Maciej Filipiak właściciel, VizMedia
Dawid W. Fight Club
Temat: GMO Panic !!!
A ja czekam na kwadratowe kurczaki... karmić będą tak czy siak tym samym a jaka oszczędność miejsca w lodówce! ;)Przy tym, co dzieje się ostatnio z pszczołami, jestem jak najbardziej za tworzeniem odporniejszych, samopylnych roślin. Wolałbym zjeść GMO z rodzimej szklarni, niż holenderskie jabłko, które po położeniu na stole, leży na nim miesiąc, niczym sztuczne.
Konrad
B.
właściciel,
BERGERMANIA
Temat: GMO Panic !!!
Maciej Filipiak:http://wolnemedia.net/aktywizm/blokada-gmo-projekt-ust...
eko buddyzm :)
Maciej Filipiak właściciel, VizMedia
Temat: GMO Panic !!!
ciekawy argument eko-sceptyków"Mamy demokratyczne prawo do wyboru jaką żywność chcemy jeść i jaki ma być widok po drugiej stronie okna."
Ja też chcę mieć takie prawo. Chcę oglądać i jeść zmodyfikowaną żywność -
na razie to oni mogą swoje zachcianki realizować a ja nie.
Chcą mi zabronić wyboru argumentując to prawem wyboru.
konto usunięte
Temat: GMO Panic !!!
Maciej Filipiak:No ale przecież już jesz taką żywność tylko niekoniecznie jesteś tego świadomym, bo jest ona głównie w ramach komponentu stosowana /soja, kukurydza/. Tak więc pominięto Twe prawo do wyboru, choć zgodne to z Twym wyborem - ''Monsanto'', producent 90% zmodyfikowanej żywności, już zadbał o to.
(...)
Ja też chcę mieć takie prawo. Chcę oglądać i jeść zmodyfikowaną żywność -
na razie to oni mogą swoje zachcianki realizować a ja nie.
ps
Maciej Filipiak:No więc właśnie - wszelkie dragi powinny być ogólnie dostępne, każda trucizna powinna być swobodnie dostępna w sklepie chemicznym /np taki cyjanek/, i nie rozumiem dlaczego niby ma być zezwolenie na broń, bo przecież w ramach demokracji i mego prawa do wyboru takiego kałasza powinienem móc swobodnie sobie nabyć, powiedzmy w kiosku ruchu.radek D. edytował(a) ten post dnia 26.09.11 o godzinie 10:58
(...)
Chcą mi zabronić wyboru argumentując to prawem wyboru.
Małgorzata
G.
Mistrz Feng Shui i
astrologii Ba Zi (4
Filary
Przeznaczenia)
Temat: GMO Panic !!!
W tym duchu "wolności" ludzie powinni mieć prawo wyboru czy się szczepić czy nie, prawda?Czy zgadzać się na operację dziecka czy nie.
Posłać dziecko do szkoły czy nie.
[ironia ;]
Maciej, Ty sobie możesz jeść modyfikowaną żywność. Rzecz w tym aby taka żywność była wyraźnie opisana, abym ja mogła wybrać sobie inną :o)
Ja na przykład nie postuluję aby w ogóle takiej żywności nie było. Tylko niepokoją mnie sygnały badaczy którzy mają wątpliwości.
Jeśli się ma dzieci, człowiek myśli bardziej perspektywicznie i trochę dalej niż koniec własnego nosa.
Tym się różnimy.
Maciej Filipiak właściciel, VizMedia
Temat: GMO Panic !!!
radek D.:
Maciej Filipiak:No ale przecież już jesz taką żywność tylko niekoniecznie jesteś tego świadomym, bo jest ona głównie w ramach komponentu stosowana /soja, kukurydza/. Tak więc pominięto Twe prawo do wyboru, choć zgodne to z Twym wyborem - ''Monsanto'', producent 90% zmodyfikowanej żywności, już zadbał o to.
(...)
Ja też chcę mieć takie prawo. Chcę oglądać i jeść zmodyfikowaną żywność -
na razie to oni mogą swoje zachcianki realizować a ja nie.
Ile Ty zjadasz kukurydzy dziennie ?
