konto usunięte

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

Jak to właściwie jest z tym mlekiem?.Dlaczego mleko jest reklamowane w tv?.Czy mleko jest zdrowe? czy?
Niektóre artykuły zaprzeczają temu jak np. link poniżej


http://www.youtube.com/watch?v=ArdQw367l3U





http://www.youtube.com/watch?v=jEDvQ-pd6z4

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

po mleku mam sraczke, lepsze jabcoki.

konto usunięte

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

w jabcokach za dużo siary :)
Paweł D.

Paweł D. chemik-analityk

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

Kwestię szkodliwości przetworów mlecznych oraz samego mleka poruszyłem już częściowo w poście "Lody -smakołyk czy trucizna?". Warto sięgnąć także do wcześniej cytowanej przeze mnie książki N.K. Sharma. Całkowicie nie można negować wartości odżywczych tego surowca spożywczego - pod warunkiem, że jest on bezpośrednio konsumowany po jego pozyskaniu z odpowiednio hodowanej krowy...Jakie by nie było - może nawet uratować życie, jednakże osobiście zgadzam się z "sensacyjnymi" materiałami przedstawianymi w "Uwadze". Interesującym zadaniem byłoby rozwinąć opisywany wątek w następnych postach w bardziej chemicznym języku..., do czego szczerze zachęcam...
Pozdrawiam!
P.Dz.

konto usunięte

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

Ten program to typowa manipulacja. Powyrywane wypowiedzi, żadnych sensownych wypowiedzi - ogólnie bzdury i zero profesjonalizmu ze strony osób, które opracowały ten materiał.

konto usunięte

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

Artur Puławski:
Ten program to typowa manipulacja. Powyrywane wypowiedzi, żadnych sensownych wypowiedzi - ogólnie bzdury i zero profesjonalizmu ze strony osób, które opracowały ten materiał.
czyli tvn zachęca by nie pić mleka?

konto usunięte

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

Tomasz Cholewik:
Artur Puławski:
Ten program to typowa manipulacja. Powyrywane wypowiedzi, żadnych sensownych wypowiedzi - ogólnie bzdury i zero profesjonalizmu ze strony osób, które opracowały ten materiał.
czyli tvn zachęca by nie pić mleka?

tvn goni za tanią sensacją.

konto usunięte

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

Lepiej nie można było tego ująć:)
Wioletta W.

Wioletta W. SDS Authoring Team
Lead

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

Dla ludzi szkodliwe jest każde mleko (z wyjątkiem mleka matki).
Różnica między mlekiem np. krowim a ludzkim jest w jego składzie chemicznym. Krowie mleko jest bogate w kazeinę. Cielaki posiadają układ trawienny przystosowany do przyswajania kazeiny - wytwarza on reninę, która trawi kazeinę. Dla człowieka kazeina jest bardzo szkodliwa, bo powoduje ona powstawanie w organizmie ludzkim wrednej homocysteiny. Argumentów oczywiście jest więcej.
Człowiek często ma taką wredną cechę, że robi coś bezmyślnie "no bo tak się robi".
Krzysztof K.

Krzysztof K. Project Manager,
Nestlé Nutrition

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

Homocysteina powstaje z metioniny obecniej nie tylko w mleku.
Badania wskazują, że to właśnie niedobór witamin z grupy B powoduje podwyższony poziom homocysteiny. A jak wiadomo, mleko jest niejako uznane za źródło witamin z grupy B.
Wydaje mi się, że osoby, które tylko troszkę liznęły fizjologii żywienia nie powinny tak radykalnie wypowadać się czy coś zdrowe czy nie, bezpieczne, czy niebezpieczne. Poradnictwo żywieniowe proszę pozostawić osobom, których wiedza z zakresu żywienia człowieka była zweryfikowana.
Wioletta W.

Wioletta W. SDS Authoring Team
Lead

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

Krzysztof K.:
Homocysteina powstaje z metioniny obecniej nie tylko w mleku.
Badania wskazują, że to właśnie niedobór witamin z grupy B powoduje podwyższony poziom homocysteiny.

Nie tylko.
A jak wiadomo, mleko jest niejako uznane za źródło witamin z grupy B.

Witamina B ma wiele innych źródeł.
Wydaje mi się, że osoby, które tylko troszkę liznęły fizjologii żywienia

Nie liznęłam w ogóle.
nie powinny tak radykalnie wypowadać się czy coś zdrowe czy nie, bezpieczne, czy niebezpieczne.

