konto usunięte

Temat: A może Warsztaty Kulinarne Tomasza Dekera w Trojmieście?

Od października ruszyły pierwsze w Trójmieście Profesjonalne Warsztaty Kulinarne, prowadzone przez Tomasz Dekera, polskiego mistrza cukiernictwa i członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Zajęcia skierowane są wszystkich fanów czekolady, tart, ciast, pralinek, babeczek i deserów, a także pasjonatów tradycyjnej kuchni w mistrzowskim wydaniu. Pierwsze spotkania skupione są wokół wariacji z deserami, a następne wzbogacone zostaną spotkaniami z najlepszymi polskimi szefami kuchni.

Warsztaty to okazja do udoskonalenia swoich umiejętności bądź nauki od podstaw pod nadzorem mistrza. Uczestnicy bazują na najlepszej jakości produktach regionalnych, które wliczone są w cenę kursu. Warsztaty trwają ok. 3 godziny i odbywają się w godzinach wieczornych oraz w weekendy, cyklicznie cztery razy w miesiącu. Uczestnicy podzieleni zostają na grupy, w warsztatach może uczestniczyć max 12 osób. Udział w zajęciach zostaje potwierdzony dyplomem a uczestnicy otrzymują także receptury i niespodzianki.


Plan warsztatów zapowiada się następująco:

09.10.2011, godz. 16.00 - 19.00 - Serniki i serniczki na polskich serach jak i na mascarpone, serniki amerykańskie na philadelphi, zastosowanie jogurtu greckiego w deserach typu light

27.10.2011, godz. 18.00 - 21.00 - Polska jesień i jej owoce: jabłka, gruszki, pigwa, śliwki, malina, jeżyna, rokitnik, jarzębina

29.10.2011, godz. 17.00-20.00 - Wariacje na temat czekolady: praliny, ciasta czekoladowe

05.11.2011, godz. 17.00 – 20.00 – Smaki słonecznej Italii – wykorzystanie włoskich produktów w tworzeniu fantazyjnych deserów

20.11.2011, godz. 16.00 – 19.00 - Czekolada w ciastach i deserach – ciasto Getau aux Chocolate, biszkopty i torty czekoladowe, desery czekoladowe

26.11.2011, godz. 17.00 – 20.00 - Wariacje na temat czekolady cz.2 – trufle i figurki czekoladowe

27.11.2011, godz.16.00 – 19.00 – Klasyki deserów, które przeszły do historii: Creme Brulee, Austriacki strudel jabłkowy, Sernik NewYorker, Crepes Suzette

03.12.2011, godz. 17.00 – 20.00 – Nowoczesna kuchnia polska - Wykorzystanie kuchni molekularnej w cukiernictwie

04.12.2011, godz.16.00 – 19.00 – Ciasta świąteczne w nowej odsłonie – wariacje na temat maku, sera i bakalii

11.12.2011, godz.16.00 – 19.00 – Ozdoby świąteczne z pierników; dekoracje choinkowe, domki z piernika

17.12.2011, godz. 17.00 – 20.00 – Słodkie warsztaty dla najmłodszych; wspólne pieczenie i dekorowanie pierników na święta

Warsztaty są płatne. Liczba miejsc ograniczona!

Miejsce: Hotel Kuracyjny w Gdyni


Patronat nad warsztatami objęła Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Prezydent Miasta Gdyni i Agencja Rozwoju Gdyni

Partnerami zostali: Dr.Oetker, ZPC Bałtyk, Lactalis z markami: President, Galbani, Jovi, Kenwood, DeLonghi, Hotel Kuracyjny.


Patronat medialny sprawują: Kuchnia.TV, Trojmiasto.pl, Ugotuj.to, Poznaj3miasto.pl, Palce Lizać, Papaja.pl, Magazyn Prestiż, Radio ESKA.


Informacje oraz Zapisy: kulinarne.warsztaty@gmail.com
https://www.facebook.com/TrojmiejskieWarsztatyKulinarne