Kukurydze zmodyfikowaną żreją zwierzęta na paszę.
psMaciej Filipiak:No więc właśnie - wszelkie dragi powinny być ogólnie dostępne, każda trucizna powinna być swobodnie dostępna w sklepie chemicznym /np taki cyjanek/, i nie rozumiem dlaczego niby ma być zezwolenie na broń, bo przecież w ramach demokracji i mego prawa do wyboru takiego kałasza powinienem móc swobodnie sobie nabyć, powiedzmy w kiosku ruchu.
(...)
Chcą mi zabronić wyboru argumentując to prawem wyboru.
Z kukurydzy się do nikogo nie strzela - ale fajnie, że wyrobiłeś sobie zdolność do szukania analogii - w życiu się przydaje.
Maciej Filipiak właściciel, VizMedia
Temat: GMO Panic !!!
Małgorzata G.:
Jeśli się ma dzieci, człowiek myśli bardziej perspektywicznie i trochę dalej niż koniec własnego nosa.
Tym się różnimy.
Bardziej perspektywiczna jest znajomość tematu - A ja mam dzieci (nie własne, ale mam) i też chcę, żeby się zdrowo odżywiały bo je kocham - dlatego kupił bym im żywność zmodyfikowaną a nie zatrutą chemicznie.
Masz rację - informacja powinna być na opakowaniach widoczna.
Małgorzata
G.
Mistrz Feng Shui i
astrologii Ba Zi (4
Filary
Przeznaczenia)
Temat: GMO Panic !!!
Maciej Filipiak:
Ile Ty zjadasz kukurydzy dziennie ?
Kukurydze zmodyfikowaną żreją zwierzęta na paszę.
Zdziwiłbyś się ile Ty jesz kukurydzy dziennie w przeróżnych postaciach:
http://zdrowie.dziennik.pl/diety/artykuly/327380,cukie...
Kukurydza modyfikowana ma inny IG niż kukurydza którą jedli Indianie. Dlatego wpływa niekorzystnie na procesy metaboliczne. W Stanach ciężko znaleźć produkt który NIE ZAWIERA kukurydzy w jakiejś postaci. U nas powoli też już jest to problem. Cukier też się już wszędzie pakuje.
Potem nic dziwnego że rozwija się epidemia otyłości i cukrzycy.
Kukurydza - zanim pogrzebano w jej genach - miała zupełnie inny skład i była zdrowsza.
Współczesne zboża (wyhodowane sztucznie) też mają więcej glutenu niż dawne. Dlatego ludzie wracają do starszych (i zdrowszych) odmian jak orkisz i kamut.
Maciej Filipiak właściciel, VizMedia
Temat: GMO Panic !!!
Małgorzata G.:
Kukurydza modyfikowana ma inny IG niż kukurydza którą jedli Indianie. Dlatego wpływa niekorzystnie na procesy metaboliczne.
To jest totalna bzdura. Zwykłe kłamstewko.
Nie ma żadnego dowodu na wpływu modyfikacji genetycznej na procesy metaboliczne.
Potem nic dziwnego że rozwija się epidemia otyłości i cukrzycy.
Tak, kukurydza to głównie cukier - podobnie jak mąka w chlebie to też cukier.
Tylko, że temat nadmiaru węglowodanów w naszej diecie nie ma nic wspólnego z wadami i zaletami stosowania modyfikacji genetycznej.
Kukurydza - zanim pogrzebano w jej genach - miała zupełnie inny skład i była zdrowsza.
Czy znany jest jakiś przypadek zachorowań, albo powikłań albo wpływu na zdrowie u ludzi, którzy jedzą zmodyfikowaną kukurydzę ?
W Kanadzie chleb robi się głównie z mąki kukurydzianej - tam uprawia się tylko zmodyfikowaną kukurydzę.
Czy ktoś skarżył się z tego powodu na zdrowie ?
Współczesne zboża (wyhodowane sztucznie) też mają więcej glutenu niż dawne. Dlatego ludzie wracają do starszych (i zdrowszych) odmian jak orkisz i kamut.
kto wraca ?
Małgorzata
G.
Mistrz Feng Shui i
astrologii Ba Zi (4
Filary
Przeznaczenia)
Temat: GMO Panic !!!
Maciej Filipiak:
Małgorzata G.:
Kukurydza modyfikowana ma inny IG niż kukurydza którą jedli Indianie. Dlatego wpływa niekorzystnie na procesy metaboliczne.
To jest totalna bzdura. Zwykłe kłamstewko.
