Wojciech Piasecki

Wojciech Piasecki Młodszy specjalista
ds. badań
sensorycznych

Temat: Przyprawy

Witam!

Mam pewien problem, który nie do końca pasuje do tematyki tego forum, ale z barku bardziej odpowiedniego może i Wy będziecie w stanie mi pomóc. Rzecz właśnie w tym, że mój problem nie jest ściśle chemiczny, ale za to związany z żywnością.

Bardzo pilnie poszukuję materiałów (artykułów, książek) na temat skażenia mikrobiologicznego przypraw. Na razie znalazłem tylko tekst o sterylizacji przypraw (niestety jest bardzo ogólny): http://www.biolog.pl/article146.html

Może wiecie coś na ten temat?

Pozdrawiam!
Paweł D.

Paweł D. chemik-analityk

Temat: Przyprawy

Hej!
Na temat skażenia przypraw mikroorganizmami można odnaleźć wiele materiałów na stronach angielskich...Tu podaję parę linków z bardzo pobieżnego przeszukiwania sieci:

http://www.cdc.gov/enterics/publications/380_vij_2005.pdf

http://www.medfak.ni.ac.yu/Acta%20Facultatis/2006/2-br...

http://www.hi-tm.com/Documents/Spices.html

http://www.doiserbia.nbs.bg.ac.yu/(A(zEqRumyxyAEkAAAAN...

http://www.fbe.gazi.edu.tr/dergi/tr/dergi/tam/21(3)/1.pdf

Także można przeczytać interesujący przegląd mikrobiologii przypraw w Antonie van Leeuwenhoek Volume 51, Number 4 / July, 1985 (niestety nie mam dostępu do tego czasopisma).

Ogólnie mówiąc,przyprawy właściwie przygotowane oraz przechowywane rzadko kiedy są zanieczyszczone mikrobiologicznie, tym bardziej, że często wykazują działanie przeciwbakteryjne lub przeciwgrzybiczne. Niemniej jednak mogą być doskonałą pożywką dla wielu pleśni i stąd też zanieczyszcenie ich alfa-toksynami (alfa-toksyny mogą być dla Ciebie pewnym tropem poszukiwawczym...) Ku mojemu zaskoczeniu, w niektórych przyprawach można odnaleźć nawet pałeczki salmonelli...
Tyle jedynie mogę pomóc.
Pozdrawiam!
P.Dz.

Następna dyskusja:

Przyprawy Bresc




Wyślij zaproszenie do