To nie moja opinia. To chemia, której ani Pan, ani ja nie zmienimy.
Poradnictwo żywieniowe proszę pozostawić osobom, których wiedza z zakresu żywienia człowieka była zweryfikowana.

Nie trzeba być krawcową, żeby wypowiadać się na temat źle uszytej kiecki.

PS 1. Kwestia kazeiny (i wchodzącej w jej skład metioniny)to tylko jeden aspekt szkodliwości mleka.

PS 2. Pani Krzysztofie, to forum internetowe, a nie gabinet lekarski.Wioletta D. edytował(a) ten post dnia 26.03.10 o godzinie 12:12
Krzysztof G.

Krzysztof G. Sales manager,
Stern-Wywiol-Gruppe

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

Jak zwykle wracamy do Paracelsiusza.

Jak ktoś ma nietolerancje laktozy to mleko sobie powinien odpuścić.
BAdania dowodzą że ok 25% populacj Europejczyków ma silną nietolerancje, natomiast wszyscy mamy zmniejszającą sie tolerancje na laktoze wraz z wikiem.

Generalnie dorosły nie powinien spożywać zbyt wiele mleka, głównie ze względu na ten cukier, ale ponieważ jest on używany i w przemyśle mięsnym i cukierniczym więc umiejętność ustalenia sobie odpowiedniego poziomu przeciętnemu konsumentowi się nie uda... a częste wycieczki do toalety prędzej powiąże z jakąś nie domytą sałatą...

Generalnie dyskusja nad zdrowotnością mleka jest tak samo celowa jak nad zdrowotnością mąki pszennej. Żeby być zdrowym to trzeba złapać maczetę i ganiać swoje posiłki po lesie... a jak się niczego nie dogoni to zjadać na surowo to co rośnie... aha i najlepiej przeprowadzić się do jaskini palić ogniska (mały dostęp tlenu i słaba wentylacja)... bo niema to jak świeże powietrze.

Bardziej niż mleko zastanawia mnie skażenie powietrza, skażenie wody WWA itp. środkami. Zwiększona ilość substancji promieniotwórczych związana z częstymi próbami jądrowymi w wieku XX itp.

Mleko w diecie Europejczyków jest od wieków. Prawdą jest, że lepiej mieć własną krowę i pić tylko jej mleko i z tylko jej mleka robić przetwory... ale kto ma, ten szczęśliwy. A reszta musi bazować na produktach OSM. Albo z przekonaniem nie brać do ust, żadnego mlecznego przetworu bo to biała śmierć... a potem zajadają się ciasteczkami maślanymi, karpatką z kremem, lodami waniliowymi czy jakimiś innymi potrawami nie pochodzącymi z mleczarni a czasami zawierającymi więcej mleka w 100g produktu niż w 250g szklance... mleka...

A metioninia drodzy państwo jest aminokwasem egzogennym, POTRZEBNYM naszmu organizmowi bo nie jesteśmy w stanie go syntetyzować więc o co te spory ;)

konto usunięte

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

Jeśli chodzi o mleko, to proponuję świeże od kozy. Jest lepsze, np. ma więcej białka, mniej tłuszczu. Oczywiste jest, że piję mleko ze sklepu, krowie. Przeprowadziłem się do Bydgoszczy i tu mam problem ze świeżym mlekiem. Staram się jednak pić go umiarkowanie. Jeśli ktoś ma dostęp do świeżego krowiego, to też proponuję się przestawić z kupnego.
Reklamy o mleku, jogurtach itd. wprowadzają częściowo ludzi w błąd. Słyszymy o tym, aby dawać dzieciom, bo potrzebują one wapnia i witamin D. Hmm, to samo mówi się ludziom z osteoporozą itd. Jeśli mówimy o świeżym mleku i to co najwyżej podgrzanym, to jest to prawda. Mleko kupne UHT lub pasteryzowane nie ma tych właściwości. Wapń pod wpływem wysokiej temperatury przestaje być przyswajalny, a witamina D zawarta w meku jest zazwyczaj syntetyczna, dodana przez producenta. Tu właśnie problem, ona ma pomagać aby wapń się wchłaniał - syntetyczna D nie ma tych właściwości, a przynajmniej bardzo małe, a za to ma inne, zaburza system trawienny.
Ja poleca dzieciom, ludziom z osteoporozom innym potrzebującym np. wapnia inne źródło, ale to forum o mleku :)

pozdrawiam wszystkich
Paweł
Karol Korulczyk

Karol Korulczyk Specjalista
Technolog

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

Kolega Krzysztof slusznie zauwazyl, ze nic na sile. Jak sie ma nietolerancje na laktoze to lepiej sobie dac spokoj. Nawet koty ktore nie pily mleka przez dluzszy czas a tazke na starosc traca zdolnosc do trawienia jej i picie mleka konczy sie ... delikatnie mowiac choroba "mokrego ogonka".

