nie akceptujesz swojej seksualności. Wtedy to rób. O kilka dni odwleczesz zaakceptowanie prawdy.
- Wiem co myślicie. Robiąc jedzenie, pobrudzicie 14 talerzy, 2 patelnie, 3 blaszki, 21 zestawów sztućców. Ale na nasze szczęście obecne kuchnie są tak zaprojektowane, że sprzątają się same kiedy wy oglądacie TV.
- I pamiętajcie - przepisy kulinarne są jak znaki drogowe. To tylko sugestia.
- Chleb: Ziarenka sezamu i maku to jedyne oficjalnie akceptowane "plamki" jakie mozna zauważyć na powierzchni bochenka chleba. Włochate, białe lub zielone placki dobitnie świadczą o tym, ze twój chleb zamienił się w eksperyment z laboratorium farmaceutycznego.
- Jedzenie w puszkach: każda puszka z jedzeniem, która przybrała ksztalt piłki musi być natychmiast usunięta. Ostroznie i delikatnie.
- Marchewka: Jeżeli możesz ją zawiązać na supełek, to znaczy, że nie jest swieża.
- Płatki zbożowe: Generalna zasada mówi, że płatki należy wyrzucić jeśli termin ważności upłynął co najmniej 2 lata temu.
- Sos do frytek: Jeżeli możesz go wyjąć z pojemnika i odbijać po podłodze, to znaczy, że się nie nadaje do jedzenia.
- Nabiał: Mleko jest zepsute, kiedy zaczyna wyglądać jak jogurt. Jogurt jest zepsuty, kiedy zaczyna wyglądać jak twarożek.
- Twarożek jest zepsuty, kiedy zaczyna wyglądać jak żółty ser. Chociaż żółty ser to nic innego, jak zepsute mleko i już nie może być bardziej zepsuty.
- Ser Cheddar jest zepsuty, kiedy zaczyna wyglądać jak Brie, przy czym masz świadomość, że takiego gatunku nie kupowałeś.
- Jajka: Jeśli coś puka od środka, starając sie wydostać ze skorupki, to jajko prawdopodobnie jest nie pierwszej świeżości.
- Puste opakowania: Wkładanie pustych opakowań ponownie do lodówki to stara sztuczka, ale przynosi skutek tylko jeśli mieszkasz z kimś, lub masz kogoś do prowadzenia domu.
- Terminy ważności. To nie jest chwyt marketingowy, mający na celu skłonienie cię do wyrzucenia dobrego jedzenia tylko po to, żebyś wiecej wydał na kolejne zakupy. Może powinieneś powiesić w kuchni kalendarz.
- Mąka: Mąka jest zepsuta, kiedy się rusza.
- Mrożonki: Mrożonki, które stały się integralną częścią oblodzonego zamrażalnika prawdopodobnie i tak staną się niejadalne zanim wydłubiesz je za pomocą kuchennego noża.
- Sałata: Nie nadaje się do jedzenia, jeśli nie możesz jej usunąć z lodówki bez użycia papieru ściernego. Ani jesli jest w stanie płynnym.
- Majonez: Jeżeli po spożyciu nastąpi gwałtowna reakcja żołądkowa i reszty przewodu pokarmowego, to znaczy, że majonez był zepsuty.
- Mięso: Jeżeli otwarcie lodówki powoduje gromadzenie sie bezpańskich psów i much przed twoim domem, to oznacza, że mieso się zepsuło.
- Ziemniaki: Świeże ziemniaki nie mają korzeni, lodyg ani bujnego listowia.
- Rodzynki: Nie powinny być twardsze, niż twoje zęby.
- Sól: Na szczęście się nie psuje.
- Produkty nieoznaczone: Wszystko, co nie jest w oryginalnym opakowaniu staje sie automatycznie podejrzane.
- Jeżeli podłoga w kuchni się klei, to znaczy że żona wyjechała i sam sobie robisz posiłki.
- Kuchnia to skupisko sił nieczystych związanych z czarną magią, toteż każdy porządny facet będzie unikać przebywania w tym miejscu.
A oto co myśli przeciętny facet, który uważa, że o kuchni wie już wszystko i nie potrzebuje rad:
- Jedyny nóż mogący posłużyć do otwarcia zamrażalnika jest jedynym w miarę czystym nożem i służy do smarowania świeżego pieczywa.
- Świeże pieczywo NIGDY nie znajduje się w kuchni.
- Pizzę wyjętą z mikrofali po minucie da się zjeść, potrzebny jest tylko ostry nóż do smarowania pieczywa.
- Szklanki są zbędne, filiżanki też. Od tego są butelki i dzbanki.
- Talerz po kanapkach może być używany wielokrotnie, bez potrzeby mycia.
- Jeśli kiełbasy i wędliny stają się śliskie, to należy je umyć pod ciepłą wodą, a potem długo gotować. I już będą dobre.
- Jeśli jakieś jedzenie w lodówce jest zepsute, to należy je zostawić tam gdzie jest- może ktoś je wyrzuci.
- Patelnia po umyciu może być tłusta, bo i tak się będzie smażyło na maśle lub oleju.
- Mleko należy pić z kartonu, bo brudzi szklankę i trzeba ją potem wypłukać lub, co gorsza, umyć.
- W przypadku braku płynu do mycia naczyń ciepła woda w zupełności wystarczy.
no... wiele prawdy w tym jest :P :))))))))) ale ja i tak lubię gotować :D