Nie ma żadnego dowodu na wpływu modyfikacji genetycznej na procesy metaboliczne.
Zmiana składu rośliny (zwiększenie ilości cukrów czy glutenu) Twoim zdaniem nie ma wpływu na procesy metaboliczne?
Potem nic dziwnego że rozwija się epidemia otyłości i cukrzycy.
Tak, kukurydza to głównie cukier - podobnie jak mąka w chlebie to też cukier.
Tylko, że temat nadmiaru węglowodanów w naszej diecie nie ma nic wspólnego z wadami i zaletami stosowania modyfikacji genetycznej.
Jeśli w roślinach zwiększa się ilość cukrów czy glutenu - to ma.
Fajna strona na ten temat (również o wzroście ilości alergii w społeczeństwie):
http://www.halat.pl/gmopl.html
Kukurydza - zanim pogrzebano w jej genach - miała zupełnie inny skład i była zdrowsza.
Czy znany jest jakiś przypadek zachorowań, albo powikłań albo wpływu na zdrowie u ludzi, którzy jedzą zmodyfikowaną kukurydzę ?
W Kanadzie chleb robi się głównie z mąki kukurydzianej - tam uprawia się tylko zmodyfikowaną kukurydzę.
Czy ktoś skarżył się z tego powodu na zdrowie ?
Zwazywszy że współczesne odmiany kukurydzy mają inny skład niż dawniej i że pakuje się tę kukurydzę do prawie wszystkich produktów - to może to być istotny czynnik wpływający na zdrowie ludzi.
Współczesne zboża (wyhodowane sztucznie) też mają więcej glutenu niż dawne. Dlatego ludzie wracają do starszych (i zdrowszych) odmian jak orkisz i kamut.
kto wraca ?
Rozsądni ludzie którzy dbają o swoje zdrowie.
Maciej Filipiak właściciel, VizMedia
Temat: GMO Panic !!!
Małgorzata G.:
Zmiana składu rośliny (zwiększenie ilości cukrów czy glutenu) Twoim zdaniem nie ma wpływu na procesy metaboliczne?
Oczywiście, że nie. Gluten to po prostu białko - skrobia to cukier.
Poza tym gluten wypłukuje się w procesie produkcji mąki. W wyniku otrzymujesz mąkę z numerkiem 400 550 600 itd.. sama sobie wybierasz ile chcesz glutenu.
Proporcje cukru i białka w Twojej diecie zmienią się nieznacznie jeżeli upieczesz sobie chlebek z mąki 400 albo mąki 500.
Potem na kanapkę pokroisz sobie jajeczko - i już cała zabawa z liczeniem zawartości glutenu traci sens.
Trzeba mieć świadomość skali - proporcji, stężeń o których mówimy.
Jeśli w roślinach zwiększa się ilość cukrów czy glutenu - to ma.
To jedz mniej. I tak na podwieczorek serwujesz sobie pewnie kremówkę, albo lody z bitą śmietaną :)
Fajna strona na ten temat (również o wzroście ilości alergii w społeczeństwie):
http://www.halat.pl/gmopl.html
Doktor Hałat - to największy debil, któremu udało się uzyskać tytuł doktora.
Facet porównuje GMO do holokaustu.
Ten artykuł to same kłamstwa, nie ma sensu z nim polemizować.
Posłuchaj sobie jego felietonów w Radiu Maryja :)))
Zwazywszy że współczesne odmiany kukurydzy mają inny skład niż dawniej
Tak - inny - lepszy, smaczniejszy i zdrowszy.
Podobnie jak pomidory, sałata, pszenica, ogórki, rzodkiewka, buraki, kalafior, brzoskwinie, mandarynki etc....
Jak myślisz, skąd się wzięły różne odmiany jabłek ?
i że pakuje się tę kukurydzę do prawie wszystkich produktów - to może to być istotny czynnik wpływający na zdrowie ludzi.
"może" - ale jakoś nikt nie udowodnił, że ma.
A jeżeli ma - to jeszcze trzeba udowodnić, że jest to wpływ negatywny.
Ja uważam, że odwrotnie - więcej GMO to więcej zdrowej żywności na naszych stołach.
Maciej Filipiak właściciel, VizMedia
Temat: GMO Panic !!!
Ciekaw jestem ilu fanatycznych ekologów i przeciwników GMOz powodzeniem zasila szeregi stałych klientów McDonald's
Małgorzata
G.
