Agnieszka B.

Agnieszka B. Technolog Dział
Badań i Rozwoju,
Tymbark

Temat: związki mineralne a napoje

moim problemem z którym się borykam obecnie są reakcje związków mineralnych wapnia, potasu i magnez w napojach zawierających soki owocowe,zakwaszane kwaskiem cytrynowym. Węglan magnezu, 2-fosforan potasu, mleczan wapnia w dozowaniu 15% RDA,wg nowego projektu dyrektywy ,tworzą na dnie nierozpuszczalny osad. Jak go uniknąć?Co z czym reaguje. Kwasowość produktu gwałtownie spada po dodaniu minerałów. może trzeba użyć innych minerałów? Ważne jednak jest,że napój nie może mieć słonego posmaku.
Będę wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu tego problemu..:)
Paweł D.

Paweł D. chemik-analityk

Temat: związki mineralne a napoje

Nie wiem, czy nie za późno na moje sugestie, ale pomysł mieszania mleczanu wapnia, węglanu magnezu z fosforanami potasu wydaje się być nie najlepszym dla wzbogacania w wapń i magnez przezroczystych napojów. W takim przypadku pojawia się problem zmętnienia lub wytrącania wodorofosforanów wapnia i magnezu, jak również hydroksoapatytu lub mieszanego węglanu magnezowo-wapniowego. Rozwiązaniem problemu może być zastosowanie cytrynianu wapnia lub cytrynianu potasu (lub zmiana kolejności dozowania stosowanych soli mineralnych i kwasu cytrynowego. Utrzymywanie stałego pH poniżej 5 też powinna wpłynąć na ograniczenie tworzenia sedymentów soli wapnia i magnezu. Ewentualny dodatek kwasu askorbinowego działa podobnie jak mocne kwasy w stosunku do węglanów, fosforanów Ca i Mg.Więcej informacji w linku poniżej:
http://www.jungbunzlauer.com/media/uploads/pdf/Special...
Pozdrawiam serdecznie:)
P.Dz.



Wyślij zaproszenie do