Janusz Gardecki

Janusz Gardecki Chwytaj życie !!!

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Jestem skazany na studiowanie etykiet z uwagi na chorobę syna czyli celiakię. Wielu producentów ukrywa lub podaje półprawdy dotycące pełnego składu na etykietach. Jakie są Wasze spostrzeżenia na ten temat?Janusz Gardecki edytował(a) ten post dnia 16.10.07 o godzinie 13:42
Marcin Więcek

Marcin Więcek Product Manager,
FABIMEX B i W Więcek
Sp. j.

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Żaden ze mnie specjalista ale wg mnie producenci zwykle sami nie wiedzą ile tego glutenu jest w ich produktach. Bardzo mało producentów ma laboratoria analityczne w których mogłoby oznaczać gliadynę (gluten) a nie bardzo są instytucje które to kontrolują (bo nie sanepidy i nie ijhars). Po krotce: wydaje mi sie ze kiepskie przepisy są tego wina.

konto usunięte

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Witam
bardzo dużo wyczytać można na temat choroby trzewnej na stronie:
http://forum.celiakia.pl
Pozdrawiam
Krzysztof K.

Krzysztof K. Project Manager,
Nestlé Nutrition

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Marcin Więcek:
Żaden ze mnie specjalista ale wg mnie producenci zwykle sami nie wiedzą ile tego glutenu jest w ich produktach. Bardzo mało producentów ma laboratoria analityczne w których mogłoby oznaczać gliadynę (gluten) a nie bardzo są instytucje które to kontrolują (bo nie sanepidy i nie ijhars). Po krotce: wydaje mi sie ze kiepskie przepisy są tego wina.

Bo producentowi nic po oznaczeniu ilościowym gliadyny. Ważny jest sam fakt występowania glutenu w produkcie. Obecne przepisy dotyczące znakowania są wystarczające, aby konsument czytający etykietę miał świadomość co do obecności alergenu w produkcie spożywczym. Składniki złożone, lub których nazwa nie wskazuje na obecność glutenu znakuje się stosując uzupełnienie w postaci nawiasu np. "syrop glukozowo - fruktozowy (pszenica)", aromat (soja)", "serwatka (z mleka)". Dzięki temu wiadomo, że syrop został wyprodukowany z pszenicy, choć tu producenci bardziej się asekurują, ponieważ w syropie trudno znaleść ślady glutenu. Podobnie oznaczenie aromatu świadczy o tym, że nośnikiem aromatu jest olej sojowy. Nie każdy wie, co to jest serwatka, a dzięki informacji w nawiasie, wie, że produkt zawiera kazeinę.
W przypadkach wątpliwości zawsze można zwrócić się z pytaniem do producenta, który ma obowiązek zawsze udzielić odpowiedzi dotyczącej produktu, czy w składzie nie ma surowca zawierającego gluten.
Krzysztof K.

Krzysztof K. Project Manager,
Nestlé Nutrition

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Janusz Gardecki:
Jestem skazany na studiowanie etykiet z uwagi na chorobę syna czyli celiakię. Wielu producentów ukrywa lub podaje półprawdy dotycące pełnego składu na etykietach. Jakie są Wasze spostrzeżenia na ten temat?Janusz Gardecki edytował(a) ten post dnia 16.10.07 o godzinie 13:42

W przypadku dużych, znanych i renomowanych firm, o zatajaniu informacji na etykiecie mowy nie może być. Duże firmy zatrudniają osoby odpowiedzialne za stosowanie prawa żywnościowego w firmie. Błędy czy niepełne informacje na etykiecie występują raczej w przypadku firm mniejszych i wynikają raczej nie z chęci zatajenia informacji, a zwyczajnie z braku wiedzy.
Dużo jest racji w tym, że w restauracjach czy cukierniach wciąż brak jest odpowiedniej informacji co do składu produktu. Tu nawet trudno o powtarzalność, bo kupuje się surowce w kilku źródłach zaopatrzenia, najczęściej to co jest dostępne, tanie. W sieciowych restauracjach przynajmniej dba się o stałych dostawców i wymaga się szerszej informacji o surowcu.