Mistrz Feng Shui i
astrologii Ba Zi (4
Filary
Przeznaczenia)
Temat: GMO Panic !!!
Maciej Filipiak:
Proporcje cukru i białka w Twojej diecie zmienią się nieznacznie jeżeli upieczesz sobie chlebek z mąki 400 albo mąki 500.
Potem na kanapkę pokroisz sobie jajeczko - i już cała zabawa z liczeniem zawartości glutenu traci sens.
W jajku też jest gluten?
Jeśli w roślinach zwiększa się ilość cukrów czy glutenu - to ma.
To jedz mniej. I tak na podwieczorek serwujesz sobie pewnie kremówkę, albo lody z bitą śmietaną :)
Akurat nie :o)
Samo zmniejszenie racji pokarmowych niewiele daje. Ważne jest CO się je. I w jakiej kombinacji.
Fajna strona na ten temat (również o wzroście ilości alergii w społeczeństwie):
http://www.halat.pl/gmopl.html
Doktor Hałat - to największy debil, któremu udało się uzyskać tytuł doktora.
No tak, klasyka, wszyscy z odmiennym zdaniem to debile. Ale żeby tak argumentami obalić jego argumenty to już nie da rady :o)
Zwazywszy że współczesne odmiany kukurydzy mają inny skład niż dawniej
Tak - inny - lepszy, smaczniejszy i zdrowszy.
Większa zawartość cukru jest zdrowsza?
Podobnie jak pomidory, sałata, pszenica, ogórki, rzodkiewka, buraki, kalafior, brzoskwinie, mandarynki etc....
Jak myślisz, skąd się wzięły różne odmiany jabłek ?
Z krzyżowania z pomocą pędzelka? :o)
Chcesz powiedzieć że słynny prof. pieniążek zmieniał genotyp jabłka na poziomie molekularnym? Czy raczej krzyżował odmiany jabłek za pomocą szczepień?
i że pakuje się tę kukurydzę do prawie wszystkich produktów - to może to być istotny czynnik wpływający na zdrowie ludzi.
"może" - ale jakoś nikt nie udowodnił, że ma.
A jeżeli ma - to jeszcze trzeba udowodnić, że jest to wpływ negatywny.
Trzeba zaczekać i poobserwować. Taki postulat zgłaszają naukowcy. Sądzą że zbyt szybko "ufamy" tym nowym genetycznym tworom.
Chcesz aby na Tobie próbowano - ok. Ja nie chcę, wolę poczekać. I dlatego chcę mieć napis na żywności: GMO lub GMO free. Tylko tyle.
Ja uważam, że odwrotnie - więcej GMO to więcej zdrowej żywności na naszych stołach.
Ja uważam (jeszcze) inaczej. Być może kiedyś zmienię zdanie, na razie jestem nieufna. Po licznych wpadkach medycyny z lekami zbyt krótko albo niedokładnie przetestowanymi - wolę zaczekać :o)
Małgorzata
G.
Mistrz Feng Shui i
astrologii Ba Zi (4
Filary
Przeznaczenia)
Temat: GMO Panic !!!
http://lepszezdrowie.info/zywnosc_mod_genet.htmCzy ten naukowiec to też debil?
"Przykładem klasy żywności powstałej w wyniku inżynierii genetycznej jest ta, którą zmodyfikowano w celu produkowania czynników kontroli biologicznej, jak na przykład rodzina środków do zwalczania owadów - enterotoksyn Bt. Każda z toksyn Bt jest specyficzna dla odpowiedniej klasy owadów. Toksyna Btk była stosowana powierzchownie w rolnictwie podstawowym od wielu lat i gdy stosowano ją w ten sposób nie donoszono o powodowanych przez nią reakcjach toksycznych występujących u konsumentów. Jednak nie byłoby wcale zaskoczeniem, gdyby okazało się, że taki składnik jak toksyna Btk, która ma dużą skuteczność biologiczną w stosunku do jednej klasy organizmów, wykazywała także działanie biologiczne u odległych rzędów takich jak kręgowce. Działanie takie może stać się widoczne, o ile toksyna będzie konsumowana w dużych ilościach. Tak jak to będzie się działo w przypadku zmodyfikowanej genetycznie żywności pozyskanej z organizmów powstałych w wyniku inżynierii genetycznej, które będą przejawiały wysoki poziom takiej toksyny w organizmie.