Pozostaje jeszcze kwestia kontroli jakosci mleka w mleczarniach. Nie wiem co tam teraz jest w standardzie badania - pewnie mikrobilogia i jakies antybiotyki. Niestey w ostatnim czasie mamy w probach z przetworow mleczarskich plage stosowania benzoesanu sodu/kw. benzoesowego w mleku i jego przetworach.
Proponowal bym zwrocic na to uwage. Jezeli jest ktos z branzy to prosze sie przyjrzeć rowniez temu zagadnieniu.

konto usunięte

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

Karol Korulczyk:
Kolega Krzysztof slusznie zauwazyl, ze nic na sile. Jak sie ma nietolerancje na laktoze to lepiej sobie dac spokoj. Nawet koty ktore nie pily mleka przez dluzszy czas a tazke na starosc traca zdolnosc do trawienia jej i picie mleka konczy sie ... delikatnie mowiac choroba "mokrego ogonka".

Pozostaje jeszcze kwestia kontroli jakosci mleka w mleczarniach. Nie wiem co tam teraz jest w standardzie badania - pewnie mikrobilogia i jakies antybiotyki. Niestey w ostatnim czasie mamy w probach z przetworow mleczarskich plage stosowania benzoesanu sodu/kw. benzoesowego w mleku i jego przetworach.
Proponowal bym zwrocic na to uwage. Jezeli jest ktos z branzy to prosze sie przyjrzeć rowniez temu zagadnieniu.

Poruszył Pan bardzo gorącą w środowisku kwestię benzoesanu sodu ... który faktycznie w okresie kilku ostatnich miesięcy jest dość, że tak powiem dość ,,gorący''. Może co poniektórzy pamiętają jeszcze badania serków wiejskich, w których to odnaleziono benzoesan sodu.Kontrowersje wywołali niektórzy producenci oświadczając,że nigdy go nie dodawali i posądzono ich o zrzucanie winy na rolników na przykład. Po nitce do kłębka okazało się, że benzoesan pochodził z zakupowanych przez rolników pasz, którymi skarmiano bydło. Zjawisko benzoesanu zaczęło narastać i pojawiły się kontrole, które zaczęły karać i nadal karają producentów za dodawanie BS do serków,twarogów itp. galanterii mleczarskiej ponieważ mimo, że benzoesan nie był przez nich dodawany lecz fakt faktem znajdował się w produkcie finalnym przy czym nie był wykazywany w specyfikacji produktu. I tutaj nastąpił problem - kara jest nakładana na producenta, który nie ponosi winy za znalezienie się konserwantu w produkcie. Ogólnie producent jest w kropce. Kilku z nich zaczęło rozwiązywać ten kłopot w taki oto sposób, że zaczęło wykazywać w specyfikacjach benzoesan. Ogólnie temat jest dość długi i ciężki do rozwiązania a mleczarze i weterynaria mają nad czym główkować tym bardziej, że ugodowe rozwiązanie z weterynarią mogłoby otworzyć furtkę dla realnego zastosowania benzoesanu do utrwalania produktów mleczarskich.

W kwestii kontroli jakości ilość analiz jest dość rozbudowana. Podstawowe to ilość komórek bakteryjnych i somatycznych, punkt zamarzania, antybiotyki i środki hamujące, tłuszcz i białko a czasem w zależności od profilu produkcji skład białka. Do tego okresowo metale ciężkie i aflatoksyny.
Karol Korulczyk

Karol Korulczyk Specjalista
Technolog

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

Uważam, że rozwiązań może być kilka. Ilości tego benzoesany w serkach nie były jakiś dramatyczne a więc informacja na opakowaniu, że "może zawierać śladowe ilości kw. benzoesowego" wystarczy aby uznać skład zgodny z oznakowaniem. Można także prowadzić wyrywkowo proste oznaczenia kolorymetryczne na benzoesan (chyba jakieś są) od rolników. Czytałem gdzieś publikację , że kwas benzoesowy może samoistnie powstawać w wyniku fermentacji w pord. mlecznych.
NA pocieszenie mogę dodać, że nie jesteśmy jedyni w europie. Widziałem statystyki z badań produktów mleczarskich w jakimś czasopiśmie i wyszło, ze ~80% mleka zawiera mniejsze lub większe ilości bs. Jest to więc problem szerszy niż tylko nasz krajowy.
Michał Nycz

Michał Nycz Doświadczony manager
sprzedaży

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

Moim zdaniem na temat konsumpcji mleka jak to w żywności zdania są podzielone. Problem polega na tym, że jesteśmy jedynym ssakiem który pije mleko od nie swojego gatunku. Jak to już tutaj zostało opisane, są osoby u których pojawia się nietolerancja objawiająca się w wiadomy, nieprzyjemny sposób. Jednak weźmy pod uwagę kilka faktów- człowiek pije krowie, kozie itd. mleko już kilka tysięcy lat, więc z poziomu genetycznego nasz organizm ciągle się przystosowuje do jego spożycia. Problem zaczyna się dopiero pojawiać i w moim przekonaniu nietolerancja będzie się szybko zwiększać. Ma to oczywiście związek z obróbką UHT mleka i degradacją wszystkiego co jest pożyteczne w mleku- nie wspominając już nawet o stosowaniu w żywności mleka z proszku czy serwatki (nawet chleb robi się już przy użyciu serwatki). W dzisiejszych czasach mało kto ma dostęp nawet do mleka pasteryzowanego, a co za tym idzie nasz organizm nie jest w stanie w tak krótkim czasie przestawić się na odmienione mleko i w mniejszym lub większym stopniu to powoduje problemy zdrowotne- oczywiście moim skromnym zdaniem ;)

Pozdrawiam!
Karol Korulczyk

Karol Korulczyk Specjalista
Technolog

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

Michał Nycz:
Moim zdaniem na temat konsumpcji mleka jak to w żywności zdania są podzielone. Problem polega na tym, że jesteśmy jedynym ssakiem który pije mleko od nie swojego gatunku. Jak to już tutaj zostało opisane, są osoby u których pojawia się nietolerancja objawiająca się w wiadomy, nieprzyjemny sposób. Jednak weźmy pod uwagę kilka faktów- człowiek pije krowie, kozie itd. mleko już kilka tysięcy lat, więc z poziomu genetycznego nasz organizm ciągle się przystosowuje do jego spożycia.

Nie jesteśmy jedynymi ssakami pijacymi "cudze" mleko. Jako jedyni potrafimy je samodziele uzyskać. Daj mleko kotu czy psu i tez je wypije. Małe warchlaki gdy locha ma np mastitis tez moga byc karmione krowim mlekiem :)
A jeżeli chodzi o przystosowanie organizmu ludzkiego. Nie masz racji. Z genetyczne punktu widzenia przystosowanie miało by miejsce gdyby osobniki nie spożywające mleka (lub nietolerujace go) umierały szybciej i droga naturalnej eliminacji pula genów tych z tolerancja stawała by sie dominujaca. A tak nie jest. Nie ma naturalnej selekcji w tym zakresie a wiec ewolucji w kierunku mlekopijcow.
Ew. wchodzi w gre mutacja genetyczna na przestrzeni lat, która by przystosowała nas do picia "cudzego" mleka ale cos mi sie zdaje, ze to tez nie mialo miejsca (przynajmniej w cigu tych kilku tys lat o ktorych piszesz)
Michał Nycz

Michał Nycz Doświadczony manager
sprzedaży

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

Dzięki za wyciągniecie z złego poglądu ;)

Z pulą genów scenariuszy mogło być wiele, ale i tak wydaje mi się, że na tyle mocna modyfikacja technologiczna mleka pewnie odbije się jeszcze jakimś echem.
Karol Korulczyk

Karol Korulczyk Specjalista
Technolog

Temat: Pij mleko będziesz wielki...

Też. Ale rowniez wieksza podatnosc ludzi na alergie (zwlaszcza pokarmowe). Skaza bialkowa jest teraz na porzadku dziennym.



Wyślij zaproszenie do