Maria Noll

Maria Noll dotacje z UE

Temat: Faceci przy garach

Paweł R.:
Danie w 5 minut a wrażenia na cały wieczór :)
Filety z kurczaka pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą do kurczaka.
Rozgrzać olej na patelni. Dodać kurczaka (pokrojonego w kostkę) i smażyć ok 5 minut (aż będzie miękki).
Patelnie zalać bulionem (może być drobiowy z kostki), dodać pokrojonego ananasa i daktyle (mogą być suszone), 3 - 4 łyżki syropu z puszki ananasa i dusić 3 min pod przykryciem.
Na koniec doprawić solą, pieprzem, curry.
Miłego szczytowania ;))
i z ryżem?
Paweł R.

Paweł R. Diabeł wie wszystko,
nie wie tylko gdzie
kobiety ostrzą s...

Temat: Faceci przy garach

Maria Noll:
i z ryżem?

jak stryjenka uważa ;) może być też i z ryżem
Maria Noll

Maria Noll dotacje z UE

Temat: Faceci przy garach

Ale spokojnie Panowie, nie wszyscy na raz, nie nadązam z zapisywaniem!!
:P
Maria Noll

Maria Noll dotacje z UE

Temat: Faceci przy garach

To ja tu wrzuce przepis, który być może ucieszy niektórych z Panów bo jest w przygotowaniu łatwy i przyjemny, a mianowicie makaron z sosen szynkowo - serowym.

Gotujemy al dente makaron, najpiej penne.
Do tego robimy sos: na oliwie ( nie z 1 tłoczenia) podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę, odstawiamy na bok na talerzyk i czekamy az troche patelnia ostygnie.
Wlewamy mały kubek śmietany 18% ( najlepiej piątnicy) i dodajemy poszarpany serek topiony Hochland w plasterkach (tostowy). Mieszamy na malutkim ogniu dopóki sie ser nie rozpuści. Na dwie osoby to ze 4-5 plasterków sera.
Na koniec wsypujemy podmażoną wcześniej szynkę, całość mieszamy z makaronem i.. gotowe.Maria Noll edytował(a) ten post dnia 23.07.10 o godzinie 17:29

konto usunięte

Temat: Faceci przy garach

Maria Noll:
To ja tu wrzuce przepis, który być może ucieszy niektórych z Panów bo jest w przygotowaniu łatwy i przyjemny, a mianowicie makaron z sosen szynkowo - serowym.

Gotujemy al dente makaron, najpiej penne.
Do tego robimy sos: na oliwie podsmażamy pokrojona w kostkę szynkę, odstawiamy na bok na talerzyk i czekamy az troche patelnia ostygnie.
Wlewamy mały kubek śmietany 18% ( najlepiej piątnicy) i dodajemy poszarpany serek topiony Hochland w plasterkach (tostowy). Mieszamy na malutkim ogniu dopóki sie ser nie rozpuści. Na dwie osoby to ze 4-5 plasterków sera.
Na koniec wsypujemy podmażoną wcześniej szynkę, całość mieszamy z makaronem i.. gotowe.
jestem laikiem ;) co to "al dente" "poszarpany"? ;)
Maria Noll

Maria Noll dotacje z UE

Temat: Faceci przy garach

Agnieszka S.:
jestem laikiem ;) co to "al dente" "poszarpany"? ;)
Al dente - znaczy jędrny i lekko twardy.
poszarpany plasterek znaczy poszarpany plasterek
:D
Ala L.

Ala L. specjalista ds. w s
z y s t k i e g o

Temat: Faceci przy garach

Maria Noll:
Gotujemy al dente makaron, najpiej penne.
Do tego robimy sos: na oliwie podsmażamy
dodaj, ze w tym przypadku, nie powinna to byc oliwa z 1 tloczenia:)
Maria Noll

Maria Noll dotacje z UE

Temat: Faceci przy garach

al L.:
Maria Noll:
Gotujemy al dente makaron, najpiej penne.
Do tego robimy sos: na oliwie podsmażamy
dodaj, ze w tym przypadku, nie powinna to byc oliwa z 1 tloczenia:)
dlaczemu?
Tomasz P.

Tomasz P. Mogę robić wszystko
i nic - w obydwu
dziedzinach jestem
d...

Temat: Faceci przy garach

ja polecam bardzo fajne poradniki, dzieki ktorym bedzie mozna najesc sie samemu i zrobic dobre wrazenie na kobiecie:

http://vod.onet.pl/edmund-nie-lubi-gotowac,4521,serial...

Na http://kuchnia.tv tez sa fajne programy typu "Adam po pracy"
Maria Noll

Maria Noll dotacje z UE

Temat: Faceci przy garach

al L.:
bo to niezdrowo:)
znaczy z 1 jest niezdrowa?
a gdy na zimno? ma to znaczenie?
nie znam się..
Ala L.

Ala L. specjalista ds. w s
z y s t k i e g o

Temat: Faceci przy garach

no na zimno to wlasnie jest 1 tloczenie:)
uzywa jej sie na 'surowo';)

do smazenia uzywa sie tej wytloczonej z wytlokow;)
Magdalena P.

Magdalena P. Ekspert ( to ten,
który w danej
dziedzinie popełnił
wszys...

Temat: Faceci przy garach

proste pyszne zdrowe:

1. nastawiamy piekarnik na ( cholera wie ile, u mnie zawsze tak na oko czyli jakieś 150-170 stopni)
2. do naczynia żaroodpornego wlewamy pomidory z puszki szt.1 ( całe nie w kawałkach) można dorzucić bardzo drobno pokrojony lub przeciśniety przez praskę czosneczek
3. na wierzch rzucamy ( ot tak beztrosko) nierówne kwałaki fety ( 1 opakow.)
na to grubo zmielona sól i świeżo zmielony pieprz i oregano ( suszone nie świerze)
4. na to oliwa z oliwek (sporą dawkę, ale w zalezności od upodobań)

wstawiamy do piekarnika na ...( cholera wie... na oko... aż zacznie bulgotać) może to jakieś 20 min

wtedy jest czas na połamanie na nierówne beztroskie kawałki, uprzednio kupionej bagietki ( francuska, najlepiej jednak korzenna)

wyjąć z pierarnika to co bulgotało, posypać świeżymi listkami bazylii, maczać bagietkę, wcinać ze smakiem. popijać Chianti

Smacznego :)
Maria Noll

Maria Noll dotacje z UE

Temat: Faceci przy garach

Magdalena P.:
proste pyszne zdrowe:

1. nastawiamy piekarnik na ( cholera wie ile, u mnie zawsze tak na oko czyli jakieś 150-170 stopni)
2. do naczynia żaroodpornego wlewamy pomidory z puszki szt.1 ( całe nie w kawałkach) można dorzucić bardzo drobno pokrojony lub przeciśniety przez praskę czosneczek
3. na wierzch rzucamy ( ot tak beztrosko) nierówne kwałaki fety ( 1 opakow.)
na to grubo zmielona sól i świeżo zmielony pieprz i oregano ( suszone nie świerze)
4. na to oliwa z oliwek (sporą dawkę, ale w zalezności od upodobań)

wstawiamy do piekarnika na ...( cholera wie... na oko... aż zacznie bulgotać) może to jakieś 20 min

wtedy jest czas na połamanie na nierówne beztroskie kawałki, uprzednio kupionej bagietki ( francuska, najlepiej jednak korzenna)

wyjąć z pierarnika to co bulgotało, posypać świeżymi listkami bazylii, maczać bagietkę, wcinać ze smakiem. popijać Chianti

Smacznego :)
Mrrrr, brzmi bosko.
Ale nie wiem czy facetw zainteresuje bo bez mięcha..
:)
Tomasz P.

Tomasz P. Mogę robić wszystko
i nic - w obydwu
dziedzinach jestem
d...

Temat: Faceci przy garach

Maria Noll:

Mrrrr, brzmi bosko.
Ale nie wiem czy facetw zainteresuje bo bez mięcha..
:)

ee.. raz na jakis czas mozna zjesc cos bez miesa ;)

Poza tym ten przepis wydaje sie swietnym pomyslem na kolacje. Ja bym dorzucil jeszcze troche papryczki chili, zeby krew zawrzała, do tego wino i udany wieczor we dwoje gwarantowany ;)
Jacek Kopa

Jacek Kopa Cierpliwość-spokój,
że kiedyś się
stanie...

Temat: Faceci przy garach

Na olej i trochę masła, rzucamy pokrojony drobno czosnek, trochę cebuli, lekko szklimy, dodajemy krewetki tygrysie , /ja kupuje mrożone w paczkach 1 kg/ po 2 min. podlewamy białym winem , dusimy jeszcze jakieś 5 min, można dodać śmietany lub jogurtu greckiego, posypujemy obficie koperkiem lub dymką, sól morska i pieprz.

konto usunięte

Temat: Faceci przy garach

Dobra... ja Wam powiem tak... jeśli chodzi o kuchnie to...

http://pesto.art.pl/spis.htm można rozbudzić swoją fantazję i poszaleć.

Przepisami sypać nie będę bo kuchnia dla mnie to improwizacja w dużej części. Jak trzymasz się ściśle receptury - szczególnie jeśli chodzi o przyprawy to z reguły się spierdoli coś co mogłoby być pyszne.

Dla mnie kuchnia to zioła, zioła i jeszcze raz zioła oraz wszelkiej maści ostre przyprawy...

Tyle ode mnie... smacznego...

PeEs: Łosoś za 10 minut będzie gotowy ;-)Mariusz Rosiński edytował(a) ten post dnia 23.07.10 o godzinie 14:28
Maria Noll

Maria Noll dotacje z UE

Temat: Faceci przy garach

Mariusz Rosiński:
Dobra... ja Wam powiem tak... jeśli chodzi o kuchnie to...

http://pesto.art.pl/spis.htm można rozbudzić swoją fantazję i poszaleć.

Przepisami sypać nie będę bo kuchnia dla mnie to improwizacja w dużej części a jak trzymasz się ściśle receptury - szczególnie jeśli chodzi o przyprawy to z reguły się spierdoli coś co mogłoby być pyszne.

Dla mnie kuchnia to zioła, zioła i jeszcze raz zioła oraz wszelkiej maści ostre przyprawy...

Tyle ode mnie... smacznego...

PeEs: Łosoś za 10 minut będzie gotowy ;-)
Mówiłam, wiadro przypraw i na ostro..
Maria Noll

Maria Noll dotacje z UE

Temat: Faceci przy garach

Fantazje z kurakiem:

1. Kurak na soli:
Obślizgłe ptaszysko myjemy, nacieramy ziołami prowansalskimi albo kurczakowymi i układamy w naczyniu żaroodpornym wysypanym kilogramem soli. Po 30 minutach przewracamy na plecki.
Pieczemy w sumie okolo godzinki.

2. Kurak piwny: ptaszysko oporządzamy jak wyżej, wsadzamy jej w tyłek otwarta butelkę piwa, tak żeby szyjka od butelki wyszła jej górą i wstawiamy pionowo do piekarnika. Z piwa uprzednio upijamy dwa spore grzdylki. Obok kuraka można ułożyć połowki jabłek, ziemniaki albo gruszki, co by ociekającym piwem nasiąkły.
Pieczemy 1,5 godziny.Maria Noll edytował(a) ten post dnia 23.07.10 o godzinie 17:30
Tomasz P.

Tomasz P. Mogę robić wszystko
i nic - w obydwu
dziedzinach jestem
d...

Temat: Faceci przy garach

Maria Noll:
Fantazje z kurakiem:

wole fantazje z kobieta :)
Maria Noll

Maria Noll dotacje z UE

Temat: Faceci przy garach

Skrzydła kurze cytrynowo - miodowe

Skrzydła myjemy, nacierami porządnie czochem i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Potem układamy je w naczyniu żaroodpornym do którego uprzednio wyciskamy sok z dwóch cytryn i ścieramy troche skórki.
Pływające w cytrynie skrzydełka, polewamy mieszanką miodowo - oliwną. Pół na pół.
Pieczemy około godziny.Maria Noll edytował(a) ten post dnia 23.07.10 o godzinie 17:30

Następna dyskusja:

Walentynki - Faceci group




Wyślij zaproszenie do