Normalnie, stosowana powierzchniowo, toksyna Bt ulega biodegradacji do niewykrywalnego poziomu w wyniku działania słonecznych promieni ultrafioletowych i innych procesów w ciągu zaledwie kilku dni. Jednak zmodyfikowane genetycznie rośliny produkują ją stale i utrzymują jej wysoki poziom. Co więcej, toksyna ta będzie występowała nie tylko na powierzchni rośliny, ale także wewnątrz, gdzie będzie chroniona przed promieniowaniem ultrafioletowym i może ulegać kumulacji.
W rezultacie konsumenci żywności zawierającej tę toksynę mogą spożywać znacznie większe jej ilości, niż ma to miejsce w przypadku żywności pozyskiwanej z roślin traktowanych tą toksyną powierzchniowo. Ostatecznie znakomity wynik stopnia bezpieczeństwa uzyskiwany dla toksyny Bt stosowanej powierzchniowo, nie jest adekwatny dla żywności uzyskiwanej z roślin zmodyfikowanych genetycznie w celu produkcji toksyny Bt. "
No cóż, ale Maciej który WIE LEPIEJ - twierdzi że będziemy konsumować mniej chemii.
Smacznego!Małgorzata G. edytował(a) ten post dnia 26.09.11 o godzinie 15:25
Maciej Filipiak właściciel, VizMedia
Temat: GMO Panic !!!
Małgorzata G.:
http://lepszezdrowie.info/zywnosc_mod_genet.htm
Czy ten naukowiec to też debil?
Przeczytaj uważnie to co pisze - trzeba przyznać, ze trzyma się poprawności:
Każda z toksyn Bt jest specyficzna dla odpowiedniej klasy owadów. Toksyna Btk była stosowana powierzchownie w rolnictwie podstawowym
- czyli były pryskane roślinki :(
i gdy stosowano ją w ten sposób nie donoszono o powodowanych przez nią reakcjach toksycznych występujących u konsumentów.
- no, nie donoszono.... czytamy dalej:
Jednak nie byłoby wcale zaskoczeniem, gdyby okazało się....
... Działanie takie może stać się widoczne, o ile toksyna będzie konsumowana w dużych ilościach. ...
mogą mogą mogą ... tylko jakoś nie odnotowano przypadków :(
Takie gdybanie służy jedynie podsyceniu teorii spiskowych.
Normalnie, stosowana powierzchniowo, toksyna Bt ulega biodegradacji do niewykrywalnego poziomu w wyniku działania słonecznych promieni ultrafioletowych i innych procesów w ciągu zaledwie kilku dni. Jednak zmodyfikowane genetycznie rośliny produkują ją stale i utrzymują jej wysoki poziom.
To akurat jest kłamstewko - bo stężenie tego białka jest poniżej progu szkodliwości - nie zabije nawet pszczółki, jedynie ją zniechęci do zapylania.
No cóż, ale Maciej który WIE LEPIEJ - twierdzi że będziemy konsumować mniej chemii.
Smacznego!
Tak, wiem lepiej. A Ty jesteś podatna na pranie mózgu przez środowiska lobbystyczne.Maciej Filipiak edytował(a) ten post dnia 26.09.11 o godzinie 15:41
Maciej Filipiak właściciel, VizMedia
Temat: GMO Panic !!!
Małgorzata G.:
W jajku też jest gluten?
Nie Kobieto ! Załamujesz mnie - jak zwykle.
W jajku jest białko - gluten to też białko.
Na dodatek białko z jajka jest bardziej szkodliwe.
Ciekawe, że ekolodzy chwalą sobie ciemne pieczywo, otręby przenne, płatki owsiane - czy to nie jest "zdrowa żywność" ?
A przecież z pełnych nasion nikt glutenu nie wypłukuje.
Włącz myślenie, wyłącz strach :)
Samo zmniejszenie racji pokarmowych niewiele daje. Ważne jest CO się je. I w jakiej kombinacji.
brawo
No tak, klasyka, wszyscy z odmiennym zdaniem to debile. Ale żeby tak argumentami obalić jego argumenty to już nie da rady :o)
Nie nie da rady - dementować bajek nie sposób, nie da rady.
Z Maciejem Giertyhem też nikt nie polemizuje
z kreacjonistami też nie da rady polemizować
z ufologami też
Widziałaś kiedyś felieton naukowy dementujący cudowne właściwości kręgów w zbożu ?
