Dominika P.

Dominika P. Menedżer ds.
Zakupów, Grupa Impel

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Super, szkoda tylko, że w Warszawie..

konto usunięte

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

trzeba uwazac. wiele przypraw ma gluten. choruje na celiakie juz rok. i wiem ile to wyrzeczen. zjem gluten i momentalnie sie zle czuje. organizm czuje sie zatruty i przechodzi szok. 90% produktow w sklepach ma gluten, wedliny paczkowane, sery, smietany, jogurty, trzeba bardzo uwazac.
Katarzyna Pru

Katarzyna Pru Student, SGGW

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Witam,
Jestem studentką SGGW na kierunku dietetyka. Piszę pracę magisterską pt. „Ocena sposobu żywienia wybranej grupy osób chorych na celiakię”. Serdecznie proszę osoby chore na celiakię o wypełnienie ankiety, która jest mi niezbędna do napisania pracy. Poniżej przesyłam link do adresu strony, na której znajduje się ankieta.
http://www.ankietka.pl/ankieta/76279/ocena-sposobu-zyw...
Z góry bardzo dziękuję!! 
Malgorzata B.

Malgorzata B.
www.malgorzataborkow
ska.pl/raport/

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Badania laboratoryjne często ujawniają u chorych na celiakię niski poziom żelaza, cynku, miedzi, wapnia, witaminy B12, kwasu foliowego, witamin A,D,K i cholesterolu. Te niedobory prowadza do takich objawów klinicznych, jak: osłabienie, opóźnienie pokwitania, niepłodność, zrzeszotowienie kości (osteoporoza), itp.
Osoby w celakią częściej chorują na guzy limfatyczne jelita cienkiego , jak również wykazują dziesięciokrotny wzrost występowania chorób z autoagresji, a szczególnie chorób układu nerwowego, psychoz, depresji, padaczki, zmian otępiennych lub obwodowych neuropatii.

Oprócz stosowania diety bezglutenowej należy pamiętać również o uzupełnianiu niedoborów witamin i składników mineralnych.
Olga K.

Olga K. Zawsze warto
zostać...
człowiekiem

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Szanowni Państwo,
Zapraszam Państwa do wzięcia udziału w badaniach dotyczących zmiany stylu życia po zdiagnozowaniu celiakii i wprowadzeniu diety bezglutenowej. Badania prowadzone są przez studentki Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej Wydziału Zamiejscowego we Wrocławiu.
Ankieta, o wypełnienie której prosimy Państwa, ma na celu ocenę stylu życia osób, u których zdiagnozowano celiakię i będących na diecie bezglutenowej.
Wyniki badań ściśle zależą od rzetelności i szczerości udzielonych odpowiedzi. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29.08.1997 (Dz.U.02.101.926) osobom biorącym udział w badaniach gwarantowana jest pełna anonimowość. Wszelkie uzyskane w ten sposób informacje posłużą jedynie do naukowego opracowania przez studentki Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej Wydziału Zamiejscowego we Wrocławiu.
Wypełnienie całej ankiety zajmuje około 15 minut. To dla nas bardzo ważne, żeby poznać Państwa opinie.
Państwa udział w tym badaniu jest całkowicie dobrowolny.
Państwa odpowiedzi będą ściśle poufne a dane zebrane w badaniu będą prezentowanie wyłącznie w formie zbiorczej. W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących tej ankiety prosimy o kontakt na adres podany poniżej.
Jeżeli jesteście Państwo osobą niepełnoletnią, przed udziałem w badaniu niezbędna jest zgoda Państwa rodziców.

Niniejsza ankieta składa się z czterech części. Pierwsza dotyczy danych demograficzno-społecznych respondenta, w drugiej części ankiety pytania odnoszą się do Państwa stylu życia przed rozpoczęciem diety bezglutenowej, trzecia część związana jest z sytuacją obecną, gdy Państwo stosujecie dietę bezglutenową, a czwarta skierowana jest wyłącznie do kobiet.

Bardzo dziękujemy za czas i wsparcie naszych badań.

Olga Kijewska, okijewska@st.swps.edu.pl
Karolina Musiel, kmusiel1@st.swps.edu.pl

Aby wypełnić ankietę, proszę kliknąć poniższy link:
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dE...Olga K. edytował(a) ten post dnia 28.04.12 o godzinie 15:33
Karina Dąbrowska

Karina Dąbrowska Student, Katolicki
Uniwersytet Lubelski

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Przeczytaj ten artykuł http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/dieta-w-chorobi...

konto usunięte

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Zapraszam na bezglutenowe zakupy .
Duży wybór słodyczy i przekąsek

http://vita-ko.pl/?pl_dieta-bezglutenowa,149

konto usunięte

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Ja również jestem na diecie bezglutenowej z powodu celiakii.
Z tego samego powodu otworzyłam sklep specjalistyczny z żywnością bezglutenową.
Zachęcam do czytania moich artykułów na temat diety bezglutenowej w czasopismach naukowych, blogach oraz stronie sklepu.