Radzę kupować produkty renomowanych producentów, kierować do nich pytania w razie wątpliwości. W takich firmach są osoby, które są przygotowane na sprawne udzielenie odpowiedzi.
Dominika P.

Dominika P. Menedżer ds.
Zakupów, Grupa Impel

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Informacja dla zainteresowanych:

Spotkanie osób na diecie bezglutenowej

17 stycznia 2009 (sobota) w godzinach 14.00 – 16.00 w Wojskowym Szpitalu Klinicznym przy ul. Weigla 5 we Wrocławiu (od wejścia głównego należy iść prosto do budynku nr 1 z lewej strony) w Sali Konferencyjnej na I – piętrze odbędzie się kolejne już spotkanie dla osób zainteresowanych problematyką bezglutenową, organizowane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Na spotkaniu porozmawiamy o diecie bezglutenowej, naszych zmaganiach z nią, o nurtujących nas problemach, wymienimy się doświadczeniami. Dostępne będą materiały Stowarzyszenia na temat celiakii i diety bezglutenowej.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do wspólnego spędzenia czasu w miłym gronie.

Od Dworca Głównego PKP i PKS dojazd tramwajem nr: 3, 9.

http://celiakia.org.pl
info@celiakia.org.pl

konto usunięte

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Mam do Was pytanie, do 13 roku życia byłam na diecie bezglutenowej, po kolejnych badaniach nie stwierdzono u mnie przeciwciał skierowanych na kosmyki jelitowe, także moja Mama dostała przyzwolenia na stopniowe wprowadzanie do mojej diety pokarmów zawierających gluten i tak dziś jem wszystko...nie ograniczam się w żadnym stopniu. Piszę to wszystko ponieważ mam pytanie czy /w moim przypadku/ moje dzieci mogą być narażone na zachorowanie na celiakie? Czy to jest genetyczne? Nie posiadam prawie żadnej dokumentacji medycznej, nie wiem do kogo się zwrócić w tym temacie,mój lekarz prowadzący jest już na emeryturze, a Mama nie chce wracać do "tamtych lat" pamięcią.
Krzysztof K.

Krzysztof K. Project Manager,
Nestlé Nutrition

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Typowa celiakia jest dziedziczna, bo ma uwarunkowania genetyczne. Joanno, szkoda, że nie ma żadnej dokumentacji medycznej z tego okresu, bo w sumie to często celiakia jest mylona ze zwykłą alergią na gluten. Niedawno poznałem na szkoleniu firmowych, osobę która ma celiakię. Od czasu do czasu spożywa ona pieczywo pszenne przy tzw. okazji. Jednak na codzień stara się nie spożywać produktów zawierających gluten.
Osoba ta ciągle monitoruje stan składników mineralnych we krwi. Z krótkiej rozmowy wywnioskowałem, że jak czasem uda się jej "poszaleć" to potem widać konsekwencje tego w wynikach krwi.
Polecam stronę http://celiakia.org.pl

konto usunięte

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Dziękuje Krzysztofie, chciałabym przebadać się pod kontem celiakii aby mieć pewność, czy znasz może szpitale gdzie można te badania wykonać?
Dominika P.

Dominika P. Menedżer ds.
Zakupów, Grupa Impel

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Joasiu,

Celiakia jest chorobą na całe życie, wbrew temu co do niedawna sądzono.. nie jest to choroba więku dziecięcego, z której się wyrasta. Zachęcam Cię bardzo do zrobienia biopsji-to badanie aczkolwiek nieprzyjemne, to dokładnie określi stan Twoich kosmków jelitowych. Musisz się udac do swojego lekarza rodzinnego po skierowanie do Poradni Gastroenterologicznej, która z kolei musi wydac skierowanie na biopsję.Dominika P. edytował(a) ten post dnia 22.06.09 o godzinie 21:22

konto usunięte

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Wiem iż celiakia jest chorobą na całe życie, tym bardziej mnie dziwi "mój" przypadek, gdzie po 13 latach bycia na diecie lekarz zatwierdził koniec leczenia. Dodam, iż jako dziecko miałam robioną biopsję dwukrotnie. Żałuje, że nie mam dokumentacji, z której by wynikało ,co miałam zdiagnozowane.