- nie sądzę, żeby któryś naukowiec chciał tracić czas na komentowanie DEBILI.
Większa zawartość cukru jest zdrowsza?
Nie, nie jest... o boże ...
Jak myślisz, skąd się wzięły różne odmiany jabłek ?Z krzyżowania z pomocą pędzelka? :o)
bingo !
Chcesz powiedzieć że słynny prof. pieniążek zmieniał genotyp jabłka na poziomie molekularnym? Czy raczej krzyżował odmiany jabłek za pomocą szczepień?
Moja ulubiona forumowiczko,
Nie ma naprawdę znaczenia, czy użyjemy pędzelka czy mikroigły.
Proces biologiczny będzie ten sam - powstanie nowa odmiana roślinki.
Różnica polega jedynie na tym, że w laboratoriach genetycznych naukowcy mniej więcej wiedzą co z czym trzeba skrzyżować.
A pasjonaci, hodowcy jabłek bawią się na chybił/trafił.
Naprawdę, nie ma żadnej innej różnicy między naturalna selekcją jaką poddano pomidora, zanim uzyskał dzisiejszy wygląd - a zrobieniem tego samego w laboratorium.
A jeżeli ma - to jeszcze trzeba udowodnić, że jest to wpływ negatywny.
Trzeba zaczekać i poobserwować.
Kanadyjczycy żreją soje i kukurydzę zmodyfikowaną od 80 lat.
Ja uważam (jeszcze) inaczej. Być może kiedyś zmienię zdanie, na razie jestem nieufna. Po licznych wpadkach medycyny z lekami zbyt krótko albo niedokładnie przetestowanymi - wolę zaczekać
Medycyna ma "wpadki" - owszem.
Ale na razie nie mamy żadnej lepszej alternatywy jak zaufać lekarzom.
Małgorzata
G.
Mistrz Feng Shui i
astrologii Ba Zi (4
Filary
Przeznaczenia)
Temat: GMO Panic !!!
Maciej Filipiak:
Każda z toksyn Bt jest specyficzna dla odpowiedniej klasy owadów. Toksyna Btk była stosowana powierzchownie w rolnictwie podstawowym
- czyli były pryskane roślinki :(
Oczywiście że były. Oprysk i potem rozkładanie się substancji (okres karencji). Teraz zamiast pryskania - roślina będzie wytwarzać "pryskanie" w sobie. Żadna karencja - substancja będzie cały czas obecna i nierozłożona.
Jednak nie byłoby wcale zaskoczeniem, gdyby okazało się....
... Działanie takie może stać się widoczne, o ile toksyna będzie konsumowana w dużych ilościach. ...
mogą mogą mogą ... tylko jakoś nie odnotowano przypadków :(
http://www.doorg.info/2011/05/28/zywnosc-gmo-pestycydy...
Tak, wiem lepiej. A Ty jesteś podatna na pranie mózgu przez środowiska lobbystyczne.
Nie, bardziej przekonującą opinią dla mnie jest po prostu opinia tego specjalisty. Ty nie siedzisz w temacie i to co wiesz przeczytałeś w gazecie i w necie.
"W ostatnich latach dr Fagan poświęca coraz więcej uwagi zagrożeniom, jakie stanowi transgeniczna żywność oraz wpuszczanie do środowiska genetycznie zmodyfikowanych organizmów. W listopadzie 1994 roku wystąpił przeciwko tego rodzajom zastosowaniom inżynierii genetycznej i zaczął nakłaniać naukowców do zajęcia się bezpieczniejszymi i bardziej obiecującymi kierunkami badań naukowych oraz do skoncentrowania się bardziej na zapobieganiu a mniej na terapeutyce opartej na wysoko zaawansowanej technologii. Dla podkreślenia wagi tych ostrzeżeń zwrócił grant w wysokości 613 882 dolarów Narodowym Instytutom Zdrowia (National Institutes of Health) i wycofał aplikacje o dalsze granty opiewające na łączną kwotę 1,25 miliona dolarów. Obecnie prowadzi szeroko zakrojoną kampanię mającą na celu zaalarmowanie opinii publicznej w związku z niebezpieczeństwami, jakie niesie ze sobą transgeniczna żywność. Jego celem jest zmiana polityki oraz regulacji prawnych dotyczących bezpieczeństwa, etykietowania i znaczenia tego typu żywności."