Zapraszam do sklepu: http://sklepbezglutenowy.com.pl
Bardzo chętnie służę radą osobom na diecie bezglutenowej tel. 536 406 557

Przestrzegam przed kupowaniem produktów nieoznaczonych znakiem przekreślonego kłosa, ostatnie badania na ten temat dowodzą, że są one zanieczyszczane glutenem.
Przykład: płatki kukurydziane, które z natury są bezglutenowe, mogą być pakowane u producenta, który pakuje również mąkę i następuje zanieczyszczenie krzyżowe.

Ciekawostka:
produkty firmy BioPlanet - niestety te produkty są niezanieczyszczone glutenem.
Zapraszam na bloga:
http://dietabezglutenowa1.blogspot.com/2014/06/nowosci...
Anna Tomczyk

Anna Tomczyk Właściciel PHU AD
ASTRA, Lektor
jęz.angielskiego i
włoskiego

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Polecamy nową serię produktów bezglutenowych - http://ziarenkowo.com - dodatki do każdej potrawy. Zapraszamy!

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

W sieci jest klika blogów o diecie bezglutenowej, na których można znaleźć sporo informacji zarówno o samej celiakii jak i nowinki o nowych produktach bezglutenowych.

Klika ciekawszych stron:
http://produkty-bezglutenowe.info.pl/
http://bezglutenowy.blog.pl/
http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/Ten post został edytowany przez Autora dnia 04.09.15 o godzinie 15:33
Paweł D.

Paweł D. chemik-analityk

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Dzień dobry!

Wszystkim osobom dotkniętym problemami jelitowymi oraz celiakią polecam obejrzeć w internecie wykłady Pani Bożeny Przyjemskiej, a najlepiej zapoznać się z jej książką pt.: Niebezpieczne zboża, groźny gluten. Okazuje się, że tzw. zboża bezglutenowe, takie jak np. kukurydza, ryż, zawierają również gluten, ale inaczej nazywany. Kolejną pułapką żywieniową dla osób mających problemy z jelitami i całym zdrowiem są lektyny, zawarte również w zbożach, a także w owocach psiankowatych oraz nasionach roślin strączkowych. Sposoby "radzenia sobie" z tymi związkami również podaje Pani Przyjemska.

Pozdrawiam i zachęcam do lektury...!

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Jesli szukacie przekąsek w dobrej cenie, polecam zerknąć sobie tutaj:
https://bezgluten.pl/sklep/126-przekaski - w sklepie jest bardzo duży wybor żywności bezglutenowej.
Rynek produktów bezglutenowych w naszym kraju rośnie. Artykuły spożywcze, które jeszcze nie tak dawno temu były dla osób zmagających się z celiakią całkowicie niedostępne, dziś są już na wyciągnięcie ręki. Powstaje coraz więcej sklepów ze zdrową żywnośćia. Wiele marketów również posiada specjalne pólki, na których mozna znaleźć produkty ze znakiem przekreślonego zboża.

Na pewno jest o wiele lepiej niż dobre kilka lat temu.

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Powiem wam że jadam żywność bez glutenu http://www.upychamy.pl/wartosciowy-chleb-bezglutenowy/ chleb to jest mistrzostwo świata.

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Ja jadam chleb bez glutenu http://olszynamotopark.pl/dobor-produktow-bezglutenowych/ postanowiłem się zdrowo odżywiać i widać efekty.

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Dam tutaj przepis na chleb:
SKŁADNIKI NA ZACZYN:
✅ 40g drożdży świeżych (15g suchych)
✅ 100ml wody przegotowanej letniej
✅ 5g cukru
✅ 20g mąki żytniej
SKŁADNIKI NA CIASTO:
✅ 450g mąki orkiszowej jasnej
✅ 300g mąki żytniej
✅ 400ml wody przegotowanej letniej
✅ 100g nasion
✅ 15g soli
✅ 40g oleju
W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę i odkładamy w ciepłe miejsce na 15min by drożdże zaczęły pracować.
Zaczyn można postawić do piekarnika na 30'C-35'C.
Po tym czasie gdy zaczyn zaczyna ładnie pracować dodajemy do niego pozostałą letnia wodę i delikatnie mieszamy dodając resztę składników do ciasta.
Następnie ciasto wyrzucamy z miski na stolnicę i wyrabiamy około 15min by pozbyć się powietrza.
Gdy ciasto się klei za bardzo do rąk podsypać mąką. Odstawiamy na 1.5h w misce przykrytej ściereczką.
Po tym czasie ponownie na stolnicy wyrabiamy ciasto ok 10min i wsadzamy do foremki (najlepiej keksowki 30cm x 12cm) i rozkładamy równo. Tak przygotowana blaszkę z naszym chlebem przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok na 30min tak by ciasto podwoiło swą objętość.
Ustawiamy piekarnik bez termoobiegu na 200'C i pieczemy 35min. Po tym czasie wyciągamy nasz chleb z blaszki i wkładamy bez niej do piekarnika jeszcze na ok 15min by skórka się przypiekła.

https://pieprzyczfantazja.pl/2021/07/codzienny-chleb-be...

Więcej informacji na tej stronie.
Kamil Piotr

Kamil Piotr Specjalista ds. Hr,
HR

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Polecam Wam zajrzeć do sklepu https://biozdrowy.pl/pl/produkty-bezglutenowe/ , gdzie znajdziecie spory wybór produktów bezglutenowych ;)



Wyślij zaproszenie do