Powiem szczerze, że odwlekałam sprawę pójścia do lekarza aby potwierdzić stan moich kosmyków ze względu na strach, że tamte lata powrócą, wiem, uznacie, że to głupie, ale teraz kiedy mam w zamyśle założenie rodziny chce mieć pewność, czy moje przyszłe dzieci są narażone.Joanna Pieńdak edytował(a) ten post dnia 22.06.09 o godzinie 21:31
Dominika P.

Dominika P. Menedżer ds.
Zakupów, Grupa Impel

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Twój przypadek nie jest odosobniony :) podobnie było ze mną, jak i tysiącem innych osób... schemat następujący: choroba w dzieciństwie, kilka lat diety bezglutenowej, poprawa stanu zdrowia, zaprzestanie diety wg zaleceń lekarzy, kilka (-naście) lat normalnego żywienia a później po latach okazuje się (cudem!!!), że organizm jest wyczerpany, na co wskazują jasno i wyraźnie wyniki badań... jesteś już na dobrej drodze, ponieważ masz wiedzę, której masę ludzi zwyczajnie nie posiada,bo wmówiono im, że z tego wyrośli, wiele z tych osób do dziś dnia żyje w nieświadomości, a choroba cały czas się w nich rozwija, ale w sposób utajony aby wreszcie uaktywnic się...

Ja także nie mam dokumentacji medycznej z czasów dzieciństwa, zachęcam jednak do ponowienia teraz badań i w przypadku potwierdzenia zaniku kosmków - do jak najszybszego przejścia na dietę bezglutenową.

konto usunięte

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Dzięki, jak miło być zrozumianą, postanowienia na dziś...wizyta u lekarza. Jeszcze raz dzięki :)
Dominika P.

Dominika P. Menedżer ds.
Zakupów, Grupa Impel

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Nie ma za co :-) w razie dalszych pytań, chętnie odpowiem, jeśli tylko będę w stanie..

Mam nadzieję, że trafisz na sensownego lekarza i nie poddawaj się w dążeniu do...prawdy :-) Powodzenia!

konto usunięte

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

w dzieciństwie leczyłam się w Toruniu u dr Zbigniewa Zbuckiego (niesamowite, że to jeszcze pamiętam), bardzo miły i wyrozumiały, jednak powiem szczerze bo tylu latach obcowania z lekarzami wolałabym już ich nie oglądać, no ale cóż, wszystko dla mojego dobra, a także dla dobra moich bliskich.

Pozdrawiam :)
Krzysztof K.

Krzysztof K. Project Manager,
Nestlé Nutrition

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

W sprawie szpitala i leczenia nie jestem w stanie pomóc i doradzić. Ze swojej strony polecam jednak przebadanie się, jak tu Koleżanka z grupy radzi oraz kontrolę poziomu minerałów we krwi, szczególnie żelaza i wapnia. Z tego co wiem, osoby z nietolerancją i alergią na gluten mogą być narażone na osteoporozę w większym stopniu.

konto usunięte

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

A mam jeszcze takie pytanie, czy dla potwierdzenia celiakii nie wystarczą badania krwi? Biopsje wspominam niezbyt przyjemnie...

Pozdrawiam:)
Dominika P.

Dominika P. Menedżer ds.
Zakupów, Grupa Impel

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Badania krwi mogą być niejednoznaczne, co jest częste dla postaci utajonej występującej u dorosłych. Dla 100% potwierdzenia choroby zaleca się wykonanie biopsji w celu sprawdzenia stopnia zaniku kosmków (4-stopniowa skala Marsha).

konto usunięte

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

Zastanawiam się, że po tak długim czasie nie stosowania diety raczej nie mam dolegliwości, ogólnie mój stan zdrowia jest dla mnie zagadką.
Dominika P.

Dominika P. Menedżer ds.
Zakupów, Grupa Impel

Temat: Dieta bezglutenowa - celiakia

To jest właśnie specyfika choroby w postaci utajonej u osób dorosłych. Brak widocznych dolegliwości.



Wyślij zaproszenie do