Maciej Filipiak właściciel, VizMedia
Temat: GMO Panic !!!
Małgorzata G.:
mogą mogą mogą ... tylko jakoś nie odnotowano przypadków :(
http://www.doorg.info/2011/05/28/zywnosc-gmo-pestycydy...
Pomyliły Ci się argumenty Małgorzato.
Albo mówimy o egzotoksynach wszczepianych do kodu DNA z bakterii, albo o pryskaniu pestycydami.
To dwa różne tematy - i o tym drugim też już dyskutowaliśmy.
Nie, bardziej przekonującą opinią dla mnie jest po prostu opinia tego specjalisty. Ty nie siedzisz w temacie i to co wiesz przeczytałeś w gazecie i w necie.
O Hałacie czytałem, o tym drugim nic nie wiem.
Ale to bez znaczenia - jest wielu "naukowców", którzy pracują na rzecz lobby tradycyjnych rolników - w końcu ta branża zatrudnia cały sztab naukowców różnego szczebla.
Jeżeli mamy w Europie 100% rolników i chemików wspomagających rolnictwo.
Ja też nie jestem genetykiem (podobnie jak dr. Hałat nim nie jest)
Ale jestem chemikiem - i "siedzę" w przemyśle chemicznym.
Ty widzisz na półce w sklepie buteleczkę z nawozem sztucznym, albo środkiem do spryskiwania kwiatków w doniczce. A ja wiem jak się te substancje wytwarza, widziałem instalacje chemiczne, które służą do ich produkcji - to nie są małe fabryczki, to są ogromne plątaniny rur i reaktorów zajmujące przestrzeń porównywalną do osiedla mieszkalnego.
Nie spodziewam się, że znajdę w sieci artykuły mówiące prawdę o GMO w ilości porównywalnej do artykułów i prac "naukowych" tych, którzy są GMO przeciwni.
Zbyt dużo zaalokowano pieniędzy w przemysł chemiczny (nie rolniczy - chemiczny !) żeby komuś opłacało się wprowadzać lepszą konkurencję na rynek.
To, której stronie bardziej zależy na uporczywej propagandzie można zobaczyć wpisując w google słowo GMO, potem przełączasz się na wyszukiwarkę grafiki - i co widać ?
Pomidory ze strzykawkami, pszczółki w maskach gazowych,
pan Fagan używa tej samej retoryki i zdjęć na swoim blogu.
Same gdybania i sianie strachu - bez poparcia w faktach.
Takie są argumenty pseudo-ekologów.
Znajdziesz tysiące stron i autorów (od inżynierów po profesorów) na których dowiesz się o szkodliwosci GMO.
Ale nie znajdziesz takich badań w abstraktach renomowanych uczelni.
Tylko, że tam przeciętny ciemnogrodzianin nie szuka informacji - nawet nie wie co to jest.
konto usunięte
Temat: GMO Panic !!!
Maciej Filipiak:To zbyt osobiste pytanie.
(...)
Ile Ty zjadasz kukurydzy dziennie ?
Kukurydze zmodyfikowaną żreją zwierzęta na paszę.Tak. W paszy istot ludzkich też ona jest zawarta.
Z kukurydzy się do nikogo nie strzela - ale fajnie, że wyrobiłeś sobie zdolność do szukania analogii - w życiu się przydaje.A tam, od razu wyrobiłem... gdzie tam... po prostu sobie kopiuję Twój styl analogii.
Podobne tematy
-
GL - Ogólne » GMO - miało nie być, okazuje się że jednak będzie w Polsce -
-
Zdrowa żywność » Nie dla GMO -
-
Komiks » A może ktoś zrobi komiks o GMO? -
-
kreskówka » Kreskówka o GMO -
-
NAJLEPSZA MUZYKA » Piosenka i filmik o GMO -
-
Astrologia Ezoteryka Mistyka » GMO - lobbing, wiara i polityczna wola -
-
AGRO » Toksyny z upraw GMO odkryto w krwi pępowinowej 80% płodów... -
-
A polityka » GMO w POlsce - posłowie PO i PSL przegłosowali nową... -
-
Polityka bez cenzury » GMO -
-
Hyde Park. » GMO, petycja i dyskusja o tym 'czy damy radę coś zrobić' -
Następna dyskusja: