Wojciech
P.
prawnik, właściciel
KONSYLIAR
Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom
BaklawaSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego, 25 dag masła, 50 dag posiekanych orzechów włoskich (dorzucam jeszcze garstkę siekanych pistacji), 4 łyżki tartej bułki, 5 łyżek cukru, łyżeczka cynamonu
Syrop: 20 dag cukru, 5 łyżek miodu, sok i skórka z 1 cytryny
Etapy przygotowania:
1. Ciasto rozmrozić. Masło stopić. Orzechy wymieszać z cukrem, tartą bułką i cynamonem. Blachę posmarować masłem. Na dnie ułożyć 3 placki jeden na drugim, smarując je najpierw stopionym masłem.
2. Położyć warstwę nadzienia, przykryć 2 plackami, skropić masłem. Powtórzyć czynności. Na koniec położyć warstwę nadzienia, przykryć 3 plackami, skropić masłem. Pokroić na kawałki - krojenie po upieczeniu kruszy ciasto.
3. Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni C. Cukier, miód, skórkę i sok z cytryny zagotować ze szklanką wody. Wrzącym syropem polać baklawę, piec jeszcze 10 minut w temp. 160 stopni C.
4. Podawać z lodami waniliowymi.
Ciekawostka: Baklawa jest ciastem znanym niemal w całym basenie Morza Śródziemnego, znane w kuchni ormiańskiej i bałkańskiej. Najprawdopodobniej danie pochodzi z krajów arabskich specjalizujących się w małych i bardzo słodkich deserach. Słodki syrop jest wykorzystywany przez arabskie niewiasty w wielu potrawach i nie tylko. Syrop karmelowy doskonale zastępuje w tamtych częściach świata depilator.
Jeszcze fotosik tej słodkości:
A teraz prośba do Was moi mili parafianie. Podłączcie się do wątku i napiszcie co ostatnio jedliście i chcielibyście polecić innym.Wojciech P. edytował(a) ten post dnia 05.07.10 o godzinie 20:43