Temat: jedzenie mięsa - legalne, ale czy moralne?
Projekt UE będzie promować jedzenie owadów
Unia Europejska planuje wydać 3 mln euro na dosyć nietypowy projekt. Unijni eksperci mają zająć się promowaniem jedzenia owadów – informuje Daily Telegraph.
Pieczone świerszcze brzmią egzotycznie, jednak w najbliższych czasie mogą pojawić się w europejskim menu. Zdaniem ekspertów UE, dania z owadów mogą stać się rozwiązaniem wobec problemu z brakiem żywności i przyczynią się do ratowania środowiska naturalnego.
Według zwolenników takiego jedzenia, owady zawierają mało cholesterolu i są dobrym źródłem białka. Dodatkowo owady emitują mniej gazów cieplarnianych niż bydło domowe, czym przyczyniają się do ochrony środowiska.
Naukowcy pracujący nad projektem są nastawieni do niego bardzo pozytywnie. – Obserwowaliśmy wprowadzanie do menu bakłażanów czy sushi, których nikt wcześniej nie jadł. Myślę, że tak samo będzie z insektami w sosach lub w hamburgerach. Trzeba je tylko atrakcyjnie przygotować. – powiedział prof. Marcel Dicke, który prowadzi zespół naukowców na Wageningen University w Holandii.
Unijny projekt nie ominęły głosy krytyki. Zdaniem Todda Daltona z firmy Edible, która dostarcza owady do jedzenia, jest mało prawdopodobne, by ludzie zmienili swoje nawyki żywieniowe na skutek unijnego projektu.